Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 20 martie 2013

Adrian Năstase - evaluare sociologică

A participat direct la un scrutin, cel din 2004, dar putem măsura ce s-a întâmplat atunci pe trei nivele diferite:

1. Năstase, preşedintele PSD:

În 2000, social-democraţii au venit la putere datorită unui mare val de emoţie anti-Convenţie. PSD obţinea locul întâi în rândul unor categorii de votanţi în rândul cărora de obicei performa slab: românii cu studii superioare, locuitorii din mediul urban, bucureştenii, "decreţeii", etc. Ca şi acum.

Era de aşteptat ca situaţia să nu dureze. Toate guvernările de până atunci, FDSN/PDSR sau nu, suferiseră erodări puternice.

Şi totuşi, evoluţia alianţei PSD+PUR, care a fiinţat atât în 2000 cât şi în 2004, a fost următoarea:

În 2000, la Senat: 37,09%
În 2004, la Senat: 37,13%

În 2000, la Camera Deputaţilor: 36,61%
În 2004, la Camera Deputaţilor: 36,61% (nu, nu este o greşeală de scriere).

Scorul obţinut de PSD în 2004 a fost mai bun decât cel al CDR din 1996 sau cel al FDSN în 1992. De fapt, şi acesta este un lucru care a fost în genere uitat datorită rezultatului alegerilor prezidenţiale, PSD a primit în 2004 mai multe voturi şi procente decât Alianţa DA.

2. Năstase, candidatul la preşedinţie:

Preşedintele de atunci al PSD a reuşit o performanţă interesantă, şi anume al treilea scor înregistrat vreodată în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România (fiind depăşit doar de Ion Iliescu în 1990 şi 1992). Afirmaţia anterioară este adevărată indiferent dacă vorbim despre voturi sau procente.

Să ne uităm de exemplu la candidaturile PSD la preşedinţie din ultimii douăzeci de ani - cea a lui Năstase e marcată cu roşu:

1996: 32%, 4,1 milioane voturi.
2000: 36%, 4,1 milioane voturi.
2004: 41%, 4,3 milioane voturi.
2009: 32%, 3,1 milioane voturi.

Vorbim în mare parte de efectul organizaţiilor eficiente de partid la care am făcut aluzie la punctul anterior. Dar este evident că s-a supralicitat post-factum imaginea unui om arogant, hiperintelectualizat, rupt de realităţile sociale ale naţiunii în care candida. Traian Băsescu, un candidat mult mai carismatic şi mai apropiat de "popor", a obţinut în primul tur al prezidenţialelor cu şapte sute de mii de voturi mai puţin (2004) şi respectiv 1,1 milioane voturi mai puţin (2009) decât Năstase.

Mai sintetic: din 1993 încoace, doar Năstase a trecut de 40% în primul tur.

3. Adrian Năstase - învinsul

Înfrângerea lui Adrian Năstase are la bază un fenomen simplu de marketing politic, care va da bătăi de cap cuiva şi în 2014, dar care l-a afectat pe Năstase mai mult decât pe oricare candidat la prezidenţiale de după 1989 cu excepţia lui Corneliu Vadim Tudor: dispunerea nefavorabilă a votanţilor terţiari. Tipicul alegerilor prezidenţiale din România este următorul: doi candidaţi intră în turul doi, fiecare cu între 28% şi 41% din voturile acordate în primul tur. Restul votanţilor - adică cei care au susţinut perdanţii de pe locurile trei, patru, cinci, etc. - vin însă la vot şi în turul doi. Analizează din nou situaţia, se reorientează, schimbă ierarhiile. Vorbim de asemenea despre oameni care nu au venit la vot în primul tur, şi care îşi exprimă preferinţa doar în turul doi.

Aceste categorii compun votanţii terţiari - ei nu aparţin electoratului vreunuia din cei doi candidaţi care intră în turul doi. Efectul votului lor este de obicei decisiv. Ca să luăm două exemple:

În 1996, Ion Iliescu avea 4% în faţa lui Emil Constantinescu după primul tur. În rândul votanţilor terţiari a pierdut decisiv, încheind turul doi la 9% în urma lui Emil Constantinescu.

În 2004, după primul tur, Traian Băsescu era în urma lui Adrian Năstase cu 7%, dar votanţii terţiari l-au adus la Cotroceni.

Ce s-a întâmplat mai concret?

Adrian Năstase a obţinut un scor de 26% în rândul votanţilor terţiari. Cu 35% era preşedinte. În realitate, o singură dată a câştigat cineva prezidenţialele obţinând mai puţin de 50% din voturile terţiarilor: TB în 2009.

Din altă perspectivă, Adrian Năstase a primit 600 de mii de voturi de la terţiari, mai puţin decât oricare candidat ajuns vreodată în turul doi cu excepţia lui Vadim în 2000.

Campania lui Traian Băsescu a jucat magistral cartea anti-corupţiei, cooptând aproape în totalitate electoratul lui Vadim (1,3 milioane în primul tur). Reuşita a fost atât de completă că nu a mai contat că Harghita şi Covasna au optat pentru Năstase, primul dintre judeţe în mod covârşitor.

De altfel, lista candidaţilor la preşedinţie care n-au intrat în turul doi - şi care au furnizat votanţi pentru Traian Băsescu în acea manşă - este o lungă enumerare de oponenţi declaraţi ai PSD (Ciuhandu, Petre Roman) sau de figuri care apelau la mesaje anti-corupţie şi pro-'lege şi ordine' (Vadim, Becali sau independentul Gheorghe Dinu - 113 mii voturi! - al cărui clip electoral poate fi văzut aici, pentru edificare).

De atunci şi până acum, PSD n-a mai guvernat niciodată fără un partener major. Performanţa lui Mircea Geoană în primul tur al alegerilor din 2009 a fost semnificativ mai slabă (un milion de voturi şi/sau 10% mai puţin). Nivelul de încredere în Adrian Năstase, atât cât a fost măsurat anul trecut, este îndepărtat de cele ale lui Ponta şi Antonescu. Legea îl impiedică pe Adrian Năstase să candideze la preşedinţie în 2014, dar forţa PSD este evidentă şi prin faptul că acest lucru nu contează, partidul având şi alte opţiuni.

În loc de post-scriptum: evaluarea lui Năstase, făcută de cel mai puternic adversar pe care l-a avut A.N., poate fi găsită aici.

7 comentarii:

  1. PSD n-a mai guvernat singur datorita lui Traian Basescu si a modului sau original de a interpreta constitutia. Asta e un exemplu despre cum sa nu conduci pentru ca duce la tot felul de pierderi de timp aiurea, asa cum se intampla astazi, cand se lucreaza la o alta constitutie tocmai din cauza acestor interpretari fortate. Sigur ca lumea, analistii, o sa zica ca actuala nu e buna insa atunci cand exista bun simt si raspundere, ca in UK de exemplu, se guverneaza si pe marginea unui papirus din era egipteana care contine trei idei mari si late. Altminteri speculezi orice virgula din dorinta de putere.
    Ca o parere personala, cu Adrian Nastase la conducere ne-ar fi fost mai bine ca tara, este un politician mai capabil ca Traian Basescu din perspectiva atingerii scopurilor "mari", Schengen, cheltuirea banilor europeni, implementarea de proiecte. Sigur ca sub el exista si ar fi existat o intreaga camarila, de stanga, insa doar schimbarea ei cu alta, mai de dreapta, nu justifica si incapacitatea atingerii marilor scopuri.
    Viitorul lui politic depinde de multe. De o achitare in dosarul ramas, eventual de o sentinta favorabila la CEDO, de felul in care isi face reintrarea in politica, insa cred ca 2014 ar cam fi ultimul tren pentru el din perspectiva varstei pentru o functie oficiala mare. Lui Adrian Nastase incepe sa-i lipseasca ceva important, timpul. Altfel este alegerea lui ce face, este o personalitate prea puternica incat sa-i faca cineva agenda, chiar si cineva din PSD.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt perfect de acord cu opinia Dvs. privind ceea ce ar fi insemnat Nastase la Cotroceni. La momentul respectiv am votat doar in turul 2 si impotriva lui Nastase pentru ca am 'cumparat" minciuna lui Base cum ca ar fi furat la vot cu soft-ul electoral. Am aflat doar mult mai tarziu ca marii deontologici civici care au verificat soft-ul intre tururi au ..uitat sa ne spuna ca softul era OK. Ciutacu a mentionat numele Parvulescusi Pippidi si cred ca stia ce vorbea. Daca ar trebui sa pun acum in balanta cat ar fi furat baronii sub Nastase cu cat s-a pierdut as vota cu ochii inchisi Nastase. E insa prea tarziu. Dupa calculele mele, pentru ca basescu a acceptat sa viteze ca noi sa primim oar 1000Eur/loc intre 2014-2020, ci nu 1000, inseamna ca la o populatie 19-20 mil loc. am pierdut doar din asta 19-20 MILIARDE euro in cei 7 ani, iar banii aia conteaza ca economie in bugetul lui Merkel. A propos, de banii astia il impaiam si eu la Cotroceni, nu doar ca anulam vointa celor 7,4 milioane la referendum. Ne-a mai costat cateva miliarde bune si din banii FMI, etc. In rest, cat au furat baronii PDL tot atat, poate chiar mai putin, furau si baronii PSD. Una peste alta, am iesit pe minus la bani, ca tara

      Ștergere
  2. PS. Scuze, in graba sunt multe greseli de spelling. Corectez una prin explicitare:

    In medie, 2000E/loc in alte tari - 1000E/loc pentru Ro = -1000E/loc roman

    (-1000E/loc) x 20 000 000 locuitori = 20 000 000 000, 20 miliarde, cat imprumutul de la FMI,

    Sa zicem ca s-a prelungit manfatul lui basescu cu 2 ani, 375 zile x 2, ceea ce inseamna ce ne costa ramanerea lui la Cotroceni cca 27,4 MILIOANE EURO/zi

    RăspundețiȘtergere
  3. Vreau să întorc toată slava lui Allah asupra a ceea ce folosește mama Alicia Radu în viața mea, numele meu este Yetty Sunarsih din Sandakan în Malaysia, eu sunt văduvă cu 3 copii, soțul meu a murit într-un accident de mașină și de atunci viața a devenit foarte nepoliticoasă pentru mine și pentru familia lui și am încercat să obțin un împrumut de la băncile de aici din Malaezia și mi sa refuzat și am dedus pentru că nu am nici o garanție și nu pot obține un împrumut de la bancă și sunt foarte trist
    în această zi, care a fost loială când am trecut prin internet, am văzut mărturia ROBBI cum a obținut împrumutul de la mama Alicia Radu și am contactat-o ​​să întrebe despre mamă și cât de adevărat este împrumutul de la mama Alicia Radu și ea mi-a spus că este adevărat și am contactat-o ​​pe Matcă Mama Alicia Radu și am solicitat împrumut și împrumut am fost procesată și aprobată și în 24 de ore am primit avertizarea mea de credit în contul meu și când mi-am verificat contul, împrumutul meu a fost intact și sunt foarte fericit și am jurat că orice companie care mi-a împrumutat împrumutul va da o descriere a companiei, așa că aș dori să folosesc acest mediu pentru a sfătui pe toți cei care au nevoie de un împrumut pentru a contacta pe Mama Alicia Radu prin e-mail: (aliciaradu260@gmail.com) prin e-mailul meu: (stilltysunarsihs850@gmail.com) pentru informații și, de asemenea, prietena mea Annisa Barkarya prin e-mail ei :( robbi5868@gmail.com)

    RăspundețiȘtergere
  4. Kabar baik!! pencari pinjaman !!!

    Nama saya Alfred Daniel Nehemia dari bali Indonesia, roti CEO Daniel Bakery, Pertama-tama saya akan mengatakan bahwa Tuhan harus memberkati Lady jane karena mengenalkan saya kepada perusahaan pinjaman yang jujur ​​dan halal sehingga saya benar-benar percaya bahwa Anda memberi tahu rekan kerja bahwa saya mempunyai Ide bagus untuk memulai bisnis sendiri karena mendapat pekerjaan tidak mudah jadi saya pergi ke bank untuk mendapatkan pinjaman (Rp800 juta) tapi mereka semua meminta uang muka sebesar jumlah pinjaman saya tapi satu-satunya properti yang saya miliki adalah motor. Sepeda, yang membuat saya merasa kecewa

    Jadi saya mencari perusahaan pinjaman online tapi kebanyakan menipu dan menipu, saya hampir kehilangan harapan dan kepercayaan diri sampai saya membaca artikel tentang lady jane tapi saya tidak sempat menutup tapi membaca artikelnya jadi saya mencoba pencarian online lain yang disebut craigslist. org dimana saya melihat iklan perusahaan Dangote Loan jadi saya memutuskan untuk melamar dan menghubungi lady jane juga

    Dangote Loan Company memberikan pinjaman dengan tingkat suku bunga 2% dan tidak kurang dari Rp20 juta

    Saya mengikuti prosedur di sana, memberikan semua yang diminta, saya juga sangat takut, tapi untuk kemuliaan tuhan, doaku dijawab dan uang pinjaman saya ditransfer ke saya tanpa masalah.

    jadi jangan buang waktu anda kontak Dangote perusahaan pinjaman Via dangotegrouploandepartment@gmail.com

    Anda juga bisa mencari di google untuk informasi lebih lanjut, ini nyata dan sangat nyata atau hubungi saya juga melalui email di alfreddaniel324@gmail.com dan juga di BBM: 7AEA8FA5

    RăspundețiȘtergere
  5. Selamat siang pak / nyonya

    Kami menyambut Anda ke PERUSAHAAN PINJAMAN ELIZEBETH ISAAC, di mana kami memberikan pinjaman asli dan serius seperti:



    LAYANAN PINJAMAN TERSEDIA TERMASUK:
    ================================
    * Pinjaman Komersial.
    * Pinjaman pribadi.
    * Pinjaman Bisnis.
    * Pinjaman Investasi.
    * Pinjaman Pembangunan.
    * Pinjaman Akuisisi.
    * Pinjaman konstruksi.
    * Pinjaman Kartu Kredit
    * Pinjaman Konsolidasi Utang
    * Pinjaman bisnis dan lainnya:

    Kami memberikan pinjaman bunga 2% tanpa agunan, sehingga kami dapat mengatakan bahwa kami memberikan PINJAMAN TANPA Agunan, Anda tidak perlu merasa buruk atau kecewa dengan bank yang meminta agunan, cukup hubungi kami dengan mengirim email kepada kami di:

    elizebethisaac@gmail.com

    Terima kasih

    kami menunggu untuk mendengar dari Anda segera

    RăspundețiȘtergere
  6. Ini dari perusahaan yang telah dapat membantu begitu banyak orang baik dari Indonesia maupun Malaysia dan di luarnya Kami telah dapat membantu berbagai orang dari berbagai pekerjaan kehidupan dan juga berbagai kategori pekerjaan Kami telah dapat memberikan pinjaman untuk hampir semua pemohon pinjaman di perusahaan ini dan jika dengan cara apa pun Anda meragukan kami, kami akan merujuk Anda ke banyak dan banyak pelanggan yang telah mendapatkan pinjaman dari kami sehingga Anda dapat menghapus keraguan keraguan dari pikiran Anda Kami telah dapat membantu baik yang bangkrut maupun mereka yang mencari modal tambahan untuk mendanai bisnis mereka dalam bentuk apa pun Di perusahaan ini, prioritas utama kami sejak hari pertama hingga sekarang adalah memastikan semua pencari pinjaman di perusahaan ini mendapatkan pinjaman mereka dan kami sangat berkomitmen untuk ini dengan memastikan hampir 100% dari semua pencari pinjaman di perusahaan ini mendapatkan pinjaman mereka Jika dengan cara apa pun Anda masih ragu, silakan hubungi kesaksian terbaru kami di t dia menghubungi detail di bawah ini untuk menghapus segala bentuk keraguan dari pikiran Anda_________[WhatsApp: +6287818697754]

    Company___[ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY]
    e_mail_________[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
    WhatsApp___[+6282274045059]

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog