Faceți căutări pe acest blog

marți, 9 iulie 2013

Ce aş vrea de la opoziţie dacă aş fi PSD

Dacă sunt PSD, pun problema în felul următor:

1. Auto-izolare. Vreau o dreaptă care să considere poporul român nedemn de ea. Vreau ca până şi ultimul votant al opoziţiei să simtă că nu poate comunica cu ceilalţi 90% dintre români şi să-şi piardă încrederea că ar putea face acest lucru.

2. Elitism. Vreau o dreaptă care să lucreze pe spaţii mici, infinitezimale. Nu numai o dreaptă care să-mi lase mie ruralul, dar una care realmente să dispreţuiască ţăranii din România. Nu numai o dreaptă care să-mi lase mie votanţii cu studii primare sau în special medii, dar una care realmente să dispreţuiască românii fără studii superioare (şi, de fapt, şi pe cei cu diplomă obţinută de la Spiru Haret). Idem Moldova şi Muntenia. În genere, cu cât mai multe generalizări negative cu atât mai bine.
Vreau ca a vota pentru opoziţie să pară un privilegiu, iar a mă vota pe mine (PSD) să fie un drept.

3. Onanism. Vreau o dreaptă care să-şi plângă constant de milă într-un mod neproductiv şi neconstructiv. Vreau o dreaptă fără soluţii, fără idei, fără strategii. Cu o excepţie şi anume...

4. Lider carismatic. Vreau o dreaptă dependentă de Mesia, de tătuc, de magicianul David Copperfield. Vreau o dreaptă care să-şi sugrume constant liderii cu dubii şi îndoieli. Vreau o dreaptă veşnic suspendată între Traian Băsescu şi nevoia de lideri noi. Vreau o dreaptă care să nu caute soluţii de substanţă, cum ar fi organizaţii locale puternice şi partide solide, ci miracole. Pentru că miracolele se sting, carisma dispare iar parlamentul va fi mereu al meu.

5. Confuzie. Vreau ca intelectuali de calibru, oameni apreciaţi în domeniile în care activează (artă, filozofie, istorie) să-şi dea cu părerea despre strategii electorale şi despre electorate, adică subiecte la care nu se pricep. Vreau să se creeze confuzie între părerologi şi experţi, între fani şi consultanţi, între inimă şi minte.

6. Sila de România. Vreau ceea ce nu există nicăieri altundeva pe glob: o dreaptă fără patriotism. Vreau ca respectul pentru înaintaşi şi iubirea pentru ce este România să rămână teme pentru mine (PSD) sau pentru alţii. Vreau ca dreapta să fie asociată în mintea tuturor cu votanţi care, când aud cuvântul "România", se cutremură şi strâmbă din nas.

7. Pesimism. Vreau să am parlamentari liniştiţi. Vreau ca aspiraţiile opoziţiei să fie mici-spre-minuscule. Vreau să ştiu că Oprescu, Mazăre, Nichita n-au de ce să se teamă. Vreau să am un oponent sau oponenţi care vor scorul PDL din 2008, crezând că le este îndeajuns. Vreau un oponent sau oponenţi care să ţintească jos, slab, puţin şi care să-mi ofere multe scrutine pe tavă pentru că se subestimează.

8. "Dreapta". Vreau ca opoziţia să fie cât mai ruptă de realitate. Vreau să se zică cuvântul "dreapta" cât se poate de des, într-un context cât mai intelectual. Vreau ca termenul să nu fie niciodată explicat, niciodată concretizat, poate cel mult să fie asociat în mentalul colectiv cu reforme dure care cauzează suferinţe foarte multor oameni. Vreau ca dreapta să hiperideologizeze în timp ce eu (PSD) vorbesc româneşte.

9. Subiecte irelevante. Ţin morţiş ca dreapta să nu vorbească despre lucrurile relevante pentru votanţi (sănătate, educaţie, creşterea unei familii). Vreau ca dreapta să vorbească pe subiecte cât se poate de importante pentru politicienii dreptei şi nucleul lor dur, dar absolut irelevante pentru restul societăţii.

10. Neîncredere în partide. Vreau ca partidele să fie slabe, ca oamenii care se opun USL să nu-şi dedice nici măcar o clipă de voluntariat partidelor din opoziţie, ba mai mult, să nu le dorească prezenţa în jur.

11. Pensionarii. Vreau o dreaptă care urăşte, dispreţuieşte şi se teme de grupul cu cea mai mare prezenţă la vot, de oamenii care decid rezultatul. Vreau ca dreapta să nu ştie câţi pensionari au votat pentru Traian Băsescu în 2007 (referendum) sau 2009 (alegeri prezidenţiale). Vreau ca dreapta să gândească marxist-materialist ("pensionarii vor bani şi atât"). Vreau ca dreapta să cedeze pe acest front în totalitate.

Bonus: 12. Verba volant. Vreau o dreaptă care să se hrănească cu vorbe, nu cu cifre, cu păreri nu cu situaţii, cu oftaturi nu cu analize detaliate. Vreau o dreaptă care nu ştie în ce ţară trăieşte, o dreaptă oarbă, mută şi surdă. Vreau o dreaptă care să nu vorbească nimănui.

42 de comentarii:

  1. Intră pe net, deschide televizorul pe B1 și privește. Miracol! Este că ți s-a îndeplinit dorința?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cred că PSD e fericit acuma.

      Ștergere
    2. Sperăm. Stop. Că sînteți. Stop. Virgulă. Fericiți. Stop. Acuma. Stop. Semnat. Dreapta. Stop.

      Ștergere
  2. Onanismul mi se pare cauza mai multor subpuncte. Nu poate fi responsabil doar cu "plansul constant de mila". Adulatorii lui Onan ajung practicanti ferventi pentru ca nu pot gasi, din diverse motive, o fiinta umana cu care sa interactioneze. Politica frecatului la rece, asta practica dreapta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vorbește-ne despre onanism, bitch! ești expertă.

      Ștergere
  3. 12...si atunci cind vorbeste cu sine sa nu inteleaga ce spune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine spus, deja sună a pedeapsă biblică sau blestem de tragedie greacă.

      Ștergere
    2. Cand vorbiti despre dreapta,din expunerea de mai sus,imi este clar ca excludeti PNL-ul.Concluzia este ca PNL nu este de dreapta ori centru-dreapta.PNL este un adevarat partid de centru-stanga.

      Ștergere
    3. PNL nu e partid. E o nevroza in masa.

      Ștergere
    4. Ziceti voi ce ziceti , insa conform unui sondaj facut public cand ziarul adevarul era mai basist, penelisti sunt votati de catre oamenii cu bani si studii superioare de la orase, un motiv pentru care nu depaseau 20%. De-abia la ultimele alegeri au preluat din votantii saraci care probabil erau in ograda pedeleului...

      Ștergere
  4. psd critica cu argumente socialiste si deci cu mare trecere la votanti rivalii de dreapta(restul partidelor romanesti) si castiga alegerile. apoi, de nevoie , ia masuri de dreapta , altfel statul ar da faliment. pierde alegerile din cauza asta si se apuca din nou sa planga de mila saracilor, lovind in dreapta la putere. ciclu infinit al pacalelii

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu fiti tristi, viitorul foarte indepartat este al Dreptei!

    RăspundețiȘtergere
  6. Domnule Mateescu,

    Am sar peste ceea ce m-a atras inca din titlu [confirmat apoi inca din primul paragraf].

    Ati facut o radiografie aproape perfecta. La care mi-as permite sa adaug un corolar:

    Daca-as fi PSD mi-as dori ca toate cele 12 puncte sa fie percepute de "adrisanti" cu "superioritate" drept o nastrusnicie intelectuala ce merita uitata in clipa a 2-a dupa ce a fost [daca a fost!] citita.

    Poate ca ar fi interesant sa-i fi spus opozitiei in mod explicit ca

    - situatia e grava si ei spre deosebire de Dvs.,
    - nu au tot timpul la dispozitie pentru reflectii teoretice

    Astept cu [oarece] interes sa vad daca cineva da importanta la ... ce am "sarit" eu.

    Sau am bagat in ... ochi!?

    hi hi hi

    RăspundețiȘtergere
  7. E clar ca trebuie sa iti raspund la provocare Barbule. Cu cazuri concrete. Voi propune un punct de vedere cum vad eu ca ar trebuit batut PSD-ul.
    Sper sa nu fiu suspendat pentru asta. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Fain articol.
    Oare partidele astea de dreapta au fost interesate sa faca o analiza a alegerilor parlamentare din 2012 sau erau prea ocupate sa isi dea la gioale unii altora. Stiu ei in momentul de fata cine anume a votat cu ei, cati pensionari, cate persoane din mediul rural, cate persoane fara studii superioare, cate persoane din Moldova sau Muntenia etc. Si cel mai important stiu ei DE CE au votat aceste peroane cu ei (loialitate fata de partide, frica fata de usl, mesajele de dreapta, adusi la vot de baronul local etc). Stiu ei care este bazinul electoral potential si care sunt cauzele pentru care alte persoane nu au mers la vot.

    RăspundețiȘtergere
  9. Completare :
    13.Autosuficienta. Vreau o dreapat in care fiecare particica a ei sa fie asa de incantata de propriile convingeri incat sa-i prisoseasca in bagajul de convingeri. Si atunci fiecare particica sa faca tot posibilul sa-si impuna convingerile celorlalte particele care la randul lor au de dat din propria ausosuficienta. Asa nu vor avea disponibilitate de a aprofunda analize ziaristice.

    RăspundețiȘtergere
  10. Excelente observatii.

    O radiografie a unei stari de fapt. A unei bube.
    Buna radiografie. Clara, color si 3D.

    Ce facem cu ea ?
    "E nevoiie de idei... de strategie..."

    So ???!! !

    Cu ani in urma cineva apropiat imi povestea de maniera dr. Uta (tatal lui Teo), un medic exceptional de altfel, dar peste profesionalism cu un umor cumplit.

    Intra in salon, la vizita, se oprea la patul unuia ce inca era cu ochii peste cap dupa ce facuse o noapte teribil de dificila intregului personal...
    ..... examina atent fisa de observatii, plina cu o multime de scrisuri diferite, de la varii specialisti...
    .... il privea indeaproape, il examina...il asculta cu furtunelu'...
    .. apoi in linstea tensionata ca dracu' dadea un verdict brusc si cumplit de genul : "Mai dragilor, copilu' asta-i bolnav !"

    RăspundețiȘtergere
  11. D-nule Mateescu, nu cred ca trebuie reinventata apa calda. Nu cred ca este problema de idei sau strategii. Este o parere personala evident.
    Este exasperant cand vezi ca doua partide cu doctrine total diferite (cel putin asa declara in fata alegatorului) pot sa convietuiasca si sa faca front comun lui Basescu, dar partidele noastre de dreapta nu pot. Sunt unele partide de dreapta ce fac opozitie altor partide de dreapta. Se critica intre ei si se mira ca nu cresc in sondaje.
    In alta ordine de idei, media este strict controlata de usl. Cat timp la electoratul usl, tinut captiv la antene nu ai cum sa ajungi, poti sa spui ce doesti ca tot la pereti vorbesti, sau alegatorilor proprii care oricum sunt convinsi. Blocajul media este mai bine pus la punct decat pe vremea lui iliescu.
    Mi-e teama ca nu sunt portite de iesire de aici. Dreapta poate sa castige doar daca stanga actuala face greseli dezastruoase. Greseli care ii afecteaza pe cei care au antenele in start-up. Altfel, orice greseala se rastalmaceste in media si prezentata ca un succes. Au demonstrat-o ca aici sunt profesionisti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cum poate tine o televiziune captiv un electorat? recititi ce scrie barbu in articol...

      Ștergere
    2. aseara antena 3 a fost la craiova cu un spectacol aniversar.
      in public multi tineri atrasi de muzica formatiilor si cantaretilor la moda.
      printre picaturi, mai bagau o lauda,mai pomeneau un nume de la ei, mai prezentau o vedeta a postului.
      ma gandesc cum va reactiona un tanar aflat cu o telecomanda in mana avand de ales intre diferite posturi de stiri.
      as pune pariu ca majoritatea se va opri pe a3. tu ce spui?
      e vina a3 ca procedeaza inteligent? e vina tinerilor care au urmarit spectacolul sau e vina celor care nu ofera alternativa credibila?

      Ștergere
  12. Interesant. Și o opoziție de stânga, adică o stângă la stânga PSD - cum o „vezi”? Întrebarea e foarte serioasă. Să zicem că se chinuie și la noi să apară o formațiune gen Izquierda Unida (acum e la 15% în Spania), SYRIZA (28% în Grecia, i-a măturat pe PASOK), Die Linke (7% în Germania) sau Front de Gauche (10% în Franța).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. urmeaza! e in logica firii, a probabilitatilor si nivelului de saracie din tara.
      e chestie de timp pana sa apara un tip destept, bun de gura, curatel si prezentabil care sa vorbeasca despre vremurile in care toti aveau slujbe, in care toti se duceau la scoala, in care daca te duceai la "judeteana de partid" si aveai dreptate, de multe ori o gaseai.
      iar acum "citeste si da mai departe" se poate face pe internet, unde cateva idei simple,care iti promit un buzunar plin sau un viitor previzibil in locul celui incert de azi, pot face o "revolutie" daca o spune unul care vorbeste bine.

      Ștergere
    2. De-ar fi atât de simplu... :))))))))))))

      Ștergere
    3. campu-i arat,discuit, asteapta doar semintele...
      si sunt 9 milioane de seminte in tara asta care traiesc in saracie, adica aproape 50% din populatie.
      nu e simplu...e doar inevitabil.

      Ștergere
  13. Singurul lucru bun este că cel puțin deocamdată Barbu nu este PSD...

    RăspundețiȘtergere
  14. barbu nu e in psd...dar sunt altii cel putin la fel de buni. nu va culcati pe o ureche...
    ce ma distreaza la acest articol e ca in mare e o prelucrare inversa a manualului micului pnl-ist.
    iar cei de aici,vorbesc de cei portocalii, albi, verzi,viole(N)ti, etc, cred ca daca taie pnl cu pixul sau il "fac" din vorbe, ii anuleaza existenta,doctrina,electoratul...

    RăspundețiȘtergere
  15. De acord, cu o mică observație:
    "Vreau ca intelectuali de calibru, oameni apreciaţi în domeniile în care activează (artă, filozofie, istorie) să-şi dea cu părerea despre strategii electorale şi despre electorate, adică subiecte la care nu se pricep. Vreau să se creeze confuzie între părerologi şi experţi, între fani şi consultanţi, între inimă şi minte."
    Experti adevărați există doar în știință (cea reală - exactă, nu cele sociale). în rest, părerologi sunt cu toții, unii care prezic sau ghicesc ceva mai bine uneori evoluțiile viitoare decât ceilalți.

    RăspundețiȘtergere
  16. Gata Barbule:

    Am citit articolul "Ce aş vrea de la opoziţie dacă aş fi PSD" şi în loc să mă căinez ca o babă, mi-am propus să înteleg cele 12 puncte şi să sugerez nişte soluţii.

    http://turnofftheglory.com/blog/2013/07/09/cum-devii-opozitie-puternica-impotriva-psd/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. desi e prima data cand aud de el, mare om Eduard Wagner asta...
      daca va citea articolul il banati sigur.
      pai dupa ce am citit si la dvs si la barbu, se distinge o mare concluzie: fc,mr,pd,mp... se bazeaza pe organizatii puternice, precum cea specificata ca ar exista in covasna.
      iar liderii acestor partide/miscari se incadreaza perfect in punctul 3, prezentul articol.

      Ștergere
    2. turnoaffe, decît să scrii tot cîrnațul ăla, mai bine făceai ceva util.

      Ștergere
  17. Edy e prietenul meu si nu il banez sub nici o forma. Prietenii mei sunt prieteni nu frati ideologici.

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu m-as adresa "dreptei" cu rugamintea de a nu uita de Teo Trandafir.

    Este un om inteligent, valoros, cu vizibilitate, care trebuie readus in partid.

    Sau pus in Miscare, ma rog.

    E drept ca nu are casnici pe blogul personal care sa-i scrie articolele, nu are decolteuri atat de adanci si nici o colectie impresionanta de posete si pantofi, nici n-a performat la greu, dar carisma are destula si reuseste sa se exprime cel putin la fel de bine ca Papahagi nefiind in acelasi timp o cautatoare asidua de "coledzi" ca acesta din urma.

    Pana la urma dreapta asta idilica ar trebui sa fie mai mult decat o gasca de peseudo-intelectuali care isi dau likeuri si se citeaza reciproc in asteptarea unei sinecuri care sa le dea posibilitatea sa "performeze". N-a trecut niciodata de perioada Cotidianul in care Turcescu comenta ce-a zis IT Morar, iar Voinescu ce-a zis Baconsky, fara sa aiba nici o legatura cu realitatea ci cu ciolanul.

    In plus a fost o dreapta rea, incarcata de ura, care si-a justificat orice prostie si accedere la butoane prin raportarea la comunism, comunism care a cazut acum 23 de ani fara absolut nici un ajutor din partea celor care se proclama acum depozitarii anticomunismului.

    Cand nu ai fundatie si construiesti pe nisip nu ai decat o pleasca cum bine a zis cineva de dreapta.

    RăspundețiȘtergere
  19. Pai mai de dreapta decat USL de acum oare unde gasim? Problema e ca ca PSD+PNL+PC sunt foarte de dreapta in politici si atunci nu avem nici stanga nu avem nici o ceva de dreapta deomcratica - avem doar cum a spus cineva un partid comunist prvatizat si caputalist.

    RăspundețiȘtergere
  20. Totul e o.k., mai putin liderul charismatic. Din punctul meu de vedere este un plus nu un minus daca ne raportam la electorat. Daca ne raportam la organizatia politica este un minus in cazul in care aceasta depinde exclusiv sau in mare parte de el.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog