Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 17 iulie 2013

Muncitorii au pornit / şi-ntr-un glas s-au înfrăţit

Martie şi iunie 1995 - Fundaţia Soros efectuează două sondaje.

Votanţii CDR reprezintă 16% din populaţie. CDR este la două treimi din numărul de voturi pe care-l obţine un an mai târziu. În alte cuvinte, nu prindem dreapta într-un moment oribil (CDR2000 şi PNL au primit în 2000 votul a 8% din românii aflaţi pe liste, cam cât ARD) şi nici într-un moment de apogeu, precum înainte de alegerile din 1996, detalii aici.

Să ne uităm la un grafic ocupaţional:













În graficul de mai sus, termenul "intelectuali" face referire la meserii care necesită (şi) calificare teoretică. Azi am împărţi acest grup în mai multe categorii de bugetari - profesori, medici, birocraţi - şi de liber profesionişti - avocaţi, arhitecţi, etc.

Condiţiile sociologice extrem de dure în care s-a dezvoltat dreapta românească sunt evidente. O forţă politică susţinută de "proletariatul muncitoresc", intelectuali, pensionari şi şomeri ar înclina oriunde altundeva pe glob spre stânga. Pe de altă parte, asta era România atunci.

8 comentarii:

  1. "Condiţiile sociologice extrem de dure în care s-a dezvoltat dreapta românească sunt evidente. O forţă politică susţinută de "proletariatul muncitoresc", intelectuali, pensionari şi şomeri ar înclina oriunde altundeva pe glob spre stânga." Pentru ca partidele romanesti sunt : stanga PSD si stanga antipesedista ce i se zice "dreapta".

    RăspundețiȘtergere
  2. psd nu e stanga. psd e partidul burgheziei comnuniste tranformate in burghezia priopriu-zisa si care e direct interesata in conservarea starii de fapt.
    pdl e gasca ramasa fara loc la masa si care s-a orientat pe spatiul ramas liber in politica. iar acum, aceste reziduri comuniste incerca un limbaj de dreapta. dar fie vorba intre noi...asa cum a spus si cel care a infiintat acest partid, in gura lor: "suna ca dracu!"
    a ramas pnl de judecat.
    initial, a fost partidul dreptei oportuniste si a incercat sa joace la doua capete. dupa care, a dorit sa ajunga un patid de elite.
    ori elitele la noi sunt firave si cu valiza mereu pregatita spre vest...nu mai zic de faptul ca orgoliile si lenea de a actiona pe termen lung, sunt la cote maxime in acest segment.
    realizand ca rolul de partid balama nu-i va mai permite niciodata sansa de a ajunge la butoanele puterii, pnl incearca de cativa ani sa devina partidul dascalimii si al functionarimii spiru- haretiste,un fel de strutocamila...
    in concluzie, scena politica de la noi e plina de travestiti...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. genial comentariul - de acord 100 la 100
      as completa cu prm - partidul nostalgicilor dupa comunism(securisti ratati, pupatoriincuratori ai vechiului regim, exremisti de toate tipurile, genurile natiile, etc.) al carui electorat a fost preluat, in parte de ppdd(aia care nu au murit de batranete sau care nu erau prea ramoliti pt traseism)

      Ștergere
  3. Dar cine poate spune cu mâna pe inimă că CDR reprezenta dreapta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai in cdr nu erau si partide social democrate?

      Ștergere
    2. În România dreapta a ajuns să însemne anti-Iliescu (şi eventual şi ceva măsuri economice). Până apare o schimbare de paradigmă, aşa va rămâne. "We are the victims of language" (sursă necunoscută).

      Ștergere
  4. Soros, nu Soroș. Sau Șoroș, dacă vrei să scrii cum se pronunță în ungurește.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scrisesem cum se pronunţă în română. Într-adevăr numele corect e "Soros".

      Ștergere

Arhivă blog