Faceți căutări pe acest blog

vineri, 12 iulie 2013

Detaliul de vineri: o ţară unită în haos

Scrutinul din 2000 a fost probabil cel mai complex de după Revoluţie. Dreapta era divizată între PNL şi CDR 2000; stânga era divizată între partidul lui Ion Iliescu şi partidul lui Petre Roman. Apăruse APR-ul lui Meleşcanu iar PRM era la apogeu. PUNR, PSM, PNL-Câmpeanu şi Partidul Pensionarilor erau la ultimul lor scrutin semnificativ.

Şi totuşi în acest puzzle există elemente comune. Iată unul dintre ele:

Să ne uităm la electoratele tuturor partidelor care au obţinut măcar patru procente.

Conform sondajului efectuat în luna alegerilor de către CURS la comanda Fundaţiei Soroş, toate aceste electorate aveau încredere mare sau foarte mare în biserică (cel puţin 83% dintre votanţi, indiferent de partid) şi armată (cel puţin 69%).

12 comentarii:

  1. Armata era obligatorie, deci exista o relatie simbiotica de incredere intre popor si ea. Acum... mercenari

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred că în 2000, mai era obligatorie. Încrederea românilor în Biserică şi Armată este discutabilă. Au încredere că ce? Că preoţii or să ţină slujba de duminică? Că armata face instrucţie? N-am înţeles niciodată de ce se pune aşa mare preţ pe procentele ăstea foarte mari referitoare la Biserică şi Armată.
    O bănuială absolut subiectivă. Românii ştiu că Biserica-i bună pentru femei şi copii, iar armata pentru tineri, că-i disciplinează şi pentru adulţi, pentru că randamentul salarial este maxim. Majoritatea soldaţilor nu fac nimic toată ziua şi ai siguranţa locului de muncă fără să mai ai şi stresul că în fiecare zi trebuie să-nveţi ceva nou.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anul electoral 2000. Cu „misterul” celei de a treia căi, ApR care obține la locale 9,5% din numărul de primari, clasându-se pe locul trei, pentru ca mai apoi să rateze parlamentarele (4%) iar Meleșcanu să obțină la prezidențiale doar un 1,8%.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daaa, to'arshu mele primise ordin sa mimeze ca e altceva :) ce vremuri,te si miri acum privind in urma ce prosti erau romanii. si tot asa au ramas.

      Ștergere
  4. Anul ala ramane unul incarcat de chestiuni surprinzatoare: decizia lui Emil Constantinescu de a nu mai candida, batalia intre Stolojan si Isarescu (care l-a propulsat pe CV Tudor in turul 2 si a asigurat un mandat fara probleme pentru Iliescu), decizia stupida a PNTCD de a incropi oastea de stransura CDR 2000 (care a scos partidul din Parlament si din istorie), dezumflarea ApR de la sondaje care o dadeau la 18 % la 9.5% la locale si la ratarea pragului de intrare in Parlament.

    Sigur ca putem face teoria conspiratiei, insa fara probe palpabile nu putem decat sa luam act si sa speram ca in cateva zeci de ani vom afla cate ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. constantinescu a ingropat pntcd si a facut cea mai mare greseala politica a vietii sale.
      avea peste 20% din voturi si putea fi o locomotiva ptr pnt.
      iliescu a fost mai intelept si mai pragmatic.
      asa ca dl constantinescu trebuie sa traiasca cu aceasta vina si cu cele ce au urmat dupa ea. adica ascensiunea lui basescu si acapararea tuturor parghiilor de control ale statului.
      "mea culpa,mea culpa, mea maxima culpa!" ar trebui sa fie de-acum incolo motto-ul domnului presedinte.

      Ștergere
    2. I-auzi domnule: Constantinescu e vinovat de ascensiunea lui Basescu si acapararea tuturor parghiilor de control ale statului.

      Deci dupa Constantinescu a venit Basescu. Nascase e doar un inger, in care democratia a ajuns la apogeu si institutiile statului erau asa de libera ca.. s-a vazut ce rezultate au avut. De exemplu, Corpul de Control al lui Nascase, condus de un promitator talent, a avut rezultate uimitoare, care l-au si ajutat pe acel "Mic Titulescu" sa se bucure acum de o asemenea apreciere din partea unor vizionari cum este acest domn Laurentiucat.

      In schimb, Constantinescu dupa ce s-a declarat invins de securitate, s-a aliat cu ea si apare de manuta cu ea toata ziua pe la televiziuni.

      Ascesiunea lui Basescu se datoreaza datorita mafiotului Nascase, asta ca sa afli si tu, macar acum in anul 2013.

      Ștergere
    3. nu s-a aliat cu securitatea... a fugit din calea ei si a lasat cale libera la doi indivizi cu certe legaturi cu baietii cu ochi albastrii.
      parerea mea!
      sau pur si simplu a calculat gresit. rezultatul e acelasi.

      Ștergere
  5. Vă salut d-le Mateescu,

    Vă invitam în urmă cu câteva săptămâni să faceți o analiză pe care până la urmă am făcut-o eu :) Enjoy:

    http://www.argumentesifapte.ro/2013/07/13/democratia-buzunarelor-adanci/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu totul de acord. Voi mai scrie despre subiect. Inclusiv despre componenta PPDD :)

      Ștergere
    2. Lung, da bun si revelator. Pai sa nu iti vina sa le iei lumea in cap?

      Ștergere
  6. atat biserica, cat si armata sunt elemente ale dreptei conservatoare

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog