Faceți căutări pe acest blog

marți, 23 iulie 2013

Întrebări pentru la toamnă

Discuţia de mai jos va fi reluată pe baza sondajelor care vor fi efectuate în luna septembrie.
Premiză: în lunile august şi septembrie nu vor avea loc evenimente ieşite din comun.

Întrebarea 1: USL > 58%?

Nu există erori de impact major asupra votanţilor USL. Despre aşa ceva am putea teoretic discuta doar după ce, în iarnă, preţul gazelor va fi altul.
USL beneficia de 58% din voturile potenţiale acum câteva luni, puţin sub scorul de 60% de la alegeri. Mă aştept ca această valoare să rămână constantă.

Întrebarea 2: Quo vadis Cătălin Predoiu?

Notorietatea şi credibilitatea noii achiziţii a PDL vor fi măsurate în lunile care urmează, măcar pentru a testa potenţialul acestui om la prezidenţiale. Lansarea într-o lună nepropice (iulie) va diminua amploarea acţiunii de PR. Pe de altă parte, să nu subestimăm apetitul românilor pentru informaţie: cei care-şi permit o vacanţă sunt puţin numeroşi, restul stau în faţa televizoarelor şi vara.
Estimez un nivel de credibilitate în trena conducerii PDL (10% sau prin împrejurimi) şi o intenţie de vot la prezidenţiale formată dintr-o singură cifră. Să nu uităm că, în mod oficial, cu excepţia lui MRU palierul anti-USL e liber din acest punct de vedere.

Întrebarea 3: Ce scoruri vor avea PSD şi PNL?

În ultimele luni am asistat la un nu foarte subtil atac comunicaţional al PSD la adresa PNL: ni s-au prezentat miniştri incompetenţi, corupţi, neserioşi, etc. În niciun caz n-a fost vorba de miniştri social-democraţi (la scandalul privind liceul Bolintineanu măgăreaţa a căzut pe Stroe, ministrul de interne, şi nu pe Pricopie, ministrul educaţiei). Toată această joacă va avea un impact redus asupra votanţilor partidelor din USL: liberalii pot atinge 20% (dar nu o vor face) iar social-democraţii pot atinge 40% (dar nici acest lucru nu se va întâmpla). Raportul dintre cele două partide va rămâne în continuare de 3-la-2, cu mici nuanţe.

Întrebarea 4: Care va fi efectul ciocnirilor dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta?

Prim-ministrul comunică din ce în ce mai slab iar preşedintele are un ascendent datorită aducerii lui Haysam (ascendent rătăcit şi înghesuit sub o mulţime de alte teme - de văzut cum va evolua povestea în săptămânile următoare).
Cred că preşedintele va pierde susţinerea vremelnică a votanţilor PSD mulţumiţi de coabitare şi îl vom revedea aproape de 20% în clasamentele privind încrederea în diverşi lideri politici. Victor Ponta nu este imbatabil, dar atacul a fost lansat prea devreme - poate datorită unor circumstanţe pe care preşedintele nu le controla.

Întrebarea 5: Ce scor va avea Partidul Mişcarea Populară?

Profilul relativ redus al politicienilor care aparţin Partidului MP reduce din potenţial. Un raport de 2-la-1 între scorul PDL şi cel al Partidului MP ar fi mulţumitor pentru iniţiatorii celui din urmă. O situaţie mai bună este posibilă, dar nu atât de probabilă.
Precizez că în acest moment scorul în sondaje contează mult mai puţin pentru Partidul MP decât formarea structurilor în teritoriu.

Întrebarea 6: Va ieşi opoziţia non-PPDD-istă din menghină?

Scorul însumat al tuturor partidelor care aparţin acestui arc este de 20%.
La prezidenţiale: 30%.
Ieşirea din prim-plan a PPDD-ului şi scena relativ statică în domeniul candidaturilor la prezidenţiale mă conduc spre următoarea estimare:
la parlamentare > 20% dar mai puţin de 25%
la prezidenţiale nicio schimbare, poate cel mult în rău.

Întrebarea 7: Rămâne în frunte triada PIO?

Dacă scoatem din calcul pe Raed Arafat, în fruntea tuturor sondajelor privind încrederea în politicieni sau cu potenţial de a deveni politicieni se află Ponta, Isărescu şi Oprescu. Prim-ministrul nu va mai ocupa locul întâi. Crin Antonescu - din ce în ce mai puţin vizibil în plan comunicaţional - nu va intra pe podium. Traian Băsescu dansează în jurul subiectelor cu impact (ergo multă politică externă şi macroeconomie). Alte figuri de prim-plan nu există în această vară.

Reamintesc următorul detaliu: dacă nu-ţi place partidul A şi nici politicianul B care aparţine acestui partid, iar A şi B te înfurie din ce în ce mai mult odată cu trecerea timpului, în sondaje nu se va schimba absolut nimic. Pentru modificări e nevoie de votanţi care să-şi schimbe opţiunea de vot sau, cel puţin, să renunţe să mai susţină verbal partidul cu care ţineau până mai ieri şi să devină nehotărâţi.

Estimările de mai sus sunt plate şi nesurprinzătoare. Ele reprezintă un model funcţional şi atât. Şarmul politicii este să vedem, peste două luni, care elemente din tabloul de mai sus *nu* au evoluat aşa cum era de aşteptat.

14 comentarii:

  1. 1. usl 90%. se modifica legea alegerilor cu uninominal pur.
    2. cine e predoiu?
    3.e ok!
    4.basescu a luat-o in freza cu hayssam si urmeaza sa-i fie si mai "bine"... nu stiu de unde ai scos ca basescu e castigatorul "repatrierii" ...
    5. scorul lui basescu...daca mai incaseaza niste "dezvaluiri" o sa fie si maibine. daca udrea se insrie in mp...ma inscriu si eu.
    6.basescu face ce stie...distruge! o sa distruga pd si nici nu o sa faca mare branza cu mp.
    7. triada pio e un amestec de mere cu pere.
    barbu aici incearca jocul pd de a baga in ecuatia politica la varf doua personalitati care nu au de gand sa se bage. si asta ptr ca triada care conteaza si care va candida, nu contine niciun candidat serios de la fc,mp,nr,pd si cine o mai fi p-acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. ar fi o mişcare inteligentă.
      2. bingo.
      4. atunci cine e?
      5. sigur te înscrii? :)
      7. care două personalităţi? Isărescu şi Oprescu? Sau Isărescu şi Ponta? Hehe. Eu vorbeam pur şi simplu de încredere conform oricărui sondaj din ultimele 6 luni - faza cu "jocul PD" e în capul tău. Nu ştiu unde vezi tu FC, MP, NR şi PD în paragraful ăla, am arătat clar că nimeni de-acolo nu va fi în top 3, nici măcar TB.

      Ștergere
  2. 4. deocamdata s-au faultat reciproc. in functie de ce se scoate de la hayssam, base ar putea avea o problema. cei din psd care au fost in legatura cu arabul sunt terminati, mai putin vacaroiu. ar putea fi sacrificat chiar, mai ales ca sta pe un post interesant.
    5.sigur! fac filiala locala aici. ma "sacrific" sa nu castig alegerile...
    6.peste asta ai sarit. esti de acord sau nu?
    7.isarescu si oprescu...n-au nicio treaba. isarescu e destul de usor de trantit, iar pe oprescu nu-l vad pe coclauri, cand poate fi boier la bucuresti.
    deci sa facem abstractie de "dreapta" ca suntem amandoi de acord ca nu exista.
    ramane problema principala. antonescu! nu e pe podium, se estompeaza, nu are sanse... o sa vina mama lu stefan cel mare si o sa candideze si sa-l invinga.
    asa cum eu am simpatii pnl, asa cred ca si tu ai simptatii cu "dreapta". nu stiu care precis.doar banuiesc...
    revenind la antonescu mi se pare ca face o schimbare de picior si se "oficializeaza" , adica intra in rol. iese mai rar, e pasnic cu basescu, face vizita in america...
    parca nici cu ziaristii de la b1 si rtv nu mai e asa "dur".

    RăspundețiȘtergere
  3. Vad ca propagandistul PNL (observati ca penelistii zic doar pd, asa-i recunosti) vantura toate aberatiile de la antene cu Hayssam. Vreau sa pun in evidenta ca scenariile elucubrante cum ca Hayssam a fost adus pentru a-l distruge pe Basescu nici macar nu-l au pe laurentiucat ca tinta. Dumnealui este un doar un raspandac care se spera ca e citit de pesedistii nelinistiti. Tinta dezingormarii nu este nici bizonul, nici basistii, ci este activul de partid al PSD implicat cu Hayssam, care s-a panicat cand a vazut ca l-au "repatriat". Ponta incearca sa-i calmeze pe baietii astia pozand in troll trolling trolls.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Think again, you're wrong. Iliescu , Vacaroiu , Nastase si Hrebe nu mai sunt mize electorale.

      Ștergere
    2. daca imi furnizati argumente de doctrina crestin-conservatoare si liberala la pd...ii spun cum doriti dvs.
      dar argumentele sa fie insotite si de aplicarea lor in practica, in ultima guvernare, ca la restul erau social-democrati.

      Ștergere
    3. @Anonim 13:43
      Pai nu e vorba de nume aici, ci de un partid finantat de teroristi. Va dati seama cum suna asta la NATO sau Brussels...

      @Laurentiu Cat.
      Sa fim seriosi domnule, PDL nu este mai conservator, socialist sau liberal decat sunt PNL sau PSD. Macar apar mici partidulete ceva mai ideologizate ca MP sau FC.
      Ar fi, totusi, comic sa zicem ca PDL e PD, PSD e tot PD (sau PDSR) si PNL e PN. Ne-am intelege chiar mai greu intre noi... si, oricum, nu e deloc usor!
      Oricum, domnule Laurentiu Catrina, eu nu va identific dupa cat sunteti de atasat de liberalism ca fiind un propagandist PNL. Propaganda PNL nu are nici o legatura cu ideologia liberalismului. E doar un fel de peremism (adica un ghiveci de prostii gen antibasism, crestere prin deficit, ghishism, neaoshism) pentru oameni ceva mai tineri, atasati de bula imobiliara din epoca Tariceanu, care au fost prinsi nepregatiti mental si profesional de criza, avand rate la credite doar cu buletinul. Aici intra profesorime, dottorime, functionarime, hipsterime. Nu zic ca-s toti asa, dar cam acesta e profilul (dl. Mateescu ma poate contrazice).

      Chiar ar fi interesanta o postare a gazdei noaste care sa reflecte cum arata portretul robot al fanului de partid. Stiu ca domnul Mateescu a avut o postare foarte interesanta care arata cum USL a fost votat in aproape aceeasi masura de multe segmente ale populatiei destul de diferite. De exemplu, cei cu studii superioare au votat USL in aceeasi masura cu cei fara. Dar eu ma refer la electoratul fidel, care voteaza pro partid, si nu anti-putere incompetenta, pe val. Genul acela dur, care merge la europarlamentare (nu la prezidentiale) pentru partidul lui sau mituit/constrans de baronul local.
      Chiar ar fi interesant de vazut cum arate votantul PDL la ora actuala, dupa infiintarea MP si FC... Eu mi-l imaginez cu greu.

      Ștergere
    4. Un articol mai vechi din Adevarul arata profilul fiecarui partid . PNL- stare materiala buna si foarte buna , cu studii superioare, 40+ de ani, dar si tineri, urban, PSD - opusul+batranii, PDL - stare materiala relativ buna si buna, 30+ ani, studii medii.
      Un articol mai nou spune asa

      http://adevarul.ro/news/politica/adevarul-despre-romania-psd-aproapesa-guverneze-singur-1_5146012b00f5182b851ceaf2/index.html

      Ștergere
    5. Ovi, spunea odata un sef al unui institut de sondare ca profilul votantului psd este: babele sarace, fara bani de mancare , de la tara, iar la pnl tinerii bogati, cu bani, care mananca zilnic in Centrul Istoric. De asta la ultimele alegeri usl a fost votat in egala masura de toate categoriile de orice fel din Romania. Electoratele celor 2 partide s-au "imbratisat".

      Ștergere
    6. Exista o categorie de tineri care voteaza PNL din snobism, dar cred ca reprezinta un procent redus din votantii lor. Din ce-am vazut (dar nu pretind ca ar avea vreo valoare sociologica), cei mai multi sunt bugetari cu studii superioare, dar in general slab pregatiti, relativ tineri, persoane superficiale, orgolioase si radicale, cu o buna parere depsre sine, care consuma cu aviditate televiziunile de stiri A3 si Realitatea TV.

      Ștergere
    7. domnule ovi, eu mi-am asumat o identitate si daca ati dat de numele meu, gasiti si o locatie.
      ideea e ca sunt simpatizant si nu membru si nici propagandist.
      ca-mi sustin ideile, asta e altceva.
      iar modul de viata si faptul ca din totdeauna am fost independent financiar si treaba am avut cu statul doar sa fac un bine comunitatii si nu altfel, ma indreptateste sa spun ca si fac ceea ce zic.
      am votat si cu pnt si ratiu in 90. chiar am fost "adversar" al pnl in perioada coabitarii lui campeanu.
      dar acum consider ca pnl ma reprezinta cel mai bine de pe scena politica. ca nu e perfect sau are bube...e lata treaba. si sa stiti ca ma duc sa votez ( nu am lipsit la nicio votare) din spirit civic si nu sa votez neaparat pnl. de ex in 2000 am votat iliescu iar 2004 pe basescu...

      Ștergere
    8. E clar ca nu va incadrati in definitia penelistului pe care am dat-o. Oricum, am si amici care simpatizeaza PNL-ul si lucreaza in privat, sunt bine pregatiti, subtili, diplomatici, etc. DAR, din ce am observat, ei sunt putini, majoritatea penelistilor pe care-i cunosc se incadreaza in caracterizarea pe care am dat-o mai sus.
      E clar ca exista simpatizanti ai unor partide care-si aleg partidul de suflet in mod pur aleator. De exemplu, le-a placut Tariceanu ca om in 2005 si din aproape in aproape au ajuns acum in secta "martorii lui Ghise". Nu e un delict, dar presonal gasesc acest luctu foarte bizar. Si eu am ajuns din pntcdist monarhist un basist golan cu Duda.

      Ștergere
    9. cu igas sau cu udrea vreti sa spuneti...

      Ștergere

Arhivă blog