Faceți căutări pe acest blog

joi, 4 iulie 2013

Recensământ şi referendum - explicaţii

N-am lucrat în niciun fel la recensământ, dar câteva explicaţii trebuie date,  poate că sunt chiar necesare:

1. Populaţia stabilă a României conţine 16,2 milioane adulţi. Aceştia sunt românii adulţi aflaţi în ţară sau plecaţi temporar (câteva săptămâni sau luni).

Dar pe listele electorale mai sunt şi alţi români - minim 700 de mii conform INS, mult mai probabil 2 - 2,5 milioane. E vorba de cei plecaţi pe termen lung. Aici găsim atât cea mai mare parte a diasporei nord-americane cât şi românii care au plecat în Europa în ultimii ani şi se întorc rar spre niciodată, dar şi românii care au plecat temporar cu toată familia şi despre care nu există informaţii de fel.

Conform legii, eşti pe listele electorale dacă eşti cetăţean adult al României. Nu contează dacă eşti în România.

Cvorumul la prag de 50% nu este de 8,1 milioane, ci mai mult.
Cvorumul la prag de 30% nu este de 5,4 milioane, ci mai mult.

2. Numărul total al adulţilor va creşte faţă de 2002!

Conform INS, între acel an şi 2012 s-au înregistrat 2,57 milioane decese.

Numărul celor născuţi între 1985 şi 1993, adică al celor care între 2003 şi 2012 ar împlini 18 ani şi ar căpăta drept de vot este de 3,21 milioane. Numărul real e un pic mai mic datorită deceselor survenite în rândul acestui grup.

Rezultă un surplus de 600-700 de mii de persoane. Probabil ultimul surplus de acest tip din următoarea jumătate de secol. Motivul real al surplusului este nivelul relativ înalt al natalităţii din anii '85-'89, pe care nu l-am mai întâlnit după 1990 şi pe care probabil nu-l vom mai întâlni mult timp. În anii şi deceniile următoare însă, nivelul deceselor va fi mai înalt decât în perioada 2003-2012 întrucât contingente numeroase ajung la o vârstă înaintată.

3. În cazul în care comparăm numărul de bărbaţi care declară că sunt căsătoriţi şi numărul femeilor care declară că sunt căsătorite, vedem o diferenţă de 50 000. Aceasta se datorează în principal femeilor care se află în România şi sunt căsătorite cu bărbaţi plecaţi pe termen lung în afară (şi pe care INS nu i-a chestionat).

4. Absolvenţii de studii superioare aflaţi în România (14,4% din populaţia stabilă) reprezintă o minoritate aproape cât Bucureştiul sau cât populaţia judeţelor Iaşi, Cluj şi Prahova puse împreună.
Acest procent s-a dublat faţă de 1989, dar tot suntem ultimii din UE. Ca idee: procentul bulgarilor cu diplomă de facultate este de 20%.
Paradoxal, mai îngrijorător mi se pare procentul mare de români aflaţi în ţară şi care nu au nici măcar studii medii (44%). Ce fel de economie poţi să construieşti cu aceşti oameni? Cât de eficientă e? Cât mai mulţi dintre ei  sau dintre copiii lor trebuie să facă tranziţia spre studii medii. Dacă facultăţile se umflă inutil, ajungem la o structură ineficientă, absurdă şi dezechilibrată (exemplu: 40% studii primare, 20% studii medii, 40% studii superioare). O naţie de arhitecţi, programatori, zilieri şi cerşetori, adică o naţie divizată şi schizofrenică. De preferat este o structură echilibrată, cu forţă motrice în ... centru (exemplu: 20% studii primare, 60% studii medii, 20% studii superioare). Rândurile de mai sus nu reprezintă o tentativă de a diminua importanţa studiilor superioare. Mi se pare însă că problema principală este alta, ceva mai profundă.

34 de comentarii:

  1. "Conform legii, eşti pe listele electorale dacă eşti cetăţean adult al României." Dar cvorumul se calculeaza pentru listele electorale permanente, adica cetateni adulti cu domiciliul stabil pe raza unei localitati din Romania (lista se intocmeste de autoritatile locale),cu alte cuvinte spus au carte de identitate in tremen si nu neaparat locuiesc in Romania, chiar daca sunt plecati de 8 ani spre exemplu. E mult mai greu de calculat cvorumul dupa datele INS, nu e nici 8,1 mil. (cf. recensamantului) nici 9-9.5 mil. dupa cum sugerezi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. E interesant că scrii despre domiciliul *stabil*. Eu în OUG 63/2000 nu găsesc cuvântul ăsta, care în mod evident e foarte important. Care e legea la care faci referire?

      OUG 63/2000 e aici: http://www.legex.ro/OUG-63-2000-20847.aspx

      Mă întreb: dacă un om din judeţul Iaşi pleacă la muncă în Milano, unde are domiciliul? Dar domiciliul stabil?

      Ștergere
    3. "Art. 8 Listele electorale permanente se intocmesc pe localitati si cuprind toti cetatenii cu drept de vot care domiciliaza in localitatea pentru care au fost intocmite listele. Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot fi inscrisi, la cererea lor, in listele electorale permanente ale localitatii in care s-au nascut ori in care au avut ultimul domiciliu in tara. "

      Nu scrie stabil (am pus stabil pentru ca listele sunt facute de evidenta populatiei, adica de cei cu actele de identitate). Dar stabilul reiese din fraza care urmeaza, pot fi introdus LA CERERE unde s-au nascut sau unde au avut ultimul domiciliu.

      Ștergere
    4. LE. un om din judeţul Iaşi care pleacă la muncă în Milano are domiciliul in Iasi daca nu i-a expirat Cartea de identitate.

      Ștergere
    5. tocmai, si cartile de indentitate neexpirate nu sunt 18 milioane, dar ccr a dat erata ca trebuie si aia din strainate, chiar daca statul roman nici nu mai stie cati sunt pe acolo

      Ștergere
    6. Barbu Mateescu are dreptate. La data adoptării legii politicienii nu au prevăzut problema imensă a diasporei din viitor. E un exemplu clar de inadecvare a legii la realitate care ar trebui să genereze de urgență o nouă lege, sau amendarea celei existente. Altfel, cum o dăm, cum o cotim, câtă vreme pe liste sunt în continuare 18 milioane de alegători și nu există soluție legală pentru curățarea listelor de cei plecați definitiv sau chiar morți prin străinătate (de ex. la mine în bloc pe liste e în continuare un domn despre care se știe că a plecat în America, la copii, prin anul 2000 și a murit acolo în 2007; aici nu mai are nimic, pentru că a vândut tot înainte să plece, dar teoretic continuă să „locuiască” la adresa de domiciliu) asta e, cu asta defilăm.

      Ștergere
  2. si daca ai murit prin vreo rapa in strainatate si nu a aflat statul roman, sau esti cetatean spaniol si ai cetatenie si buletin spaniol(sau american) si nu a anuntat nimeni statul roman? gata, astia voteaza? in mod normal nu tebuia cvorum la referendum. si, oricum , vad ca cvorumul a fost atins. era bine pentru basisti sa-si dea demisia, luau la parlamentare mai mult. asa , ciu-ciu. si ce 20% ai lui basescu se vor imparte intre pdl, mp si ada(10-5-5) :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai de asta datele de azi nu spun nimic despre cvorumul de la referendumul de anul trecut. Tabara "basista" are argumente pro invalidare (cvorum mai mare de 9 mil) si are dreptate. Tabara "uslamista" are argumente pro demitere (cvorum mai mic de 8.2 mil) si are dreptate.
      Adevarul e la mijloc si este ca nu putem stabili cvorumul astfel. O persoana care e la munca in UE de ani buni si se intoarce sa-si faca o carte de identitate figureaza pe listele electorale permanente. Daca nu mai are domiciliul in Roamania i se elibereaza doar pasaport.

      Ștergere
    2. România permite dubla cetăţenie de vreo 20 de ani.

      Ca să fi fost atins cvorumul, adică pentru ca 8,45 milioane de voturi să fie 50%+1 trebuie demonstrat că în realitate există un total de maxim 16,9 milioane adulţi români. În ţară vedem că sunt 16,2 milioane. Atunci trebuie văzut dacă în străinătate se află mai puţin de 700 de mii de cetăţeni români adulţi. INS afirmă că sunt minim 725 de mii de persoane (adulţi sau nu). Numai în Italia şi Spania sunt 1,8 milioane conform recensămintelor de-acolo (http://lacoltulstrazii.ro/2013/07/04/mere-pere-cetateni-si-locuitori/) . Şi nu sunt singurele ţări în care se află români.

      Ștergere
    3. Insist asupra faptului ca despre cei minim 3 mil. de cetateni romani cu drept de vot din alte state nu se cunosc date daca ei mai fac parte din listele electorale permanente. Daca ei nu mai au domiciliul in Romania fac parte din cvorum doar la cerere.
      PS. orice persoana are obligatia de a anunta schimbarea domiciliului (dar majoritatea nu o face)

      Ștergere
    4. Da, Romania stat politienesc in continuare. De ce domiciliul meu este problema de stat in materie de obligatie din partea mea, dar nici o obligatie din partea statului caruia trebuie sa-i platesc biruri?
      De ce sunt obligat eu sa-mi schimb CI pe banii mei daca onor alesii locali schimba numele strazii unde stau si ei nu ma anunta, sau onor guvernul schimba numele localitatii din comuna X in comuna Y sau orasul Z?
      Trebuie sa-mi incep dimineata cu lectura actelor ce le am sa vad cind expira, iar cei ce la fac nu au obligatia sa ma anunte cu 45-30 de zile inainte... Eu trebuie sa ma prezint la ghiseu unde trebuie sa ma cocosez (gestul de umilinta), eu stind in picioare, iar functionarul stind jos... Mai reflectati.

      Ștergere
  3. Așadar, concluzia este că în România este imposibil orice! Ca atare, îl numim bulibașă pe viață pe băsescu, desființăm statul, și terminăm cu orice discuție. Că nu despre rezultatele recensământului e vorba, e vorba despre felul în care ne raportăm la modernitate. Ș ajungem la concluzia că și Evul Mediu este prea modern și complex pentru noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai bine punem pe Antonescu ?
      multumesc

      Ștergere
    2. si cand o termina ponta al doilea mandat (facut ca ion iliescu) tu,prostel,ciuvicus si ghise o sa strigati tot despre basescu "ilegitim"

      Ștergere
  4. Barbu,

    nu înțeleg de ce trebuie să luăm ca reper proporția de absolvenți de studii superioare din alte state. Cum ar fi să aplicăm fix același criteriu pentru categorii ceva mai specifice? Dacă Elveția are un procent de funcționari bancari, atunci musai să avem și noi? Dacă UK are o proporție de brokeri, atunci musai să avem și noi? Statistica relevantă politic, aș zice, este proporția de absolvenți de studii superioare angajați în posturi care fac necesare studiile pe care le-au urmat - eventual prin comparație cu statistica echivalentă din alte state.

    În ce privește legătura recensământ - referendum, lucrurile sunt simple: niciuna. Referendumul este un instrument constituțional bine determinat de lege. Recensământul e o statistica. Restul sunt povești.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. corect! si pe baza de bun simt si de democratie functionala, basescu trebuia sa se duca acasa.

      Ștergere
  5. care e numarul de persoane care locuiesc in Romania dar in alta localitate decat cea in care au domiciliul stabil ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Valoarea migraţiei interne va fi publicată mai târziu.

      Ștergere
    2. si atunci o sa avem si alte raspunsuri referitoare la absenteism.

      Ștergere
  6. Bune explicatii, dar ocoliti intrebarea legitima: Cum se face ca intre preliminar si final diferenta e de 1 milion?
    Toata lumea face calcule (calculelele, vorba lui Malaiele) cu cei din afara fie temporar, fie permanent.
    Ca posesor al pasaportului de categoria a IV-a (cat. I si II -diplomatice si de serviciu, cat. a III-a, normale), cele cu colantul ACEST CETATEAN ARE DOMICILIUL IN.... si apoi scris cu mina tara, colant ce are numar, onor autoritatile statului politienesc Romania stie bine citi d-astia suntem.
    Iar ceilalti plecati temporar trebuie sa stie destul de bine si numarul lor. INS ar trebui sa se numeasca Institutul Mistificarii Oficiale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă INS căuta să justifice nevalidarea referendumului inventa un număr de 17,0 milioane români aflaţi în ţară, şi scăpa de multe probleme de interpretare :)

      Pentru UE nu e nevoie de paşaport. Şi în UE (Ita-Spa-Fr) se duc majoritatea emigranţilor.

      Ștergere
  7. deci cifrele de la recensamant nu au nicio treaba cu referendumul.
    dar legislatia ar trebui sa aiba un acord cu bunul simt si cu democratia.
    in consecinta, trebuiesc actualizate listele electorale si scosi de pe ele cetatenii romani cu domiciliul in strainatate precum si cei care au expirate documentele de identitate si nu se obosesc sa si le actualizeze.
    dupa ce se lamuresc problemele acestea se poate trece la eliberarea cardului de alegator si votul prin corespondenta.
    usl-istii clameaza validitatea referendumului iar pdl-istii se ascund in spatele boicotului si a chichitelor legislative.
    ce ma intriga e faptul ca aia care se cred cei mai destepti si mai democrati cetateni sunt cei mai lipsiti de moralitate si spirit democratic.

    RăspundețiȘtergere
  8. Recensamant - 20,2 milioane locuitori. 3 milioane plecati. Nu potrivit INS, nu. Conform recensamintelor locale (cca 2 milioane Italia+Spania) si altii in alte tari UE. Minune. Numarul nasterilor scade. Se reduce cu mai mult de 50%. In ultimii 22 de ani si 9 luni, de prin septembrie '90. Am socotit din data in care s-a nascut ultimul copil conceput inainte de 22 decembrie 1989, adica 22 septembrie 1990. Cu toate astea a crescut populatia. Este uimitor si extrem de interesant. Sa va dau un exemplu - avem 1 milion 257 de mii de maghiari. Scadere de 500 de mii. Sa-nteleg ca toti maghiarii care au parasit Romania au renuntat si la cetatenie? Deasemenea, remarcabil - nasterile din randul populatiei rome cresc exponential. Numeric, insa....Evreii au disparut in totalitate..... Sau, poate, toti cei 2,5 milioane care nu mai apar in statistici intre 2002 si 2011 sunt cei plecati. Numeric, prin nasteri/decese, nu s-a redus nimic. Cred ca m-apuc si eu de sociologie. Pare o meserie interesanta. Nu m-am gandit pana acum la cate discrepante exista, cred ca m-ar distra foarte mult sa caut raspunsuri logice la lucruri inexplicabile. Stai - Romani mai putin cu 2,5 milioane, de la 19,4 la 16,9. Populatia scade cu doar 1,65. Au crescut strainii. Astia tot aici voteaza? Au primit cetatenie la urgenta? SAMD. Cei interesati pot cauta raspunsuri, sau sa-ncerce sa-si puna intrebari, aici - http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_demografic%C4%83_a_Rom%C3%A2niei

    RăspundețiȘtergere
  9. Suntem primii din Europa la analfabeti!! Dupa cum s-a subliniat in articol este îngrijorător procentul mare de români aflaţi în ţară şi care nu au nici măcar studii medii (44%). Astia sunt apa de ploaie pe care Ceausescu i-a folosit pe timpuri sa faca clasa muncitoare luandu-i din primitivism si aducandu-i la orase de au devenit marea masa ce au tinut Romania pe loc si nu vor sa faca un viitor urmatoarelor generati - ei sunt cei care au adus in 2012 o uniune dictatoriala, sfidatoare in toata regula: http://sorinamatei.blogspot.ro/2013/07/controlul-politic-asupra-justitiei.html. O tara ne-educata este o tara de iobagi folositi ca o masa de manevra, naiva usor de pacalit prin sloganuri percutante.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-ar putea să ai un șoc. Dar au trecut deja 23 de ani de școală din 1989 încoace. Așa că o parte uriașă a celor fără studii medii se datorează mai degrabă „tranziției”, nu lui Ceaușescu. Pe timpul lui Ceaușescu, în ultimii ani, se generalizase chiar învățământul de 10 clase.

      Ștergere
    2. Au trecut desigur niste ani dar educatia acestei noi generatii a fost facuta tocmai de cei care Ceausescu ii luase din catune si
      i-a facut oraseni plus se mai adauga realitatea urata cu lipsa omului de valoare, viziune a unor principii de valoare la Ministerul Educatiei departe de rau de un Spiru Haret. Cea mai buna carte nu s-a predat/facut decat de profesori ai perioadei interbelice iar pe timpul lui Ceausescu in perioada de care spui ca se generalizase 10 clase erau ca si cartofii - cat mai multi pe hectar ca si in fabrici - uzine , 10 pe un surub. Credeti ca intamplator avem de-a face cu spaga data pe fata ca in cazul liceului din Bucuresti... fara nicio jena la dat-luat pentru copiat. Cine l-a educat pe Gigel sa dea spaga, pai parintele sau alias iobagul ce l-a sfatuit?
      Desigur in acesti 23 ani s-a mai adaugat un spor natural al celor de etnie care au fost si sunt sub limita de 'inghet' al educatiei.
      Nu trebuie sa ne mintim despre educatia la romani, din acest popor tot apar acesti politicieni de 2 bani plini de minciuna
      http://sorinamatei.blogspot.ro/2013/07/cand-nici-nu-mai-e-nevoie-de-minciuna.html !!

      Ștergere
    3. domnu gdan... pai aia 3 mil de romani peste 18 ani plecati afara si care lucreaza in toate domeniile de activitate, de cine sunt pregatiti? dumneavoastra in ce perioada ati facut scoala?
      sunt zeci de mii de medici plecati afara,zeci de mii de informaticieni, ca sa nu mai vorbim de specialisti in fizica nucleara sau chiar si in domeniul economiei si afacerilor.profesorii buni au plecat si ei din sistem in tara sau afara.
      petrolisti,ingineri de mine,constructori de nave, energeticieni,specialisti in domeniul constructiilor civile si industriale, etc...
      habar nu aveti despre ce vorbiti.
      in acea perioada erau si multi absolventi care nu stiau carte, dar se specializau la locul de munca. fiecare invata cate ceva pe undeva.
      scoala romaneasca avea alte bube in perioada lui ceausescu si mult mai putine decat acum.
      de bine de rau, atunci era o competitie care antrena mai multi elevi si parinti in cursa ptr o scoala mai buna, mai apropiata de posibilitatea obtinerii unei diplome care sa-ti asigure o cariera si venituri mai bune.
      sunteti obturat de ochelarii de cal portocalii pe care ii purtati.
      dvs aveti o viziune limitata si obstructionata de convingerile politice. negati pana si evidenta...

      Ștergere
    4. Fara sa aveti o statistica reala despre cei 3mil. spuneti ca lucreaza in toate domeniile, pai si ponderea unde este?! 80-90% as spune lucreaza in restaurante, constructii, turism (plus alte servicii de care vesticul nu le-a dorit a face, sau pe ramura infractionala) si restul sunt in slujebele mai bine vazute iar unii chiar si-au facut niste mici afaceri.

      Vi s-a mai spus si repet inclusiv eu. Termenul de portocalii sau basisti l-au fabricat niste baieti ce se ocupa de marketing politici-electoral care si-au dat seama ca prind o multime mare cu aceaste nade - ancore plus cu niste tv-uri santajiste se mentine legatura stransa pe o perioada lunga asta fiindca nu exista educatie ca despre asta s-a postat! un popor ne-educat care are impresia ca avand niste varfuri sau un anumit procent ce se prezinta foarte bine este cel mai destept din lume.
      Din acest popor tot apar acesti politicieni de 2 bani plini de minciuna! Luati exemplu polonezilor care sunt peste romani si rezultatul au o clasa politica ce a miscat tara desi si ei au emigrat - fiind o mare comunitate de exemplu in US.

      Pe timpul lui Ceausescu cine avea noroc la cadre de o repartitie buna lua fata unui care era mai bun ca note si studiu decat el, desigur nu ajungea prin vreun satuc de tara ca inginer ci printr-un orasel mai acatarii.
      Evidenta a fost inregistrata... cu dl. primminstru!

      Ștergere
    5. cauta si tu o statitica pe blogul lui turambar despre emigratie.
      cat despre polonia...comparam mere cu pere.

      Ștergere
    6. uite aici! http://turambarr.blogspot.ro/2013/07/citi-sintem-citi-am-mai-ramas.html

      Ștergere
  10. Am o nelămurire.

    Cetăţenii români, înscrişi în listele electorale, dacă mor în România sunt radiaţi din liste, mai degrabă sau mai târziu. În cazul celor morţi în străinătate şi înmormântaţi acolo în ce bază se face radierea din listele electorale.

    Există zeci de mii de saşi care după Revoluţie au părăsit definitiv România, unii fără să renunţe la cetăţenia română, aflaţi în această situaţie.

    Moldovenii de dincolo de Prut, care au primit cetăţenie română, şi par să fie sute de mii, sunt în aceaşi situaţie.

    Părerea mea este că în listele electorale permanente trebuie să figureze doar cetăţenii care au domiciliul stabil şi efectiv (nu doar formal) pe teritoriul României. Doar aceştia trebuie luaţi în calculul cvorumurilor, pentru ceilalţi nu există nici o certitudine că mai sunt în viaţă. Restul cetăţenilor, care nu sunt cuprinşi în listele electorale permanente, se pot prezenta la vot şi votul le va fi luat în considerare.

    RăspundețiȘtergere
  11. @ pentru cei care ne vor pe astia din afara romaniei afara din procesul de vot:

    Putem sa nu mai platim impozite pe proprietatile pe care le avem in Romania? De fapt, intrebarea corecta este: avem voie sa detinem proprietati in Romania?
    Putem sa nu mai trimitem bani in tara?
    Dar cei care avem companii si platim salarii si impozite? Nu va mirati, ca mai suntem si de-astia. Ni le considerati investii straine sau investitii romanesti?

    Ca sa revenim la subiect: alte tari, din experienta carora Romania nu vrea sa invete deloc, actualizeaza listele electorale inaintea fiecarui proces de vot. Eu primesc acasa o hartie in care sunt anuntat ca daca vreau sa votez, trebuie sa ma inscriu pe liste pana la data de. Nu ma inscriu, nu votez. Aaa, statul in care locuiesc stie unde sunt in vreme ce statul roman habar nu are pe ce lume traieste...

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog