Faceți căutări pe acest blog

luni, 22 iulie 2013

Pentru oamenii care nu sunt membri de partid şi se opun USL

Există oameni de bună calitate, intelectuali de calibru, bine intenţionaţi care trebuie ţinuţi cât mai departe de tot ce înseamnă strategie electorală, campanie electorală, comunicare şi relaţionare cu electoratul. De obicei (vezi 1993-1996 şi 2001-2004) nu ei joacă rolul important în câştigarea alegerilor, acesta revenind unor profesionişti puţin vizibili. Lucrurile devin însă periculoase când atitudinea acestor elite infectează votanţi. Pentru că aceşti votanţi, la rândul lor, devin imaginea forţei politice sau candidatului pe care îl susţin. Devin cel mai bun reper pentru nehotărâţi. Reper negativ. Ideile se propagă, cu efecte cel puţin nefericite. Cu excepţii minuscule sunt idei proaste, inutile, ba chiar periculoase în plan electoral.

Poţi să fii analist, filozof, intelectual, om cu reale aptitudini într-un domeniu anume şi să spui prostii când vine vorba de alegeri, electorat şi populaţie. Elita României nu s-a adaptat încă la votul universal, aşa că acest lucru nu e de mirare. A fi citit Guy de Maupassant, Schopenhauer sau Adam Smith în original nu califică pe nimeni în sociologie politică, analiză politică sau comunicare politică precum nu-i califică nici în a juca fotbal, a fi violonişti de excepţie sau comis-voiajori performanţi. Nu e nicio tragedie, e o realitate a vieţii.

Această postare nu este adresată membrilor de partid. Ei au în cea mai mare parte contact cu "România reală" şi ştiu că între panseul de cafenea şi strategiile sau tacticile reale de câştigat voturi este, din fericire, o diferenţă imensă. Majoritatea votanţilor şi militanţilor fără carnet nu ştiu acest lucru sau nu bănuiesc amploarea acestei diferenţe.

17 comentarii:

  1. Ai sanse mari sa enervezi multa lume cu acesta postare. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai nenorocitule, te legi de Scopenhauer? Tu stii ca Eminescu il citea pe Schopenhauer? Sau poate nici Eminescu nu e bun....?

    :)))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, probabil ca un motto ar unui partid politic de succes ar fi: Fereste-ma, Doamne, de intelectuali...

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai USL e la 70% si nu i-a impiedicat cu nimic lipsa intelectualilor. Dimpotriva, chiar. Totusi, daca am stablilit ca intelectualii sunt cah, nu ar trebui sa cadem in cealalta extrema, in care dam galeti, faina si ulei ca si ceilalti dau, controlam bugetul local in stil mafiot ca si ceilalti asa au success etc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. desi nu strica sa citesti si autorii aia sau cat mai multi...

      Ștergere
  6. Daca neadaptarea la votul universal inseamna neintelegerea ca n-ai nevoie doar de vot ci si de sustinerea alora pe care vrei sa-i "conduci" ... ajungi tot la o problema "intelectualista" :)

    PS: migrarea unui partid (22/24) in urma unui balci tiganesc ... va fi subiect de cafenele cel putin la fel de spumos ca mutarea brusca si ferma de la socialisti la "dreapta".

    RăspundețiȘtergere
  7. Sînt nemembru de partid, doritor de stat de drept și prosperitate capitalistă, cu diplomă de licență luată la un moment dat. Dacă mă opun USL, înseamnă că am niște păreri, niște nervi și, cînd nervii o iau razna, niște impulsuri. Nu mi-e foarte clar din ce moment aceste păreri ș puseuri devin idei care trebuie păstrate pentru sine, avînd în vedere că nu sînt specialist.

    Și încă o întrebare, dacă se poate, după ce anume pot recunoaște ideile unui specialist și cum îmi dau seama că sînt potrivite?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideile unui specialist nu provin din nervi.

      "Dreapta intelectuala", mai ales la nivel de suporteri, e formata in mare parte din emotivi, labili, instabili, nevricosi, idealisti. Ideile lor nu vor castiga niciodata in fata pragmatismului.

      Ștergere
    2. Pragmatism = mod de a gandi si actiona in scopul indeplinirii unor obiective bine definite, fara a fi constrans de prejudecati.

      Se opune modului de a gandi si actiona in scopul justificarii sau confirmarii unor teorii, idei, speculatii.

      Astea sint definitiile mele, produse pe loc. Daca nu va plac, probabil se gaseste pe wikipedia :)

      Ștergere
    3. cu cat ma gandesc mai mult, cu atat sunt mai putin convins de definitiile tale; ma gandesc la urmatorul caz: intr-un regiment aflat in linia intai (se stie cu precizie), numai o mica fractiune foloseste arma in mod pragmatic. restul trag in aer, alaturi, sau pur si simplu nu trag. totusi, pragmatic ar fi ca in loc sa trimiti pe front 3000 de oameni, sa trimiti numai 300, sau 30. restul fiind o masa de oameni inutila, sau cum zici tu (emotivi, labili, instabili, nevricosi, idealisti). realitatea arata ca daca faci asta, oamenii tai vor fi infranti de emotivii, labilii, instabilii, nevricosii si idealistii adversarului. intr-o confruntare, fie ea si politica, eu nu as subestima forta asta, pragmatic vorbind.
      in plus de asta, autorul nu a spus nicaieri ca intelectuialii sunt inutili, ci ca sunt periculosi, ceea ce este foarte departe de ce sustii tu. de reflectat, cred.

      Ștergere
    4. Nu stiu daca mai citeste cineva aici :)

      E fortat exemplul, si nu am chef sa dezvolt. Ca sa vin cu ceva in acelasi gen, poftim: imagineaza o batalie intre 3000 de pifani cu o luna de armata si 30 de navy seals cu stagii in Afganistan. Iar in situatia noastra politica, am impresia ca si proportiile sint invers :)

      Nici eu n-am zis ca sint inutili, si eu sint de parere ca sint periculosi, pentru partidul care le devine fetis, evident.

      Ștergere
    5. :))) asdf, si eu am fost fan Rambo in anii 80, dar mi-a trecut. I-a trecut pana si Hollywood-ului, dupa ce a vazut ce s-a intamplat cu navy seals in Somalia si Iraq.... tie nu?

      Ștergere
  8. @asdf Eu nu am pretins că sînt specialist. Barbu îmi cere mie, ca nespecialist, să îmi măsor cuvintele. Întrebarea mea era: cu ce etalon să le măsor?

    Dacă mă consideri pe mine ca fiind printre „emotivi, labili, instabili, nevricosi, idealisti”, argumentează, te rog. Dacă nu, care este răspunsul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai tu ai mentionat nervii, ca etapa creatoare de idei :)

      Faptul ca ai mentionat ca detii o diploma "de licenta", desi nu avea legatura cu nimic, completeaza restul profilului, as putea sa intru in detalii, dar nu am chef acum de psihanaliza.

      Ștergere
    2. Oricine e liber să aibă opinii. Nu e vorba despre asta. Eu sunt liber să am păreri despre strategia lui Juventus Torino, despre ce formaţie ar trebui să aibă pe teren, cine ar trebui să joace şi cine nu. Problema apare când eu, om fără calificare şi experienţă în fotbal, sunt luat drept somitate în domeniul strategiei fotbalistice pentru că sunt un bun sociolog.

      Absurd, nu? Ergo articolul de mai sus.

      În alte cuvinte, problema nu este că cineva spune ceva, ci că acele cuvinte sunt încărcate artificial cu valoare nemeritată de către audienţă/audienţe.

      Ștergere

Arhivă blog