Faceți căutări pe acest blog

luni, 29 iulie 2013

"Şi ceilalţi sunt la fel"

A spune "şi ceilalţi sunt la fel/fac acelaşi lucru" e începutul morţii electorale. Cu fiecare domeniu în care spui asta mai pierzi o şansă, un bastion, voturi.

De exemplu: "Şi ceilalţi au furat". OK, dar nu te aştepta să iei voturi din cauza unei presupuse incoruptibilităţi a ta/partidului tău.

Când îţi distrugi credibilitatea pe destul de multe planuri, adică ai dovedit şi ţi-ai asumat în mod public faptul că eşti exact ca adversarii tăi politici în ceea ce priveşte a, b, c, ... x, y, z mai rămân câteva variabile pe care nu le controlează nimeni în mod direct. Ele decid rezultatul pentru că, nu-i aşa, în toate celelalte aspecte ai dovedit că eşti la fel ca oponenţii tăi - toate celelalte aspecte au dispărut, ca şi când n-ar fi existat niciodată. Da, există 1-3 milioane de oameni care te-ar vota şi aşa, iertându-ţi toate bubele sau concluzionând în cadru privat "Şi ai noştri sunt praf, dar măcar sunt ai noştri". Însă nu aceşti votanţi decid rezultatul alegerilor. Variabilele 'rămase', cele decisive, sunt:

1. Carisma.

2. Tentaţia votului negativ. Voi arăta mâine de ce PSD a suferit în trecut mai puţin din cauza asta decât celelalte forţe politice. (În mod evident, nu există garanţii pentru viitor).

Ori de câte ori vezi sau auzi pe cineva justificând o eroare, o prostie sau o ilegalitate prin josnicia adversarilor, te rog să-ţi imaginezi un partid sau un om politic luând liftul electoral şi coborând de la etaj la subsol, în timp ce admite spăşit: "Mda, pe subiectul ăsta nu suntem superiori celorlalţi."

Situaţia se complică atunci când 'relele' comparate sunt în mod evident inegale şi aparţin aceleiaşi arii de activitate. În funcţie de circumstanţe şi de carisma comunicatorilor,

a. diferenţa este scoasă în evidenţă
sau
b. comunicatorii din tabăra opusă creează fum, publicul ne-captiv cască şi stă acasă în ziua votului.

2 comentarii:

  1. Daca as fi PDL l-as cita pe Vanghelie, "astia nu stiu sa fure". Dar e nevoie de ceva inteligenta sa aplici umorul si sa scoti un avantaj vizibil.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog