Lucruri de luat de calcul:
1. CONTRA UNIFICĂRII: În planul rezultatelor, motive de scepticism există pe baza experienţelor din trecut.
În mai multe sondaje efectuate la comanda PDL în perioada august-septembrie 2012, partidul ar fi obţinut 20-21% din voturi.
FC/ICCD, PNŢCD şi NR ar fi cumulat încă 5-6%.
Dar o alianţă între toate aceste forţe, măsurată conform aceloraşi sondaje, ar fi obţinut
... nu (20 sau 21) + (5 sau 6) = între 25 şi 27%,
... ci 22-24%.
O lege simplă a mecanicii alianţelor spune că întotdeauna când acestea se formează, o parte din susţinătorii forţelor care formează alianţa sunt dezamăgiţi, în special datorită asocierii cu entităţi politice pe care ei le dispreţuiesc. În România regula nu s-a respectat cu CDR, nu s-a respectat cu ADA, nu s-a respectat cu USL, dar s-a respectat cu ARD.
Situaţia de anul trecut nu era însă cu totul nouă. În mai 2000, scorul lui Emil Constantinescu în sondajele privind prezidenţialele era de 18%. Isărescu şi Stolojan, cumulat, au obţinut 21%. Dacă ne uităm la numărul de oameni dispuşi să voteze într-un fel sau altul, diferenţa e şi mai mare:
Constantinescu ar fi luat 18% din voturile celor care aveau o intenţie de vot, care erau 55% din populaţie. Adică ar fi obţinut 18% din 55% = voturile a 9,9% din românii aflaţi în ţară (aproximativ 1,8 milioane voturi, poate mai puţin în funcţie de câţi oameni emigraseră deja).
Prin comparaţie, Isărescu şi Stolojan au obţinut împreună 2,3 milioane voturi.
O alipire forţată a electoratelor FC, PMP, etc. la PDL l-ar blagoslovi pe partidul din urmă cu un electorat incert şi ezitant. Ca în 2012. (dacă te gândeşti că electoratele astea, cumulat, sunt irelevante, atunci unificarea nu mai are sens pentru PDL, costurile în funcţii şi locuri eligibile la europarlamentare fiind prea mari pentru ce se obţine).
Unificarea ar însemna şi recunoaşterea publică a unor eşecuri. Proiecte politice croite în afara PDL se întorc la matcă, semnalând că nu sunt capabile să prindă singure pragul electoral nici în 2014.
2. PENTRU UNIFICARE: Refuzul de a vota pentru o alianţă datorită aspectelor negative ale unuia sau altuia dintre partidele componente are şanse mici să se repete la parlamentare sau la prezidenţiale.
Divizarea voturilor la prezidenţiale nu e dorită. Existenţa unei candidaturi unice este obligatorie, cu excepţia cazului în care înfrângerea este asumată.
Impactul emoţional al depăşirii PNL la europarlamentare ar putea avea efecte interesante în vederea prezidenţialelor.
Unele cariere politice sunt prelungite sau salvate.
Şansele realizării unei reforme a PDL din interior cresc.
Scena politică se simplifică.
PPE va fi foarte fericit.
3. ... CE CONTEAZĂ? Vorbim de 3-4% şi 3-4 sinecuri, o câtime dintr-o firimitură din ce înseamnă electoratul României sau puterea politică în această ţară. Problemele majore de strategie şi discurs n-au fost rezolvate.
Într-o postare de acum 13 luni scriam: "Anul 2013 va fi decisiv, atunci dreapta trebuind atât să-şi formuleze strategia cât şi să înceapă implementarea ei." Nu s-a făcut nimic sau nimic bine, cu excepţia faptului că fanii PPDD s-au reîntors la PDL, probabil temporar.
O postare de acum 11 luni dar care avea drept subiect prezidenţialele din 2014 avea subtitluri pe care le-aş scrie şi azi fără emoţii:
Organizaţional, se porneşte cu şansa a treia.
Dependenţa de PDL este un punct slab.
După perioada 2010-2012, cooptarea de noi votanţi reprezintă o provocare.
Haosul strategic domină situaţia.
Lipsa de know-how este acută.
Fără un efort major de creativitate (căci asta înseamnă o schimbare de paradigmă) o "dreaptă unită în spatele unui singur candidat" va termina pe un loc 3 evident, oricum se va chema candidatul respectiv. O supă apoasă e la fel de nesatisfăcătoare indiferent dacă stă într-o singură cratiţă sau în cinci crăticioare.
E aceeaşi veche melodie cu fluier şi ghitară.
Cum continuăm?
Haine din diamante false şi maşini lucitoare
Lucrurile stau la fel de ani de zile
Trebuie să ne schimbăm
Cineva mi-a spus când am ajuns la Nashville:
"Fiule, gata, ai reuşit!
Bătrânul Hank a avut succes aici, suntem siguri că şi tu vei fi la fel"
Dar nu cred că Hank a ajuns la succes aşa
Nu cred că Hank a ajuns la succes aşa
Zece ani de concerte, amoruri de o noapte,
Anii mei de tinereţe cheltuiţi degeaba.
Spune-mi încă-o dată, vreau să mă asigur:
Eşti sigur că Hank a ajuns la succes aşa?
A ajuns bătrânul Hank la succes chiar aşa?
Am văzut lumea cu o formaţie din cinci oameni
Care m-au privit din spate
Cântând cântecele mele şi unul de-al lui din când în când
Dar nu cred că Hank a ajuns la succes aşa,
Nu, nu cred că Hank a ajuns la succes aşa.
Frumos tare cantecul, multam pentru el. Nici nu aveam habar de el.
RăspundețiȘtergereSi on-topic, parerea mea e in cazul europarlamentarelor nu cred ca e musai nevoie de o unificare. La prezidentiale: candidat unic asumat din start si atat.
La parlamentare e deja alta discutie.
mai bine ati spune de ce plagiatorul are incredere uriasa in sondaje si de ce psd , zic unele sondaje , ar avea 45-49%? Wtf? Cum, doamne, ca PSD sa aiba forta lui Victor Orban din Ungaria nefacand nimic ca ungurul? Sau sunt sondaje mincinoase(asa cred eu) , gen Palada sau INSCOP? Efectul de bandwagon? Nu imi explic.
RăspundețiȘtergereIn 2005 si 2006 PSD era cotat pe unde e PDL-ul acum. Daca atunci se faceau anticipate (multumim Marelui Lider de Dreapta, CPT), erau istorie. Situatia de acum se aseamana in anumite privinte cu cea de atunci. Valul care a maturat PDL-ul anul trecut inca nu s-a retras, dar si cand se va retrage vom avea surprize destul de mari, caci criza economica persista si guvernul actual, pe cat e el de iubit, e clar mult mai incompetent decat guvernul Boc. Singura intrebare e daca USL si media apropiate vor reusi sa opreasca retragerea valului pana la alegerile Prezidentiale sau nu. Singura dilema a PSD/USL e daca baga tara in faliment cu un presedinte de la ei sau nu...
Ștergereaveti dreptate, ponta nu a luat nicio masura de reforma, nici una, "baltire", cum ii zice cristoiu. de asta inca sta bine. si cine vine in 2016 mosteneste dezastrul(cam ca in 2008).
Ștergerenu exista reforme ci doar restructurari, ajustari. reforme au fost in 90.eu zic ca se fac,... depinde ce vrei sa vezi,totusi.
Ștergeremai Ovi mai, daca erau alegeri anticipate in 2006, pe modelul iubit de t. basescu al celor din martie 1933, din Germania cancelarului Hitler, unde partidul acestuia a facut caznit un 49%, PSD - cotat atunci la 25%, cu 10 procente peste competentul pdl de azi al miopilor politicieni blaga si bouc, PSD zic - ar fi castigat probabil alegerile prezidentiale din 2009, si sigur ar fi creat USL inca de atunci, preluand guvernarea. PNL nici condus de Stolojan nur fi jucat rolul de timona al capitanului basescu.
Ștergere@Barbu Mateescu
RăspundețiȘtergereA aparut un nou sondaj pedelist CSOP.
Da, dar n-are întrebarea care e importantă pentru 2014 :( şi anume prezidenţialele. Nu prea sunt multe lucruri de zis, vine înainte de alegerile din PDL şi nu-l măsoară pe Falcă.
ȘtergerePai e posibil sa n-o aiba public, ma indoiesc ca nu a existat. Probabil raspunsul la acea intrebare nu este prea confortabil...
ȘtergereIntrebare pentru aia mai destepti:
RăspundețiȘtergereDe ce creste PDL? Cel putin asa pare, ca e pe o usoara crestere? Sau cel putin stagneaza. Cum de nu s-a prabusit?
Eu unul nu imi explic.
ptr ca dna nu s-a bagat pe coruptii lor, ptr ca nici astia de la usl nu au rupt gura targului, ptr ca oamenii recunosc greu ca aleg gresit si isi pastreaza convingerile din mandrie si din inertie,..
ȘtergereVorbesti prostii. Conform logicii tale USL ar fi trebuit sa se prabuseasca in sondaje fiindca dna s-a bagat pe coruptii lor.
Ștergerepai de la usl s-a bagat pe aia pe care ii prezentase basescu de ani de zile si deja erau slagare. la pdl care se clama aparatorul justitiei era noutate sa apara liderii cu anchete la dna.
ȘtergereSuma PDL+MP+PPDD e aproape constantă (26-28%). Acum un an, doi s-ar fi spus că suma PDL+PPDD e constantă, ne-existând MP. În alte cuvinte, pentru că Domnu' Dan nu mai e prezent în prim-plan, PPDD-iştii se reorientează spre PDL, în timp ce (puţini) votanţi PDL se reorientează către MP.
Ștergere"PPDD-iştii se reorientează spre PDL, în timp ce (puţini) votanţi PDL se reorientează către MP"... durere! :(
Ștergerehttp://www.econtext.ro/eveniment--2/politic/opt-semne-care-arata-ca-victor-ponta-se-pregateste-sa-candideze-la-alegerile-prezidentiale-vezi-ce-asteapta-premierul.html
RăspundețiȘtergereeu desi nu agreez pdl, daca as fi in locul lui blaga as sta in spate, as obliga-o pe madam udrea sa intre in silentio stampa sau as da-o afara si as propune partidului si electoratului un tandem din predoiu ca seful guvernului din umbra si adriana saftoiu candidat la prezidentiale. si asa pdl nu are sanse, dar ar schimba imaginea partidului si s-ar impusca mai multi iepuri dintr-o lovitura. un semnal ptr traian basescu, o schimbare de imagine a femeii pdl-iste stricata de doamnele udrea si anastase, un adversar care o sa-i puna multe probleme lui crin antonescu in confruntarile directe,fiind o personalitate care a tinut piept unor insi precum basescu,becali si chiar antonescu cat a activat in pnl...
RăspundețiȘtergereChiar ca i-au pierit laudatorii PDL-ului...
Ștergerenu s-ar zice, mai Ovi.
Ștergerelaurentiucat.....si daca sta in cap si daca sta in coada nenea Blaga,chiar daca e mangaiat pe crestet de PNL, foarte putini votanti traditionali ai PDL ar vota in turul doi cu Antonescu.Mai ales in varianta in care acesta ramane candidatul USL.Iar iluzia ca povestea cu Rosia Montana, alimentata de PNL, va mobiliza nehotaratii iar acestia vor vota cu Crin....are sanse zero.
Ștergeresi ma rog pe cine ar vota cei de la pdl? un eventual candidat psd? pe dan diaconescu? eu nu as fi asa categoric.
Ștergereinainte de 2000 eram ferm convins ca-mi tai mana decats a-l votez pe iliescu si intre el si vadim am fost "bucuros" sa-l "aleg".
de atunci nu mai sunt asa categoric si sper ca mai intelept...
Unii ar vota cu candidatul PSD.Barbu tocmai a explicat ca votanti ai PPDD s-au intors la PDL.Multi alti votanti PDL ar vota cu un eventual candidat al PSD ,macar si ca sa il altoiasca pe Crin,poti sa-i zici...din razbunare.....pe principiul PNL din 2009 si 2012--- oricare numai Basescu nu.Majoritatea insa.....nu s-ar duce la vot in turul 2.
Ștergere