Faceți căutări pe acest blog

luni, 5 iunie 2017

Un viitor politic alternativ croit de Coaliția pentru Familie

(Postare inspirată de acest articol al lui Dan Ionescu)

10 noiembrie 2019
Cum și de ce a ratat Gabriela Firea intrarea în turul doi

Părerea prevalentă, atât în PSD cât și în afara partidului, este că social-democrații au comis o greșeală majoră de strategie propunând candidatura unei femei. Argumentul de bază este de tipul "Votanții PSD sunt tradiționaliști/misogini, n-ar fi votat niciodată o femeie pentru cea mai înaltă funcție în stat, partidul ar fi trebuit să știe asta".
Mi se pare că teza e parțial eronată. În lipsa unei oferte combative din partea Coaliției pentru Familie, foarte mulți dintre cei care înclină spre PSD ar fi votat în mod disciplinat pentru Firea. În alte cuvinte, e un lucru să ai o mină plantată în pământ și altceva să pășească cineva pe mina respectivă, declanșând-o.

Propun o altă perspectivă, mai pe căprării. E metodică, nu e lungă și ne va ajuta să înțelegem mai clar ce și cum.

1) Tinerii. Ca de obicei, prezență scăzută în primul tur. Ca de obicei, nu au reprezentat o țintă importantă pentru un candidat PSD. Cei educați, cu ceva dare de mână, au votat Cioloș sau Iohannis. Cei din rural și micile orașe, unii tineri ardeleni conservatori (un grup subestimat numeric) precum și cei săraci din orașele mari aveau nevoie de un candidat care să le exprime furia. Candidatul Coaliției a punctat foarte bine în acest sens. Nu e nici prima dată când energia domină și molipsește, s-a mai întâmplat și cu Vadim în 2000.

Să nu citim prea multe aici, până la urmă marea pondere a votanților a fost în altă parte.

2) Birocrația. Singurul grup din cele din listă în care Firea obține locul unu. Pătrunderi serioase ale Coaliției (o bună parte din birocrații vârstnici sau pur și simplu mediocri sunt supărați pe UE) și ale lui Cioloș (în Ardeal).

Însă angajați la stat sunt nici două milioane. Iar în primul tur au votat nouă milioane de oameni. Continuăm.

3) Cei cu vârsta peste 30 de ani care sunt corporatiști, manageri, patroni, PFA. O felie mică din acest grup (10%) a optat pentru oferta Coaliției (ex. colegul de birou care-ți explică la țigară că dacii au inventat teoria relativității și că Uniunea Europeană e un plan al lui Lenin). Restul în principal Iohannis. Firea, în mod previzibil, n-a intrat de fel pe-aici. Nici n-avea de gând.

4) Aparatul PSD din rural și orașele mici. În seara turului unu s-a glumit despre acest aparat, un status foarte popular pe Facebook afirmând că "jumătate de PSD s-a pierdut și jumătate s-a stricat". În realitate el a funcționat aproape precum în 2014, adică a mobilizat într-o măsură slabă românii săraci, cu detaliul că o șesime din votanții 'garantat PSD' au trădat în cabina de vot, adică și-au manifestat emoția reală, poate și ca rebeliune față de baronul județean și preotul din sat care cere prea mult pentru o înmormântare.
(Nu toate răscoalele a la 1907 sunt cu furci și topoare, unele sunt pur și simplu cu ștampila de vot și o înjurătură strecurată printre dinți).

Cu ocazia acestor alegeri putem observa și că dimensiunile aparatului sunt în ușoară scădere. Un regățean din trei e acum la muncă în străinătate. Mortalitatea în rural e un pic mai mare precum cea în urban iar migrația spre orașe, în special în rândul tinerilor, e măricică. Iar odată ce-ai ajuns în metropolă, chit că pentru a munci pe salarii mizere, nu mai depinzi de PSD, partidul nu te mai poate controla direct.

5) Pensionarii și cei în pragul pensiei. Au fost 47% din oamenii care au votat în primul tur, adică de departe cel mai important grup. A fost un mic șoc la TV când acest lucru a fost făcut public, lumea a uitat însă că în 2014 acești oameni (adică vârsta 50+) reprezentau 44% din votanții din primul tur, adică aproape la fel.

A exprimat Firea nemulțumirea lor cu privire la lumea în schimbare, modernizare, globalizare, tehnologizare, secularizare, terorismul de la TV? Nu.
A exprimat Firea dezamăgirea lor cu privire la faptul că lumea în care s-au născut și în care fuseseră respectați, cea a furnalelor, uzinelor și întreprinderilor, nu mai există? Nu.
A identificat Firea un inamic credibil, o cauză, un dușman? A încercat. Dar a pune ținta pe Iohannis, un președinte mai degrabă pasiv, a fost o idee dezamăgitoare. Coaliția a fost mult mai dură, mai percutantă. A pus punctul pe i.
Și să nu uităm ceva. Coaliția nu a trebuit să creeze lucrurile de la zero. Exagerând nițel, campania lui Ponta din 2014 a dus Coaliția în 2019 în turul doi. PSD a vorbit foarte mult ani de zile despre Soros, străini, conspirații, patriotism dar s-a pomenit că mingea i-a fost furată de pe punctul de unsprezece metri exact când era pe cale să tragă la poartă. Asta pentru că existau comunicatori mai credibili decât social-democrații care, din motive de buget de stat, s-au milogit ani de zile de corporații străine în timp ce se făceau că le înjură în studiourile Antenei 3.

6) Diaspora. O parte semnificativă a celor ce muncesc în Italia și Spania și-au arătat nemulțumirea prin votul anti-sistem.

7) Trădări. Da, au fost. E imposibil să fii candidatul PSD și să ajungi pe locul trei, la 2% de locul doi, fără să ai probleme în interior, adică în secțiile de vot. Stilul de conducere al Gabrielei Firea după ce a preluat puterea în 2017, în urma condamnării lui Dragnea, a costat-o. În presă s-au scurs multe declarații suculente din PSD-ul din teritoriu, pe tipicul "acum că putem s-o nenorocim, asta o să facem". Nu toate erau false.
S-a scris prea mult despre cum Antena 3 a schimbat armele, acest element contând mai degrabă simbolic.

După cum ai putut vedea mai sus, Coaliția a destructurat o mare parte din alianța tradițională a PSD. Firea l-a luat pe "jos Iohannis" în brațe, genul de formulă la care în 2019 mai rezonează doar comunicatorii de pe chat-ul WhatsApp al comunicatorilor PSD (vă amintiți?) și a uitat să vorbească despre sărăcie, Europa, sentimentul pierderii mândriei și controlului și alte teme. Nu există subiect pe care Firea să fi fost cel mai credibil candidat. A fost a doua după Coaliție când venea vorba de euro-scepticism, a doua după Iohannis când venea vorba de mesaje pro-occident, a doua după Cioloș când venea vorba de mesaje pe prosperitate și bună guvernare, a doua după Coaliție ca răspuns la mesajele dure ale lui Viktor Orban cu privire la Trianon. Iar pe corupție și cinste au mâncat-o toți cu cartofi prăjiți. În România profundă există o mare poftă de răzbunare la adresa politicienilor locali cu Merțane, ceasuri scumpe și femei tinere la braț. Firea n-avea cum să utilizeze această furie, ea fiind reprezentanta partidului care de atâția ani e la guvernare. Cioloș și Iohannis erau prea molcomi. Și deci unde să se ducă voturile...?

Încă o nuanță: guvernările lungi (3+ ani) ale PSD se încheie cu mini-revoluții la vot. S-a văzut asta în 1996 și 2004 în special. Slăbiciunile "dreptei" și candidaților săi au deschis poarta unui nou tip de discurs anti-PSD. Eșecul de proporții istorice al candidaturii social-democrate este, în consecință, inteligibil.


Arhivă blog