Faceți căutări pe acest blog

vineri, 8 noiembrie 2013

Sondaj CSCI: electoratele prezidenţiabililor

Dacă acceptăm acest sondaj CSCI ca exprimând realitatea de pe câmpul politic, avem următoarea situaţie în ceea ce priveşte electoratul aflat în ţară:

Pe scurt:
* Ponta este aproape de a-şi epuiza potenţialul natural de expansiune, îndreptându-se cu paşi mari spre acelaşi număr de voturi ca Geoană în primul tur din 2009.

* Prăbuşirea lui Antonescu este supraestimată, nivelul intenţiei de vot pentru preşedintele PNL ducându-l în acest moment peste numărul de voturi obţinut în 2009.

* Electoratul care optează pentru unul din candidaţii opoziţiei non-PPDD este imens, putând în teorie duce un candidat unic pe locul 1 în primul tur, însă este extrem de fragmentat în planul opţiunilor politice şi personale.

Detaliat:

Electoratul disciplinat PSD. 2,8 milioane persoane votează acest partid la europarlamentare şi ar vota pentru preşedintele partidului la prezidenţiale.

Această valoare este conformă cu rezultatele alegerilor locale şi parlamentare din 2012, unde USL a obţinut 4,4 milioane voturi. Cum ştim din absolut toate sondajele, raportul de forţe dintre PSD şi PNL era de aproape-doi-la-unu, în alte cuvinte dacă desfacem numărul de voturi pentru USL pe partide, PSD avea 2,9 milioane iar PNL 1,5.

Electoratul disciplinat PNL. 1,4 milioane votează acest partid la europarlamentare şi ar vota pentru Antonescu la prezidenţiale.

O valoare conformă cu calculul de mai sus şi un pic mai mare decât în 2008-2009. Reamintesc că Antonescu, la prezidenţiale, a primit multe sute de mii de voturi de la oameni care nu votaseră PNL nici la parlamentarele şi nici la europarlamentarele care precedaseră turul unu.

Electoratul disciplinat PDL. 850 de mii de oameni votează acest partid la europarlamentare şi ar vota pentru Predoiu la prezidenţiale.

Electoratul disciplinat ADA/PFC. 140 mii persoane votează acest partid la europarlamentare şi ar vota pentru MRU la prezidenţiale.

Am încheiat prima parte: electoratele care se potrivesc frumos în căsuţe. Ai partid favorit şi ai un candidat favorit susţinut de respectivul partid, totul e OK, drumul e uşor, opţiunile sunt clare. 5,2 milioane intră în această categorie.

Realitatea pentru alte zece milioane de români este ceva mai complicată.

"Am un partid favorit dar n-are candidat la prezidenţiale (încă)". Aici se regăsesc 1,7 milioane persoane, potenţiali votanţi UDMR, PRM, PPDD, MP. Mulţi se reorientează în condiţiile listei de candidaţi la prezidenţiale oferită de CSCI - mulţi spre Ungureanu, după cum vei vedea.

"Am un partid favorit dar nu-mi place candidatul lui la prezidenţiale". Electoratul unui singur partid se regăseşte în această situaţie. 400 de mii de persoane votează PDL dar, la prezidenţiale, nu optează pentru Predoiu ci pentru MRU, Udrea sau alt candidat. În alte cuvinte, dintre toţi candidaţii listaţi de sondaj, doar Predoiu subperformează faţă de partid, restul obţinând voturi "peste" partidul din care provin. Această situaţie e oarecum de înţeles în contextul în care Predoiu are o notorietate scăzută iar alegerile din partid nu s-au încheiat. De urmărit dacă această situaţie va continua şi în ce formă.

"Nu mă interesează partidele şi europarlamentarele, eu o să votez doar la prezidenţiale". La această afirmaţie subscriu 2,5 milioane persoane. Acest gen de electorat în 2009 s-a orientat aproape egal spre toţi candidaţii principali la prezidenţiale. În clipa de faţă, pe baza datelor din sondajul CSCI, el pare extrem de dezechilibrat îm planul opţiunilor, MRU captând jumătate din el sau mai mult, urmat la mare distanţă de Antonescu. Prin comparaţie, Ponta abia dacă obţine o bucăţică.

"Nu mă interesează să votez nici la parlamentare nici la prezidenţiale". Cu această afirmaţie se identifică 6,3 milioane de persoane. Având în vedere nivelul obişnuit al prezenţei la prezidenţialele din ultimul deceniu, probabil că nici nu vor vota.

Dacă rotim imaginea şi ne axăm pe candidaţi, vedem:

Ponta. 2,8 milioane de voturi de la electoratul disciplinat PSD şi încă 200 mii de la alţii. Extrem, extrem de puţin având în vedere istoria PSD. Pe de altă parte, USL încă nu s-a rupt, iar efectele s-ar putea dovedi benefice pentru Ponta.

Antonescu. 1,4 milioane voturi de la electoratul disciplinat PNL şi încă 900 de mii de la alţii (PC, PRM, oameni care nu se identifică cu liberalii, etc).

Predoiu. 850 de mii de voturi pe mâna PDL.

Udrea şi MRU. Îi tratez împreună pentru că au situaţia cea mai complicată în planul electoratelor care îi susţin şi nici nu au o forţă politică majoră care să le "livreze" voturile. În acest binom se află 2,6 milioane voturi, care provin:

de la PDL (400 de mii, adică 15%)

de la MP (200 de mii, adică 7,5%)

de la ADA (140 de mii, adică 5,5%, evident către MRU)

de la UDMR (maxim 365 de mii, adică maxim 14%)

de la votanţi care nu au un partid favorit (maxim 2 milioane, adică maxim 76%!).

Numai dacă ne uităm la lungimea listei de mai sus şi vedem cât de complicată este situaţia lui MRU şi a Elenei Udrea. Dependenţa de votanţii ceva mai indisciplinaţi - adică cei care nu au de gând să voteze la europarlamentare - este un punct slab. Pe de altă parte, această masă de votanţi este considerabilă. Suma "Predoiu + Udrea + MRU" este superioară numărului de voturi obţinut de Băsescu în primul tur de la oricare scrutin din cele la care a participat (37% din cei care ar veni la vot; 3,45 milioane voturi).

Atenţie însă: dacă cei trei ar anunţa deodată, într-o conferinţă de presă, că doar unul dintre ei ar candida, tranziţia susţinătorilor nu s-ar face perfect şi ordonat, unii optând să renunţe la a mai vota. Ceea ce se poate spune este că o candidatură unică - pe baza datelor CSCI - ar avea şanse bune să intre în turul doi.

36 de comentarii:

  1. Din ce vad exista 2 probleme:
    1. stabilirea unui candidat unic pe partea dreapta care sa coaguleze voturile si sa ajunga in turul 2
    2a. atragerea electoratului USL daca acesta se rupe
    sau
    2b. USL cistiga prezidentiabilele din primul tur daca acesta nu se rupe

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 2b pică. Prezidenţialele nu se câştigă din primul tur decât dacă se obţine de către un candidat 50% *** din totalul celor înscrişi pe liste *** (art.81, alin.2 din Constituţie: http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=3#t3c2s0a81)

      Ștergere
    2. Ops, deci daca vin 20% din electori si candidatul USL ia 98% se face turul doi?

      Ștergere
  2. Din primul tur nu se poate. E nevoie de peste 9 milioane voturi. Doar daca inviaza mortii lui Dragnea, dar toti mortii, si aia de acum 100 ani :D

    RăspundețiȘtergere
  3. minciunile sondajului facut de consilierii lui ponta sunt demascate: http://www.cotidianul.ro/consilierul-premierului-ponta-face-sondaje-trasnite-226104/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bune şi rele în articol.

      Buna 1: se sesizează ascensiunea candidaţilor opoziţiei, **ca grup**. Până recent suma lor (indiferent de nume) era 30%, acum 37%. O evoluţie surprinzătoare, de coroborat şi cu alte sondaje viitoare. Dacă nu e cazul, sondajul CSCI poate fi practic aruncat la gunoi.

      Buna 2: se sesizează faptul că încrederea în Isărescu, Oprescu, etc. nu a fost menţionată sau testată.

      Reaua 1: se amestecă intenţia de vot la europarlamentare pentru PSD (41% din cei 44% care ar veni la vot, adică 18% din populaţia aflată în ţară) cu intenţia de vot la prezidenţiale pentru Ponta (32% din cei, atenţie, 60% care au o opţiune de vot pentru prezidenţiale, adică 19,2% din populaţia aflată în ţară). Calculele de mai sus, de pe Sociollogica, sunt cele corecte.

      Reaua 2: încrederea în Udrea şi MRU este la cotele indicate de CSCI conform şi altor sondaje. Diferenţa Antonescu-MRU nu mai există de mult. De fapt, se pune problema dacă mai există o diferenţă semnificativă de încredere între Antonescu şi Băsescu (!).

      Nici, nici: susţinerea pentru Ponta în turul doi e greu de estimat, întrucât votanţii sunt puşi să-şi exprime opinia înainte de evenimentul ruperii. Sunt în dezacord cu ideea că într-un tur 2 între Ponta şi Udrea, post-ruperea USL, votanţii liberali (care au o antipatie imensă faţă de Traian Băsescu) ar vota cu ... Elena Udrea! De asemenea, articolul nu ia în calcul o rocadă a la 2004: Ponta ajunge în turul 2 susţinut de USL, cu un prim-ministru liberal la butoane.

      Ștergere
  4. Foarte "interesa(n)ta" optiunea CSCI pentru includerea, din cate inteleg in lista inchisa, a 3 posibili candidati ai dreptei. De ce, spre exemplu, nu au inclus doi candidati PNL, sa zicem Iohannis/Tariceanu si Antonescu?
    Oricum, faptul ca Ponta nu atrage aproape pe nimeni in afara sosonarilor de partid, precum si faptul ca Antonescu atrage in afara simpatizantilor PNL multi fosti vadimisti nu e o veste prea buna pentru ei, dar ii poate ajuta in cazul unui absenteism masiv la prezidentiale.
    Pe de alta parte, domnul Mateescu nu analizraza si informatia ca Ponta pare sa atraga o multime de votanti in turul doi cu orice alt adversar, ceea ce inseamna ca e perceput cumva ca "raul mai mic". Sa vedem cum va fi perceput din primavara incolo dupa ce incepe lumea sa simta cresterea fiscalitatii... :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şansele ca PNL să aibă 2 candidaţi sunt mult mai mici decât şansele ca opoziţia non-PPDD să aibă 2. Sau 3.

      Regret că sondajul CSCI nu a testat (fără) Udrea, adică MRU şi Predoiu candidaţi la preşedinţie din partea opoziţiei. Nu toate întrebările/răspunsurile se şi publică.

      Ponta câştigă în turul doi contra oricui în toate sondajele. N-am văzut-o drept o noutate :( şi în plus am arătat într-un răspuns de la un comentariu mai sus că da, aceste întrebări nu prea sunt utile acum.

      Ștergere
  5. Dragă Barbu, traversăm o perioadă mai tulbure decât deobicei, iar anul următor, anul electoral 2014, ar putea fi și mai și. Pe dreapta mult mai mult decât pe stânga. Dinamica lucrurilor de azi-mâine nu poate fi comparată cu cea de ieri-alaltăieri, iar degradarea vieții politice și a încrederii în politică este, din punctul meu de vedere, fără precedent din 1990 încoace. În acest context, fotografiile și analizele acestui început de noiembrie nu cred că pot oferi o predicție serioasă, o imagine clară pentru sfârșitul următorului noiembrie. Bineînțeles că mai mulți candidați declarați de dreapta, tentați mai degrabă să se desființeze unii pe alții decât să atace adversarul natural, de drept - ca să spun așa, ar ușura victoria stângii, a alianțelor pe care le poate face stânga. De altfel, cea mai utilă constatare pe care o putem extrage din actualul context este legată de uriașul potențial al stângii de a crea, păstra și consolida alianțe în deplin contrast cu neputința și nesăbuința de pe partea dreaptă. Personal, mi-e greu să anticipez jocurile care se vor face anul viitor pentru prezidențiale, dar sunt convins că încrâncenarea de a forja o alianță cu candidat comun înainte de alegerile europarlamentare nu are nimic de-a face cu alegerile prezidențiale, cu un calcul strategic legat exclusiv de miza următorului noiembrie - ultimul bal. Nu vreau să înșir aici argumentele care stau la baza acestei convingeri, cât simt nevoia să îmi exprim dezamăgirea că, spre deosebire de stânga, dreapta caută mai degrabă să construiască pe nisip decât pe stâncă. Pentru că alianța PDL cu niște structuri create peste noapte, nevalidate politic și electoral, un soi de SPE, special purpose entities, de entități politice cu scop special (pe termen scurt sau foarte scurt, desigur) nu este decât casa clădită pe nisip din parabola lui Iisus (Matei, 7: 24-27), dacă nu cumva casa din paie sau cea din nuiele din povestea celor trei purceluși...

    RăspundețiȘtergere
  6. reiau ptr ovi:
    laurentiucat8 noiembrie 2013, 07:26
    diferenta mare intre mru si ada, de la 20 la 2... poate sa fie din cauza neasocierii numelui cu partidului...dar e totusi enorma.

    cred ca bogdan teodorescu "anunta" aceste rezultate favorabile psd acu cateva zile intr-un interviu parca la atena3, cand facea un laudatio "impartial" din pozitia de sfatuitor al lui ponta.

    am impresia ca psd si ponta ar avea cu exact marja de eroare mai putine procente iar antonescu e pe acolo unde e acum.

    au mai fost umflati putin mru si pdl ca sa fie o sula-n coasta pnl.
    sondajul a fost "sustinut' in platoul rtv si de catre sociologii palada si dancu...

    p.s.
    geniala atragerea lui johannis in pnl. el poate fi folosit si ptr pozitia de prim ministru si ptr cea de presedinte.daca lucrurile devin neclare ptr antonescu.
    el smulge voturile minoritratilor si de la psd si de la pdl ptr turul 2, rupe pdl-ul in ardeal,
    iar telectualii subtiri pot toca doar marunt din buze...
    iar pe cartea populista... exista monseur tariceanu care poate evoca vremurile de "trista amintire" din 2007-2008.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne autocitam, n-asa? :)))
      In tot cazul, salut evolutia absolut remarcabila de la Antonescu, sigur, sigur (liniste basistilor!!) candidatul USL d'antan la "daca lucrurile devin neclare ptr antonescu".
      Sper ca observi ca te-am citat si io inca odata, ca sa fie cu fainosag!

      Ștergere
    2. ma ovi...repetitia e mama invataturii... plus ca la voi in ardeal pana si iamginea in oglinda se reflecta cu cinci minute intarziere...asa ca m-am gandit sa o citesti azi pe aia de ieri....castigi timp.

      Ștergere
  7. Daca luam de bun acest sondaj, cea mai buna situatie o are Catalin Predoiu. Afirmatia ca o parte importanta a electoratului pdl nu-l vrea pe Predoiu si il voteaza pe MRU nu e tocmai corecta. Sa ma explic. Daca ne uitam in celelalte sondaje (pentru ca aici nu avem acest indicator), notorietatea lui Predoiu in luna octombrie era de 50-55% din populatie. In sondajul CSCI, are o cota de inredere mare si foarte mare de 16%, in conditiile unei notorietati de,sa zicem, 55%. Nici macar tor electoratul PDL nu stie, deocamdata, de Prediu si, cu atat mai mult, ca va fi candidat la prezidentiale. De aceea, o parte a electoratului PDL indica, la acest moment, alte nume. De remarcat ca in sondaj nu se indica o apartenenta politica a fiecarui candidat. Or, in aceste conditii "vitrege", Predoiu otine deja 9% intentie de vot, in primul sondaj, dupa ce a inceput sa se discute de candidatura sa. Mi se pare un start foarte bun. MRU are o notorietate in zona 85%-90%. Vreau sa spun ca Predoiu pare sa aiba cel mai mare potential de crestere. Inca nici nu s-au desfasurat in toata tara alegerile interne in PDL, iar perioada de realizare a sondajului coinicide doar cu inceputul alegerilor interne. Daca am extrapola actualele cifre la o notorietate pentru Predoiu de 95%, pe care ar atinge-o in 6 luni, ar avea o cota de incredere de 25%. Veti observa ca, treptat, scorul lui MRU va scadea, iar al lui Predoiu va creste. Situatia poate fi comparata, intr-o anumita masura cu cea a lui Geoana, din 2009, care a plecat de la o intentie de vot de 14% in ianuarie si a ajuns in noiembrie la 31% (identica cu cea a partidului sau, la acel moment). Repet, scorurile candidatilor, la prezidentialele de anul viitor, vor fi foarte apropiate de scorurile pe care partidele ce i sustin la vor avea in sondaje la data alegerilor. Iar, din acest punct de vedere, intre candidatii dreptei, Predoiu pare favorizat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incredibil!! Deci exista si "forumisti" din grupul Blaga-Cezar Preda-Gigi Chiru :)). Si io care credeam ca astia nu se coboara la prostii din "lumea virtuala", ei sunt cu "organizatia", intre "oameni" :)). Trebuie totusi sa recunosc ca nicicand un iepure liberal n-a fost laudat mai frumos...

      Ștergere
    2. Nu este vorba de niciun grup, ci de o analiza relativ elementara....care, probabil, nu iti convine...dar, vino cu argumente, nu cu presupuneri de apartenenta la grupuri si asa mai departe....

      Ștergere
    3. Pai e simplu, extrapolarea 55|9=>95|25 e doar o dorinta, nu se bazeaza pe nimic. E ca o inductie matematica cu un singur pas. Pentru extrapolare trebuie mai multe puncte, nu doar unul. Predoiu atrage doar activul de partid si un numar din ce in ce mai redus de oameni dispusi sa tot aleaga raul mai mic. As dori sa precizez ca daca pana si in 2012 v-am facut hatarul si am votat ARD-ul tinandu-ma de nas, acu' va garantez ca v-ati lins pe bot! Numai cand vad uverturile grupului de fesenisti care conduce PDL catre cei care numai cu un an inainte dadeau o lovitura de stat mi se face greata. Daca va candida Predoiu, eu voi sta acasa. Nu ma intereseaza nici Predoiu, nici Ponta, nici Antonescu. Nu stiu cati votanti de-ai lui Basescu gandesc asa, dar suspectez ca sunt suficient de multi cat sa-l trimita pe Ponta la Cotroceni prin neprezentare. De aia se si comporta atat de ciudat Antonescu zilele astea, incearca sa ia electorat dezamagit de "tradarea" lui Ponta, dar incearca sa ia si ceva basisti. Macar Antonescu intelege chestia asta, chiar daca nu-i iese jocul la doua capete. Predoiu si Blaga nici macar atata lucru nu inteleg, sau nu-i intereseaza, pentru ca scopul lor e sa fie un partid balama, nu sa intre in turul 2.

      Ștergere
    4. electoratul pedelist il va vota pe predoiu, nu pe ridicolul ala de mru

      Ștergere
    5. Corectă observația lui Sergiu! Prea multă încrâncenare cu un an înainte, prea tranșante unele afirmații. Avem mai bine de un an în față până la prezidențiale plus un scrutin național pentru europarlamentare, dar unii se comportă de parcă alegerile prezidențiale ar fi la sfârșitul acestei luni. Oare de ce atâta grabă, de unde atâta disperare? De unde poziționările astea atât de categorice împotriva unui nou intrat în cursă?! Cum a intrat Predoiu în politică, cum s-a declanșat jihadul, că n-are nicio șansă, că e nerecunoscător, că e ahtiat după funcții, că e USL-ist, că s-ar fi dat cu Ponta, că e iepurele lui Antonescu etc. ș.a.m.d. WTF? Până nu de mult parcă era de bun augur intrarea unui tehnocrat în politică. Cine s-a opărit așa de tare cu varianta asta, pe cine a călcat așa de rău pe bombeuri intrarea lui Predoiu în joc?!

      Ștergere
    6. pai predoiu a deranjat gruparea udrea din pdl, in spatele careia e "pa,pa,pdl!"
      doar de curand a fost criticat predoiu dinspre cotroceni si s-au facut ceva dezvaluiri care sa-l arate duplicitar si milog.
      acum rationand invers...
      care dintre candidatii "dreptei" nu au fost atacati? pavelescu si cu mru...
      pavelescu e papagal si are "succesuri" sa stranga lume doar daca isi trage un glont in cap...
      ramane mru.
      care mru e un fel de boc. dar spre deosebire de acesta care era sarac,cinstit si prost, ungureanu e un catavencu cu pretentii aristocrate...
      cred ca "destinul" sau "legea talionului" au hotarat candidatura asta si e modul in care basescu va fi "recompensat" ptr toate faptele din ultimii noua ani, daca nu si dinainte.
      totusi ma intriga cat tupeu sau inconstienta trebuie sa ai ca sa induri toate sticlele alea de bauturi fine care o sa sparga in capul tau, toate alifiile alea care or sa fie turnate cu galeata si care or sa fie o zoaie groasa pe obraz si toate contrapuse in imaginile cu indemnul la munca si cinste...
      mru o sa fie "tinta" perfecta ptr presa si ptr care banuiesc acum se constituie "depozite" de munitie.
      cred ca deja melescanu pune pe taraba tot ce poate fi folosit contra lui mru ca sa-si pastreze postul
      dar poate gresesc...ia zi tu ovi,ma...!

      Ștergere
    7. Veti observa ca, treptat, scorul lui MRU va scadea, iar al lui Predoiu va creste.

      ATI VOTAT VREODATA CU PDL-UL? DACA NU ,POT INTELEGE DE CE SCAPATI DIN VEDERE ANUMITE NUANTE.DACA RASPUNSUL ESTE DA ....ATUNCI STITI CA O PARTE IMPORTANTA A ELECTORATULUI PDL ESTE FIDELA PRESEDINTELUI BASESCU.SI MAI STITI UN LUCRU IMPORTANT: BASESCU INCA NU A INDICAT PERSOANA CAREIA II VA OFERI ZESTREA ELECTORALA.LUCRU CARE VA INFLUENTA SIMTITOR CLASAMENTUL .BARBU VA POATE OFERI DATE DESPRE ACEASTA ZESTRE ELECTORALA CARE NU ESTE DE NEGLIJAT.
      DESPRE SCADEREA SEMNIFICATIVA PE VIITOR,A LUI MRU IN SONDAJE ......HMMM! AM AUZIT IN ANII ASTIA SI DESPRE DISPARITIA PDL SI DESPRE DIZOLVAREA USL SI DESPRE ALTERNATIVA OPRESCU,JOHANNIS...ETC.
      VEDETI,LUCRURILE SUNT PUTIN MAI COMPLEXE DECAT PAR SI SUNT IN PERMANENTA MISCARE.
      CA O PREMIERA,AM OBSERVAT CA ACEST SONDAJ DETERMINA REACTII DIFERITE IN INTERIORUL USL.NU S-A MAI INTAMPLAT ASTA INTRE ALIATI.
      PNL-UL CONTESTA CORECTITUDINEA SONDAJULUI SI PROCENTELE LUI PONTA,ALE PSD...PARTENERUL DE LA GUVERNARE.

      Ștergere
    8. Da, am votat cu PDL, am fost acuzat de nenumarate ori ca sunt basist, am luptat din rasputeri anul trecut impotriva demiterii, sunt favorabil presedintelui. Dar, eu sustin idei, proiecte, nu persoane. Deci, sustin majoritatea pozitiilor presedintelui. Nu iti imagina, insa, ca daca Basescu spune votati cu x, gata, votez cu X. Nu sunt fanatic, doar un fanatic poate actiona asa. Si astia sunt foarte putini. Eu votez cu cine cred eu......

      Ștergere
    9. Ovi pentru noi este bietul Sergiu 2. 0. Dacă fiinţa (iubită, sau iubită politic - ergo - udrea, ergo - băsescu) e identică, in cazul său - cu gândirea proprie, atunci a fortiori inducţia matematică într-un singur pas îi aparţine. Electoratul pdl nu îl va vota majoritar pe candidatul lui băsescu în turul 2 al prezidenţialelor. Cu excepţia posibilităţii ca acesta sa fie mugur isărescu. Dar în acest caz USL nu va mai avea doi candidaţi, ci un premier liberal şi pe V. Ponta preşedinte. Ca să fie şi pentru lick-uri-itch un win-win, această combinaţie politică în care pentru orice zero (băsescu) dacă se adaugă orice număr de candidaţi iese câştigător candidatul USlicuriciului, ÎNSĂ - via Cluj.

      Ștergere
  8. electoratul pedelist il va vota pe predoiu, nu pe ridicolul ala de mru.........................NICI VORBA! PANA SI ACEST SONDAJ ARATA CLAR CA PDL ARE 18 LA SUTA IAR PREDOIU 9.
    PE DE ALTA PARTE E PREMATUR SA VORBIM DESPRE PREZIDENTIALE.ALEGERILE EUROPARLAMENTARE VOR DETERMINA SCHIMBARI MAJORE IN TACTICA PENTRU PREZIDENTIALE....SI ASTA IN TOATE TABERELE .FIE CA E VORBA DESPRE STANGA -PSD-PNL-UNPR-PC,FIE CA E VORBA DESPRE DREAPTA -PDL,MP,FC,D.A.CHIAR SI PPDD -UL SI UDMR-UL SE VOR REORIENTA TACTIC.NU AS UITA NICI PRM-UL ,ATAT CAT A MAI RAMAS DIN EL.PANA ATUNCI,FIECARE PARTID POATE LANSA ZECI DE FUMIGENE....CEEA CE SI FAC.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu stiu de ce se publica sondaje cu unii care nu au declarat ca vor candida: ponta , udrea, etc.Doar ca sa se afle in treaba si sa manipuleze

    RăspundețiȘtergere
  10. Ovi pentru noi este bietul Sergiu 2. 0. Dacă fiinţa (iubită, sau iubită politic - ergo - udrea, ergo - băsescu) e identică, in cazul său - cu gândirea proprie, atunci a fortiori inducţia matematică într-un singur pas îi aparţine. Electoratul pdl nu îl va vota majoritar pe candidatul lui băsescu în turul 2 al prezidenţialelor. Cu excepţia posibilităţii ca acesta sa fie mugur isărescu. Dar în acest caz USL nu va mai avea doi candidaţi, ci un premier liberal şi pe V. Ponta preşedinte. Ca să fie şi pentru lick-uri-itch un win-win, această combinaţie politică în care pentru orice zero (băsescu) dacă se adaugă orice număr de candidaţi iese câştigător candidatul USlicuriciului, ÎNSĂ - via Cluj.

    RăspundețiȘtergere
  11. "Ponta. 2,8 milioane de voturi de la electoratul disciplinat PSD şi încă 200 mii de la alţii. Extrem, extrem de puţin având în vedere istoria PSD. Pe de altă parte, USL încă nu s-a rupt, iar efectele s-ar putea dovedi benefice pentru Ponta."

    Deci PSD nu poate depasi 3 milioane de voturi pentru ca nu atrage alti votanti in afara de pesedisti(peremistii nu voteaza psd? foarte bine). Ma bucur! Inseamna ca guvernarea PSD e temporara si va sta in opozitie mult timp, nu la putere 10 ani cum viseaza Ponta si Dragnea si alti baroni mafioti

    RăspundețiȘtergere
  12. Din cifrele de mai sus deducem urmatoarele rezultate pentru alegerile europarlamentare.

    Participare la vot = 5.825.000 voturi valabil exprimate = 31,49%.

    Voturi pe partide:

    PSD 2.800.000 VVE = 48% = 17 mandate
    PNL 1.400.000 VVE = 24% = 8 mandate
    PDL 850.000 VVE = 14,60% = 5 mandate
    UDMR 400.000 VVE = 6,87% = 2 mandate
    PMP-FC 200.000
    PNTCD 100.000
    PRM 50.000
    PER 25.000

    Pentru PSD 2.800.000 de votanti ar reprezenta cel mai bun scor electoral din ultimii 21 de ani. PSD ar deveni al patrulea partid din familia socialista si si-ar impune fara emotii un comisar european.

    Scorul de 48% ar legitima de facto candidatul prezidential PSD.

    Daca PSD reuseste sa isi conserve zestrea electorala de 2.800.000 VVE atunci candidatul PSD se claseaza in pole position in turul 1.

    Sa presupunem ca la alegerile prezidentiale participa 9.250.000 de votanti, mai precis 50% din 18.500.000, atunci avem urmatorul panou electoral (am calculat media de 1,0%)

    Turul 1

    Candidatul PSD 2,80 = 30,27%
    Candidatul PNL 1,77 = 19,10%
    Candidatul PDL 0,93 = 10,05%

    Turul 2 va fi castigat de acel candidat care reuseste sa cumuleze voturi atat din electoratul fidel (PNL), dar si votantii candidatului plasat pe locul 3 si 4, dar si din electoratul absent sau cel flotant care isi schimba optiunea intre turul 1 si turul 2.

    Istoria ne invata ca la ultimele doua alegeri prezidentiale candidatul anti-PSD a strans
    intotdeauna mai multe voturi decat candidatul PSD.

    Sansa candidatului PSD este ca in turul 2, votantii de dreapta sa absenteze masiv la urne.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, se pare ca nu ai inteles mai nimic din analiza de mai sus....De exemplu, la pdl, numarul de 850000 se referea la cei care au indicat pdl si predoiu, in acelasi timp. Numarul tuturor celor care au indicat pdl este apropiat de cel al PNL-istilor, intrucat diferenta in sondaj este de doar 2% intre PNL si PDL. Refa, deci, calculele. Inteleg ca, poate, iti doresti un psd la 48%, dar respecta niste elementare reguli sociologice.....Din fericire, Romania nu e inca Burkina Faso....

      Ștergere
    2. PSD-48%? Ilie Sarbu spunea asta intr-un interviu pentru site-ul pesurse.ro acum vreo 2 luni. Ca pesedistii se vor mobiliza sa ia intre 45 si 50% la europarlamentare. Mi se pare ca chiar despre 48 era vorba.

      Ștergere
    3. cu cat absenteismul este mai mare cu atat mai avantajat este psd. strategii psd au tot interesul sa promoveze "pdl=usl=aceeasi mizerie ,nu ai cu cine sa votezi, candidatul tau de dreapta, centru, ecologic,ungur chinez etc nu are nici o sansa deci nu te mai obosi sa votezi"

      Ștergere
    4. Raspuns Sergiu: ==>Din pacate, se pare ca nu ai inteles mai nimic din analiza de mai sus....De exemplu, la pdl, numarul de 850000 se referea la cei care au indicat pdl si predoiu, in acelasi timp.Refa, deci, calculele.<===

      In cifre totale am adunat cifrele expuse in sondaj. Astfel avem o participare in medie de cca. 30%. In 2007 s-au prezentat la vot 29,46%. In 2009 s-au prezentat la vot 27,67%.

      Sondajul reflecta votul acordat unei formatiuni politice.

      PSD obtine 2.800.000 voturi valabil exprimate
      PNL este votat de 1.400.000 milioane de cetateni
      PDL este preferat de 850.000 de votanti.
      UDMR obtine 400.000 VVE
      PMP-FC obtine 200.000 VVE (rezultatul obtinut de EBA in 2009)
      PNTCD obtine150.000 VVE (in 2007 si 2009 PNTCD a fost votat de 75.000 de electori, in simulare am dublat numarul de votanti)
      PC = 150.000 VVE (am preluat scorul din 2007)
      PV = 50.000 VVE

      Participare la vot: 5.970.000 VVE ./. 18.313.440 corp electoral = 32,60%

      In cifre totale si mandate obtinem urmatorul rezultat:

      PSD = 2.800.000 ./. 5.970.000 = 46,9% = 17 mandate
      PNL = 1.400.000 ./. 5.970.000 = 23,5% = 8 mandate
      PDL = 14,2% = 5 mandate
      UDMR = 6,7% = 2 mandate

      Scorul obtinut de PSD se raporteaza fata de voturile valabil exprimate la urne. Astfel la o participare de 30% PSD obtine 46,9% din votul popular si 53,125% din mandate. Absenteismul avantajeaza PSD si dezavantajeaza in mod cert toate partide concurente PSD.

      PNL a obtinut in alegerile locale (consilii judetene) din iunie 2012 = 2.406.425 VVE = 24,53%, iar PDL a fost votat de 2.150.885 electori = 21,92%. Participarea la vot a fost de 53,50%.

      PDL/ARD a obtinut in alegerile legislative (Senat) din decembrie 2012 = 16,72% (1.239.318 VVE). Participarea la vot a fost de 41,76%. Astfel intre iunie si decembrie PDL a pierdut 911.567 de votanti.

      Simularea poate fi accesata la acest link:

      http://icon.cat/util/elections/vMIDVNImLq




      Ștergere
    5. Simulare europarlamentare 2014

      http://icon.cat/util/elections/ieZYMQATzh

      Ștergere
  13. antonescu:
    -analiza-lui-basescu-e-corecta-psd-la-prezidentiale-are-o-problema-e-dovedit-istoric...

    dupa cum spuneam si mai la vale cu vreo 3 articole... PSD nu va avea presedinte in Romania in urmatorii 5 ani... si cu riscul sa ma repet - mizez pe faptul ca in momentul in care dai la o parte toate informatiile care le ai despre PSD, cea mai primara si arhaica asociere care ramane in creierul oricarui votant este: PSD=PCR pe stil nou... asta e !

    si revenind la prezidentiabili, sper sa nu fie atat de prost Antonescu sa insiste cu candidatura proprie si sa faca si el o rocada surpriza cu Tariceanu, Mugur Isarescu, Johanis sau orice alt liberal (sau om de dreapta) care are sanse de reusita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cine isi schimba candidatul cu un an sau mai putin inainte de prezidentiale. sa fim seriosi, antonescu va candida. remarc cum basescu ori e disperat , ori vrea sa dea cadouri otravite

      Ștergere
    2. si revenind la prezidentiabili, sper sa nu fie atat de prost Antonescu sa insiste cu candidatura proprie si sa faca si el o rocada surpriza cu Tariceanu, Mugur Isarescu, Johanis sau orice alt liberal (sau om de dreapta) care are sanse de reusita.
      ------------------------------------------ORICUM,DIN PARTEA USL , IN 2014 VA FI PROMOVAT CANDIDATUL MANCHURIAN.IN GENERAL ,DUPA EXPERIENTA SISTEMULUI CU JUSTITIA ,DUPA TRAIAN BASESCU,SE DORESTE UN MANCHURIAN PRESEDINTE....SPRE LINISTEA TUTUROR CORUPTILOR.A TUTUROR....DIN TOT SPECTRUL POLITIC.CA SA SE RETINA CA NU EXCLUD PE NIMENI.

      CAT DESPRE ROCADA LUI ANTONESCU CU UN ALT PENELIST........EXISTA CA POSIBILITATE SI A FOST DEJA LUATA IN CALCUL CHIAR DE CRIN.INSA ASTA PRESUPUNE URMATOARELE;
      1---USL RENUNTA SA IL MAI SPRIJINE PE CRIN .CAZ IN CARE ,FIE USL SE DESTRAMA,FIE ACCEPTA CANDIDATUL PROPUS DE CRIN.
      2---IN CAZUL RUPERII USL---ANTONESCU SI PNL AU NEVOIE DE FORTELE DE DREAPTA. O MARE ALIANTA PNL IMPREUNA CU DREAPTA ,IN JURUL CANDIDATULUI PROPUS DE CRIN.ASTA PRESUPUNE NEGOCIERI CHIAR PENTRU TURUL 1 SI PRESUPUNE INCLUSIV SPRIJINUL LUI BASESCU SI AL ELECTORATULUI LUI .MAI ALES IN TURUL 2.
      3---SI PSD-UL VA FORMA O MARE ALIANTA DE STANGA IN ACEST CAZ.
      4----MAREA NECUNOSCUTA PENTRU CRIN SI PNL ESTE ACEASTA....CU CAT ELECTORAT VA IESI DIN USL? CATI II VOR URMA? EXISTA RISCUL SA IASA CU MAI PUTINI DECAT A INTRAT.DE ACEEA EUROPARLAMENTARELE VOR FI EXTREM DE IMPORTANTE.PANA ATUNCI TOATE FORTELE POLITICE ARUNCA ZECI DE VARIANTE PE PIATZA.

      Ștergere

Arhivă blog