Ultimul exemplu de exprimare a mitului: aici.
Cea mai urmărită ediţie a emisiunii "100%" a lui Robert Turcescu, circa 2004, a fost urmărită de 800 de mii de oameni. În mod normal, ea era urmărită de două ori mai puţini oameni, deci 300-500 mii.
Faimosul filmuleţ difuzat la Realitatea TV între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale a fost văzut de 2 milioane oameni, dar...în clipa de faţă, în primetime la Realitatea TV şi Antena 3 se uită între 200 şi 250 de mii de persoane.
Reamintesc că pe listele electorale sunt 18 milioane de persoane, şi că - atât în ceea ce priveşte Antena 3 cât şi Realitatea TV - foarte mulţi dintre telespectatori au deja opiniile formate. De fapt, non-votanţii nu consumă media de natură politică, ceea ce e şi logic ("Nu votez - nu mă interesează politica - nu mă interesează televiziunile de ştiri").
Dacă audienţele erau de 10 ori mai mari, se putea bate monedă pe importanţa electorală a televiziunilor de ştiri. În fapt, ele sunt utile disipării de informaţii şi influenţării factorilor de decizie din putere şi opoziţie ("stakeholders"). Dar nu sunt atotputernice.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
►
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
►
2012
(200)
- ► septembrie (11)
-
▼
2011
(77)
-
▼
octombrie
(16)
- Bucureşti, ora exactă
- 2 lucruri care nu se prea spun despre recensământ
- 2011 vs. 1997: România prin ochii investitorilor
- Brandul de partid - versiunea americană
- Ghici cine se împrumută cu 24 milioane euro pe zi?
- Criza, votul românilor din străinătate şi Traian B...
- Mitul nr. 802: "PDL a pierdut mulţi votanţi din 20...
- Sondaj nou (septembrie), cifre vechi (58-19-11)
- Mitul nr. 216: "Nu-i nevoie de consultanţă, o să c...
- Eşece în cifruri
- 12 întrebări anormale despre 2012
- Bleen despre Albă-ca-Zăpada: muntele care trebuie ...
- Mitul nr. 844: atotputernicele televiziuni de ştiri
- Rata criminalităţii - lucruri surprinzătoare
- Alianţa D.A. contra USL
- Comasarea alegerilor: un aspect pe care toţi îl ig...
- ► septembrie (23)
-
▼
octombrie
(16)
Da, dar dezbaterea? :)
RăspundețiȘtergerehttp://turambarr.blogspot.com/2009/12/analiza-dezbaterii-de-aseara.html
Într-adevăr, românii s-au uitat, dar în ciuda aluziei cu spa-ul lui Vântu, Traian Băsescu tot a pierdut în ţară. Câţi din românii aflaţi în străinătate au văzut dezbaterea? :)
RăspundețiȘtergereLăsând smiley-urile la o parte, ai dreptate. Dezbaterea a avut o audienţă mare.
Da, intr-adevar, emisiunea nu a mutat semnificativ voturi. Nimeni din clasa politica nu ma crede cind le spun ca analiza sondajelor facute la adresa emisiunii, atunci la cald, imediat dupa, inainte de alegeri, arata ca nu a contat. Ce a contat cu adevarat a fost de fapt insistenta cu care s-a dat filmuletul. Ala da, chiar a mutat voturi spre TB. Dar nici asta nu l-a ajutat: ai dreptate, in tara a pierdut alegerile. La mustata, dar le-a pierdut. Mama lor de exit polluri :(
RăspundețiȘtergereNenorocul sociologilor români: două alegeri prezidenţiale consecutive, precum şi parlamentarele din 2008.... toate pe muchie.
RăspundețiȘtergere