Cel mai recent sondaj IRES (marjă de eroare 2,67%, efectuat într-o singură zi - 22 noiembrie - prin metoda CATI), arată câteva lucruri interesante:
Pentru 66% din electorat este important sau foarte important ca omul politic care le cere votul să se fi născut în judeţul în care candidează. Teoretic veşti proaste pentru Vasile Blaga, Petru Filip, Crin Antonescu, Elena Udrea, etc. Teoretic.
În ceea ce priveşte vechimea în politică, 54% vor un om politic care să aibă experienţă în domeniu şi 44% caută acest lucru în mică sau foarte mică măsură. Întrucât nu ştim care sunt votanţi şi care oameni care au abandonat votul de ani buni dar încă răspund la sondaje, ideea de marketing a ARD cu "75% oameni noi" va fi evaluată după alegeri.
Pentru 60% contează mult sau foarte mult partidul când îşi votează candidatul (în oglindă faţă de ce am scris aici). Doar 43% urmează recomandarea primarului.
Evit concluzii apropo de informaţiile de mai sus, şi asta pentru că nu ştim câţi din aceşti 100% votează...
... 72% afirmă că vor merge cu siguranţă la vot. Nivele apropiate se întâlnesc la toate institutele de sondare a opinie publice, IRES însă nu a filtrat rezultatele, neverificând de exemplu cât de mare este interesul faţă de politică al celor 72%, dacă până acum au votat de fiecare dată sau nu (în genere constanţa în ceea ce priveşte prezenţa la vot este importantă şi un bun predictor al prezenţei la vot în viitor), etc. Deşi IRES nu a făcut publice scorurile partidelor şi alianţelor, presupun că la acest nivel de prezenţă ARD are 15-17%, PPDD între 7 şi 10%, iar USL semnificativ peste 50%. Dacă rezultatele nu sunt acestea, există o şansă să avem oareşce surprize. Presupun că din motive contractuale IRES nu va putea face publice rezultatele, iar după alegeri despre prezentarea lor nu va putea fi vorba...
... şi asta pentru că prezenţa nu va fi de 72% (adică 11,2 milioane votanţi, mai mulţi decât în turul 2 al alegerilor prezidenţiale din 2009). IRES nu e de vină. Pur şi simplu unii spun că vin la vot dar renunţă, mint ca să pară implicaţi în comunitate sau ca să pară atotştiutori.
Ştiind asta, putem privi altfel cel mai discutat aspect al sondajului:
37% din respondenţi ştiu sigur cu cine vor vota. Electorate dure - cele din sondajele CSOP din septembrie şi octombrie. Distribuţie pe baza sondajelor respective: jumătate la USL, un sfert la ARD, un sfert la PPDD & alţii. Mă aştept ca aproape toţi aceşti oameni să iasă la vot - ar fi aproximativ 5,7 milioane.
19% au o idee cu cine vor vota, dar decizia nu e definitivă. Vorbim de 3 milioane de persoane. Dacă coroborăm informaţiile cu cele din alte sondaje efectuate în lunile anterioare, aceşti 19% erau teoretic distribuiţi între USL (aproape două treimi) şi restul partidelor (mai mult de o treime). Orice coroborare cu sondajul Avangarde este inutilă acum, întrucât ieşirile lui TB au remobilizat aproape tot ce mai era de remobilizat la ARD. Sondajul IRES pare să reconfirme că a existat o problemă, dar speculaţiile nu mai au sens în acest moment.
39% încă nu s-au hotărât cu cine vor vota. Cu excepţia cazului în care vom vedea o prezenţă record, mulţi dintre aceşti oameni nici nu vor veni la vot, răspunsul fiind o acoperire diplomatică a acestui fapt. Unii din aceştia pot însă veni la vot. Dacă BEC anunţă o prezenţă de peste 48% (56% din cei din ţară) în ultimele ore vom şti că unii din aceşti oameni au venit totuşi la vot.
Nu voi încerca să corelez aceste informaţii cu cele din alte grafice ale prezentării sondajului IRES, dar aş insista asupra faptului că situaţia nu e clară şi că, în contextul unei prezenţe mari la vot, pot exista surprize pentru absolut oricine, partid sau candidat.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
►
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
▼
2012
(200)
-
▼
noiembrie
(14)
- IRES: 5,7 milioane votanţi hotărâţi, restul în dubiu
- Scorul PDL vs. scorul ARD. Ce şi de ce declară Vas...
- Despre "Antena 3" - constatare sociologică
- Sondaj Avangarde: votanţii ARD încep să ezite?
- 1,4% în doi ani şi jumătate
- Emoţii şi nu prea pentru câţiva lideri ARD. Situaţ...
- Trendul descendent al USL...?
- 25 de predicţii despre alegerile parlamentare
- Alegerile parlamentare: mic îndreptar geografic
- Lămuriri in ceea ce priveste legea electorala
- 6 mituri despre votanţii USL şi ARD
- Ziua alegerilor în America
- Este diferenţa dintre ARD şi PPDD de doar 1,1%? Da...
- Lista candidaţilor USL cu şanse mari de a deveni p...
- ► septembrie (11)
-
▼
noiembrie
(14)
la alegere...
RăspundețiȘtergereptr votantii pdl- http://www.hotnews.ro/stiri-politic-13711465-vasile-blaga-usl-are-48-sondaje-ard-23-ppdd-14-despre-numirea-premierului-sunt-absolut-convins-traian-basescu-lua-decizia-cea-mai-buna-pentru-romania.htm
-ptr restul- http://www.dcnews.ro/2012/11/reuniune-de-criza-in-pdl-pentru-evitarea-dezastrului-electoral/
As incerca un pronostic : cei 5,7 milioane de care spuneti ca sunt hotarati sunt cam cei care vor veni la vot.Poate e putin exagerat sa zic ca doar cei 5,7 mil, dar la vot se vor prezenta cam 40 % din votanti.Sa nu uitam ca la referendumul de demitere ( si sa nu uitam ca ura fatza de Base e uriasa) au venit 8,4 milioane alegatori, iar la ora 17 erau doar 28 %.Intre 28 % si 46 % ,cum s-au strans aceste procente ,numai D-zeu stie. Iar lehamitea fatza de Base nu va mai merge de data asta.Pe cat se vrea a crede ca lumea e proasta ,s-au convins si de catastrofele astea de la USL. PDL-u a sapat groapa iar USL ne ingroapa.
RăspundețiȘtergereFara legatura cu articolul de mai sus, am citit cu ceva timp in urma in freakonomics o demonstratie a corelarii intre fondurile adunate de fiecare candidat la presedentie in us si rezultatele avute.
RăspundețiȘtergerePe baza datelor de mai jos am comparat donatiile primite de usl(8.6) cu cele ale ARD(PDL,FC,PNTCD ) si am obtinut un raport de 1.7 (la 1) si am fost un pic surprins dearece ma asteptam la un raport de peste 2 la 1, (USL este la guvernare si proportie mai mare de 2:1 local, cel putin asa cred). Sunt constient ca datele publicate reprezinta doar donatiile legale.
http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_parlamentare_2012-13712141-usl-mentine-pentru-trei-saptamani-consecutiv-topul-donatiilor-8-7-milioane-lei-este-suma-primita-usl-din-donatii.htm
Credeti ca asemenea date pot si merita analizate statistic? La o prima vedere as zice ca o donatie exprima mult mai bine o intentie de vot decat un simplu raspuns la o intrebare de sondaj.
hai sa-ti spun eu o chestie! in usl au aparut "frecusurile" . de ex la mine in zona candideaza de la pdl sotia unui medic chirurg cunoscut din partea pdl. iar acest chirurg si sef de spital are relatii cu mai toti primarii din zona. judetul ialomita este o zona unde psd-ul are cele mai multe voturi iar in colegiul meu, candidata din partea usl, este de la pnl( pocora). primarul (psd) a luat la locale 70%, pdl 25%,pnl 5%( blat cu pdl). acum "armata" primarului( la ordinul acestuia) a inceput sa lanseze pe la colturi ca sa votam cu d-na de la pdl, ca avem nevoie de sotul ei, etc...
Ștergeredeci, usl in comuna( zona) ar fi deja din start sub 50%.
dar ...cred ca au amestecat cartile gresit. ca ...s-a trimis o scrisorica , pac la rasboiul, catre o persoana importanta, nu spui tzine, becher!
ca presedintele consiliului judetean sa-i puna sula in coaste( ca tot e moda la ei de pe timpul lu iliescu) si sa-i zica: ori peste 50% la votare ori pa fonduri urmatorii patru ani.
sunt curios maine, cand le vor zbarnaii telefoanele, cum vor arata la fata...
si dupa alegeri le spun ca io le-am tras-o...si ca alternativa era sa le iau vreo 5-600 de voturi la alegerile viitoare, la locale...si o sa aiba macar consilieri de la ...udmr, daca nu si viceprimar...
asa ca pupam toti piata endependenti si o sa mergem la o bere, ca nu se face sa ne dusmanim. ca suntem vecini, rude, prieteni.
daca mai apare TB-ul si in weekend, asa pe la ora la care vin oamenii seriosi de la biserica si se pregatesc sa ia masa... atunci vor veni cel putin 8,5 milioane la vot... parerea mea...
RăspundețiȘtergereDin discutiile pe care le am cu cei cunoscuti (si nu putini), am remarcat ca aproximativ jumatate dintre cei care au fost la referendum sa voteze demiterea, imi spun ca nu se mai duc la vot ca nu prea au cu cine sa voteze (se uita cat de cat si la candidatii din colegiul lor). In general sunt cei mai putin fanatici anti-base (sunt doar anti, fara a fi fanatici), sau chiar fanatici anti-base, dar cu dezgust, in general, pentru clasa politica. Chiar am fost surprin cat de multi anti-basisti din vara mi-au spus ca nu se duc la vot. Nici nu cred ca percep aceste alegeri ca avand o miza reala. In schimb, am remarcat ca in cealalta tabara (in mare parte, a boicotistilor din vara),numarul celor ce nu vor sa voteze este mult mai mic, aproape ca mai toti boicotistii din vara (cu cateva exceptii) spun ca merg la vot. Par mai motivati. S-ar putea sa avem surprize. Desigur, nu este un sondaj profesionat, dar am comparat cu reactia din trecut a acestor persoane fata de participarea la parlamentarele, prezidentialele, europarlamentarele precedente si prezenta imi seamana cu cea de la parlamentarele si europarlamentarele precedente. Adica undeva mai jos fata de parlamentarele din 2008. Probabil, 37-38%.
RăspundețiȘtergereAceeasi situatie o am si eu in privinta cunoscutilor si prietenilor mei. Fostii USL-isti nu se mai prezinta la vot sau chiar voteaza invers pentru cota unica, ceilalti sunt mai motivati datorita fricii care isi face loc tot mai mult in electorat privind scoaterea Romaniei din UE.
ȘtergereOrice e posibil!
DOAMNE AJUTA!!!
Si eu percep tendinta asta, dar cred ca se rezuma doar la categoria din care fac parte prietenii si colegii mei de serviciu - in general oameni care au access la mai multe surse de informare si prezinta un minim interes pt politica. Dinspre sfatul blocului plin de pensionari nu se aude nicio dezbatere, semn ca mai toti sunt pe aceeasi linie (si nu e ARD/PDL) - ori cand pensionarii astia au vederi diferite se aude pana in Patagonia...
Ștergerenu mai fi mariane blasfemiator atat de ridiol. Ce o sa te faci pe 10 decembrie?
Ștergerehttp://www.dcnews.ro/2012/11/contre-dure-intre-liderii-pdl-in-spatele-usilor-inchise-vezi-motivele/
RăspundețiȘtergereccsb - usl 62%, ard 17%, ppdd 10%;
RăspundețiȘtergerecsci - usl 61%, 19%, ppdd 12% ;
Peste 60% pentru USL? Normal, sunt institute USL.
ȘtergereAzi, Serban Mihailescu aka Micky Spaga spunea clar ca USL va avea "in jur" de 55% mandate dupa distribuire iar acest personaj sunt sigur ca stie mai mult decat noi toti de aici si nu bate campii!
55% inseamna ca USL va lua la vot direct sub 50%, ceea ce eu am sustinut aici sus si tare si multa lume mi-a aruncat in fata "cercetarile" institutiilor de sondare ale USL in speta.
Avand in vedere disperarea unor masuri electorale de ultima ora gen luarea lui Becali in PNL, zi libera pentru studenti,care confirma spusele mele, cred ca se joaca in continuare la nivel de cateva procente majoritatea. Faptul ca maine Ponta anunta cu mare pompa un alt mare om in guvernul lui, confirma iarasi acest lucru. Cred ca e vorba de Arafat, nimic nou.
USL nu face direct peste 50% iar o guvernare cu doar cateva procente peste 50% inseamna o infrangere, nu o victorie. Faptul ca dupa atatea masuri economice si ca toata mass-media, cu mici exceptii, este impotriva lor, PDL are un scor frumusel de peste 23%, Videanu spunand ca vor avea 27% si asta chiar stie ce vorbeste.
Se pare ca de fapt bataia e ca PDL a aiba mai multe mandate decat PSD, ceea ce eu cred cu tarie ca se va intampla.
Nu fac pariuri, dar castig mereu! :)))
bravo! usl este sub 50%, basescu il va propune pe videanu ca premier. mergi la culcare linistit,nu te agita...ai castigat!
Ștergere