Au existat sondaje care au luat în calcul lecţia parlamentarelor din 2008 şi au filtrat baza de date astfel încât să se ia în calcul doar răspunsurile oamenilor foarte interesaţi de politică şi extrem de siguri că vor vota. Putem să privim imaginea de mai jos ca o descriere a "nucleelor dure" pentru cei trei candidaţi principali:
Imaginea largă este:
- Traian Băsescu cu un electorat garantat de 2,6 milioane voturi;
- Geoană semnificativ în urmă, cu greu depăşind cota de 1,7 milioane voturi "sigure", dar făcând acest lucru când trebuia, adică în ultima lună, probabil atrăgând votanţi iniţial pro-Oprescu;
- Antonescu tras în jos de amploarea mai mică a electoratului său de partid (PNL < PSD şi PNL < PDL) dar... vezi punctul b. de mai jos.
Există două aspecte aparte:
a. "Scăderea" lui Traian Băsescu din sondajul efectuat de INSOMAR la sfârşit de octombrie şi început de noiembrie (valea albastră din centrul graficului). Este vorba probabil de efectul marjei de eroare sau alt tip de eroare şi nu de o manipulare - în acel sondaj preşedintele în funcţie îl conducea pe Geoană la procente. De aceea putem ignora acest element.
b. Creşterea majoră a electoratului "dur" pro-Antonescu de după dezbaterea de la Cluj - creşterea masivă a liniei verzi de la capătul din dreapta al graficului. Atenţie, acest lucru nu înseamnă că Antonescu a câştigat nehotărâţi. Mai degrabă, oameni pro-Antonescu care nu erau foarte-foarte siguri de faptul că ar veni la vot au devenit extrem de hotărâţi să facă acest lucru.
Cele mai multe sondaje s-au axat pe o prezumţie conformă cu realitatea: prezenţă undeva între 46% şi 59% (prezenţa reală în primul tur a fost 53%).
Geoană a luat viteză odată cu începutul toamnei, aspirând cu trecerea timpului susţinători ai lui Oprescu (absent din grafic).
Antonescu îşi depune oficial candidatura pe 16 octombrie 2009. Trei-patru sute de mii de oameni decid în acea clipă că el ar fi o opţiune bună. Nu pare foarte mult, dar Antonescu trece în acel moment de nivelul 1,5 milioane voturi şi nu mai scade niciodată sub acest nivel.
Băsescu stabil în intervalul 2,9 - 3,2 milioane voturi, care s-a şi confirmat la urne. Excepţia (3,4 milioane voturi în noiembrie) provine dintr-un sondaj CCSB.
Partea cea mai din dreapta a graficului conţine rezultatul propriu-zis. Geoană şi Antonescu au supra-performat puţin. De unde au mai luat voturi? Din următoarea - şi ultima - categorie de votanţi: cei nu foarte decişi să voteze, ba chiar a căror prezenţă era serios pusă sub semnul întrebării:
Să înţelegem foarte bine ce înseamnă graficul de mai sus: întrebi pur şi simplu oamenii cu cine ar vota. Nu verifici dacă îi interesează politica, cât de siguri sunt că vor veni la vot. Testezi, de fapt, un public maximal sau publicuri maximale.
Câteva observaţii:
a. Traian Băsescu în aprilie era undeva prin stratosferă (nivel maximal: 5,4 milioane voturi). Valoarea e confirmată şi de alte sondaje din 2008 sau de la începutul lui 2009, de la alte firme decât CSOP. Din cauza acestei cote şi numai datorită ei a trebuit să măresc scala tuturor celor trei grafice.
b. După momentul de mai sus vedem efectul strategiei lui Bogdan Teodorescu ("nu-l mai atacaţi direct, atacaţi oamenii din jurul lui, creaţi impresia unei camarile"). Sau candidatura lui EBA. Sau reorientarea votanţilor PSD dinspre un Traian Băsescu simpatic şi hazos spre candidatul partidului lor. Oricum, ce se întâmplă nu e plăcut, Traian Băsescu nu mai ajunge niciodată la 5,4 milioane susţinători.
c. Iată o imagine care prezintă realitatea de mai sus în ultimele zile de dinainte de scrutin:
"Nucleele dure" şi "voturile probabile" s-au concretizat pentru toată lumea. Un lucru normal pentru prezidenţiale.
Traian Băsescu nu şi-a concretizat aproape deloc voturile improbabile, pe când candidaţii PSD şi PNL au reuşit acest lucru. De aceea, ca să vorbim într-un limbaj mai lejer, preşedintele în funcţie abia l-a depăşit pe Mircea Geoană în primul tur, deşi sondaje de opinie şi membri ai staff-ului de campanie erau de părere că o diferenţă de 5% este fezabilă.
În măsura în care acest articol suscită interes, mâine sau poimâine voi continua povestea cu ce s-a întâmplat în turul 2 - tot din perspectiva electoratelor şi determinării acestora de a veni la vot.
Si cati din votantii PSD din 2009 sunt adusi cu arcanul si cu amenintari de dragnea? Cred ca vreo jumatate. Fara asta PSD ar fi mort.
RăspundețiȘtergerenu aduce nimeni cu forta oamenii la vot, nici chiar psd. si chiar daca ar fi asa, oamenii sunt singuri in cabina. electoratul psd se mobilizeaza mai bine ptr ca masinaria de partid a acestuia e foarte bine pusa la punct. "munca din om in om" mostenita de la pcr odata cu o parte din cadrele aferente face ca sustintorii psd sa fie precum cei de la fotbal. adica cu ei s-au "nascut" cu ei o sa moara...in plus, psd spre deosebirede celelalte partide isi organizeaza si transporta la vot mai bine pesoanele in varsta, cele greu deplasabile, "recupereaza", ,detasat ptr ziua votului, persoanele plecate din localitatea de domiciliu si altele de genul asta.
ȘtergereNu sunt jumatate dar sunt destui! si acum sunt la fel cum era dupa revolutie ca isi vor pierde amaratul de servici si salariul care de abia le ajunge de la o luna la alta, tinuti in lesa si pacaliti cu lucruri de 5 lei valoare care nu le ajunge 2 luni de zile.
ȘtergereDle. Mateescu, care ar fi in acest context, in care t. basescu prevedea un avantaj de aproximativ 5%, explicatia luptei institutionale acerbe date in toamna anului 2009 pentru pastrarea ministerului de Interne de catre Vasile Blaga? 5% inseamna aproximativ 500000 de voturi din 10 milioane. Diferenta a fost, in cele din urma, de 70000. In turul al doilea au venit la urne cu 350 000 mai multe persoane decat in turul 1. Electoratul de 540 000 al lui Vadin Tudor a fost orientat spre M. Geoana. In primul tur au votat 9.946.748 de cetateni. S-au inregistrat 227.446 de voturi invalide. In al doilea tur au votat 10.620.116 de cetateni. Au fost doar 138.476 de voturi invalide. In acest context victoria autentica a lui t. basescu pare, aritmetic, improbabila.
Ștergereeu nu am vazut atata mobilizare si atata autodeterminare la persoanele din jur ca sa mearga la referendum, de prin 92-96...
Ștergereproblema e ca statistica te contrazice. fata de fsn-ul din duminica orbului,.. usl-ul e departe! ce e cert e un lucru: "team-memberii" usl sunt la fel de indarjiti sa puna mana pe putere ca si in anii 90...
Ștergerenu ma contrazice statistica. adauga intre 3 si4 mil cu drept de vot plecati sa munceasca afara si iese ca mine...
Ștergerecauta pe blogul lui turambar si o sa vezi ca 90% din cei plecati sunt peste18 ani si deci au drept de vot.
laurentiu, nu ca ar conta, dar tocmai ca nu ies!... "intre 3 si 4 milioane" nu fac 50% care n-a venit la referendum; in ciuda unei mobilizari de zile mari, in ciuda prelungirii orei de votare, in ciuda enervarii maxime a populatiei, usl-ul nu a reusit sa aduca electoratul la urne cum a reusit fsn-ul, cu toate ca emigratia masiva din ultimii ani ii avantaja (nu toti 3-4 milioane sunt cu usl-ul, ba cred ca usor invers)....
Ștergere^Cu acelasi mecanism au mai furat odata, cel putin in 2009, iar in 2004 am suspectat calculatorul.Va spun cu certitudine ca la fel au fost fraudate si prezidentialele din 2009 si nu vreau sa merg mai departe.^
Ștergerecitat din Traian Basescu, 8 octombrie 2013.
dane intreaba-l pe barbu cine are dreptate...
ȘtergereSigur ca ne intereseaza :)! Eu citesc blogul dumneavoastra ca pe un roman. Iar daca il faceti foileton, e si mai palpitant!
RăspundețiȘtergereMa mir insa ca nu-l citesc si politicienii. Daca eram sef de partid la ora asta erati deja angajat de mine cu clauza de a nu mai scrie pe blog ca sa nu dati idei adversarilor :)!
:)
ȘtergereContinuarea va rugam! :)
ȘtergereVa apărea luni.
ȘtergereDomnule Mateescu, fişierul-imagine "2.jpg" nu se afişează corect în Firefox (ultima versiune). La descărcare, observ că are extensia "webp". Bănuiesc că schimbarea ei în "jpg" va rezolva problema.
RăspundețiȘtergereConfirm că fişierul nu se afişează în firefox, însă în celelalte browsere apare normal. Nu m-am mai lovit de problemă până acum, o să văd ce pot fac
ȘtergereAm reîncărcat imaginea pe blog. Se pare că acum e OK.
ȘtergereDa, s-a rezolvat. Mulţumesc.
ȘtergereIn fata unor autoritati, precum t basescu, nici macar sociologii melioristi nu se mai pot opune. Alegerile din 2009 au avut o prezenta nejustificat de mare in turul 2.
RăspundețiȘtergere^Cu acelasi mecanism au mai furat odata, cel putin in 2009, iar in 2004 am suspectat calculatorul.Va spun cu certitudine ca la fel au fost fraudate si prezidentialele din 2009 si nu vreau sa merg mai departe.^
RăspundețiȘtergerecitat din Traian Basescu, 8 octombrie 2013.