Chiar mai important: nucleul dur al unei direcții politice este cel care poate atrage alți votanți (rude, prieteni, colegi și cunoștințe) într-o măsură mult mai eficientă decât orice poster sau slogan. Dacă acest nucleu dur nu are un moral bun, nici măcar nu va îndrăzni să încerce să convingă pe alții. Vezi anii electorali 1990, 2000 și 2012.
De la 2012 și începem.
1. Dubii cu privire la calitatea liderilor ca vehicule electorale. Cine a fost de vină pentru dezastrul de la ultimele parlamentare? Cum de a fost posibil ca un competitor electoral de "dreapta" să obțină mai puține voturi decât partidele istorice în 1990? Liderii nu știu. Toată lumea a dat vina pe altcineva. Exact ca stânga maghiară (subiect asupra căruia voi reveni în altă postare), "dreapta" românească are la vârf în continuare înfrânții de la alegerile anterioare.
Să fim bine înțeleși: votanții anti-PSD nu au o părere proastă despre toți liderii actuali în plan uman sau în planul acțiunii guvernamentale. Există însă o neîncredere serioasă în capacitatea lor de a câștiga, bazată pe faptul că aceiași oameni spun aceleași lucruri ca în 2010-2012, iar intenția de vot a marii majorități a votanților pare să nu se fi schimbat în mod radical. Opțiunea 'Emil Boc la prezidențiale' este simptomatică pentru această stare de fapt: el e privit cu simpatie de către electoratul anti-PSD, dar cei care cred că are o șansă să câștige pot fi numărați pe degetele de la o singură mână.
2. Alianța forțată cu PNL. Liberalii au fost redefiniți drept "partid de dreapta" pur și simplu pentru că au respins PSD-ul. Fără un pact asumat oficial, care să conțină elemente bine definite, reorientarea spre Antonescu și acceptarea sa drept candidat "de dreapta" e mai degrabă un semn al disperării. Lucru la care votanții sunt foarte sensibili.
Problemele de discurs sunt colosale, mai ales dacă Antonescu va rămâne președintele PNL după europarlamentare. El este un candidat de "dreapta", o soluție validă pentru înfrângerea PSD? Atunci de ce mai e necesar ca PDL, PMP, FC, NR, etc. să-și desemneze un candidat propriu sau candidați proprii, riscând în plus și eșecul? Nu ar fi mai ușor pur și simplu să economisească din efort și bani, susținându-l pe Antonescu încă din primul tur?
3. Lipsa unui program, unei viziuni, unui concept pentru viitor. În afară de "Jos PSD!" nu e clar ce ar face un președinte de "dreapta" sau o guvernare de "dreapta" odată ajunși la putere. Editorialiștii de la Evenimentul Zilei și România Liberă au prezentat mult mai clar decât orice candidat la prezidențiale care ar trebui să fie obiectivele "dreptei".
Hai să zicem că votanții te mai iartă, în numele mineriadelor și a conceptului #josiliescu. Dar fără o rază de speranță, fără o imagine seducătoare a viitorului nu poți atrage pe altcineva. Și votanții anti-PSD știu asta.
Exemplu de discuție de care s-ar putea să fie în țara asta cu sutele de mii prin toamnă:
Votantul anti-PSD: Vezi cât de rău e Ponta? [argumentul 1], [argumentul 2], [argumentul 3].
Om indecis/nehotărât: Da, hai să zicem. Stau acasă.
Votantul anti-PSD: Nu, nu, nu, votează [candidatul dreptei]!
Om indecis/nehotărât: De ce?
Votantul anti-PSD: Păi e împotriva lui Ponta!
Om indecis/nehotărât: Da, dar nu-mi place. N-aș vrea să devină președinte. Dă-mi un argument să-l votez.
Votantul anti-PSD: ...
Om indecis/nehotărât: ...
Votantul anti-PSD: ...
4. Divizare inutilă. Problema "dreptei" românești nu e că e divizată, ci că toată lumea spune același lucru. Singurul mod de a distinge un text produs de PDL de unul produs de PMP sau de MRU este să vezi care lider al "dreptei" e atacat. Toată lumea vorbește despre 'reforma statului', 'micul întreprinzător', 'coagularea dreptei', 'partea activă a societății românești', 'tinerii', 'cei 60% care n-au venit la vot', 'crearea de locuri de muncă', 'relansarea economiei', 'creșterea prețurilor', 'nivelul de trai', 'guvernarea samavolnică a PSD', 'accesarea fondurilor europene' și 'milioanele de români aflați în afara granițelor'.
În acest context da, existența mai multor partide complică lucrurile, pentru că duce la nașterea unui înfiorător zgomot de fond care acoperă orice discuție. Și nu se atrage un public nou. Aceleași 20-25 de procente sunt împărțite și reîmpărțite (datorită apariției PMP pe "dreapta" sunt mai multe partide decât în toamna lui 2012). Ceea ce numai bun pentru moralul votanților nu este.
5. Lipsă de energie. Nu există inițiative memorabile (editare ulterioară: MRU în concert, cântând la chitară: o excepție fericită). Nu există formule care să facă carieră. Nu există bancuri, epitete, caracterizări, reacții spontane pe care un votant anti-PSD să le poată aduce în discuție cu vecinii la table, în fața blocului. Candidații oficiali (MRU, Predoiu) și neoficiali dar în pregătire (Boc) sunt cvasi-invizibili.
Acest aspect e strâns legat de cel următor.
6. Deprofesionalizare / campanii în stil hippie. Winston Churchill spunea: 'Războaiele nu sunt câștigate de voluntari eroici'. Niciunul din candidații la prezidențiale nu pare să aibă un staff de comunicare la 10% din valoarea și dimensiunile celui al lui Ponta. Opoziția nu pare să comande sondaje sau (și mai grav) le ține ascunse pentru că rezultatele sunt catastrofale. Nu există analiști politici pe "dreapta", creiere limpede care să gândească strategic fără să cadă în extaze neproductive de genul #haiainoștrijosailor. Se pare că nu există bani. De ce? Oare pentru că liderii nu cred în victorie? Votanții sunt foarte sensibili la acest lucru.
7. Iarăși Băsescu?! Faptul că președintele nu poate candida n-ar trebui să reprezinte o problemă. O arie politică care conține 6 (șase) partide ar trebui să aibă resurse umane capabile să-l înlocuiască. De fapt, nu prea pare să aibă. Problema este că TB e cel mai bun comunicator al opoziției. Este credibil, știe să atragă atenția și atacă guvernarea cu vioiciune. Nimeni nu ține pasul cu el - nici măcar oamenii pe care el îi sugerează drept candidați. În mod absurd, s-ar putea ajunge ca până în noiembrie să tot vedem la televizor pe Ponta și Băsescu, candidatul sau candidații la prezidențiale ai "dreptei" ridicând sfios două degete în fundal, sperând să fie observat/observați de moderatori.
Acest spațiu imens dintre "cine vorbește" și "cine candidează" e deranjant și demoralizant. Cum să ai inima alături de un candidat care e secundar în spațiul politic?
8. Elena Udrea. O butadă care circula anul trecut prin capitală spunea că "dreapta" românească e divizată între Elena Udrea și Monica Macovei. În acea butadă există un sâmbure de adevăr: poziționarea față de Elena Udrea (și nu față de Traian Băsescu!) este factorul principal de divizare al "dreptei" românești. Votanții nu o susțin, cu excepția unei minorități nesemnificative. Traian Băsescu creează din ce în ce mai multă surprindere în rândul fanilor săi devotați cu o susținere care pare să nu fie bazată pe nimic cu excepția loialității (în mediul militar loialitate = performanță. Dar doar în mediul militar). În practică Elena Udrea ocupă timp, spațiu și energie în mod se pare inutil. Aproape sigur nu va candida la prezidențiale întrucât eșecul ar fi devastator și i-ar încheia cariera politică. În plus votanții anti-PSD cunosc foarte bine capacitatea ei de a mobiliza bazine electorale împotriva ei - nu în ultimul rând și pentru că mulți dintre votanții anti-PSD au aceeași reacție față de ea.
Niciunul din obstacole nu este insurmontabil. Situația trebuie însă tratată cu seriozitate. Fără măsuri de reducere a impactului lor candidatul "dreptei", oricare va fi el, va tremura în turul doi, întrucât fiecare procent de prezență înseamnă voturi în plus pentru candidatul social-democraților, electoratul activ anti-PSD fiind totalmente izolat și incapabil să-i propage mesajul mai departe, în rândul masei largi de votanți.
Voi reveni asupra acestei postări în lunile care vin.
stati sa vedem ca mai ramane din psd, mai ales dupa octombrie negru .....
RăspundețiȘtergereGandirea magica in actiune. Ai citit articolul de mai sus, sau doar vii cu slogane aici?
ȘtergereCred 100% in reusita Elenei Udrea. Este singura care l-ar umili pe Ponta. Este mai "barbat" in politica decat toti tantalaii astia car epoarta pantaloni degeaba.
ȘtergereHahaha, iata fratilor ca si Udrea are postacii ei. Putini, dar vigurosi!
ȘtergereCred ca este "ea insasi" :)
Ștergerealegatorul nehotarat va vedea in curand ce mafie a creat psd in astia 20 de ani si va fi speriat ca bolsevicii sa aiba si presedintia si sa controleze tara in stil mafiot. nu vedeti ca pana si la comitetul olimpic roman candideaza un pesedist (alin petrache)? astia pesedizeaza tara
RăspundețiȘtergereNtzz, nu se va intampla asta in privinta nehotaratilor. Trebuie sa fie cineva credibil sa le spuna asta si care sa fie convingator cand o sa spuna "eu o sa pot bloca aceasta trebusoara". Cine e personajul ala? Antonescu? Udrea? Predoiu?
ȘtergereP.S. Alegatorul nehotarat nu consuma "politica", nu citeste "bloguri". Si la televiziunile de stiri si analiza politica se uita putin. Il doare pe el in basca ca la COR se pregateste sa fie "ales" un psd-ist.
Nu stiu daca pe alegatorul nehotarat il doare la basca dar stiu ca il doare la buzunare......apropos,au trecut 6 luni de cand veneau chinezii cu 10 miliarde de euro.....veneau dar nu ajungeau.....nu ca as plange dupa ei.Sunt satul de turcismele din anii 90 ca sa am asteptari de la chinezariile lui Ponta.
ȘtergereCa o paranteza.....nu imi plac liberalii lui Crin.Multi dintre ei sunt la fel precum pesedistii lui Ponta ori pedelistii lui Blaga ori precum blugii lui Udrea.Nu imi place nici de Crin.Dar ma distreaza sa arbitrez o finala Ponta-Crin.O sa iti spun un mic secret .....pe Ponta il dispretuiesc mai mult decat pe Crin iar PSD-ul ....bleah! Si inca ceva....desi sunt momentan nehotarat.....nu voi lipsi de la vot ! Daca Ponta si Crin nu ajung in finala iti mai fac o destainuire.....nu voi vota candidatul PSD sau candidatul sustinut de PSD.
de acord cu fiecare cuvant.
RăspundețiȘtergeredupa blogul lui Tolo, s-ar putea ca "factorul de divizare Udrea" sa fie eliminat pe cale naturala (anticorpii justitiei). Sa speram ca se va intampla inainte sa fie prea tarziu.
RăspundețiȘtergeretot de la tolo a plecat si cazul ridzi. deci am incredere in tolontan care sugereaza ca am putea-o vedea in curand incatusata pe udrea.
ȘtergereBine, Tolo poate a fost un pic fortat sa faca niste valuri inainte sa intre Varanul la apa. Dar m-as bucura ca Felix insusi sa contribuie din disperare la eliminarea udresei. E o piatra de moara de gatul lui Basescu.
Ștergereovi, tolo a fost tot timpul de partea dna.
Ștergereovi, tolo a fost tot timpul de partea dna.................de partea dna dar din barca lui voiculescu.apropos,tolo nu zice de dosarul ica ...mai nimica.
Ștergere"Dacă acest nucleu dur nu are un moral bun, nici măcar nu va îndrăzni să încerce să convingă pe alții"
RăspundețiȘtergereFoarte adevarat. Opozitia la PSD se comporta cu mare aroganta. A scris bine bleen pe blogary acum ceva vreme: mai bine sa se schimbe 5 milioane de oameni decat sa se schimbe ei, fruntasii partidelor "de dreapta"
Ei se comporta ca si cum noi, nucleu dur (eu asa ma consider), o sa ii votam oricum, privind la Ponta si compania. Nu conteaza ca in fata ne sunt bagati Udrea, Blaga, Antonescu si altii asemenea. "O sa ne votati, bibicilor, ca nu aveti ce face. Dati voi din gura acum, dar tot o sa veniti la urne"
Poate ca e adevarat. Ma incearca o mare sila si imi zic ca nu mai trec pe acolo. Dar, judecand la rece, probabil o sa ma duc. Dar pe cine mai lupt sa conving? Nici macar pe nevasta-mea si frate-meu. Nu mai am energie si chef sa scriu pe forumuri sau pe blog. Si in alti ani chiar "am prestat". La greu am prestat.
O sa vada ei ca votul meu e mult prea putin. Dar, si mai trist, nu stiu daca le pasa. Cei mai multi par ca s-au impacat cu idea "Ponta presedinte" si deja isi aranjeaza apele. Mai rau, un alt lider nou pe dreapta, care sa castige, le-ar reduce puternic din influenta. El ar ajunge liderul de facto al opozitiei la PSD. Nu e mai bine "decat sa ne certam, mai bine un cantec vesel sa cantam"?
Ia uite aici, secunda 48
https://www.youtube.com/watch?v=0vVpsJnbq3A
concluzia: liderii opozitiei sa faca pasul in spate si sa fie adusi tineri, dar nu nepoti, fini, nasi, copiii lor sau alte bazaconii
RăspundețiȘtergereCampeanu, admirabil si succint: http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/alegeti-ponta--alegeti-putin-333249
RăspundețiȘtergereÎn 2000 și 2012 tema "PSD vinde țara rușilor" n-a mers. Poate că nu se poate SPERIA electoratul român să voteze cu o forță politică.
ȘtergereN-a mers, dar cine zice ca e o tema electorala. Ce, daca eu zic ca maine Rusia invadeaza Ucriana de Est, inseamna ca incerc ceva tactica de campanie?
ȘtergereDa, domnule, Campeanu zice adevarul. Acuma ca de adevarul asta ii doare-n paispe pe electori e chiar partea a doua. Sa nu punem totusi orice editorial in categoria temelor de campanie.
@Barbu Mateescu "În 2000 și 2012 tema "PSD vinde țara rușilor" n-a mers"
ȘtergereAsta pentru ca in 2000 "dreapta" a votat cu iliescu in turul 2. Iar in 2012 o parte din "dreapta" a fost in usl.
In 2014 avem "dreapta" impotriva PSD. de fapt si partidul klingonian , chiar daca e de stanga, dar e impotriva psd , isi va da voturile "dreptei" in turul 2.
editorialul din romanialibera mi se pare de o naivitate crasa (ca sa fiu cat mai elegant in exprimare) daca asta se doreste a fi IARASI mesajul anti-pontac "ei sunt cu rusii , noi cu occidentul". sa fim seriosi asa mai bine ne rugam sa se rupa psd-ul ...sau sa castigam la loto dar fara sa cumparam bilet.
RăspundețiȘtergereintr-adevar mesajele haotice de pe esichierul anti-psd nu strabat cu adevarat si ai impresia unui zgomot de fond din care nu se aude de fapt nimic. cred ca sansa anti-psd e erodarea naturala produsa de guvernare si probabil cel mai bun candidat al anti-psdistilor (chestia cu dreapta si stanga , sau doctrina politica romaneasca mi se pare un nonsens pe esichierul atat de vulgar si cinic al politicii romaesti) va reusi sa ajunga in turul doi. insa dupa cum arata mesajul taberei anti-psd , sau mai degraba lispa lui, mai degraba cred ca se pregatesc alegerile pentru 2016 si erodarea psdului chiar si cu riscurile aferente unei tari conduse de psd pe toate fronturile . si dincolo de acest spectru infricosator ce ma inspaimanta mai mult e ca "lideri" precum basescu, antonescu, blaga sau ungureanu (despre ppdd-ul lui diaconescu, ppdd-ul lui basescu aka pmp si partiduletul baiatului cu usturoiul nu are sens sa pomenim) sunt constienti de pericol si totusi isi vad de interesele lor marunte si meschine.
„Comitetul Român pentru Cinstirea Eroilor vă transmite dvs. și, prin dvs., populației regiunii Crimeea și orașului Sevastopol felicitările noastre cu prilejul istoricului eveniment, întoarcerea la patria-mamă.” Acest fragment face parte din scrisoarea trimisă ambasadorului Federației Ruse la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malginov, la data de 28 martie 2014, de o organizaţie neguvernamentală din România, condusă de Daniel Iancu, unul dintre cei mai vocali protestatari din iarna lui 2012.
ȘtergereScrisoarea de felicitare a fost semnată şi de preşedintele „Federației Societatea Civilă Românească“, Petre Răcănel. Cele două ONG-uri, care afişează o atitudine contrară poziţiei oficiale a României şi a NATO în problema ucraineană, fac parte din Consiliului Național al Societății Civile, ce întrunește 56 de organizații neguvernamentale, apropiate de PSD și de Dan Voiculescu.
În discursul său rostit în fața Camerelor reunite ale Parlamentului Rus, președintele VLADIMIR PUTIN declara: NE AFLĂM AICI PENTRU UN MOMENT DE IMPORTANȚĂ ISTORICĂ. PE DATA DE 16 MARTIE, ÎN CRIMEEA A AVUT LOC UN REFERENDUM CARE A CORESPUNS CRITERIILOR INTERNAȚIONALE. APROAPE 90% DINTRE CEI CARE AU VENIT LA VOT AU VOTAT PENTRU ALIPIREA LA RUSIA.”
Acesta este textul felicitării trimise ambasadorului Federației Ruse la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malginov, la data de 28 martie 2014, de către Comitetul Român pentru Cinstirea Eroilor. Cine este totuşi această organizaţie care a felicitat Rusia pentru o acţiune condamnată oficial de România şi aliaţii ei din NATO?
Printre semnatarii felicitării se află Daniel Iancu, președintele “Comitetului Român pentru Cinstirea Eroilor”, și Petre Răcănel, președintele “Federației Societatea Civilă Românească”. Cele două ONG-uri sunt membre ale Consiliului Național al Societății Civile, ce întrunește 56 de organizații neguvernamentale, apropiate de PSD și de Dan Voiculescu. Aceste organizaţii au fost în fruntea mitingurilor de protest din ianuarie - februarie 2012 împotriva guvernului condus de Emil Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu. Personajul cel mai vocal din rândul celor 56 de organizaţii a fost colonelul Mircea Dogaru, apropiat al fondatorului Antenelor, Dan Voiculescu. Printre cei care au incitat la violenţe în timpul protestelor a fost Petre Răcănel, chiar unul dintre semnatarii felicitării de acum adresate Rusiei cu ocazia anexării Crimeii.
Am încercat să aflăm de la Daniel Iancu și Petre Răcănel de ce au felicitat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, încurajând astfel continuarea agresiunilor și împotriva Republicii Moldova. Daniel Iancu, președintele Asociației “Comitetul Român pentru Cinstirea Eroilor” spune că a felicitat Rusia deoarece această anexare a fost făcută în urma unui referendum. “Eu nu sunt cu occidentalii în țara mea; servim Rusia ortodoxă, servim umanitatea, chiar dacă e făcută cu tancuri și mitraliere” – ne-a spus autoritar Daniel Iancu.
El este convins că Rusia va aduce României “pâine și bomboane”.
Daniel Iancu este atât de pornit împotriva “trădătorilor de țară”, “a jurnaliștilor dezinformatori” deoarece pe vremea lui Ceaușescu a fost muncitor necalificat, dar a muncit. Acum, însă, nu are loc de muncă.
Revoluționarii care îl cunosc (Daniel Iancu a figurat ca revoluționar la Asociația 16-22) susțin, însă, că ar fi școlit, iar în anul 1994 ar fi fost chiar consilierul lui Ion Iliescu la Cotroceni. Daniel Iancu a negat.
Cine îndrăznește să-l întrebe de ce a semnat o felicitare trimisă Rusiei, nu poate fi decât agent al puterilor occidentale, plătit cu bani mulți de acestea, spune Iancu.
Eu ma intreb cat de cretini considera comentatorii de "dreapta" ca sint suporterii acestei triste adunari politice, sau cat sint ei insisi, daca singurul argument este ca "vin rusii". Au incercat in 2012. In 2009 au zis ca vin minerii si mogulii, si au reusit la limita (cu suspiciuni de frauda).
RăspundețiȘtergereLa fel si FSN-ul in anii 90 speria populatia nestiutoare ca vin mosierii. Votantii dreptei de acum se pare ca sint (sau cel putin asa cred unii) la nivelul votantilor FSN din 90.
La fel de cretini ca si comentatorii de stanga care cred ca rusii ii scapa de saracie si vin cu gaze moca in bidoane.Vin si cu Basarabia inapoi...ca cadou ,vin cu petrolul romanesc si aurul furat,cu tezaurul... iar din puscariile politice ale perioadei staliniste, vor face gradinite si spitale pentru clasa muncitoare.Fireste,alaturi de fratii chinezi si coreeni...coreeni mai din nord.Astea cu rusii care vin peste vecini cu tancurile sunt rautacisme.....asa merg ei in vizita ,din dragoste pentru pace si democratie.Azi au ajuns cu dragostea la Odessa......
ȘtergerePonta nu are curajul nici macar sa rosteasca numele lui Putin.O da asa ...la modul general....invitam partile implicate sa se inteleaga.....nu cumva sa supere Moscova.Ca si ministrul de externe ....care e mereu pe mute cand e vorba de Rusia.Nu degeaba il facea Mazare fatalau, acum cativa ani,pe vremea lui Geoana.Sunt sigur ca atunci cand rusii vor vizita Basarabia cu tancul si Ponta si ala de la externe vor da interviu de sub pat....cu lumina stinsa.
da-mi si mie, te rog, cateva exemple de comentatori de stanga care spun asta, si daca se poate si link-uri.
Ștergerehttp://www.acs-rss.ro/index.php/marian-radulescu/101-nimeni-nu-poate-opri-relansarea-relatiilor-romano-ruse
Ștergerearticol scris de marian radulescu
https://ro-ro.facebook.com/marian.radulescu.7
------------------------------------------------------------------------------------
http://www.puterea.ro/economie/rusia_ne_ar_da_gaze_mai_ieftine_daca_ar_primi_ceva_in_schimb-19975.html
------------------------------------------------------------------------------------------
România ar putea avea relaţii comerciale directe cu grupul rus Gazprom dacă ar oferi ceva la schimb, pentru a putea importa direct gaze din Federaţia Rusăla un preţ mai mic, a declarat, ieri, Igor Sidorov,consiliereconomical Ambasadei Rusiei la Bucureşti................CEVA LA SCHIMB.....OARE CE?
-----------------------------------------------------------------------------------
http://www.rumaniamilitary.ro/editorial-nato-pro-si-contra
IATA CE IDEI PUTEM GASI IN ARTICOL......
ce s-ar fi intamplat daca eram membrii ai UE, fara o implicare militara in NATO?
Pai in primul rand am fi avut o mult mai mare libertate de miscare. Am fi putut cumpara armament din Rusia si China, am fi putut avea colaborari economice sustinute cu cele doua tari, iar o zona tampon are si ea atributele sale pozitive. Astfel am fi putut mult mai usor jongla cu ambele tabere, fiecare avand nevoie de noi, sau macar ca nu le-am fi fost indiferenti. Nici una dintre ele nu si-ar fi permis sa se rasteasca prea tare la noi, de raul celeilalte, iar pe principiul: “daca eu nu o pot avea, macar sa nu o aiba nici celalalt!”, poate, zic doar poate, am fi fost astazi mult mai bogati si mult mai respectati in zona.
---------------------------------------------------------------------------------
Mai sunt o droaie de alte exemple dar nu am chef sa le fac reclama....
deocamdata, pana schimba dreptacii istoria, stanga a bagat Romania si in nato si in ue.
Ștergeredreapta de 10 ani nu-i in stare sa ne bage in schengen deoarece, ne-a explicat basescu ieri, nu vor socialistii. :)))))
iar linkul ala de mai sus cu acs-rss e un fel contributors sau blogary in limba rusa. n-am gasit nimic de stanga acolo dar oricum e o incercare buna. :)))))
ce e corect, e corect!
Ștergeredaca stanga ne-a bagat in ue/nato, tot stanga urla ca ue/nato ne-au luat ca sa ne transforme in colonie. mai schizofrenica gandire nici ca am vazut vreodata, pontacul e reprezentativ...
Ștergerebtw, in schengen nu intram pentru ca suntem saraci SI prosti,.. or fi de stanga sau de dreapta?...
culmea este ca asta-i mai degraba discurs liberal. ca ei zic mai peste tot chestiunea asta, plus aia cu fmi.
Ștergeredaca privesti in urma fara ochelari ideologici poate ti-ai da seama ca industria aia existenta in 1989 nu era toata de fiare vechi si ca cap-urile ca forma de organizare a suprafetelor mari de pamant nu era nici ea proasta.
daca dreapta avea minte nu urla PRIVATIZARE AIUREA (adica aia-s comunisti si nu vor sa privatizeze) si nici impropietarire aiurea. semecheria se dusese odata cu aia de la visegrad si in plus daca ai avea ceva cunostinte ai sti ca tari precum polonia sau cehoslovacia de atunci aveau economie privata si pe vremea comunistilor. eu am fost acolo si ce aveam noi in anii 1995 ei aveau in 1987 de exemplu(atunci am vazut eu, probabil ca aveau si inainte de asta), buticuri cu coca-cola, cafea, si tigari americane. aia au fost mult mai pregatiti ca noi, au facut-o inainte(nu ei concret ci au primit impulsul inaintea noastra) si nici s-au cacat pe ei sa afle secretele revolutiei pe care nici acum nu le-am aflat pe motive politice.
dar cand iliescu sau brucan, socialisti de astia mai rasariti, brucan mai ales pentru ca fusese prin america, ziceau sa n-o distrugem, industria, cand ziceau ca pamantul arabil, cultivabil, trebuie sa ramana comasat, DREAPTA ce zicea ?
industria s-a privatizat pe nimic, cu exceptia a cateva branduri(Dacia pentru care a fost nevoie de 10 ani, Arctic Gaesti, Romtelecom partial) restul s-a dat pe nimic din doua motive: nu vroia nimeni sa le ia din exterior si forta discursului discursului de dreapta prin profitorii locali. de fapt s-a dat pe nimic pentru a crea capital care a mers in conturile volkswagen, audi, bmw si altii.
cu pamantul la fel, s-a furat si spart tot ca dupa 20 de ani sa se comaseze la loc. doar ca data asta o face basescu si altii ca el cu un credit preferential de la banca statului. pai asa-i capitalismu', asa-i de dreapta ?
tot in discursul liberal apare chestiunea cu fmi-ul desi o tara de nivelul si mintea noastra este imediat fututa pe "piete", imediat incep aia care dau note de triplu a sau triplu c sa dea in tine daca n-ai acord cu fmi si imediat iti sar rechinii care au averi cat pib-ul unei tari sa dea in cap leului. tot timpul am avut acord cu fmi-ul dar pe sume relativ mici, si chiar este "indicat" sa ai acorduri cu fmi, cu exceptia centurilor de siguranta de 20 de miliarde. de exemplu un acord de 4-500 de milioane e parfum pentru romania, un "mizilic" platibil oricand, si un chin pentru baroni, ca tot va doare pe voi de baroni. pentru ca fmi iti identifica si gaurile prin care ti se scurg banii, de fapt platesti expertiza lor tehnica, de contabili.
partea a doua
Ștergerenu stiu daca esti din bucuresti insa daca esti esti te poti uita la metrou ca exemplu. ce sa fac acum Astaldi si alti italieni se facea inainte de romani.
uita-te la ramele de metrou care inainte erau romanesti iar acum banii se duc afara, la aia care fac rame mai misto cu elemente nichelate, tunning, chestii.
si pana la urma nu-s un obtuz sa zic ca am putea si trebuie sa facem noi tot dar e vorba de know-how(adica mai stim noi sa facem metrou, mai avem oameni ? mai stim noi s afacem niste vagoane ?) si de bani si termene.
acum suntem democrati si capitalisti dar constructia metroului sigur ne costa mult mai mult si dureaza mult mai mult. iar lucrul asta se propaga la nivel national in diferite domenii.
si nici macar nu-i vorba de faptul ca am impresia ca ponta sau psd o sa repare sau o sa imbunatateasca ceva din lucrurile astea, e vorba ca decat niste adevarati dreptaci mai bine niste stangisti vopsiti, cam asa se pune problema.
si btw, de ce suntem saraci si nu intram in schengen ? pai nu zicea tariceanu de exemplu ca suntem a saptea economie din ue ? nu sunt si alti liberali care vand povestea asta ?
atunci va placea, va gadila matul, si nici macar nu va gandeati ca pentru a fi a saptea economie a ue ar trebui sa depasim olanda ceeace nu se va intampla niciodata. :)))))
iar in schengen nu intram pe motive politice, nu economice. daca vrea politicul sa intram, intram si daca am fi mai saraci decat suntem.
ce, in 2002 cand s-au scos vizele eram bogati rau de tot ?
prietene, eu iti vorbesc de realitate, tu imi dai exemplul olimpicilor internationali... economia romaniei (industrie + agricultura) ne-a dus in 1989, dupa 50 de ani de pace si conducere autoritara, pe ULTIMUL LOC INTRE TARILE SOCIALISTE, in ceea ce priveste conditiile reale de viata: in 1989, un roman avea, statistic, mai putine camere in casa, si cu mult mai putini metri patrati alocati unei persoane, decat un bulgar, iar astazi, dupa 75 de ani de pace, accesul populatiei la retelele de transport sunt inca un vis; practic, suntem la mare distanta de orice tinta europeana (orice cetatean la mai putin de 50 km de reteaua europena de transport feroviar, etc.). de aici trebuie sa pornesti cu analiza, inclusiv cu accesul in schengen, nu de la irigatiile din balta brailei. degeaba ai irigatiile, daca iti fuge jumatate din forta de munca a tarii in strainatate, unde au conditii reale de viata mai bune...
Ștergere1----------in schengen nu intram ......fiindca suntem mult prea corupti.Realizati ca apararea granitelor UE ar aduce spagi colosale pentru ai nostri functionari numiti politic.
Ștergere2---------- Imaginile cu Ponta aparand baronii penali ai PSD dar si coruptii din USL (ca tot zice el ca USL e viu) nu sunt de natura sa creasca increderea UE in Romania pe problema Schenghen....
3----------- Tot auzim coruri de bocitoare jelind dupa industria noastra ceausista.Vaaai! Nu mai producem nimic....Vaai! importam totul.Lasand la o parte faptul ca afirmatiile sunt false, respectivii nu se intreaba un lucru simplu.....MAI DORESC TINERII ROMANI SA FIE MUNCITORI IN FABRICI SI UZINE ORI PE MARI SANTIERE? .....ma indoiesc profund.Nu mai avem tineri care sa doreasca sa devina tamplari,zidari,faiantari,sudori....etc.Nici parintii lor nu prea mai doresc astfel de munci.Nu numai industria romaneasca s-a remodelat ci si muncitorimea romaneasca s-a reprofilat.
IATA SI CATEVA CIFRE ,SECI SI FARA GARGARA POLITICIANISTA:
PIB-ul României era de circa 60 mld. euro în 2004, iar în 10 ani indicatorul este mai mult decât dublu, depăşind anul trecut 140 mld. euro. Inflaţia şi ea o problemă copleşitoare pentru România în ultimii 20 de ani, a coborât de la 9% acum 10 ani la 1,5% în 2013. Exporturile au ajuns în 10 ani la un maxim istoric de aproape 50 mld. euro de la 19 miliarde de euro acum 10 ani. În privinţa investiţiilor străine, în ultimii 10 ani în România au intrat în jur de 45 de miliarde de euro.
Cam nasol pentru adeptii teoriilor conspirationiste...pentru manipulatori ori naivii fatalisti.Cifrele de mai sus le rastoarna teoriile anti-UE si NATO.
sorry, dar concluziile tale sunt departe de realitate: tinerii romani care au plecat in vest practica exact meseriile de care spui tu ca nu vor sa auda, tamplari,zidari,faiantari, etc... lucratori in agricultura... ce nu mai vor este sa mai stea la mana societatii romanesti care nu poate hotara daca face un pod peste un rau, in satul lor, in 25 de ani...
Ștergereanonimule ai dreptate. daca se privatizau ias-urile iar cap-urile se transformau dupa modelul lui musca de la arad, acum rormania avea o agricultura de matura olanda de pe multe piete. pe bune...
ȘtergereNumărul mediu de angajaţi care lucrează în sectorul românesc de construcţii a scăzut treptat de la nivelul maxim atins în 2008, de 414.600 de muncitori, până la circa 350.000 anul trecut. Principala provocare a antreprenorilor pentru acest an este împiedicarea angajaţilor calificaţi în a opta pentru munca în străinătate............................Domnule Dinoiu,daca tinerii romani si-ar dori aceste meserii grele si-ar gasi cu usurinta de lucru......cererea exista.Va asigur ca un sudor cu calificare, este platit azi in Romania si cu 1000 de euro.
Ștergere@laurentiucat: nu mai fi naiv! pe fermierii olandezi nu au putut germanii si francezii sa-i mature, de la ei de-acasa, si au incercat ani de zile... germanilor le sta in gat rosia olandeza dar o mananca pentru ca e mai ieftina si la fel de proasta ca si a lor...
Ștergere@Anonim 27 aprilie 2014, 15:28: mi-e greu sa cred ca aceasta industrie a constructiilor, care a cazut la 10% din ce era in 2008, mai are ceva de oferit muncitorilor romani calificati. apoi (nu stiu daca esti acelasi cu anonimul care spunea ca tinerii nu mai vor sa faca meserii grele) tinerii au o rata a somajului foarte ridicata in romania, mult mai ridicata decat a restului categoriilor de varsta. ei emigreaza pentru ca nu au alta alternativa, romania pur si simplu nu le ofera suficient de lucru (mai ales in industria constructiilor - in domeniul proiectarii, pe care il cunosc f bine, lucrurile stau groaznic si nu se vor mai intoarce niciodata la nivelul de pana in 2008, sau nu in urmatorii 10 ani). una peste alta: somaj masiv in randul tinerilor, tranport scump si prost, conditii de viata foarte modeste fata de bulgaria chiar, cam asta este oferta oferta statului roman. fata de restul tarilor ue, distanta e si mai mare. cred ca ultima noastra problema este apetitul pentru meserii grele (care oricum se poate rezolva foarte simplu, cu aport de muncitori pachistanezi sau chinezi, daca romanii nu le vor).
Ștergere@Dan Dinoiu- e parerea ta. cu siret-baragan, cu autostrada de la est la vest as fi curios cat ar costa rosia romaneasca la viena sau la munchen. ai idee macar ca 99% din culturile de cereale de la noisunt ecologice? acum se depun cererile de subventii la apia. printre altele, acolo semnezi o hartie ca nu dai cu mai mult de 170 kg/ha azot substanta activa.adica vreo 450 de kg substanta bruta. ca o chestie ptr tine. cauta si citeste cum se vaitau legumicultorii din bulgaria cand s-a dat in folosinta podul de la calafat. ca si bulgarii tot mari legumicultori. problemele la noi sunt apa, transportul si depozitarea. in rest avem un teren exceptional, forta de munca la 10-15 euro pe ziua de lucrur de 10 ore. specialisti sunt, si ceva capital a inceput sa apara. mai discutam peste 10 ani.apropo..stii cu ce oferte au inceput sa apara prestatorii de servicii prin baragan? cu consultanta in afaceri si servicii de contabilitate, cartare agrochimica, si teledetectie . daca esti curios. iti descriu mai in detaliu la fiecare.
ȘtergereVa rog sa ne detaliati cine si de ce voteaza PSD, in opinia Dvs ?!
RăspundețiȘtergereAbsolut toti care traiesc din spaga si au tot interesul ca sa fie liniste iar spaga sa curga din nou nestingherita ,ca in anii 90.Cei cu pensii nesimtite ,bazate pe legi preferentiale, cei care traiesc din ajutoare sociale,taranii dependenti de ajutorul de la primarie...asistatii social.Cei din mediul privat care traiesc din afacerile cu statul....capitalistii de cumetrie,capitalismul de stat,smecherii din agentiile guvernamentale.Lor li se alatura mult prea numeroasa armata de functionari ....armata care stie ca in conditii normale ar trebui injumatatita.Vot catre PSD la schimb cu un job sigur desi inutil pentru societate....sinecuri aducatoare de confort si spaga.In general , toti cei care se opun reformelor,legii ,echitatii sociale,europenismului ce impune reguli...astia voteaza PSD-ul.
ȘtergereAud deja cum fierbe ura si furia prin sinapsele hoardelor de dreptaci. Devii un personaj foarte iubibil, Barbule. Sa vezi ce iubire o sa primesti zilele astea pentru acest text. Aproape ca as spune ca ai fost primejdios de aproape de starea de matrafoxare cind ai scris aceste cuvinte primejdioase. Dar eu sint un domn, un marinar in sufletul meu si nu folosesc cuvinte urite, jargoane de-astea demne doar de sociologi pro-guvernamentali :)
RăspundețiȘtergereHoardele alea ,de dreapta ,de stanga sau de aiurea, sunt totusi interesate de propriul buzunar ,de aceea va semnaleaza ce a grait domnul Cosea azi:
ȘtergereDeclarația premierului Ponta de la ultima ședință de guvern privind eliminarea a nu mai puțin de 70 de taxe m-a făcut să mă gândesc dacă trebuie să vedem partea plină sau cea goală a paharului.
Spunea premierul : ”Am găsit 70 de taxe pe care le putem scoate într-o singură zi fără să sufere bugetul de stat, dar care ne ajută să nu mai înnebunim oamenii cu 70 de proceduri, 70 de drumuri birocratice. Eu cred, doamna ministru (Ioana Petrescu - n.r.), că mai găsiţi, după astea 70, cred că mai găsiţi încă vreo 30-40 care pot fi, de asemenea, înlăturate.”
Partea plină a paharului constă în eliminarea a 70 de taxe și, poate, în viitor, a încă 30 sau 40, dar există și o parte goală a paharului, aceea că aceste taxe au fost eliminate ” fără să sufere bugetul statului”, așa după cum chiar premierul a afirmat.
Poate domnul prim ministru nu a realizat gravitatea afirmației sale dar ea nu poate trece neobservată. Recunoscând că poate elimina 70, poate chiar 100 de taxe fără ca bugetul să sufere, domnul Ponta recunoaște că de la începutul guvernării sale a păstorit un sistem bugetar și o politică fiscală aberante, haotice , neprofesioniste și antipopulare. Desigur, domnul Ponta nu le-a creat ci doar le-a moștenit dar nici nu a renunțat la ele până acum.
Ce înseamnă să impui taxe care nu au nicio releveanță pentru buget ? Înseamnă că elimini însăși esența și scopul taxării, acela de a alimenta bugetul în vederea acoperirii cheltuielilor publice. Înseamnă că reduci taxa doar la un exercițiu birocratic nu numai fără efect de colectare a unor venituri ci, din contră cu efect de diminuare a unor venituri prin creșterea cheltuielilor de administrare și a cheltuielilor contribuabililor în sensul timpului și efortului cheltuit de pomană.
Măsura, bună în principiu , a scos la lumină hidoșenia și monstruozitatea politicii noastre fiscale, creatoare de taxe fără efect, de obstacole birocratice în calea liberalizării și facilitării activității economice, de torturare a cetățenilor obligați să piardă timp pentru nimic căci, după cum spune domnul Ponta, dacă bugetul nu suferă , ce rost mai au taxele ?
Pare o replică absurdă din piesele lui Eugen Ionescu. Nu este absurd să ai taxe care ar trebui să adune bani pentru buget dar, de fapt ele risipesc bani, timp și infrastructură informatică ?
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Va apreciez spiritul marinaresc si sunt convins ca fiind un domn , ati aplaudat experienta pneumatica a mai tinerilor dvs.colegi, Ponta si Dragnea...atat de elegant trasi de jandarmi,intocmai ca edecarii de pe Volga.Premierul,ca mare domn ce este,arunca in femeile albite , cu Fa-uri si Ma-uri...apoi ne anunta ca si-a facut datoria! O desavarsita opera sociologica....
Turambre, tu incerci sa inflamezi lucrurile in speranta ca Barbu Mateescu va fi demonizat de basisti. Pana una alta, singurii care l-au demonizat au fost hidrantii lui SOV de Catavencii.
ȘtergereBarbu a fost mereu impartial.Caz rar printre sociologi.Turambar are ce invata de la Barbu......
ȘtergereNu incearca nimic, doar constata.
ȘtergereEu citesc blogul asta de vreun an si am tot intalnit in scrierile domnului Mateescu destule idei si un singur cronometru.
Omul chiar da idei, habar nu am cat de bune sunt, nu sunt de meserie desi pot avea o oarecare intuitie. Mai de si temene, tot de vreun an. Si spune, trebuie asta facut pana atunci, trebuie inceput de acum, in vara e prea tarziu...nu trebuie decat sa iei la citit toate articolele si te dumiresti singur daca ai altceva in cap decat bifatul de "reforma", "comunisti", "Rusia", "Varanul".
Si basistii il demonizeaza deja, citeste articolul precedent, sau cel dinaintea lui, ala cu bobby fischer, spartacus si restul spalatilor pe cap. Si au mai fost exemple destule si inainte de asta.
"Drama" lui Mateescu este drama dreptei, pur si simplu n-ai cu cine chiar daca vrei.
Toti aveti niste impresii in cap, toti va dati civilizati si interesati de performanta, toti sunteti prieteni cu America si CIA-ul, toti sunteti siktiriti de "asistati",...toti stati pe net si frecati duda intre voi de parca ati fi pe vremea cand Patrasconiu isi arunca tucaturi virtuale cu IT Morar, consul de Marsilia.
Tu esti un tip de stanga care vrea sa ajute dreapta.Ce frumoooos! Si astia de dreapta nu vor sa se lase ajutati.Ce uraaat!
ȘtergereCat de incredibil..!
nu-i raspundeti lui turambar, face parte din oastea informationala a lui putin
RăspundețiȘtergeredreptaci stangaci, nu e relevant in contextul actual... problema se pune asa: Incredintam sau nu TOATA puterea unui singur partid ? Din experienta s-a vazut ca nu prea ! deci in concluzie vad o singura posibilitate pentru un presedinte PSD: sa iasa de la guvernare si sa-l sustina pe Johanis premier... :) am exagerat ?
RăspundețiȘtergereDeci in concluzie (sic!) esti liberal! Nu mai prinde partidul tau anul 2016, se va rupe intre pesedsti si basisti pana atunci.
ȘtergereDoar PNL-ul face calcule din astea imposibile.
Ștergerenu, pentru ca pnl va fuziona cu pmp si pdl in vara asta sau in 2015. o sa vedeti.
Ștergeredaca sunteti liberal, trebuie sa fiti tare naiv sa credeti ca o sa-i dam voturile lui antonescu, ca sa-l ajutam sa refaca USLul, pentru ca alta perspectiva nu are ca politician.... ar trebui sa stie deja asta si sa plece... iohannis poate sa faca ceva mai mult, are mai multe optiuni la dispozitie, dar nu prea mai are (nici el) timp.
Ștergerepe romaneste: decat un mostru de 70% care are toata puterea, cum era USL, e preferabil un partid de 40% care are toata puterea, cum e PSD, si o opozitie mai puternica, in parlament sau in strada.
ȘtergereCe spuneti dumneavoastra se refera doar la puterea parlamentara ... Eu ma refeream la TOATA putere: executiva legislativa si Judecatoreasca ! Momentan au 2 din 3 - executivul (guvernul) si legislativul (parlamentul). Cand vor avea si presedintia vor putea numi judecatori si procurori, ccr, csat si sefi servicii secrete.
ȘtergereAsta inseamna 3 di 3 - adica 100% !
Acum percepeti riscul ?
Acum percepeti riscul ?........................Dar Crin Antonescu il percepe? Sa nu se astepte sa primeasca voturile gratis ,fara sa ofere nici o garantie.Votati cu mine ca sa nu ia PSD totul......e cam putin,foarte putin....aproape nimic.Crin sau cel care va avea cele mai mari sanse in turul doi,in fatza candidatului PSD,trebuie sa vina la dialog cu toate fortele de dreapta daca vrea voturile simpatizantilor dreptei.Eu votez dreapta dar nu voi vota impotriva stangii daca nu vad o dreapta unita,cu un program concret..Sa nu se astepte sa le dau votul doar de teama de a nu lua PSD totul.Daca PNL nu se apropie de celelalte forte de dreapta si nu fac impreuna o alianta ,inseamna ca PNL joaca pe sest cu PSD si dupa alegeri refac USL.Fara o alianta serioasa ,inscrisa la tribunal,cu garantii si program ,eu nu votez in turul doi cu Antonescu sau oricare altul de la PNL.Imi ajung jocurile lui Tariceanu cu PSD-ul,iubirile lui Diaconu cu PSD-UL,zambrele lui Crin catre Ponta,urmate de certuri, apoi din nou de pupaturi....si tot asa.Vreau dovezi si garantii clare.Altfel....poate ma supar si il votez pe Ponta ca sa fiu sigur ca liberalii vor ramane acolo unde i-au impins sefii lor,catre o anexa a PSD,ce se va topi incet...incet....in marea rosie.
Ștergeredomnule sensu giratoric,
Ștergereputerea judecatoreasca este supusa unei presiuni constante si unui control multiplu, inclusiv din partea ue. in plus, justitia se face treptat, in mai multi pasi, exista nivele diferite de aparare, etc., pe cand parlamentarii, nu spun un lucru nou, pot sa dea peste cap pe oricine in 5 minute, fara sa sufere nici o consecinta. pot tranti un presedinte sau, mobilizati de unul ca zgonea, pot vota o lege care sa puna pe butuci justitia tarii; o majoritate parlamentara de genul celei avute de USL este cel mai toxic lucru pentru statul roman, pentru ca, in spatele ei se poate ascunde orice netrebnic: primul ministru ponta, presedintele antonescu, judecatorul x... de cand majoritatea asta nu mai exista, domnul ponta a trebuit sa-si reevalueze strategiile, vezi afacerea rosia montana; nu se mai poate ascunde dupa votul parlamentarilor, si de unul singur nu are tupeul sa ia decizii periculoase...
de acum incolo psd o sa mearga pe burta. o sa va treziti cu legi adoptate tacit, cu voturi in comisii si in plen pe la 12 noaptea, cum facea si pdl. presedintele nu o sa mai retrimita legile in parlrament, nu va mai contesta la ccr, nu va mai face valuri. se vor crea diversiuni si nu cum ameninta basescu ca vantu va lua posta si voiculescu sarea, talibanii astia cu ochelari de cal se vor trezi cu portul constanta pe post de noua "statiune mamaia" din ograda lui mazare, cu fiecare port la dunare cadou la fiecare baron psd si tot asa se va gasi cate o bucatica mai grasa, mai sleita,dupa merit, ptr mega si mini baronii psd. nu stiu de unde atat tupeu pe astia care isi schimba doctrinele peste noapte, care au ca "patron" un mincinos notoriu, sa puna conditii pe care ei nu si le-au respectat intre ei. deocamdata cu toate problemele si pacatele lui, pnl a dovedit ca e capabil sa renunte la putere, sa treaca in opozitie ca sa lupte ptr a-si apara identitatea si ideile. si decat pnl sa cerseasca voturile elenei udrea, prefer ca antonescu sa piarda si partidul si cotroceniul. conventia mafiota basescu-ponta o sa duca la anul la acelasi circ cu roluri cumva inversate. ponta va apare precum cucul la ora 18,30 si basescu va hahai imediat dupa, in calitatea sa de noul de lider al opozitiei.
ȘtergereDaca ma intrebati pe mine personal, unirea dreptei inseamna Predoiu presedinte, Johanis premier. Nu stiu daca e buna sau rea dar ar putea fi un compromis acceptabil.
ȘtergerePSD va ramane cu actuala putere locala si parlamentara - o opozitie puternica.
Nu vad un viitor prea roz pentru Udrea si restul PMP-istilor in niciuna dintre combinatii.
Nu vad un viitor prea roz pentru Udrea si restul PMP-istilor in niciuna dintre combinatii.........................................dar nici Predoiu nu ajunge presedinte si nici Johanis premier,fara voturile lor.Caz in care,PSD va ramane la putere ,la toata puterea... iar PNL si PDL, pot sa isi duca lupta antibasista in spatele blocului,supravegheati de bunicutza, pentru inca un deceniu.Unirea intregii drepte,fara exceptii, e necesara daca se doreste castigarea fotoliului de la Cotroceni.Daca Ponta lupta pentru Cotroceni iar PNL si PDL lupta in continuare cu Basescu....atunci vom avea un paradox.Si Ponta si alianta PNL-PDL vor castiga.Ponta castiga la pas Cotroceniul iar PNL-PDL vor privi satisfacuti si razbunati ,cum Basescu pleaca acasa in decembrie.E posibil sa plece si Crin ...in neantul politic...nici invins,nici cuceritor...doar tradat si expirat.Cam despre asta e vorba si in articolul lui Barbu.....
Ștergerea vota psd inseamna "road to serfdom"
RăspundețiȘtergereCitesc acest blog de mai bine de 2 ani si pot afirma ca d-l Mateescu imi pare destul de impartial spre deosebire de alti bloggeri . Putin aplecat spre dreapta (reforma , reforma dar de ce fel ?) si usor fascinat (frustrat poate de stanga care nu e stanga) de acest monolit/ amalgam cinic care este psd.
RăspundețiȘtergereSupararea pe care o sesizezi atat in postarile sale , foarte putine, in care esueaza cateva idei personale cred ca este cea a tuturor care nu votam cu psd-ul "fiindca iliescu/mineriada" si anume ca "ceilalti" pedaleaza in gol , fara mesaj, fara doctrina clara si fara viziune sau strategie de viitor.
As fi curios de o "auto-analiza" facuta de Mateescu sociologul politic lui Mateescu consilierul politic (cu plusuri si minusuri) dupa un exercitiu electoral in care s-a implicat concret. :)
:) există dar e privată.
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergerenea mirele stii matale ca-mi esti simpatic si ca ti-am mai zis de niscaiva probleme de pe la sate si orase. cu primarii , cu cainii, cu laptele... acu vedeti ca o dati in bara cu islazurile, cu legea asta noua o sa incaierati satele de nu o sa se vada om cu femeie, ca-n gramezile de la sportul lu matale preferat.
RăspundețiȘtergerein rest e bine, se uita oamenii dupa afise si socotesc zilele cate mai sunt pana la alegeri ca sa mai traga si ei o portie de proteina animala in vena. ca anu asta io zic sa le dati mici ca votantu inghite corpu delict si dna-ul poate sa caute si-n tufis ca nu gaseste probe materiale si operatiunea mani pulite a lui basescu va arata cu ce e manjita . astfel dom ponta se va putea duce pe seara acasa si sa zica: fa daciado ai n-ai chef si anu asta tot pe la barroso o sa prestezi, ca sa aduci iar lista aia cu ce avem de facut,ca sa ne fie bine si la vara cald.
si-n marinimia matale, cand mai dai cu ghiocul, mai zi-ne si noua pa blogu lu turambar ce procente mai are unu altu, ca sa nu murim prosti.
am vazut azi turma de puscariabili a puterii la lansarea de la romexpo. unu' si unu' .... fericiti, nestiind ce ii asteapta la vot. varanul intra in parnaie la inceputul saptamanii viitoare , am pregatit sampania... ramane turambar fara sponsor
RăspundețiȘtergereTandem MRU - Predoiu? http://www.stiripesurse.ro/surse-rasturnare-pe-dreapta-predoiu-nu-mai-candideaza-la-prezidentiale/
RăspundețiȘtergerePrimiţi cu democraţia? Bucuroşi! Pixuri, brichete, galoşi.
RăspundețiȘtergereS-au mai pregătit: găleţi, ulei, zahăr, sare. Pe locuri, fiţi gata de europarlamentare!
Sentimente de aleasă mândrie peste tot: un pui, un vot.
De sub ape, din cripte, de luni, ieşiţi, că se dau promisiuni! S-au aliniat partidele, s-au aşezat sorţii. La urne se vor întâlni viii cu morţii. Mascaţii cu demascaţii, hoţii cu proştii. Toţi ai noştri.
Scoateţi ştampilele, tipăriţi buletinele. Vă dăm, ne daţi. Frumoasă-i democraţia, de la Feteşti la Urlaţi! Ca o vinere neagră, ca o promoţie la tigăi. Votaţi, măi!
Trec europarlamentarele ca inundaţiile. Vine seceta şi Dumnezeu cu mila. O să-l plimbaţi pe Ponta cu cămila.
Lelia Munteanu este senior editor al ziarului Gândul
a mai scos csci-ul o flegma, cu psd la 1000%. niste penali sondori psd. e in codul penal dezinformarea in masa?
RăspundețiȘtergereRaspunsul il are corpul de control al guvernului :)
ȘtergereNe place sau nu, masinaria de produs fum, tinte false, dezinformare in masa si manipulare grosolana merge mai bine ca niciodata. Si la ce impotenta e opozitia, cred ca doar prietenii de la UE sau NATO pot scapa romanii de ceea ce pare acum previzibil. Nu stiu daca noi romanii nu ne meritam soarta si ca mai mereu prostia se plateste.
Pai de aia am intrat noi in NATO si UE, ca sa aleaga :prietenii" de acolo pe cine trebuie. :)))))
RăspundețiȘtergereSa trimita NATO vreo douaj de tancuri la alegeri, sa le supravegheze bine cu niste drone. :)))))
Sa voteze si Gitenstein. :))))
Dreapta frate, ce mai ! :)))))))
psd= prietenii lui putin. va iesi cine trebuie. punct. ca in italia de dupa razboi, bai, turambare
ȘtergereFandaxia e gata, punct ! :))))
ȘtergereE ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
RăspundețiȘtergereE-mail: dawnacuna314@gmail.com
*Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
*Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
*Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
*Dacă doriți să tratați infertilitatea.
*Dacă doriți să vă răzbuni/reprimi proprietatea.
*Dacă vrei o vrajă de promovare.