Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
miercuri, 2 mai 2012
Bătălia pentru viitorul PDL - dramă în 0 acte şi un epilog
Varianta Blaga: timidă, eficientă, curăţică. 20% la parlamentare pe baza unei organizări bune. Nici cu 15% nu e grav. De la 10% ajungi la 13-14% prin redistribuire. Un partid-balama. Cel puţin temporar. Un partid care să se afle în toate guvernele din perioada 2013-2016, căci fără el nu se va putea. Un partid care să decidă viitorul câştigător în lupta PNL-PSD care va începe în 2013. Asta dacă nu cumva va decide acest lucru prin august-septembrie. Un partid care să vină cu Blaga candidat la prezidenţiale, pentru a negocia ulterior destinaţia voturilor acestuia în turul doi al prezidenţialelor în confruntarea dintre Crin Antonescu şi PSD. "Am încercat să mâncăm tot tortul şi ne-am îngrăşat, acum mâncăm un pic de tort, e mai bine oricum decât zero tort." Suspendarea lui Traian Băsescu sau punerea sa sub acuzare conform articolului 96 din Constituţie ar fi, conform variantei Blaga, o idee bună: separarea definitivă în conştientul colectiv de un preşedinte nepopular. Alături de oameni, aproape de ei.
Ce zic conţii şi ducii din teritoriu: "Mda".
Ce zice dăscălimea: "Cum? Abandonăm reforma statului? Aşteptaţi-ne o secundă să dăm de pământ cu <<Fenomenologia ontologică a lui Schopenhauer>>, ediţia princeps."
Ce zice electoratul PDL: "Îl daţi jos pe Băsescu? Hai, pa."
Ce-ar zice Winston (pufăind încet din trabuc): "Această variantă are toate calităţile care-mi displac şi n-are nici unul dintre viciile care îmi plac."
Varianta "istoria se repetă": de ce e nevoie în România ca să obţii puterea? De poziţia de preşedinte. De acolo se nominalizează primul-ministru. Parlamentarilor le e frică de alegeri anticipate. Deci vor vota guvernul propus de primul-ministru propus de preşedinte. A mers în 2004 (cu "soluţia imorală" PC). A mers în 2009 (cu "soluţia imorală" UNPR şi cu racolări directe). De ce să nu meargă în 2014? De ce să nu meargă în 2019? Deci: prezidenţialele din 2014. Şi după aia vedem noi. Dacă ajungi la Cotroceni, munţii se vor muta din loc şi râurile vor curge de la aval la amonte.
Ce zic conţii şi ducii din teritoriu: "Riscant. Tu zici ceva de râuri dar de fapt e drum greu, prin deşert".
Ce zice dăscălimea: "MRU este garanţia unui stat de drept modern, orientat către nevoile..."
Ce zice electoratul PDL: "Da. Să sperăm că o să fie înghesuială mare la noi în electorat, dar ne descurcăm noi."
Ce ar zice Winston (turnând whisky într-un pahar): "Cei capabili să câştige războaie nu sunt capabili să încheie pacea, iar cei capabili să încheie o pace n-ar fi fost niciodată capabili să câştige războiul."
Varianta "doi pentru România": se aşteaptă prima înfrângere majoră a lui Crin Antonescu. Se realizează unificarea cu PNL. Simultan, mai devreme sau mai târziu: vot uninominal într-un singur tur. Ceea ce duce la o simplificare a scenei politice româneşti şi la majorităţi clare. Unificarea cu PNL n-a mers în 2006 - pentru că atât PD cât şi PNL erau la putere. În opoziţie lucrurile sunt mai uşor de realizat.
Ce zic conţii şi ducii din teritoriu: "Riscant. Drum greu, prin mlaştini sulfuroase. Împărţire de funcţii cu PNL-iştii în interiorul structurilor.. să zicem că mai adăugăm 40 de funcţii de vicepreşedinţi, 8 funcţii de prim-vicepreşedinţi şi 3 funcţii de prim-viceprim-vicepreşedinţi şi se rezolvă. Hmm. Ce zicea Blaga de tortul ăla?"
Ce zice dăscălimea: "Unificarea dreptei este garanţia unui stat de drept modern, orientat către nevoile..."
Ce zice electoratul PDL: "Okidoki."
Ce ar zice Winston (sorbind încet din paharul cu whisky): "A câştiga nu contează. A pierde nu contează. Contează ambiţia de a continua."
Varianta "CDR": alianţă mare în toamnă şi 9,9% din voturi. Se porneşte de la zero locuri în parlament, mai curat, mai frumos, de la firul ierbii. Romantic şi democratic.
Ce zic conţii şi ducii din teritoriu: ... ei nu zic nimic. Ochii le-au ieşit din orbite, feţele li s-au albit, mâinile caută prin buzunare pastile pentru dureri de inimă.
Ce zice dăscălimea (după un lung moment de tăcere contemplativă) (cu ochii sclipind de emoţie): "Conţii şi ducii au îngropat partidul. Trebuie să ne întoarcem la populaţie, la valorile dreptei care au fost mânjite pe nedrept de politicianism. Trebuie să acţionăm..."
Electoratul PDL (întrerupând dăscălimea): "Ca URR-ul?"
Winston Churchill tuşeşte scurt.
[Cortina].
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
►
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
▼
2012
(200)
- ► septembrie (11)
-
▼
mai
(18)
- 5 milioane de voturi pentru partidele de stânga
- Despre noua iniţiativă a lui MRU - în cifre
- Deja-vu în sectorul 3?
- Posibilele efecte politice ale demiterea preşedint...
- Cine sunt cei care au încredere în Mihai Răzvan Un...
- Uninominal?
- "Magicianul". De ce actele de magie politică pot d...
- Trend-uri în ceea ce priveşte încrederea în politi...
- Sectoarele Capitalei: 5 non-bătălii, 2 lupte pe mu...
- 7 întrebări importante şi 2 intrebări irelevante d...
- PPDD la apogeu
- Votul uninominal "pur" - efecte concrete
- Sondaj Bucureşti
- USL la apogeu, PDL ineficient, MRU în faţa Rubicon...
- Hăul dintre PDL şi susţinătorii lui Traian Băsescu.
- Rezultatul alegerilor parlamentare - varianta aprilie
- Blog-ul la 8 luni de la lansare: cutia cu surprize.
- Bătălia pentru viitorul PDL - dramă în 0 acte şi u...
excelent!!
RăspundețiȘtergeremai vreau :)
PDL-ul mai prinde 20% doar in visele lui Blaga.
RăspundețiȘtergereUn 10-11% e mai realizabil, dar nu cu mult.
Băsescu și greșeala fatală
RăspundețiȘtergereSă joci la cacialma tot timpul este fatal până la urmă. Cei care joacă poker știu la ce mă refer. Este o eroare capitală să dai guvernarea opoziției cu o lună înainte de alegerile locale și cu șase luni înainte de parlamentare. Dezastrul va fi total dintr-o sumedenie de motive. Voi enumera doar cele mai evidente și cele mai importante.
1. În ultima săptămână o grămadă de primari democrat-liberali au trecut la USL. Nu ar mai fi putut să o facă dacă s-ar fi amânat anunțul cu Ponta premier măcar după 1 mai - data limită pentru depunerea candidaturilor. Mulți care mai erau în dubiu s-au hotărât foarte repede dând o lovitură serioasă la baza PDL-ului. Trecerea în opoziție va face ca PDL-ul să obțină la locale maxim 15% din primari. (Acum o lună îi cotam cu 20-24% din primari.)
Cu baza organizatorică devastată PDL-ul nu va mai conta la parlamentarele de la toamnă.
2. Cedarea puterii reprezintă pentru electoratul filo-PDList o confirmare a discursului opoziției că guvernarea a fost dezastruoasă și va duce la o și mai mare demobilizare a acestuia la vot.
3. Perspectiva alegerilor parlamentare este și mai sumbră. hemoragia de parlamentari va continua dinspre PDL spre USL astfel încât USL-ul va avea majoritatea necesară să schimbe legea electorală în sensul trâmbițat până nu de mult de Traian Băsescu și de PDL acela de uninominal pur, într-un singur tur, ca și la primari. Asta va face ca un USL cu aproximativ 48-55% din voturi să ajungă să dețină aproape 80% din fotoliile de parlamentar. PDL-ul nu se va putea opune deoarece ar da dovada jocului dublu pe care l-a practicat - una spunea (că susține vot uninominal pur) și alta făcea (la vot în comisia electorală). PDL-ul se vede în acest fel pus în situația de a se afla la limita intrării în parlament. Cu această modificare, se dă o lovitură practic tuturor partidelor mici (PP-DD, PRM, PNG, PNTCD, UNPR), dar și UDMR care va câștiga doar acolo unde au o majoritate etnică. Nu vom mai avea parlamentari UDMR de Vaslui sau Olt.
4. Noua majoritate va permite USL să puncteze decisiv la nivelul imaginii prin câteva măsuri devastatoare pentru PDL:
- mărirea pensiilor și returnarea contribuției suplimentare plătite de pensionari pentru sănătate
- readucerea salariilor din sectorul bugetar la nivelul de dinainte de tăieri
- schimbarea din funcție a Robertei Anastase - simbolul furtului pe față
Cea mai bună soluție pentru PDL putea fi doar alegerile anticipate organizate de guvernul Ungureanu sau Boc.
Eu mai cred că Băsescu a avut de ales între a se salva pe sine și a salva PDL-ul. A ales să piardă pe ambele fronturi.
cam asa arata romania dupa guvernarea pdl, ca in poza de mai sus.
RăspundețiȘtergere