Un articol foarte bun aici, despre diferenţa dintre PSD şi stânga în formare în Romania.
Această stângă nouă nu va deveni un actor politic. Motivul a mai fost menţionat pe acest blog:
În Belgia e nevoie de 3 persoane pentru a înfiinţa un partid.
În Finlanda, Italia, Olanda la fel.
În Armenia 200.
În Lituania 1000.
În Bulgaria 2500.
În Moldova 4000.
În Ucraina 10 000.
În România 25 000 (şi e nevoie ca ei să provină din 18 judeţe).
În consecinţă o stângă-alta-decât-PSD are mari şanse să rămână stradală şi protestatară. Forţa democraţiei, ca sistem politic, constă în faptul că reuşeşte să prindă într-un cadru instituţional (cel politic) curentele din societate. Legile care au înăsprit condiţiile pentru înfiinţarea unor noi partide politice au satisfăcut pofta de oligopol a partidelor deja existente dar au redus capacitatea democraţiei de a-şi îndeplini misiunea menţionată în fraza anterioară.
Pe româneşte: vin ani grei pentru SRI şi jandarmerie. Chiar dacă în mod miraculos toată discuţia privind Roşia Montană dispare, centrul Bucureştiului va fi blocat şi în viitor de oameni care nu sunt reprezentaţi politic într-o cauză sau alta.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
▼
2013
(133)
-
▼
septembrie
(13)
- Detaliul de vineri: preşedinţii
- Scorul PNL la europarlamentare şi palatul Cotroceni
- Democraţie bolnavă: momentul protestelor
- Protestele duminicale: logica deplasării
- Detaliul de vineri: competiţie inegală
- Avangarde: trend-ul cunoscut de la prezidenţiale s...
- Protestele anti-RMGC: câteva observaţii pe scurt
- Detaliul de vineri: 0 voturi
- Deficit de democraţie: probleme pe stânga
- Sondajele din luna august: imagine unitară şi statică
- Detaliul de vineri: fruntaşii ARD
- Proteste anti-RMGC: zoom out sociologic
- Factorialul prezidenţialelor
-
▼
septembrie
(13)
-
►
2012
(200)
- ► septembrie (11)
Articolul o fi foarte bun in opinia unora dar dupa parerea mea doreste doar a promova sau a oficializa o ruptura pe stanga. Iar exemplul cu Nicusor Dan de la sfarsit este doar cireasa pe tort. :))
RăspundețiȘtergereStanga respectiva, radicala, exista de mai mult timp, prima oficializare a ei fiind in 2012, la protestele de atunci. Insa nu mi se pare ca a contribuit decisiv la castigarea procentelor PSD. Chiar nu mi se pare ca radicali de genul lui Cernea au scos oameni din casa cu discursul lor. Sau ca rup electorat de la PSD. Si poate cel mai bine ar fi sa vorbeasca despre stanga radicala Rogozanu, Victoria Stoiciu, Ernu, si altii.
Singura diferenta fata de dreapta romaneasca radicala este faptul ca stangistii radicali refuza sa se inregimenteze in PSD, pe cand la dreapta, incepand cu Neamtu, trecand prin tot felul de bloguri gen contributors, blogary sau cel a lui Giurgea, si terminand cu PDL si noua Miscare, toti sunt de acord cu ceea ce zice comandantul suprem. Sau, daca si-au dovedit in timp credinta fata de acesta, uneori isi permit sa-l si critice usor, dar foarte foarte soft, prieteneste adica.
Cat despre SRI, abia astept s-o monitorizeze pe fata asta :))
http://www.criticatac.ro/wp-content/uploads/2013/09/josC.jpg
Hipsterita aia? Cum ar fi zis militia pe vremuri, cum ar spune acum politia : Urmariti! Prindeti! Arestati!
Ștergeresi care e treaba domnu daca a zis jos capitalismu? e interzis?
Ștergerecat despre idiotii aia de la sri...mai bine si-ar vedea de treaba sa descopere pe cei care fura de la buget, de la companiile de stat, pe marii evazionisti, nu sa urmareasca cetatenii ca isi afirma deschis opinia politica.
sa-l mai lase pe basescu din brate si sa se ocupe de treaba ptr care sunt platiti. ca poate le-o veni si lor randul la puricat odata si-odata...
dar dupa ce angajati au... e vai de mama lor. in fapt sunt niste "securisti" mai elegant imbracati. altfel nicio diferenta, niste dobitoci.
Barbu,
RăspundețiȘtergerepe de alta parte, miscarile din Piata au contribuit la caderea lui Boc si la razmerita de azi din USL. Adica un pic mai mult decat a reusit PDL + PMP + MRU la un loc.
Da, dar nu cum se crede :)
Ștergerehttp://sociollogica.blogspot.ro/2012/04/demisia-lui-boc-nu-de-ce-ci-de-ce.html
hai mai emile ca demisia lui boc a plecat de la basescusi nu de ala aia din piata.
Ștergeretu esti asa cu fata la pdl si basescu/boc incat uiti amanunte.
pai schimbarea cu mru era pregatita din decembrie, daca tii minte de scandalul cu:"la inceput a fost un telefon". si ca unguentu kobe, in calitate de sef sie...ducea tratative sa devina sef de guvern.
da voi astia care dormiti cu carticica " cum sa o luam in dreapta" sub perna credeti ca miscarea contra rosia montana va fi bomboana pe coliva usl. pui pariu ca astia nu se despart pana in 2016? or sa se impunga,muste, ciupeasca, dar doar atat.
si eu m-as fi dus la universitate dar nu ca sa cada guvernul sau sa se desparta usl...ci doar ca rosia montana sa plateasca banu inainte ptr masurile de mediu.
asa ca emile tata...ai rabdare. dreapta o sa ajungala puterein 2020 si asta daca o sa fie cat decat unita...si
numai in jurul pnl. chiar daca nu-ti convine, asta e.
Ce are asa special PNL-ul sa se adune dreptacii in jurul sau? Ca este o sigla amarata si cu multi fomisti mai rau decat destui PDL-isti. Ar fi cazul ca oamenii sa mai caute si altceva decat cocina numit partidul x sau y in care unul fara spate nu poate sa se evidentieze. Inca dormim si visam umed la politicieni de 2 bani care ne arata zi de zi acest lucru.
Ștergerefomisti suntpeste tot. inclusiv in sua sau germania.
Ștergerepnl are traditie, are cei mai multi fosti lideri de partid ramasi in interiorul partidului si are viitor.
daac crezi ca miscari de doi bani au forta sa-si promoveze ideologia la nivel de masa e ok. aferim!
dar daca e vorba doar de ambitia unor lideri...e nascuta moarta din start.
eu incerc sa fiu realist. daca un partid ca pnl, care e la guvernare, a fost la guvernarein perioada taricica... nu are organizatii locale gen psd... ce sa mai zicem de altepaprtide in formare...
chiaracum am o dosputa cu florin citu in care "dezbatem" ce procent din populatie se informeaza, despre orice...
sa zica si barbu cati... ca el e de meserie.
"in Romania lumea NU voteaza din convingeri ideologice" ...
RăspundețiȘtergereexpresia asta deja mi-a facut santuri pe creier de cat am tot auzit-o repetata... deci berea nu se cumpara pentru promotie : )
ok, atunci ce voteaza lumea? dupa parerea mea oamenii cauta mai degraba o atitudine exprimata pe un anumit subiect (de ex unii pensionarii voteaza PNL deoarece stiu ca banii trebuie facuti mai inainte de-a fi cheltuiti ),
apoi, mai voteaza OAMENI, sunt lideri care le transmit o anumita siguranta si le confera un confort psihic mai bun (Florin Georgescu de ex era un cvasinecunoscut, dar a reusit sa ofere aceasta senzatie unei mari parti a populatiei)
In concluzie, cei care sunt nemultumiti de politica facuta la Bucuresti de liderii centrali, pot sa se inscrie intr-un partid si sa inceapa sa se implice in votul viitorilor candidati, alta cale nu vad deoacamdata...
O scurta istorie subiectiva, reflectind punctul meu de vedere.
RăspundețiȘtergereIn 1990, in afara FSN au aparut relativ repede 3 partide incercind sa reinvie partidele istorice existente in Romania interbelica (PNT-CD cu Coposu, Diaconescu si Ratiu, PNL- Campeanu, Partidul Social Democrat - Sergiu Cunescu). Cele 3 prindeau greu, dar prindeau si-si luau avint. Avintul lor a crescut in momentul in care FSN a anuntat ca nu va gestiona tara pina la alegeri cum a promis, ci va candida la alegeri (chestia lui Iliescu cu placinta). Si atunci stiind de frustrarea de a nu avea dreptul sa ne organizam si altfel au dat decretul lege de creare a partidelor cu 250 de membri. O data cu CPUN si nebunia cu FSN 50% si restul restul de 50% si maxim 3 de fiecare partid s-a creat diferenta ce exista si azi pe scena politica. In plus la tv (televiziunea romana libera) apareau prin dezbateri tot soiulde ciudati sau exaltati, fapt ce a influentat enorm masele. Va mai amintiti de Iosip(f)escu Zambra, plus Vatra Romaneasca si nebunia dupa 15 martie... Plus propaganda ce s-a facut ulterior ca in primul parlament intrasera si ceva independenti (unii reali) si multe partidulete cu 1-2 reprezentanti.
Acesti noi lideri de partide nu aveau dictia, verva si scoala celor de la Stefan Gheorghiu, asi in a vorbi mult, frumos si a nu sune nimic. Apoi inceputul dezastrului, cu absorbtia partidelor unul cite unul si spargerea PNL in aripi si aripioare.
Toate astea au facut ca in timp vocile sa spuna "Ce atitea partide? Mai putine e mai bine!" Iar legea in vigoare azi s-a dat cu acordul tuturor celor din parlament.
In felul asta dreptul la democratie a fost suprimat.
Sa ne mai uitam si la legea electorala si vom vedea ca este practic imposibil sa apara si sa cistige un colegiu un independent. Este enorm de greu de invins masinaria de partid, iar legea electorala este discriminatorie si profund nedemocratica.
la cat veleitarism e in clasa politica romaneasca, daca se reduce "pragul" am avea 100 de partide in parlament si primari de la 1000 de partidulete.
RăspundețiȘtergere@Barbu Mateescu
RăspundețiȘtergereE prima oara cand sunt in total dezacord cu modul in care ti-ai fundamentat topicul ("articol(ul) foarte bun"). Mi se pare ca toata argumentatia lui Costin Ciobanu (si in consecinta si topicul tau) este trunchiata.
Da, exista deficit de democratie pe partea stanga! Dar in acelasi timp, exista un enorm deficit de democratie care genereaza probleme si pe partea dreapta. Din cauza acestui deficit drepta-alta-decat-PNL-PDL, o dreapta la fel de tanara, cultivata si ambitiosa ca si stanga, este in strada si striga "jos corporatia". Batalia aceastei dreapte este batalia dintre politica probusiness practicata in Romania si o politica promarket. Nici aceasta dreapta nu are reprezentare si isi cauta una. Asta explica de ce oameni de stanga striga in strada, la unison cu cei de dreapta, "jos corporatia", "USL=PDL" si de ce sustin SOLUTII SUSTENABILE pentru Rosia Montana. Pentru stanga ecologista, ca si pentru dreapta propiata, distrugerea environmentului de la Rosia montana este un pericol: pentru stanga din motive ecologice, pentru dreapta din motive de piata.
http://www.forbes.com/sites/artcarden/2010/09/20/free-market-doesnt-mean-pro-business/
Si inca o chestie, de-a dreptul stupida: 2 voci neinregimentate politic oficial, dar care au pretentia sa ne explice cum ar trebui sa gandim, noi cei din strada, au pozitii absolut contrare strazii: Costi Rogozanu se identifica cu manifestul Mainii de Lucru, manifest care ne propune mai mult monopol, mai mult corporatism, dar de stat, iar Dan Tapalaga, pierdut in meandrele gandirii, nu intelege ca "jos corporatia" inseamna mai multa libertate economica si mai putin monopol, adica CAPITALISM.
RăspundețiȘtergereDomnule Mateescu,
RăspundețiȘtergereLegislatia romana privind partidele politice este dupa umila mea parere contrara legislatiei europene in materia libertatii de asociere, a dreptului de a alege si de a fi ales. Din pacate pana nu se va ajunge la CEDO, guvernele (si partidele politice) vor profita de situatie.
Cat despre stanga non pesedista, este doar o iluzie ca ar avea vreun ecou in afara marilor orase. Sigur, Jandarmeria va trebui sa se pregateasca pentru blocari de carosabil in centru pentru viitori ani, SRI-ul banuiesc ca oricum nu duce lipsa de obiective, dar nu vad vreun pericol.
Tineri gata sa se radicalizeze dupa ce-l citesc pe Costi Rogozanu sau Victoria Stoiciu si apoi sa puna bombe nu prea vad. Dupa cum ati spus dumneavoastra, pur si simplu nu s-au nascut asa ca nu vom avea gruparea Baader Meinhof in Romania deceniilor urmatoare. Vom avea desigur alte probleme...
Excelent punctat Barbu. Deficitul democratic afectat de incalcarea libertatii de asociere e ferment de nemultumire si manifestare stradala.
RăspundețiȘtergereCati dintre domnii si doamnele comentatori ai Sociollogica au strans semnaturi pentru un partid sa stie cat de dificil e demersul in sine?
pentru ce? daca avem fc,nr,mp etc in loc de ascensiune in timp in partidele traditionale ti se pare mai ok?
Ștergereproblema nue de clasa politca ci de educatie la nivel de masa.
Nu e nici un ferment deoarece eu, ca si potential nemultumit, am destula minte incat sa-mi dau seama ca daca, teoretic vorbind, ajunge Rogozanu sef de partid, Partidul Autentic Socialist sau cum vrei sa-i spui, el o sa fie inconjurat de lichele asa cum e inconjurat orice alt lider de partid. Sunt o gramada care roiesc in jurul oricarui lider, si care chiar daca aproba ce zice liderul au mintea doar la prostii. Asta in conditiile in care sa zicem ca liderul e chiar ok, nu are el insusi ganduri marsave, o casa, un teren, un cont, niste odrasle.
ȘtergereIar ca sa faci altfel, cu legea 18, sau cum zicea cineva mai sus urmariti, prindeti, arestati, iti trebuie un alt sistem global.
Restul sunt fineturi in care chiar stanga radicala se prinde cu greu. Ca o sa existe un adevarat partid de stanga la stanga PSD care chiar daca n-o sa castige detasat o sa oblige PSD-ul sa actioneze ca un partid de stanga...vise.
Exact ce ne trebuie, inca un contingent de veleitari demagogi.
Multumesc, Barbu, pentru aprecieri.
RăspundețiȘtergereAsa cum spuneam, e foarte, foarte departe finalitatea partinica a acestei stangi radicale. Ea poate totusi functiona drept o coalitie de cauza, daca-si alege cu atentie temele. Deblocarea pietei partinice despre care vorbesti poate fi o prima cauza. E nevoie de mai multe victorii publice pentru a genera energia pasului urmator.
Domnule Mateescu, condiția asta cu semnăturile nu e chiar așa dură comparativ cu cealaltă, știți dvs. care (cea cu „buzunarele” :)
RăspundețiȘtergereV-aș da un contraexemplu mai mult decât cald - fierbinte! - dar n-are sens. Cert e că partide s-au înființat și se vor mai înființa cu 25.000 de semnături - nu e dracul chiar așa de negru (dar e, cu certitudine, negru).
Marile probleme ale stângii radicale sunt de fapt altele:
1. lipsa de unitate, de comunicare și de înțelegere reciprocă între diversele facțiuni și partidulețe care există și la ora actuală;
2. frica paralizantă a multor stângiști „wannabe” de a nu fi confundați cu ceaușismul și comunismul real, ceea ce face ca susținătorii stângii radicale să pară mulți pe hârtie, dar să fie puțini în realitate;
3. lipsa comunicării media despre stânga radicală din Europa - practic, românii habar nu au că există Partidul Stângii Europene, că există grupul europarlamentar GUE/NGL, că există SYRIZA, Die Linke, Front de Gauche, Izquierda Unida, AKEL etc. Dacă e să ne luăm după mass-media din România, Europa e un uriaș câmp de bătaie între pedeliști, social-democrați, liberali și cam atât. Ori, lucrurile sunt ceva mai complicate.
4. PSD-ul, care nu lasă nimic la stânga sa - de 20 de ani, ori dezbină, ori absoarbe, ori cumpără, ori... dă la cap.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergerebarbu, intocmai ca lucian sarbu (uite, se intampla sa fiu de acord cu oameni cu care n-am nicio idee in comun), cred ca perspectiva strict sociologica ti-a deformat concluziile. desi restrictiv si vadit contra drepturilor omului, numarul de semnaturi nu e chiar asa o mare problema. 100 de activisti, campusurile universitare luate la pas in primele doua saptamani din octombrie si ai semnaturile.
RăspundețiȘtergereproblema e dupa aia. societatea romaneasca e conservator-paternalista intr-o majoritate importanta: asta face ca, de peste 20 de ani, pesedeul sa fie principalul si cel mai mare partid, pentru ca asa e si el; psd nu e de stanga. iar revolutia aia anticonsens conservator e doar in mintea lui cucerai si a inca 1000 de oameni. altfel spus, un partid de stanga nu va gasi decat adepti radicali (ca cei de la `mana de lucru`) si, deci marginali, si cam atat, pentru ca temele stangii moderne, de la ecologie la drepturile minoritatilor (ca saracii stangisti la problemele economice au renuntat demult, din motivul evident al neintelegerii acestei discipline) sunt total straine societatii romanesti. inca.