Am observat pe Facebook multe critici la adresa faptului că, duminica, protestatarii mărşăluiesc prin cartiere după care se întorc în Piaţa Universităţii.
Unii speculează cu privire la o manipulare a protestatarilor care să-i ţină departe de Piaţa Victoriei, clădirea Senatului - fostul CC al PCR - şi alte locuri sensibile. Însă nu e foarte clar ce ar putea face protestatarii acolo ... la ora 8 seara ... într-o duminică! (în afară de a da naştere la noi ironii). N-ar fi nimeni prezent la locaţiile respective, cu excepţia câtorva jandarmi. Iar vandalizări ar fi inutile din toate punctele de vedere.
Din perspectiva mea, logica acestor deplasări este diferită de cea a protestelor din 1990 sau 2012 ("noi suntem aici, iată-ne"). După o primă săptămână în care protestele de start au fost evitate cu scrupulozitate de mai multe televiziuni, în contextul în care protestatarii bănuiesc existenţa unor complicităţi între mass media şi RMGC, a fi prezent în Piaţa Universităţii *pur şi simplu* nu e îndeajuns pentru ca protestul să fie prezentat mediatic. Tentativele repetate de a coaliza alături de protestatari locuitori din cartiere ale Bucureştiului (pe unde din 1989 n-a mai mărşăluit nimeni) au două efecte potenţiale, care nu se anulează între ele ba chiar se susţin unul pe celălalt:
1. mărirea considerabilă a numărului protestatarilor la momentul întoarcerii în Piaţa Universităţii. Un blocaj total, de proporţii, al traficului din centrul capitalei este un eveniment demn de relatat de canalele de ştiri. Doar un embargo total mai poate opri, în acel moment, prezentarea publică a demonstraţiei (embargo de care posturile TV nu sunt capabile).
2. cooptarea altor publicuri şi implicit a altor teme, ceea ce - în contextul unei democraţii fragile - poate duce la o schimbare a fondului fenomenului şi amplorii sale.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
▼
2013
(133)
-
▼
septembrie
(13)
- Detaliul de vineri: preşedinţii
- Scorul PNL la europarlamentare şi palatul Cotroceni
- Democraţie bolnavă: momentul protestelor
- Protestele duminicale: logica deplasării
- Detaliul de vineri: competiţie inegală
- Avangarde: trend-ul cunoscut de la prezidenţiale s...
- Protestele anti-RMGC: câteva observaţii pe scurt
- Detaliul de vineri: 0 voturi
- Deficit de democraţie: probleme pe stânga
- Sondajele din luna august: imagine unitară şi statică
- Detaliul de vineri: fruntaşii ARD
- Proteste anti-RMGC: zoom out sociologic
- Factorialul prezidenţialelor
-
▼
septembrie
(13)
-
►
2012
(200)
- ► septembrie (11)
La aceste iesiri nu sunt niste 'tampitei' manipulati sau platiti de x sau y, au idei, au existat (proteste anti RMG nu sunt de acum 3sapt), acum si-au asumat - nu gen cum a fost in 2012 (de se scria pe lista cine primeste banu pentru urlat in strada)!
RăspundețiȘtergereAu plecat fiindca isi doresc o alta tara! ca sunt manipulati, ca bla bla; pare stupid ce spun oamenii astia? pentru marea masa careia ii place sa fie saraca si furata de politicieni nesatui probabil da aia de ies sunt manipulati... ca asa le livreaza tv-urile curat-murdare.
In loc sa sara tot guvernul actual cu toate fortele sa absoarba miliardele de euro anuale ce asteapta la UE, mai bine sta in cioace la tv-uri sau eventual se pleaca in cat mai multe tari-asa zise delegatii!
Pacat ca TVR o televiziune a ROMANILOR si platita de orice om din aceasta tara se comporta ca o televiziune aservita total unui guvern. Dictatura putin spus! unde este dictatura bunului simt? la toaleta evident s-a tras apa de mult. Rusinos!
la iesirile din piata universitatii sunt tot felul de oameni. de la florin iaru sa zicem, pe care-l admir si respect, la briana caragea care sa zicem e un fel de tanara intarziata...
Ștergerefaptul ca interesul ptr rosia montana resusciteaza societatea civila si constituie o opozitie la activitatea guvernamentala( inlocuind opozitia care nu exista) e de bine.
dar in piata universitatii sunt si "comunistii" care afiseaza pancarte cu "jos capitalismul" si posesorii unor carticele ale sefului de cuib.
dar sa presupunem ca majoritari sunt cei de mijloc si care sunt ingrijorati
ba pe probleme de mediu, ba pe procentele care se impart in urma exploatarii de la rosia montana, ba nu cred in capacitatea statului roman de a controla o corporatie si de a-i impune sa-si respecte angajamentele.
eu m-as duce in piata ptr ultima idee si as adera la proiect daca
guvernul si GC ar face publice toate documentele care privesc afacerea si firma canadiana ar adera la toate conventiile internationale privind masurile de protectie a mediului si exploatarea cu cianuri. in plus as dori ca beneficiile rezultate din aceasta afacere sa fie folosite ptr ecologizarea si dezvoltarea apusenilor, care au mari probleme de poluare si de dezvoltare.
recunosc ca ideea nu e a mea si ca am imprumutatt-o de aici:
http://delaepicentru.com/2013/09/22/%E2%98%85pietrele-trec-apa-ramine-despre-amagire-si-autoamagire-la-rosia-montana/