A apărut un nou sondaj INSCOP privind prezidențialele. Articolul conține multe informații și grafice importante. Imaginea pe care o descrie sondajul este a unei scări cu trepte îndepărtate una de cealaltă - nu există lupte strânse pentru locul 1 sau locul 2 sau locul 3, ci diferențe semnificative între competitori, atât în turul unu cât și în turul doi cu o excepție marginală.
Spre deosebire de sondajele precedente, INSCOP nu mai a adresat o întrebare deschisă ( = fără listă de candidați). De data aceasta au ales să prezinte o listă de opțiuni, dar să ofere respondenților posibilitatea să adauge un nume în cazul în care lista nu-i satisfăcea.
Câteva aspecte legate de primul tur:
Interesul față de prezidențiale este înalt. Doar 10% din respondenți știu cu siguranță că nu vor vota. Alți 7,7% sunt indeciși. (Procentul celor care au o opțiune este mult mai mare decât în sondajele din ianuarie 2009, tot cu aproape un an înainte de alegeri prezidențiale).
Asta nu înseamnă că la vot ar veni 82% din românii aflați în țară. A răspunde la câteva întrebări e cu totul altceva decât a te duce la vot prin troiene. Faptul că alegerile vor avea loc la început de noiembrie poate reprezenta, în funcție de cât de timpurie va fi iarna, un bonus mic dar semnificativ în ceea ce privește prezența la vot.
Pentru o cincime din cei care ar veni la vot, opțiunile listate în sondaj nu sunt satisfăcătoare. Nu e vina INSCOP. Pur și simplu scena nu este foarte ofertantă. Acești potențiali votanți alcătuiesc un grup considerabil ca dimensiuni, un pic mai mare decât cel al susținătorilor lui MRU și Predoiu adunați. Probabil că marea majoritate a acestor 20% nu vor mai veni la vot. Unii însă se vor reorienta.
Ponta în frunte. Susținerea pentru el este mai mare decât în sondajele precedente, poate și pentru că formatul nou a încurajat fani ai lui Geoană sau Oprescu să se îndrepte spre președintele PSD.
În septembrie optau pentru Ponta la prezidențiale aproape 20% din totalul respondenților.
Acum: 24,5%.
Acest aspect merită urmărit în continuare. Dacă evoluția se confirmă, Ponta iese din spațiul celor trei milioane de voturi care reprezintă minimul istoric pentru un candidat PSD în primul tur al prezidențialelor (e vorba de Geoană, 2009). Sondajul a fost efectuat între 16 și 21 ianuarie, deci a prins doar parțial efectele accidentului din Apuseni, care a avut loc pe 20 ianuarie.
Opoziția. Dacă facem ceva calcule, conform sondajului MRU și Predoiu cumulează 2,2 milioane voturi. Cu un milion mai multe decât ARD. Asemănările cu situația din 2000 sunt tulburătoare:
Organizațiile politice reformiste (CDR 2000 și PNL) au obținut atunci la parlamentare 1,2 milioane voturi. Cât ARD.
Candidații reformiști (Isărescu și Stolojan) au cumulat 2,3 milioane voturi. Un pic mai mult decât MRU și Predoiu conform sondajului INSCOP.
Suma voturilor pentru Isărescu și Stolojan era inferioară numărului de voturi obținut de locul 2. Ca și acum: suma MRU+Predoiu este cu 5% în urma lui Crin Antonescu.
Fiind însă vorba de un sondaj din februarie, mai au timp să schimbe lucrurile.
Independenții. O "părere bună" nu înseamnă vot. Iar un independent fără organizație de partid care să-l susțină în planul infrastructurii e o victimă sigură. Implicit afirmațiile care urmează au un pronunțat caracter teoretic. Însă e interesant că numărul celor care au o părere bună despre o eventuală candidatură a lui Andrei Pleșu (20% din populația aflată în țară) este mai mare decât numărul celor care ar vota MRU sau Predoiu, adunați (17% din cei 83% care ar veni la vot, adică 14% din populația aflată în țară).
La Mugur Isărescu lucrurile sunt și mai interesante. Dacă doar jumătate din cei care au o părere bună despre candidatura sa l-ar și vota, guvernatorul BNR ar obține mai multe voturi în primul tur decât a obținut vreodată Traian Băsescu în vreun prim tur de prezidențiale.
Spațiul populist/marginal. Doarme. Și pare să se pregătească pentru un minim istoric.
Iar acum despre turul doi:
Al doilea sondaj, după cel CSCI, în care diferența dintre Antonescu și MRU este semnificativă: 12% (până la Crăciun cei doi erau prinși într-o luptă foarte strânsă).
O notă specială privind o confruntare Ponta-Crin: prin comparație cu acum 11 luni, președintele PSD a pierdut o parte semnificativă din public fără ca aceștia să se reorienteze spre Antonescu:
Februarie: ar vota pt. Ponta 58% din respondenți
ar vota pt. Antonescu 39% din respondenți
Acum: ar vota pt. Ponta 48% din respondenți
ar vota pt. Antonescu 41% din respondenți
Pe baza sondajelor din ultima jumătate de an putem deja să alcătuim un clasament. Logica de citire e următoarea: dacă un om ajunge în turul doi el va câștiga dacă are un adversar aflat sub el în clasament și va fi învins dacă oponentul este deasupra sa în clasament.
1. Mugur Isărescu uber alles
2. Ponta
3.-4. Antonescu / Oprescu (aproape egali)
5. MRU
6. Predoiu.
Poziția lui Tăriceanu și a altora este incertă, dar nu par să amenințe podiumul.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
▼
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
▼
februarie
(6)
- Tăriceanu - o opțiune solidă sau nu pentru prezide...
- 8 luni până la prezidențiale: despre opoziția alți...
- Despre PNL și Crin Antonescu: sondajele din ultimu...
- INSCOP: scara candidaților, independenții și anul ...
- Logica ultimului sondaj CSCI - ipoteze
- 2013 - nivelul încrederii, privire de ansamblu
-
►
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
►
2012
(200)
- ► septembrie (11)
bogdan teodorescu, consilier ponta si sondor psd, spunea ieri la radu tudor: ponta a facut o miscare inteligenta facand pact de coabitare cu basescu pentru ca asta a dus la liniste in primele 6 luni din 2013 , ponta ajungand la 50% incredere. de-abia atunci basescu a inceput sa atace din nou, realizand ce greseala a facut.
RăspundețiȘtergeresa razi , nu alta, la niste ineptii , de fapt niste manipulari prost facute, ale triadei pesediste a minciunii: teodorescu-sultanescu-palada
cumva scaderea lui ponta de la 58 la 48 e data si de atacurile lui antonescu din ultima jumatate de an sau ale lui basescu ? daca si crin e solutia la scaderea plagiatorului, desi nu imi place sa recunosc, sa continue demolarea soclului pontacului
RăspundețiȘtergereInițial și eu m-am gândit la modificarea opțiunilor în rândul votanților anti-USL (acum un an Antonescu era văzut drept cel nefrecventabil). Însă nu are loc o schimbare majoră *înspre* Antonescu. Ceea ce înseamnă că mesajul lui Băsescu ("votez Antonescu în turul doi dacă oponentul lui e Ponta") n-a prins în totalitate.
ȘtergereSau poate fi vorba de cu totul și cu totul altceva, fără legătură cu electoratul anti-USL.
adica oameni care nu voteaza des, nu le plac politicienii, insa au crezut ca pontanacul e ceva nou, deosebit. Au fost dezamagiti de prestatia lui ponta si au renuntat iarasi la politica.
Ștergerepieleanu ii tot da inainte cu necesitatea unei legi care sa reglementeze activitatea institutelor de sondare a opiniei publice. ce parere ai?
RăspundețiȘtergereNu știu ce ar fi de reglementat și nu e deja acoperit de Codul Fiscal.
Ștergere- estimarea cea mai recenta de participare la vot prezidentiale, tinind cont si de emigrare, este la aprox 50% (48%), semnificativ peste estimarea de participare la vot la europarlamentare (zona lui 30%)
RăspundețiȘtergere- daca de regula pina acum ii atentionam pe toti despre capcanele analizei pe cifre relative (procente), acum trebuie sa-ti spun si despre capcanele comparatiei pe cifre absolute. acel prag simbolic de 3 milioane s-ar putea sa nu mai fie actual, tinind cont de dinamica emigrarii recente. ti-au mai plecat oameni? nu cumva e alt prag?
- "ale triadei pesediste a minciunii: teodorescu-sultanescu-palada". imi plac cititorii tai la nebunie. mai ales comentatorii tai. intreaba-i daca au motan acasa :)
Teodorescu - Tatal
ȘtergereTurambar - Fiul
Sultanescu - Duhul
PSD - Biserica
@Ovi
Ștergere:))))))))) Foarte tare!!!!
@Turambar
ȘtergereIti place de noi cand suntem "la nebunie", ai?
Motani aveti voi, acolo la USD-ul vostru. Si, Turambar, din care stiu io, o avea acasa pe soru-sa >:). Asa ca...
Vin algerile, vine razboiul: https://www.youtube.com/watch?v=TsCxl4jUzeU
a ajuns cluju sa faca misto de telega...asta e. dar cum e libertate si fiecare are voie, sa ne bucuram!
RăspundețiȘtergereproblema e ca glumele sunt din astea, mai incetinele. dar nu poti sa ceri viteza unde nu e si haz in locul in care e intristare...
pai cum sa fie bucurie intr-un loc unde "domneste" unu care si-a contrazis docotoratu si rade ca prostu de altu care si l-a copiat?
asa ca hazul de necaz e peste tot la el acasa, unde avem un matrafoxat care plange in fata tarii si se hilizeste in particular ca i-a mai prostit inca o data pe fraieri si ca idiotii or sa inghita iar jocul cu tuta la europarlamentare si bonus metresa la prezidentiale.
asa ca ma, ovi, ma... du-te repede la seful tau de la primarie si da-i una peste ceafa, ca poate se trezeste si nu cade iar in cap sau de prost...,
Ia zi Laurentiu, de maine esti $-ist sau penal-ist?? Sunt tot felul de zvonuri...
Ștergerema ovi, ma...ti-am zis io ca la voi semnalu treneaza prea mult pe axoni si ajunge intermitent la nucleu.
Ștergeretu nu pricepi ca eu sunt azi ce am fost si ieri si voi fi si maine? nu trebuie sa vina nimeni sa-mi zica ce sa fiu, ptr ca sunt ceea ce simt si ceea ce stiu.
asa ca stai linstit...nu am fost sluga si nici n-am avut de unde deprinde asemenea comportament. si intotdeauna mi-am platit taxele corect ptr ca am preferat sa dorm linistit. iar de cand am constientizat ca nu mananc cu doua guri, am redus motoarele si ma bucur de micile bucurii ale vietii cu capu sus.
la tine cum e? vedeti ca o sa vina dna-ul...mai aveti vreo noua luni si restu zile...
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereINSCOP, partea a doua:
http://www.inscop.ro/februarie-2014-alegeri-prezidentiale-partea-a-ii-a/
La uselisti: Ponta 24, KK 19, Oprescu 16, Tericeanu 12, niciunul 25
La "basisti": MRU 23, Predoiu 13, Boc 8, Udrea 6, niciunul 45 (!!!)
La pesedisti: Ponta 32, Oprescu 20, Gionel 12, niciunul 31 (!!)
Le penelei: KK 27, Iohannis 21, Tericeanu 20, niciunul 28 (stransa lupta)