Notă: versiunea de dinainte de vineri, 31 octombrie, a textului de mai jos conținea o eroare datorată modului în care mass-media a prezentat rezultatele sondajului IRES efectuat pe 23 octombrie. Această eroare a fost corijată, versiunea de mai jos fiind corectă.
O agregare a rezultatelor celor mai recente sondaje Sociopol, INSCOP, CCSCC și IRES arată existența a două necunoscute majore apropo de primul tur:
a) prezența la vot
și
b) numărul de voturi obținut de Victor Ponta.
Cele două aspecte sunt strâns legate.
Ceilalți candidați strâng între 5,1 și 5,9 milioane voturi, în funcție de sondaj.
Treisprezece candidați joacă, împreună, într-o marjă de 800 de mii de voturi.
Ponta, în schimb, se "plimbă" între 3,1 și 4,3 milioane voturi, în funcție de sondaj.
Un singur candidat are o marjă de ... 1,2 milion de voturi.
Concret, numărul de voturi obținut de Ponta variază între 3,1 milioane (CCSCC) și 4,3 milioane (IRES), înregistrându-se și valori de 3,6 milioane (INSCOP) și 3,8 milioane (Sociopol).
Ca să luăm comparația cea mai la îndemână, Iohannis variază mult mai puțin: minim 2,56 milioane (CCSCC) - maxim 3 milioane (IRES).
Dacă îndepărtăm din calcule sondajul CCSCC, marja lui Ponta este ceva mai mică (3,6 - 4,3 milioane voturi)... și tot este aproape cât marja celorlaltor treisprezece candidați puși împreună.
În alte cuvinte, marele jolly joker al turului unu este mobilizarea votanților și organizațiilor PSD. Evident și ceilalți candidați au susținători care ezită dacă să vină sau nu la vot, dar ponderea lor din total este mult mai mică.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.