O explicaţie legată de articolul "Decontul", care făcea referire la situaţia celor care votează "DA" la referendum şi la reacţia lor *după* momentul referendumului.
Voi folosi o comparaţie sugerată chiar de un comentator anonim. Situaţia va fi simplificată şi mulţi factori vor fi eliminaţi, pentru a nu încărca exemplul cu lucruri inutile.
O primărie organizează vizionarea unui film într-un orăşel. Vizionarea nu poate avea loc decât dacă la film vin 101 din cei 200 de locuitori ai oraşului.
Un grup de locuitori ai oraşului decid că primăria a folosit mijloace ilegale pentru a organiza vizionarea şi decid să nu vină la film. Alţi oameni nu sunt interesaţi de filme, pur şi simplu. Proprietarii cinematografului deja existent în oraş boicotează şi ei vizionarea.
În consecinţă, la film nu vin 101 persoane. Vin 70. Sau 80. Sau 40. Vizionarea nu mai are loc şi ei sunt rugaţi să plece.
Întrebarea mea nu are de-a face cu calitatea filmului, cu modul în care a fost organizată vizionarea, cu justeţea celor care boicotează. Aceste aspecte au importanţa lor, dar ce mă interesează ca sociolog este: cum vor reacţiona cei care vin la vizionare şi descoperă că ea s-a anulat?
Pot acţiona raţional. Sau iraţional. Pot aştepta ocazia următoare de a vedea un film. Se pot întrista. Se pot înfuria pe cei care au boicotat, pe proprietarii cinematografului deja existent, poate chiar pe primărie. Sunt mai mulţi factori care pot juca un rol în decizia lor: numărul lor (apropiat de 101? departe?), climatul în care s-a purtat dezbaterea (s-au insultat între ei primarul şi patronul cinematografului local?), etc etc etc.
Cert este următorul lucru: evenimentul se va întâmpla.
O reacţie va exista.
Nimeni din orăşel nu va putea pretinde că nu s-a întâmplat nimic.
Victoria celor care boicotează filmul nu va putea şterge existenţa propunerii de vizionare din memoria nimănui.
Cu cât numărul celor care vor să vadă filmul este mai mare ca pondere din totalul locuitorilor orăşelului, cu atât impactul a ce se întâmplă ar putea fi mai puternic.
Acesta este decontul.
Nu este vorba de a face predicţii sau de a susţine un punct de vedere sau altul. Atrag însă atenţia că este foarte probabil ca această problemă să apară după referendum.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
►
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
▼
2012
(200)
- ► septembrie (11)
-
▼
iulie
(24)
- Falia (partea 1)
- Referendum: despre ultimele ore
- Referendum: ultimele estimări Infopolitic şi Opera...
- Despre referendumul care se apropie (partea 2)
- Referendumul: azi, Operations Research
- Decontul - explicaţie
- Decontul
- Referendum: implicaţiile unui boicot (2 scenarii)
- Referendumul: azi, Avangarde (din nou), CCSB şi Pu...
- [De week-end = neserios] 18 întrebări de adresat s...
- Referendumul: azi, lămurirea unei confuzii privind...
- Referendumul: o unealtă pt. estimarea prezenţei la...
- Referendumul: azi, CURS
- Pe înţelesul tuturor: despre cifrele referendumului
- Anatomia urii faţă de Traian Băsescu. Concluzii şi...
- Referendum: după prima săptămână de campanie
- Referendumul: azi, Avangarde şi ARP
- Referendum: invalidare?
- Referendum: analiza discursului lui TB (miercuri, ...
- Referendumul de demitere: azi, TVH2.0
- Despre sondajele din 2007 şi implicaţii pentru 201...
- Referendumul de demitere: azi, IMAS
- Referendumul de demitere: azi, CSCI
- Misterul dreptei româneşti (partea 1)
Dar daca cei care organizeaza vizionarea (primaria in comentariu) minte constient ca 150 de locuitori isi doresc "din tot sufletul" sa vada filmul?
RăspundețiȘtergereCe nu inteleg este chestia cu "patronul cinematografului"
Emil
PS Ca sociolog ati ales unul dintre cele mai nepotrivite exemplificari. Vreti altul mai potrivit? Nu imi apartine.
Şi afirmaţia că 150 de locuitori "îşi doresc din tot sufletul sa vadă filmul" are rolul său în a tensiona situaţia. Despre tensiunea din comunitate este vorba şi când vorbeam despre "patronul cinematografului". Din nefericire, trebuie să citez chiar din postare: "Situaţia va fi simplificată şi mulţi factori vor fi eliminaţi, pentru a nu încărca exemplul cu lucruri inutile."
ȘtergereDe acord ca va fi o reactie a celor care vor veni la referendum si vor vota 'DA' (la fel ca la Geoana, unde au fost multi). Din pacate, ca vor fi multi sau putini cei care voteaza 'NU' nu are nici o importanta, deoarece oricum vor fi cu mult mai putini decat cei cu 'DA'.
RăspundețiȘtergereDeci ce stim noi (date):
RăspundețiȘtergere- participarea la mitinguri a fost slaba, 8.000-15.000, oameni stransi cu concerte sau adusi cu microbuze din mai multe judete
- prezenta va fi la randul ei slaba
- nu exista experienta istorica in domeniul boicoturilor, ca ar fi dus la radicalizarea majoritatii care a pierdut procedural.
Si atunci, de ce sa nu presupunem ca un referendum invalidat va duce la o scarba si mai mare a electoratului fata de politica si nimic mai mult?
In exemplul dat, corespondentul ar fi ca lumea nu va mai crede in promisiuni cu la 100 de oameni vedeti filmul. Cum e si normal.
Miting-urile n-au legătură cu intenţia de vot.
ȘtergereE posibil ca electoratul să nu se radicalizeze şi să fie scârbit de vot. Exact genul ăsta de discuţie trebuie purtată în clipa de faţă.
N-au legatura cu intentia de vot, dar reflecta direct "tensiunea sociala", ma uitam la fapte daca indica o mare implicare emotiva in referendum.
ȘtergereDe exemplu in 2003 invalidarea noii Constitutii din lipsa de cvorum nu ar fi enervat pe cei 90% DA. Pentru ca nu le pasa. E adevarat ca in cazul suspendarii, nu e vorba doar de implicare emotionala, ci si de ideea legitimitatii democratice a alesilor. Dar e discutabil cati din alegatori chiar cred in ea.
Cel mai simpatic experiment se va realiza cînd primăria va decide să oblige oamenii să mai încerce încă o vizionare...
RăspundețiȘtergereEu inteleg treaba asa: daca USL scoate pe bune 6-7 mil de alegatori la vot iar referendumul e invalidat toti acei oameni se vor simti jigniti si vor iesi si in toamna la vot la alegerile parlamentare sa voteze pentru USL doar pentru a-i pedepsi pe TB si PDL/ICCD.
RăspundețiȘtergerePe de alta parte cei ce nu voteaza acuma vor fi greu de scos la vot si la alegerile parlamentare. Aste e decontul cine castiga acum pierde in toamna.
Cu o conditie...ca cei 6-7 milioane sa existe cu adevarat.Daca se fraudeaza 1-2 milioane de voturi, atunci nu te mai poti baza pe ei in toamna... decat fraudand din nou.
Ștergere/ alt exemplu
RăspundețiȘtergereExista încă telescaune care pornesc doar dacă se adună un număr minim de turiști dornici să urce (10-20, ceva de genul ăsta).
Regulile sunt însă clare și bine afișate la intrare, toți turiștii știind exact care e situația.
De aceea, la un telescaun oprit nu prea vezi UN singur turist dornic să urce și nici nu vezi turiștii fără "cvorum" făcând scandal celor ce nu vor să urce.
Comparaţia e foarte bună. E nevoie de 10 turişti, vin 9 care nu pot folosi telescaunul pentru că alţii au boicotat călătoria - cum v-aţi simţi dacă aţi fi printre cei 9?
ȘtergereCe este fascinant este că nimeni nu s-a gândit la acest lucru până la postare, ci doar la cum s-ar simţi compania care a organizat excursia, patronul hotelului în care locuiesc turiştii, etc.
Fac referire la percepţii, nu la reguli. Există destui analişti ai regulilor referendumului, ca sociolog mă concentrez asupra percepţiilor.
Nu va fi nicio reactie autentica, originala, ci va fi una promovata de interesele posturilor TV; Reactia alegatorilor va produce doar frustrare care nu va avea niciun efect fara sustinerea TV.
RăspundețiȘtergerePosturile TV au importanţa lor, dar ea este supraevaluată.
ȘtergereCred ca omiteti factorul timp. Sau mai bine zis, cum s-a ajuns aici. Sa zicem ca acum un an, proprietarul cinematografului, a vrut sa vada ce fel de filme vor sa vizioneze cei 200 de sateni. Si a organizat un vot. 72 de sateni au vrut filme americane. Alti 70 au vrut filme rusesti. Cei 58 care n-au votat au acasa cablu si-i doare fix in pix de vot!
RăspundețiȘtergereDupa sase luni se fac alegeri de primar. Castiga un mare amator de filme rusesti. Si se duce la propritarul cinematografului si-i spune- de azi bagi numai filme rusesti! De ce, intreaba propritarul? Raspunsul primarului e urmatorul: daca oamenii m-au votat pe mine, inseamna ca le plac filmele rusesti!
Si de aici putem broda: cati din cei 70 care au votat pentru filme rusesti si-au tras cablu si nu-i mai intereseaza votul? Dar din cei 72? Si cati din toti satenii vor pune botul la promisiunea primarului ca in loc de floricele, la ficare vizionare le va da cate un pui la rotisor?
Relaţionaţi votul de la referendum cu cel din 2009. Traian Băsescu susţine - şi are dreptate - că situaţia s-a schimbat, dar nu în bine pentru el aşa cum implicaţi dvs., ci în rău.
Ștergere