Observaţie: postarea de mai jos este datată, ea neluând în calcul sondajele efectuate după promovarea de către Traian Băsescu a boicotului şi implicaţiile acestora (nu toate aceste sondaje fiind făcute publice).
Câţi dintre românii aflaţi în ţară spun că ar vota DA?
(toate sondajele spun acelaşi lucru, le citez pe cele mai recente)
Avangarde, 16-21 iulie: 40%
CCSB, 18-21 iulie: 41,4%
Nu toţi vor veni la referendum. Unii primari nu-şi vor mobiliza alegătorii. Unii dintre votanţii "DA" nu se vor prezenta la vot din motive felurite. Câţiva - nu foarte mulţi - vor fi demobilizaţi chiar de existenţa boicotului.
Aş dori totuşi să precizez că toţi aceşti oameni sunt persoane care nu au deloc încredere în Traian Băsescu şi care sunt foarte nemulţumiţi de performanţa sa în al doilea mandat. Asta nu de ieri, de azi, ci de doi ani şi jumătate. Demobilizarea în rândurile lor nu va avea proporţii catastrofice, pentru că pentru ei personal este important să voteze pentru demitere.
Câţi din românii aflaţi în ţară spun că ar vota NU?
(toate sondajele spun acelaşi lucru, le citez pe cele mai recente)
Avangarde, 16-21 iulie: 18,3%
CCSB, 18-21 iulie: 19,5%
Toate procentele (40, 41, 18, 19) sunt calculate din totalul celor aflaţi în ţară.
Câţi români cu drept de vot se află în ţară?
Până în 2009 emigraseră cel puţin 2,1 milioane de persoane (mulţumesc, klahert) iar datele privind nivelul remitenţelor sunt contradictorii (vezi nivelul mai ridicat al remitenţelor din ianuarie 2012 comparat cu anii anteriori). Un răspuns de "16 milioane" la întrebare este moderat, întrucât vorbim până la urmă de o estimare.
Din diaspora ne putem aştepta la o participare asemănătoare cu cea de la referendumul anterior: 70 de mii de votanţi. Chiar dacă ea ar fi dublă, nu s-ar schimba practic nimic.
Nu voi da o predicţie, ci două scenarii:
Scenariu minimalist (mobilizare relativ slabă în rândul celor care votează DA, boicot aproape perfect în rândul celor care intenţionează să voteze NU).
Votează DA: 25% din populaţia aflată în ţară = 25% din 16 milioane = 4 milioane persoane.
Votează NU: 1% = 160 mii persoane.
Voturi din diaspora = 70 mii.
Prezenţă conform listelor: 23,1%; DA 95%, NU 5%.
Scenariu maximalist (participare mare în rândul celor care votează DA; boicotul afectează doar pe jumătate din cei care ar vota NU)
Votează DA: 38% din populaţia aflată în ţară = 38% din 16 milioane = 6,1 milioane persoane.
Votează NU: 9,5% = 1,5 milioane persoane.
Voturi din diaspora = 70 mii.
Prezenţă conform listelor: 42%; DA 79%, NU 21%.
PS: aici o analiză de acum 12 zile a lui Turambar care lua în calcul boicotul. Cifrele sunt undeva la mijloc faţă de estimările de mai sus.
Observaţie: există multe locuri pe Internet unde se poate face propagandă pentru o cauză sau pentru cealaltă. "Sociollogica" nu este unul dintre ele. Aici se discută cifre, nu se aduc injurii.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
►
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
▼
2012
(200)
- ► septembrie (11)
-
▼
iulie
(24)
- Falia (partea 1)
- Referendum: despre ultimele ore
- Referendum: ultimele estimări Infopolitic şi Opera...
- Despre referendumul care se apropie (partea 2)
- Referendumul: azi, Operations Research
- Decontul - explicaţie
- Decontul
- Referendum: implicaţiile unui boicot (2 scenarii)
- Referendumul: azi, Avangarde (din nou), CCSB şi Pu...
- [De week-end = neserios] 18 întrebări de adresat s...
- Referendumul: azi, lămurirea unei confuzii privind...
- Referendumul: o unealtă pt. estimarea prezenţei la...
- Referendumul: azi, CURS
- Pe înţelesul tuturor: despre cifrele referendumului
- Anatomia urii faţă de Traian Băsescu. Concluzii şi...
- Referendum: după prima săptămână de campanie
- Referendumul: azi, Avangarde şi ARP
- Referendum: invalidare?
- Referendum: analiza discursului lui TB (miercuri, ...
- Referendumul de demitere: azi, TVH2.0
- Despre sondajele din 2007 şi implicaţii pentru 201...
- Referendumul de demitere: azi, IMAS
- Referendumul de demitere: azi, CSCI
- Misterul dreptei româneşti (partea 1)
Asta înseamnă că Băsescu se întoarce la Cotroceni dacă apelează la arma boicotului. Va trebui să facă, însă, faţă reproşului de a fi obţinut un procent neconvingător de 5-21% de voturi NU directe.
RăspundețiȘtergerePot să fie şi mai multe. Argumentul (oricum irelevant dacă ţinta a fost atinsă - revenirea la Cotroceni) va fi şi este următorul:
Ștergere"5 milioane {să zicem} au votat DA. Deci 13,2 milioane de persoane, votând nu sau nevotând, l-au susţinut pe preşedinte. Vorbim de fapt despre cea mai mare victorie a lui Traian Băsescu, pentru că el a fost susţinut de doar 5,1 milioane persoane în 2004 şi 5,2 milioane persoane în 2009".
Ştiu, şi eu cred acelaşi lucru despre tipul ăsta de argument.
Asta este o interpretare. Alta este urmatoarea:
Ștergere"5 milioane de romani au sustinut initiativa USL. 13,2 milioane, votand nu sau nevotand, nu au sustinut aceasta initiativa."
Fiecare parte poate prezenta jumatatea goala (sau plina) a paharului...
Este exact acelaşi lucru.
Ștergere"7. Quorum
ȘtergereSont déconseillés :
a. Le quorum (taux minimal) de participation, car il assimile les abstentionnistes aux
partisans du non ;
b. Le quorum d’approbation (acceptation par un pourcentage minimal des électeurs
inscrits), car il risque de créer une situation politique difficile si le projet est adopté par une
majorité simple inférieure au quorum exigé."
http://www.venice.coe.int/docs/2007/CDL-AD(2007)008rev-f.pdf la pagina 15
de fapt un calcul mai aproape de realitate este urmatorul: se ia ultima participare la alegerile din 10 iunie, se scad participantii la referendum si ii obtinem teoretic pe cei care au stat acasa si au boicotat(asta ca sa obtinem o cifra maxima). Daca dorim putem sa-i adunam la cei care au votat NU la referendum si obtinem suportul total (MAXIM) pentru Basescu. Cei care nu au participat in 10 Iunie pb ca nu o sa participe la nici o alegere/referendum indiferent ce se intampla si ce se propune.
Ștergerenu am inteles nimic, INVERS aduna pe aia care nu voteaza, cu aia care voteaza NU si vezi cat iti iese...
ȘtergereAdica cei care nu voteaza se impart in doua categorii: cei care de obicei nu voteaza (de ex. dezintersatii de politica) si cei care nu voteaza doar acum, boicotistii propriu-zisi. Cat reprezinta a doua categorie ai putea sa o afli din diferenta de prezente dintre 10 iunie si 29 iulie. Aduni cu NU si iti da procentul impotriva suspendarii. Ce nu sunt sigur e daca in lipsa boicotului prezenta nu ar fi fost mai mare in 29 decat in 10.
ȘtergereMa rog, adevaratul și unicul scenariu este cel in care putem spune ce vor face CCR si Parlamentul. Fara obervatori PDL, cu candidatul retras și alte nereguli, cine decide ca referendumul este sau nu este valid, CCR ? Parlamentul ? ordonanta de urgenta a guvernului ? Se poate solicita revotarea ? se dizolva Parlamentul ?
RăspundețiȘtergereDizolvarea Parlamentului nu poate avea loc datorită Constituţiei decât în nişte condiţii extrem de bine precizate (http://legeaz.net/constitutia-romaniei/articolul-89-constitutie). Celelalte opţiuni rămân teoretic deschise.
ȘtergereConstituțional vorbind nu există nicio neclaritate: Curtea Constituțională este cea care decide asupra validității referendumului și încetării perioadei de interimat. Repetarea referendumului nu are suport legal si e neconstituțională. Parlamentul nu poate fi dizolvat fără concursul majorității parlamentare.
ȘtergereAsta e aspectul legal. Până acum vreo 2 luni n-aș fi simțit nevoia să fac distincție între scenariul conform legii și ce se va întâmpla în realitate.
Doc, tema cu boicotul lansata oficial azi de PDL mie imi suna a presiune pe CCR ca sa sanctioneze USL in cazul plangerii facute de PDL.
ȘtergereNu îmi pot da seama cum ai ajuns la o astfel de concluzie :-) Au judecătorii ceva de pierdut dacă referendumul e invalidat? Cum poate CCR să sancționeze un partid politic?
ȘtergerePai inteleg ca in orice varianta referendumul este invalidat. Evident daca nu intra in functie "sistemul" (dar si asa, cum spunea cu jale Dl. Tariceanu, trebuie sa "mobilizeze" inca 1,8-2 milioane de voturi). Concluzie, stau acasa; sa alerge Hrebe&Comp pe munti si prin coclauri, daca i-a mancat pielea si-au promis EU referendum cu cvorum 50%+1, respectand CC. Si-altadata sa faca intai actualizarea recesamantului populatiei si sa se asigure dupa ce lege voteaza inainte sa purceada la daramarea Dictatorului momentului.
ȘtergereNu sunt de acord cu statul acasa, dar sunt de acord cu tot ce ai spus dupa ";".
Ștergereacum cred ca este mai clar: ”în cazul în care referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu nu va fi validat, Parlamentul este instituţia care decide ce se întâmplă mai departe”
Ștergerehttp://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/ccr-daca-referendumul-nu-este-validat-parlamentul-decide-ce-se-intampla-mai-departe-271415.html
NU cumva, totuşi, cei 38% trebuie calculaţi din 18,3 milioane, nu din 16? Eu nu am sesizat ca vreun sondaj să facă o ponderare de acest gen.
RăspundețiȘtergereAm ajuns la "38%" de la cei 40-41% care spun în sondaje că ar vota DA (adică, de exemplu, 68% care votează DA din cei 61% care spun că vin la vot).
Ștergere... bine, dar toate procentele astea se calculează prin referinţă la care întreg? La românii aflaţi în ţară. Pentru că
sondajele oferă informaţii exclusiv privind populaţia aflată în ţară, nu şi diaspora.
Domnule Mateescu, sondam populatia aflata in tara, DAR o raportam la populatia stabila data de statistica oficiala. Asa facem toate ponderarile. Deci, daca gasim 65% prezenta declarata la referendum, o raportam la 18.3 milioane, Scadem -2.3 = 16 milioane. Insa, din fisele de esantionare stim ca am avut refuz, not at home etc de 35%. Scadem 35% din 16 milioane, adica 5.6 milioane, si ajungem la 10.4 milioane. Aceasta este limita superioara a prezentarii. Ne ducem la prezenta in sectii in ultimele 8-10 tururi de alegeri si observam ca sunt sectii la care prezenta totala de 10.4 milioane iese din medie. Ajustam si obtinem circa 8.7 milioane prezentare. Daca insa se promoveaza boicotul s-ar putea ca aprox.un milion sa fie scazuti din 8.7 milioane. La 7.7 milioane prezentare cu 33% antidemitere, TB ar obtine 2.5 milioane voturi, ceea ce l-ar retrimite la Cotroceni cu o piatra de gat...
ȘtergereDomnule Teodorescu, spunem amândoi acelaşi lucru: când eu văd într-un sondaj prezenţă 65%, întotdeauna o raportez la un întreg de 16 milioane (ca estimare a numărului celor prezenţi în ţară), şi nu la 18,3.
ȘtergereInformaţia cu privire la ajustarea prin secţii este interesantă.
@Alin Teodorescu
ȘtergereIn conditiile boicotului, e foarte complicat sa credem ca TB va mai obtine 33% din totalul celor care vin la vot. Cred ca putem sa mergem mai degraba pe un 15-20%, nu?
IMAS nu mai are cercetari, in afara de cea comandata de Europa FM. In primele zile dupa declararea suspendarii. Din aceasta cauza am ramas cu estimarile la un interval mare: intre 10.4 si 8.7 milioane prezentare, cu raportul de 2 la 1 pentru demitere. Indemnul la boicot nu-i afecteaza pe toti votantii PDL si ii afecteaza si pe altii - de ex. votantii UNPR, PPDD etc. Ne-ar trebui cercetare speciala pentru a afla daca boicotul va fi efectiv. Eu, personal, nu cred ca va avea efecte reale. Oamenii s-au saturat de TB si il identifica drept sursa de scandal. Asta nu inseamna deloc ca oamenii ii plac excesiv pe ceilalti...
ȘtergereIntrebarea e cat de mare poate fi frauda ? Parerea mea e ca suficient de mare cat sa asigure cvorumul indiferent de prezenta la vot ...pur si simplu singurul lucru pe care sunt sigur in privinta noii puteri e ca deocamdata nu au in plan lichidarea fizica a adversarilor desi tentativele de procese politice sunt tare asemanatoare in ce priveste efectul ...
RăspundețiȘtergerehttp://www.hotnews.ro/stiri-politic-12834720-usl-depus-plangere-penala-impotriva-15-lideri-pdl-lui-traian-basescu.htm
Bun si motivul ,pentru "raspandire de informatii false, pentru defaimarea tarii si a natiunii si pentru periclitarea sigurantei economiei nationale si a stabilitatii monedei",
Atunci boicotul e inutil şi nu schimbă nimic.
ȘtergereAltfel spus, prezenta la vot pentru a vota NU este inutila si nu schimba nimic.
ȘtergereÎi răspundeam lui Gamma, în sensul că dacă frauda ar atinge nivelele de care vorbeşte el, boicotul anunţat de Traian Băsescu este inutil pentru că oricum cvorumul va fi atins.
ȘtergereDacă prezenţa la vot pentru a vota NU era inutilă din perspectiva lui Traian Băsescu, nu ar fi militat pentru ea atâta timp.
1.Pai e inutil din punctul de vedere al ramanerii lui Basescu la Cotroceni , dar o frauda superturata s-ar putea sa scoata fum si sa devina vizibila . Cu cat mai repede se prind oamenii de rand de adevarata natura a actualilor cu atat mai bine .
Ștergere2.Nici eu nu cred cu adevarat ca se pot fura azi cateva milioane de voturi (2-3?) dar si in coreea de nord au loc alegeri democratice , nu cred ca exista vre-o tara nedemocratica oficial.
http://www.contributors.ro/cultura/miracolul-din-padurea-nebuna-deli-orman/
Ștergerehttp://www.adevarul.ro/locale/craiova/Doljenii-inghesuit-mearga-commune-prezenta_0_746325516.html#
Uite ca am avut si omleta si ouale ... frauda superturata si in ciuda ei nu s-a atins cvorum-ul.Asa ca data viitoare ar trebui sa luati in calcul si frauda - vorbesc extrem de serios si stiu ca e greu spre imposibil dar ceva ceva tot se poate deduce prin analize comparative ( stiti voi mai bine )
Despre estimarile migratiei in tarile UE sint si alte estimari. Atit italienii cit si spaniolii au date precise privind fluxurile migratorii. http://turambarr.blogspot.ro/2010/03/1-milion-de-romani-in-italia.html
RăspundețiȘtergereParticiparea in rindul celor anti-Basescu, cei ce vin sa voteze DA, va fi mai mare. Necunoscuta ramine ce vor face cei pro-Basescu. Incepe deja sa se contureze un scenariu de boicot.
boicotul e cea mai proasta solutie si nici nu e sigur ca o sa functioneze. iar pentru mine personal e o mare dezamagire, pentru ca eu cred ca lumea de la tara nu o sa voteze masiv pentru demitere. de fapt, daca lumea de la tara iese la vot, da sau nu, optiunea celor care boicoteaza o sa fie irelevanta.
RăspundețiȘtergereBoicotul sigur va functiona.
ȘtergereIn mediul rural a fost tot timpul (mai putin parca in turul 2 la prezidentiale 2009) o rata de participare mai ridicata comparativ cu urbanul. Insa totusi in mediul rural este localizata actualmente 45% din populatie. Asa ca va conta mult si ce se intampla in urban.
lumea de la tara de la biserica merge la vot, de la carciuma merge la vot
Ștergerelumea de la tara intelege prea putin din cele discutate aici si in alta parte.......
Discutăm *despre* mediul rural.
ȘtergereDeci , tinind cont de marginile de eroare , scenariu mediu , chestii neprevazute , acest referendum e mort inainte de nastere . Nu va reusi sa aduca la vot acel 50 % + 1 din masa de votanti .
RăspundețiȘtergere95 milioane lei aruncati pe geam si un haos intern colosal . Misto . Din succese in succese .
Fără boicot şi fără fraude, referendumul putea fi validat. Haosul intern exista deja, bine-mersi.
Ștergeredaca TB ar prefera lupta, ar obtine undeva in jur de 40%, o parte din electoratul USL ar vota nu findca nu apreciaza maniera suspendarii. eu nu vad cum ar putea iesi la vot jumatate plus unu din electorat, indiferent daca este boicot sau nu
RăspundețiȘtergere1. Maniera suspendării e luată în calcule de respondenţi de acum vreo două săptămâni. Deja efectul ei este măsurat de sondaje. Cifrele din postare sunt din sondaje din ultimele zile.
Ștergere2. Nu numai votanţii USL votează pentru demitere.
3. Atingerea cvorumului pare, într-adevăr, extrem de dificilă.
Nu toti USL-istii voteaza pt demitere (mai ales partea nemultumita a PNL)
ȘtergereIn alta ordine de idei, Ponta se lauda peste tot ca absolut totul este conform legii si ca toate legile vor fi respectate.
De ce ar fi o problema ca USL sa respecte invalidarea referendumului?
La urma urmei nici Basescu si nici PDL nu au dat vreo ordonanta de urgenta care sa interzica oamenilor sa se prezinte la vot. Este vb doar de o optiune de care fiecare este liber sa tina (sau nu) cont.
Cvorumul nu va fi atins.
USL va trebui sa se conformeze deciziei CCR de invalidare, chiar daca la referendum se vor prezenta 8,5 milioane de romani si toti vor vota pt demitere.
Legea e lege pt toti!
Cred ca se ignora un lucru. USL s-a bazat pe faptul ca, fara boicot+frauda, s-ar fi putut atinge pragul de 50+1. Cu boicot este mult mai greu de atins, iar posibila fraudare ar trebui sa se petreaca nu la secti de votare, ci acolo unde se centralizeaza datele. Intentia de demitere a sefului STS tocmai asta avizat, pentru ca procesul de centralizare se face prin sistemul STS..
ȘtergereDragilor,
ȘtergereUitati un lucru esential in orice DEMOCRATIE functionala. Poate parea un moft, dar nu e. Este ceva extrem de real si efectiv. E vorba de LEGITIMITATE.
Legile, constitutia, votul sunt doar mijkoace prin care se confirma o legitimitate publica a reprezentarii in democratie. Nu sunt un scop in sine, ci un mijloc. Daca 8.5 milioane de romani s-ar prezenta la vot (ba chiar cu mult mai putini) si ar vota pt demitere, Traian Basescu se poate, in teorie, intoarce la Cotroceni. In practica, el devine un preudo-presedinte, un presedinte invalidat prin sufragiul universal, delegitimat sauilegitim. Vorbim atunci de o uzurpare a calitatii functiei de catre o peroana ilegitima. Ar fi un scenariu catastrofal, atat pentru Romania, cat si pentru persoana fizica, Traian Basescu.
Participarea unui cetatean la referendum ne spune ca:
RăspundețiȘtergere- Il considera legal si teoretic poate fi considerat in tabara USL;
- Doreste fara drept de apel sa opteze pentru DA/NU
Presedintele se va intoarce la Cotroceni. Doamne fereste-ne ca Parlammentul/puscariabili sa decida alta...cale de urmat
Personal cred ca pragul va fi atins. Va reamintesc ca la referendumul privind validarea noii constituttii s-a ajuns la cvorum in ziua a doua. Toata lumea, inclusiv Occidentul a spus ca a fost frauda, dar s-a justificat ca e pentru o cauza buna.
RăspundețiȘtergereUSL este prins in propria capcana. Ajungind la o populatie de 19,5 milioane (aproximativ recensamintul din 2011) sa ai 18.3 milioane de alegatori in listele electorale este o absurditate. Recensamintul din 1977 dadea 2155910 locuitori, iar in 1980 la alegeri erau 15631351 alegatori pe lista. Da, azi media de virsta a crescut, dar parca e cam mult.
Sunt convins ca se va fura masiv pentru a avea cvorum si pentru "DA". In plus, cu modificarile in timpul jocului, frauda va fi mult mai usoara.
Vorbim de 2 lucruri diferite. 19,5 milioane este populatia Romaniei (care include si cetateni ne-romani, dar cu rezidenta in Romania). 18,3 milioane este numarul alegatorilor cu drept de vot (din Romania si din strainatate).
ȘtergereNu exista nici o legatura intre cele 2 cifre. Pentru 1977/1980 corelatia este alta, pentru ca erau foarte putini romani plecati in strainatate.
Dreptul de vot nu se pierde la plecarea in strainatate.
Vreau să spun doar că tactica boicotului PDL are mult sens, multă logică şi mult fundament, întrucât:
RăspundețiȘtergere1. REFERENDUMUL în general nu e o ALEGERE (cu un tur- două tururi), ci o manifestare de excepţie a suveranităţii poporului. Votul trebuie să fie copleşitor pentru că în rest poporul se exprimă în alegeri care trebuie să fie libere, PERIODICE şi corecte (citiţi art. 2 din Constituţie). Pur şi simplu, referendumurile nu sunt periodice.
Suveranitatea ARTICOLUL 2
(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.
2. Referendumul acesta în special este unul de DEMITERE a preşedintelui, e vorba deci de un vot distructiv, care nu pune nimic în loc. O nouă alegere (vot constructiv) a urma abia în pasul doi. Şi una este să participi la cvorum şi cu o majoritate oarecare (relativă) unii să îl demită pe preşedintele aflat la jumătate de mandat, şi cu totul altceva este ca acesta să fie demis cu o majoritate ABSOLUTĂ. Este un lucru de esenţa manifestării excepţionale a suveranităţii poporului prin referendum, pentru că altminteri ai la îndemână alegerile periodice, iar Băsescu e oricum la ultimul mandat.
3. Nu e nici normal, nici logic să participi la un vot distructiv vizând DEMITEREA, dacă nu eşti adeptul demiterii, girând astfel doar cvorumul. Cine nu e PENTRU demitere, nu are NIMIC de ales. Acela nu votează distructiv dar nici nu are de ales constructiv. Încă o dată, referendumul nu e o ALEGERE. Dacă sunt destui ca să formeze o majoritate absolută, nu au decât să îl demită la jumătate de mandat, altfel să aşteptăm cu toţii ocazia alegerilor.
Unii nu înţeleg de ce referendumul (manifestare a suveranităţii ca exceptie) are nevoie de CVORUM, spre deosebire de alegerile periodice (manifestare a suveranităţii ca regulă) unde ai de ALES, şi se poate construi ceva şi cu o majoritate relativă.
Alții se întreabă de ce un anume tip de majoritate - "numeste si confera legitimatea" iar un alt tip de majoritate - destituie. Ei bine o majoritate relativă alege ÎN ALEGERI şi tot o majoritate relativă, nu absolută, dar măcar cu cvorum calificat destituie ÎN REFERENDUM. Cvorumul trebuie calificat pentru că referendumul este o excepţie (altfel ar deveni regulă), iar votul e distructiv - unii nu au nimic de ales: au deja preşedintele care le convine, de ce ar trebui reclamată contribuția lor pentru reușita votului distructiv?
"Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum." Orice alte comentarii sunt de prisos si sunt doar justificari din condei...
ȘtergereBoicotul are un singur sens: PDL si TB sunt departe de a avea certitudinea ca pot castiga acest referendum, asa ca singurele abordari acceptabile sunt cele alternative. Strategic - briliant. Moral? ...
ȘtergereDDrept.net, ar trebui sa te duci tu si sa tii niste lectii Comisiei de la Venetia. Aia habar n-au, recomanda ca NICIUN referendum sa nu aiba cvorum. Sa le fie rusine! Du-te tu si invata-i!
Ștergerehttp://www.venice.coe.int/docs/2007/CDL-AD(2007)008-e.asp
Eu va propun un exercitiu:
RăspundețiȘtergeredupa vot de la referdum sa faceti o analiza sa vedem care cetateni nu sau prezentat la vot in proportie de 60% si sa o analizati din punctul de vedere al calitatii vietii.
In plus sunt certitudini ca la data care vorbim cetateni romaniei sunt intr-o alarmanta scadere a calitatii vieti iar pe acest fond uni factori de decizie influienteaza si au parghii pentru a decide prezenta la vot.
Nu este drept ca o minoritate să decidă pentru o majoritate, chiar prin boicot, dacă e vorba de o majoritate „uslinoaă”, „tâmpită”, „comunistă” etc. De-abia o astfel de prostie a boicotului le poate da dreptul la o revoluție, pentru că nu mai e vorba de deranjul creat 256 de idioți parlamentari, ci de ignorarea opiniei majoritare.
RăspundețiȘtergereDupă mine cvorumul corect ar trebui calculat scăzând din cei 50% din liste corect întocmite diferența dintre numărul celor cu opțiunea majoritară și numărul celor cu opțiunea minoritară.
"Ignorarea opiniei majoritare" nu se poate face prin boicot.
Ștergere"Opinia majoritara" implica validarea. In alte cuvinte nevalidarea implica faptul ca nu a existat o "opinie majoritara" anti-basescu.
Cat de multa incredere putem avea in obiectivitatea lui Mirel Palada? Dar in cea a lui Marius Pieleanu?
RăspundețiȘtergere1. Crezi că TB menţiona boicotul dacă era pe cale să câştige? La Money Channel tocmai a declarat că avea 37% în sondaje interne. Uşor optimist faţă de cât are în alte sondaje, dar nu cu mult.
Ștergere2. Palada/CCSB şi Pieleanu/Avangarde dau rezultate la sondajele acestui referendum extrem de apropiate de cele ale... tuturor celorlalţi. Şi, ca să-l citez pe Mirel Axinte de pe Blogary, de ce nu ies PDL cu sondajele lor corecte ca să contracareze manipulările?
3. Un exemplu pentru Mirel Palada (există mai multe):
http://sociollogica.blogspot.ro/2012/05/deja-vu-in-sectorul-3.html
Sunt oameni care au pariat cu el (din fericire nu eu) pe 12 sticle de whisky că sondajele lui mint şi că LIVIU Negoiţă câştigă în sectorul 3.
Acei oameni au pierdut.
La referendumul anterior, sondajul întreprins împreună de CCSB (Palada) şi CURS a nimerit perfect rezultatul: 75-25. Nu vorbim de exit-poll, vorbim de sondaj. Exemplele pot continua.
La Marius Pieleanu am mai puţine exemple, pentru că el în genere nu-şi publică sondajele odată cu apropierea scrutinului. Ceea ce nu înseamnă că nu le face.
Am o întrebare, cam câți poate mobiliza boicotul la referendum fie din celor care au lehamite de tot și acuma află că sunt „pro” Băsescu dacă stau acasă (acuma „merg să-mi anulez votul” - cazul fiicei mele), cât și din rândul celor care ar fi spus DA demiterii, dar nu aveau chef să se deplaseze?
RăspundețiȘtergereAutorul pare să aibă o opinie în sens invers. Pe ce se bazează?
Mai probabil e faptul ca TB a avut in vedere de la inceput boicotul, numai ca o astfel de actiune e mai credibila atunci cand e anuntata in ultimul moment. indiferent de rezultat, boicotul are efecte negative asupra celui care il initiaza. viata politica presupune participare, prezenta in media, un damf de credibilitate.
RăspundețiȘtergereApoi, nu cred ca USL va urmari cu orice pret (adica si cu fraude) sa aduca electoratul la vot. cred ca va fi mai simplu sa organizeze un nou referendum ceea ce este posibil, Constitutia fiind destul de neclara, printr-o noua hotarare a parlamentului. Costurile pt USL sunt minime pentru acest scenariu si presupune cele mai putine contestatii. mai mult, printr-un nou boicot PDL se automarginalizeaza.
Tactica boicotului are, fara indoiala, sens, logica si fundament, dar este ucigasa in caz de repetare a referendumului.
1.lumea de la tara a resimtit cel mai tare criza. ptr ca aici sunt veniturile cele mai mici si cei mai multi asistati social,populatia cea mai imbatranita si dependenta de prestatiile statului.(sanatate, paza si ordine).
RăspundețiȘtergere2.cei de la tara sunt in general cei mai disciplinati si raspund la chemarea primarului si a consilierilor locali, care in general sunt lideri de opinie(de clan) pe "zona" lor.
3.primarii si consilierii usl sunt majoritari in urma ultimelor alegeri sidesi nu mai sunt motivati ca in cazul alegerii lor sunt constienti ca revenirea lui basescu la cotroceni ar putea readuce un guvern mru in toamna si promisiunile si sperantele lor de a face ceva ptr comunitate si buzunarul lor ar fi egale cu zero.
4.primarii pdl sunt, multi dintre ei, hotarati sa faca o echilibristica pe muchie de cutit si chiar sa se "vanda".( acu doua ore l-am sunat pe candidatul pdl la primariadin comuna si mi-a spus ca l-au contactat de la partid sa fie macar observator la referendum. mi-a spus ca le-a servit o scuza si ca nu stie daca o sa gaseasca pe cineva,ptr ca nu se plateste nimic ca observator).
5.din cate cunosc eu...primarii psd, cel putin, sunt profesionisti in a "lucra" cu stampilele si listele de vot.
6."urnele mobile" si "listele speciale" vor face diferenta. in 2009, 480.000 de voturi au fost pe liste speciale.
7.m-as baga si la orasele mici unde lucrurile se petrec similar... dar las pe cineva mai in tema.
Din informatii 100% veridice,se vor prezenta la vot 10.250.000 persoane.Asa ca se joaca.PDL a facut o mare greseala,va scoate nehotaratii din casa.Numai eu am peste 2000 de prieteni care nu vroiau sa vina si acum sunt hotarati sa voteze.
RăspundețiȘtergereUn calcul simplu.
RăspundețiȘtergereSa discutam concret. Avem asa: 2.1 milioane votanti in afara si 16milioane in tara. Din cele 16milioane din tara „taberele” sunt asa: 40% pentru USL (6,4milioane), 20% PDL (3.2milioane), iar nehotaratii restul de 40% (6.4milioane).
TOTAL:18.1 MILIOANE
USL – Isi va mobiliza la vot in jur de minim 75%-80% din electorat. => in jur de 5milioane la vot. Presupunem ca voteaza DA.
PDL – a luat decizia de a boicota referendumul. Totusi, are „un nucleu dur” anti PSD/USL, care va veni in mod sigur la vot. Sa zicem 30% => aproximativ 1.000.000 la vot. Presupunem ca voteaza NU.
„Indecisii” - o mare parte dintre acestia sunt profund scarbiti de politica romaneasca. Nu vor sa auda nici de USL nici de PDL, nici de Basescu, nici de Ponta sau Antonescu. INSA, DECLARATIILE PDL, PRECUM SI EZITARILE LUI BASESCU REFERITOARE LA BOICOT I-A CONVINS SA IASA LA VOT.
Sa presupunem ca din 6.4milioane vor iesi la vot 3 milioane.
Din acestia sa voteze 50% pro iar 50% contra demiterii. Deci avem 1.500.000 DA si 1.500.000 NU (nu se tine cont de „trend”)
Diaspora - din 2.100.000 vin la vot 700.000 din care 500.000 voturi NU, 200.000 voturi DA.
Avem asa:
Participare la vot: 5.000. 000+ 1.000.000 + 3.000.000 + 700.000 = 9.700.000 prezenta la vot – 53%.
Deci: 9.700.000 voturi din care: DA: 5+1.5+0.2 = 6.7mil= 70%, PDL = 1+1.5+0.5=3mil=30%
Permite-mi cateva mici observatii:
Ștergere1. 700.000 votanti in diaspora? n-au depasit niciodata 200.000(majoritatea basisti, informati, angajati in boicot)
2. La circa 30% din populatie li se falfaie de politica; N-au mai votat din 90; Apropo, doar 15 milioane au carti de identitate.
3. Ar trebui sa iei in calcul cel putin 1 milion plecati in vacanta, multi in strainatate; nu cred ca la multi vor ajunge urnele alea puse de Mazare in hoteluri, ca sa nu mai vorbim de cei plecati in week-end.
Concluzie? poti conta doar pe primele 2 cifre (5+1=6milione)si alea cu semnul intrebarii; Ce va fi in plus e courtesy Hrebe&Dragnea si-ar putea sa ne bage pe toti intr-un bucluc mai mare decat banuim acum; din oaie neagra, putem deveni oaie raioasa in Europa si pa fonduri si acord cu FMI!
din informatii 100% verifice se vor prezenta la vot 5.324.131 persoane. USL a facut o mare greseala, i-a facut pe oamenii care vroiau sa vina sa-l demita pe Basescu sa stea acasa .
RăspundețiȘtergereNumai eu am vreo 5000 de prieteni USL-isti care s-au hotarat sa stea duminica acasa.
E bine asa ?
Eu am informatii 150% mai "verifice" decat ale tale ca se vor prezenta la vot 9.234.554,64 persoane si 3 minori. Iar eu am vreo 10000 de prieteni PDL-isti care s-au hotarat sa vina la vot si sa voteze DA.
Ștergerehttp://www.gandul.info/news/referendum-2012-reportaj-sub-acoperire-din-mijlocul-armatei-psd-daca-la-ora-17-la-sectia-93-sa-zicem-nu-s-a-iesit-decat-40-actionam-in-forta-exclusiv-gandul-9903249
RăspundețiȘtergereDomnule Mateescu, cam cat poate sa conteze asta in ecuatia finala? multumesc.
ȘtergereE greu să punem problema în termeni statistici. Nu ştim gradul de "mobilizare" în toate judeţele, în rural vs. urban.
ȘtergereObservaţie rapidă: în oraşele mari se decide, practic, totul.
cam asa ceva... si tinand cont ca orasele mari sunt populate cu cetateni care isi permit sa plece in concediu, afara sau prin tara, s-ar putea ca aici rata de participare sa fie mult sub 40%. faptul ca in aceste orase or sa fie multi observatori,televiziuni,reporteri din presa scrisa, alegerile nu vor fi influentate prin mijloace nepremise. sunt totusi multe variabile care de care mai imprevizibila intr-o directie sau alta...asa ca om trai si om vedea...
Ștergeremai Anonimule eu fac parte din diaspora,am plecat de 6 ani.Daca la referendum se prezinta mai mult de 150 de mii de "afara" eu mananc monitorul asta pe care citesc acum.ok? Lasati manipularile de doi bani macar aici.Aici se discuta doar cifre ok?
RăspundețiȘtergereEstimare personala: va fi 48 % prezenta la vot.De ce spun asta? Ptr ca TB este un supravietuitor innascut,si toate bataliile politice le-a castigat "la mustata".si va fi 48% cu toata furaciunea actualilor guvernanti,care totusi nu pot pune mai mult de 1 milion de voturi "extra".Noi sa fim sanatosi...
Prezența la vot pe 29 Iulie va fi în jur de 3,5 - 4 milioane de alegători. Dintre aceștia 65-70% vor vota "DA", pentru demitera lui Băsescu.
RăspundețiȘtergereLuni 30 Iulie promit să revin cu un comentariu aici, pe acest site și tot aici, la acest articol, în care să explic cum am făcut eu sosotelile în ceea ce privește această estimare.
O zi bună!
Dan P.
Este extrem de amuzant să citeşti azi, după referendum, predicţiile de mai sus. Domnule Mateescu, nici măcar scenariul dumneavoastră maximal nu descrie satisfăcător ce s-a întâmplat. Mi-ar plăcea să lăsaţi să treacă vreo săptămână, să se anuleze toate voturile care sunt de anulat, să se comunice rezultatele finale şi apoi să ne explicaţi: cum naiba de nu se mai sfârşea creşterea participării la vot, de la o oră la alta? Iniţial mi-am zis, ca multă lume, că bazinul electoral al USL îşi va spune cuvântul în prima jumătate a zilei, după care va fi acalmie până la final. Am fost uluit să văd însă participarea destul de constantă de-a lungul zilei. De unde naiba au ieşit votanţi de-a lungul întregii zile (presupunând că nu au fost fraude)?
RăspundețiȘtergereBoicotul a schimbat câteva lucruri, nu toate în favoarea lui TB.
ȘtergereAlţi factori au intrat şi ei în discuţie.