Faceți căutări pe acest blog

vineri, 13 iulie 2012

Referendumul: azi, Avangarde şi ARP

Pentru cine n-are timp şi nici chef de multe cifre:

- două institute care au lucrat mult cu USL în trecut
- ca şi până acum, raport de 2-la-1 în favoarea demiterii
- conform ambelor sondaje, USL stă foarte bine ca intenţie de vot, în jurul cotei 60%.

Detaliat:

Sondajul ARP: 9-11 iulie, prin telefon.
Sondajul Avangarde: 7-11 iulie, faţă-în-faţă.

Explicaţie: Prin telefon este mai ieftin - aşa se fac de altfel majoritatea sondajelor în România sau oriunde pe glob, şi aşa s-au efectuat toate sondajele de până acum privind referendumul de demitere.
Faţă-în-faţă este mult mai scump şi mai dificil dar permite o acurateţe un pic mai mare. Detalii privind diferenţa metodologică în multe locuri pe Internet, precum aici.

ARP: marjă de eroare 2,6%
Avangarde: marjă de eroare 2,9%

Scor la referendumul de demitere:

ARP: 69,7% DA în rândul celor care au o opinie, 73% DA în rândul celor decişi să vină la vot (care sunt, la rândul lor, 61% din respondenţi).

Avangarde:  67% DA în rândul celor siguri că o să vină la vot (care sunt, la rândul lor, 56% dintre respondenţi).

Observaţia 1: sondajul ARP nu a fost ponderat pentru a lua în calcul toată populaţia de etnie maghiară.

Observaţia 2: pentru cine crede în teorii elaborate ale conspiraţiei: în mod evident cele două sondaje nu au fost produse pentru a fi livrate "împreună". Diferenţele dintre rezultate sunt semnificative, metoda de realizare fiind probabil principalul motiv.

Alte elemente picante:

1. Sondajul ARP este primul sondaj făcut public în care MRU este contrapus lui Crin Antonescu într-o cursă prezidenţială ipotetică. Rezultatele sunt Crin Antonescu 54,7%; MRU 24,6%; DD 12,7%.

2. În ambele sondaje, TB are încrederea a o cincime dintre români.


Concluzii:

1. USL trebuie să depună un efort masiv pentru a mări gradul de mobilizare al populaţiei. După cum am explicat aici, o rată de participare reală la nivelul populaţiei din ţară de 55-60% înseamnă, prin prisma listelor electorale din ţară, o participare de 48-51%. Am folosit "55%-60%", adică procentul celor decişi/siguri că vin la referendum conform sondajelor de mai sus, pentru că nu ştim câţi din oamenii care nu sunt siguri că vin la referendum vor şi veni...

2. PDL/TB lucrează pe baza altor sondaje care nu sunt făcute publice, ceea ce dezechilibrează percepţia situaţiei.

Post-scriptum: Alianţă PSD+UNPR.
UNPR a strâns 200 de mii de voturi la votul politic (CJ) de la locale... în judeţele în care a candidat singură, adică jumătate din total. De văzut dacă vor depune acelaşi efort organizatoric şi la referendum.

17 comentarii:

  1. In afara de PNL+PSD care vor depune eforturi pentru a aduce la vot electorii pro demitere si de PDL unde probabil (avand in vedere declaratiile de aseara ale lui Traian Basescu) se vor depune eforturi anti demitere celelalte partide nu cred ca se vor mobiliza cu adevarat. Procentele utilizate in acest scop de turambarr pentru PP-DD si UNPR (chiar daca au semnat o alianta cu PSD) mi se par prea mari.
    klahert

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu va amagiti cu aportul scazut sau ridicat al partidelor in mobilizare. Cei care vor iesi, o vor face fie ca vor sa iasa, fie ca vor primi ceva pentru a iesi.

    RăspundețiȘtergere
  3. La intrebarea decisiva 73% (din 61% respondenti, 9-11 iulie telefon) fata de 67% (din 56% respondenti, 7-11 iulie, direct). Cateva observatii si intrebari:

    1. Poate fi intuita o asa numita spirala a tacerii? As zice ca sondajul telefonic da o mai mare impresie de anonimitate, fata de un sondaj direct. E posibil ca sustinatorii lui TB sa fie mult mai vocali prin prisma ultimilor evenimente si sa-i reduca la tacere pe cei anti? Eu credeam ca cei "tacuti" sunt cei pro TB.

    In ce masura asa numita spirala a tacerii poate afecta rezultatele unui sondaj? Pot aparea rezultate semnificativ diferite din aceasta cauza? Daca da de cate procente poate fi vorba?

    2. Se poate determina un trend avand in vedere ca primul sondaj e inceput cu 2 zile mai devreme (67% din 51% -> 73% din 61%)? Nu ar fi trebuit ca ultimile evenimente sa determine un trend opus?

    3. Cum e posibil ca cifrele din sondaj sa difere atat la aceeasi intrebare cand procentul de respondenti e asemanator? Presupun ca diferenta telefonic-direct ar putea fi o cauza, precum si celelate intrebari care ar putea crea un anumit "context" pt persoana sondata. Totusi cum se face ca 73 - 67 > 2.6 + 2.9?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Cred că există o "spirală a tăcerii" pro-TB. Ca şi la locale în cazul "spiralelor tăcerii" pro-PDL şi pro-PPDD, nu vom descoperi amploarea ei decât după vot... dacă şi atunci.

      2. şi 3. Întrucât nu lucrez nici pentru ARP, nici pentru Avangarde, nu am la dispoziţie mijloacele pentru a da un răspuns direct la aceste întrebări.

      Ștergere
    2. Înclin să cred că există o „spirală a tăcerii” anti-Băsescu. Sunt oameni din rural, din orașele mici sau din categorii sociale care nu sunt foarte prezente pe internet și a căror opinie nu este cunoscută decât prin intermediul sondajelor.

      Există o tabără pro-demitere care așteaptă cu nerăbdare să iasă la vot. Nu pot aprecia mărimea ei, dar sigur nu este suficientă pentru îndeplinirea cvorumului. Chiar dacă nu sunt toți votanți USL, ei văd în eliminarea lui Băsescu cea mai la îndemână soluție pentru depășirea blocajului politic.

      Ștergere
  4. Uite aici sondaje mult mai credibile decat astea aruncate pe piata in disperare de USL.


    http://www.petitieonline.ro/sondaj/rezultate/sunteti_de_acord_cu_demiterea_lui_traian_basescu_-s35702045.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un astfel de sondaj nu e reprezentativ din punct de vedere statistic nici măcar pentru toţi utilizatorii de internet din România, darămite pentru români ca atare.

      Ștergere
  5. Eu zic ca sondajul din linkul de mai sus este mult mai reprezentativ decat cele ale PSD facute pe cateva sute de subiecti. Sondajul ala are aproape 2000 de raspunsuri pana acum. Si nu vb doar de sondajul ala, sunt mai multe care indica aceleasi rezultate in ultima vreme 60-70% anti demitere. Si +50% pt MRU la prezidentiale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 2000 de oameni care răspund pe un website sunt mai puţin reprezentativi pentru ***întreaga populaţie adultă cu drept de vot*** din România decât un grup de 1100 care ia în calcul distribuţia rural-urban, pe regiuni istorice, pe sexe, pe nivele de educaţie, etc..

      Ștergere
  6. Avangarde e condus de Pieleanu. Marius Pieleanu.
    Cine e M. Pieleanu?
    Una dintre cele mai abjecte slugi ale PSD.
    Deci, despre ce vorbim?

    RăspundețiȘtergere
  7. 1. Am mari rezerve cand vad un sondaj facut de o firma privata care incaseaza bani de la partide ca sa le promoveze...
    2. Intrebarea cu MRU a fost intentionat pusa aiurea. Cine il voteaza daca va candida din partea PDL??? Pai atunci intrebarea opusa ar fi cine il voteaza pe Crin Antonescu daca va candida din partea PC/Antenele lui Voiculescu. Nici macar nu are sens, avand in vedere ca ar fi o batalie la prezidentiale, deci cu siguranta ar candida ca independent.

    RăspundețiȘtergere
  8. PDL are propriile sondaje, dar probabil evită să le facă publice dacă rezultatele nu îl avantajează pe Băsescu. Dacă ies cu sondaje măsluite pro-Băsescu se descalifică și ei și institutele cu care lucrează.

    Cred că suporterilor lui Băsescu le este greu să înțeleagă că sunt mult mai mulți oameni care nu îl mai vor pe președinte. Percepția lor este denaturată de faptul că ei și cunoscuții lor fac parte cam din aceleași categorii sociale, au aceleași convingeri, majoritatea prietenilor lor îl susțin pe Băsescu, sunt activi pe internet și cred că sunt mulți alții ca ei. Ori nu este așa.

    Cel puțin în acest moment, există în România o majoritate mai puțin vocală, mai absentă din spațiul public, anti-Băsescu și care nu rezonează la discursul liderilor de opinie interni și externi și al relatărilor din presa internațională.

    Mai mult, această majoritate ar putea fi deranjată de ingerințele „străinilor” în ciorba noastră internă și asta i-ar motiva și mai mult să iasă la vot și să dea cu tifla „deștepților” și „europenilor” care ne dau lecții și ne spun ce trebuie să facem la noi în țară.

    RăspundețiȘtergere
  9. Intrebare: ARP - 1010 subiecti - marja de eroare 2,6%; Avangarde - 1150 subiecti - marja de eroare 2,9%. Pe aceeasi populatie 18+. Ceva nu inteleg. Poate ma lamuriti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este vorba cel mai probabil de estimări diferite cu privire la numărul de români cu drept de vot aflaţi realmente în ţară.

      Ștergere
    2. E posibil,dar...greu de raspuns. avangarde vorbeste de iNS 2010, ARP nu vorbeste...

      Ștergere
  10. am si eu o nedumerire... cum or fi facute sondajele astea "reprezentative? Daca a fost folosit esantionul national - mereu upgradat de INS... nu prea bate cu listele de vot.
    Exercitiu: daca avem un procent de 65% prezenta de vot dintr-un numar estimat de 7-8 milioane, cat inseamna aceasta prezenta procentual raportata la un numar de 9 milioane de oameni???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Această întrebare trebuie adresată institutelor. Există mai multe răspunsuri posibile, dar nu eu sunt în măsură să le furnizez.

      Ștergere

Arhivă blog