Sebastian Lăzăroiu a fost intervievat ieri de către ziare.com. A avut loc următorul schimb de cuvinte:
Întrebare ziare.com: "A salvat suspendarea dreapta de la o infrangere grea la alegerile parlamentare din noiembrie?"
S.L.: "A ajutat-o. De salvat nu te salvezi decat singur. A ajutat-o pentru ca cei dezamagiti de PDL au vazut ca oricat de multe le-ar putea reprosa acestora pentru perioada lor de guvernare diferenta intre ei si cei de la USL este ca de la cer la pamant.
PDL a respectat in mare masura democratia si in totalitate statul de drept. USL a incercat sa schimbe ordinea constitutionala printr-o lovitura de stat. Acum depinde de ei. Daca sunt capabili sa lase la o parte orgoliile, si ma refer la toti cei care se revendica de centru-dreapta, si sa stranga randurile pentru alegerile parlamentare. Pentru ca acum dreapta nu mai apara doar niste valori de dreapta.
Dreapta poate ramane singurul scut pentru democratie si statul de drept.
Noi nu mai avem acum o polarizare stanga-dreapta in Romania. Avem o polarizare intre cei care apara democratia si statul de drept, pe de-o parte, iar, de cealalta parte, o mana de anarhisti care vor sa isi subordoneze statul".
Este posibil ca rândurile de mai sus să reprezinte mesajul principal al alianţei PDL+ICCD+NR+... pentru parlamentare (care au loc peste 100 de zile). Ele sunt în fapt ecoul unor teme enunţate de Traian Băsescu în campania de la referendum. Câteva observaţii scurte:
1. Mişcare simetrică a pieselor de pe tabla de şah. Va pune USL accentul la parlamentare pe Traian Băsescu? Atunci şi tabăra asociată preşedintelui va încerca şi ea să utilizeze referendumul. Şi asta pentru că referendumul i-a oferit acestei forţe politice o oportunitate pe care o voi detalia ceva mai jos.
2. Posibilitatea unei alianţe cu PNL sau PSD a dispărut. Idem racolarea traseiştilor. O eventuală rupere a USL a devenit irelevantă. Conform tezei că evenimentele din perioada 3-6 iulie au fost o lovitură de stat, e imoral să guvernezi alături de cei care au votat în sprijinul loviturii de stat în mod repetat. De pe 7 iulie, fiecare parlamentar şi politician PNL sau PSD este nefrecventabil pentru Marea Alianţă din Jurul PDL: cine nu şi-a dat demisia, opunându-se astfel loviturii de stat, a fost de partea loviturii de stat confom perspectivei de mai sus. Nu există un PNL bun, dalb şi curat, cu care să se poată face coaliţie de guvernare pentru 2013. Şi nici PSD nu mai este utilizabil.
Singurele cărări deschise pentru alianţa din jurul PDL:
a) guvernare alături de PPDD (eventual şi cu UDMR şi minorităţi)
sau
b) guvernare alături de UDMR şi minorităţi dar fără PPDD
sau
c) rămânerea în opoziţie
sau
d) retragerea şi negarea tezei loviturii de stat, lucru care ar redeschide posibilitatea colaborării cu PNL, PSD şi traseişti provenind din aceste partide.
Cu excepţia ultimului scenariu, care prezintă dificultăţi aparte şi aproape imposibil de eliminat, le vom explora pe toate în continuare.
3. Subiectul ameninţărilor la adresa democraţiei permite reactivarea celor care ar fi votat "nu" la referendum dacă n-ar fi fost boicot şi care nu aparţin electoratului PDL - poate un milion de persoane, poate mai puţini, poate mai mulţi. Paragraful următor conţine o estimare în acest sens.
3 şi jumătate. Calculele sunt frumoase şi simple. Cu 39% din voturi + redistribuire (4%) + UDMR (5-6%) + minorităţi naţionale (3%) se obţine o majoritate în parlament. Câţi oameni ar fi votat NU la referendum dacă nu exista cvorum? Aproximativ 3,3 milioane. Aceşti 3,3 milioane ar fi 39% din votanţii de la parlamentare sau chiar mai mult doar dacă prezenţa totală este de 8,4 milioane sau mai puţin. În alte cuvinte, dacă toţi votanţii potenţiali anti-demitere de la referendum vin la vot la parlamentare, iar prezenţa totală este sub 8,4 milioane, ICCD+PDL+NR+.... are procentele necesare pentru a guverna.
Dacă lucrurile nu stau cum trebuie, mai există şi opţiunea parteneriatului cu PPDD.
4. Prin accentuarea temei asediului anti-democratic, se eludează în mod elegant punctul slab al axei PDL-ICCD-NR, şi anume lipsa de soluţii economice, ba chiar reputaţia nefericită din acest punct de vedere cu care PDL şi-ar contamina partenerii de proiect politic. Când tema centrală a discursului e democraţia, nu mai e timp şi loc de detalii care să ţină de programul economic. Ceea ce e bine pentru alianţa din jurul PDL - nu e clar câţi din oamenii de la punctul 3 vor un program economic de dreapta.
5. Articolul 85 din Constituţie poate fi citit aici. În caz că nu este evident: cine va ocupa Palatul Cotroceni la începutul lunii decembrie va decide câştigătorul real al alegerilor, indiferent de voturi, procente, mesaje şi tactici de campanie. Aceste subiecte rămân totuşi relevante de vreme ce prezintă un interes intrinsec...
6. "Noi nu mai avem acum o polarizare stanga-dreapta in Romania." Ideologia e abandonată temporar şi înlocuită cu alte moduri de relaţionare cu situaţia critică, exact ca la Stalingrad. Şi, tot ca la Stalingrad, mişcarea va aduce beneficii. În clipa de faţă raportul dintre cei care spun că ar vota USL şi cei care spun că ar vota PDL este de cel puţin 3-la-1. Chiar dacă el s-ar reduce la 2-la-1 (lucru probabil), diferenţa este mult prea vastă. Nu sunt puţini oamenii de stânga sau centru, ne-USL-işti sau foşti votanţi USL la locale, care sunt îngrijoraţi de ce s-a întâmplat în iulie, ar fi votat NU la referendum dar n-ar vota niciodată PDL la parlamentare, pentru că nu se identifică cu programul dreptei reformiste aşa cum a arătat el în ultimii trei ani şi nici nu au simpatie pentru liderii PDL.
7. Aparenţa uninominală a procesului electoral va cauza mari dureri de cap Alianţei din Jurul PDL. În funcţie de colegiu, "votul pentru salvarea democraţiei" ar trebui să fie un vot... pentru Elena Udrea, Roberta Anastase sau pentru alţi lideri PDL cu reputaţie proastă. Ceea ce, în mod evident, ar periclita întreg proiectul, ducându-l în aria tragicomicului.
De văzut ce şi cum va reuşi să facă comisia de integritate condusă de Monica Macovei.
8. Victoria alianţei din jurul PDL este posibilă. Dar atenţie la ce ne referim. Ţinta alianţei nu e 50%, nici 40%. Chiar şi cu un 30% se poate guverna (oare ce minister va cere Dan Diaconescu pentru el însuşi?). Dacă interviul de mai sus sugerează planul ideatic al campaniei dreptei reformiste pentru la toamnă, nu este un mesaj de aruncat la gunoi, el maximizând oportunităţile într-o situaţie care nu e ideală.
Pe de altă parte, şi o înfrângere ar fi utilă - de obicei dreapta pierde votanţi când guvernează şi câştigă susţinători atunci când se află în opoziţie. Iar în 2014, după doi ani de guvernare USL, ar veni prezidenţialele - miza reală a dreptei, din 1990 şi până acum.
Observaţie de final: te rog să remarci fineţea cu care Sebastian Lăzăroiu formulează anumite idei: antiteza este între "cei care apără democraţia şi statul de drept" (votanţi şi politicieni împreună, separarea dintre cele două sub-grupuri dispărând) şi respectiv "o mână de anarhişti care vor să îşi subordoneze statul". Votanţii USL nu sunt menţionaţi tocmai datorită superiorităţii lor numerice iar liderii USL sunt descrişi ca un grup izolat, lipsit de putere şi de capacitatea de a acţiona organizat. Par detalii, dar de astfel de "detalii" depinde calitatea actului de comunicare.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
►
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
▼
2012
(200)
- ► septembrie (11)
-
▼
august
(9)
- Replică din partea CSOP şi răspuns
- Povestea sondajelor, din mai până în august
- Sondaj CSOP - mijlocul lui august
- IRES despre referendum
- Mesajul opoziţiei pentru la toamnă?
- Misterul dreptei româneşti (partea 2)
- O reacţie la "Milioane de români: despre populism ...
- Privind înapoi spre luna referendumului: sondaj IMAS
- Falia - descriere şi potenţiale soluţii
nu imi place sa aduc argumente de (ne)autoritate, dar experienta a demonstrat ca Lazaroiu a spus in ultimii 3-4 ani numai prostii. e foarte greu sa fie luat in serios ceva ce are ca ipoteza cuvantarile sus-numitului.
RăspundețiȘtergereAtenţie: el nu face aici estimări analitice, ci enunţă un mesaj politic.
ȘtergereGresesti.
ȘtergereCred ca el a fost primul care a aratat detaliat pana intr-un punct planul acestei lovituri de stat organizat de USL. La acel moment nu l-am crezut...
Sunt de acord, cu un amendament... Se va incerca achizitia de parlamentari de la USL iar moralitatea.... Care moralitate?
RăspundețiȘtergereDreams
RăspundețiȘtergereCa deobicei, esti pe stanga! Te-am ghicit si pe tine din prima...
ȘtergereGreetings. Io cred ca situatia e un pic mai complicata.
RăspundețiȘtergerei. unii din cei care au votat DA la referendum au afirmat ca vor vota anti USD, pentru a-i taxa pentru modul (considerat ilegal) in care au ajuns la referendum. blogul la coltul strazii exprima o asemenea opinie
ii. videanu se arata dispus sa colaboreze cu psd, si am vazut opinia vehiculata (relativ) intens pe bloguri pro-PSD. ceea ce arata ca: x) videanu sau PD in totalitatea sa nu inteleg nimic din ce s-a intimplat pina nu se vad cu catusele la miini si xx) strategia "Petrica si lupul" adica "sariti, lovitura de stat" nu e inca foarte clara pentru aceiasi videanu, respectiv pd
iii. alianta de dreapta arata jalnic. pentru un votant de dreapta, adica eu, e complet inacceptabila prezenta celor din poza.
iv. pd arata in continuare ca nu stie sau nu reuseste sa isi ascunda oamenii cu probleme. udrea in continuarea da interviuri, in continuare scrie pe blog, in continuare apare pe te miri unde. si ca ea sint multi.
v. pd nu are oameni cu carisma. la mitingul din 26 iulie spectacolul a fost absolut dezastruos. dezolant chiar. stiu, am fost de fata.
vi. dpdv electoral, ppdd a demonstrat ca nu prea are tractiune, in ciuda sondajelor. e interesant de vazut ce va face in urmatoarele 100 de zile.
vii. daca dreapta se hotaraste pe un mesaj de genul "sariti, lovitura de stat" si daca acest mesaj prinde, s-ar putea sa avem o surpriza si udmr sa nu mai prinda parlamentul. un pic de wishful thinking, aici.
viii. si mai este si scenariul "lacomia salveaza romania" in care cresterea euro si alti factori economici sa dea de gindit asistatilor, indreptindu-i spre... habar n-am cine.
scuze pentru lungimea comentariului.
iii. nu stiu la cine te referi cand vorbesti de prezenta celor din poza dar tin sa-ti reamintesc ca una dintre metodele securiste de a scapa de oamenii valorosi este sa-i denigreze aruncand tot felul de acuze credibile sau nu, manjind cu noroi etc. Prin acest procedeu suntem lipsiti de lideri, indiferent cat de buni sau rai ar fi, ceranduni-se tot timpul sa ne gasim altii, pe care, de altfel, imediat ii ataca cu aceleasi procedee. In contrapartida daca observi la USL sunt practic aceiasi oameni de peste 20 ani desi in presa au fost dovediti de multe ori ca fiind corupti, hoti (plagiatori), lenesi, nedemocrati, chiulangii etc. Totusi lumea ii voteaza, cateodata ne miram si de ce dar se pare ca aceasta consecventa in pastrarea liderilor are succes la public.
ȘtergereProbabil ar trebui sa dezarmam mai greu cand auzim acuze la adresa liderilor partii politice de partea careia suntem si sa-i sustinem cu mult mai multa consecventa. Voi chiar credeti ca de exemplu Boc, Videanu, Udrea sunt la fel de rai ca si ponta, fenechiu, antonescu etc.?
v. dar USL are oameni cu charisma? Charisma este creata de media si stim din pacate ca PDL a pierdut razboiul asta.
@anonim. nu vorbeam cu tine dar hai, fie.
Ștergereiii. ma refer la baiatul ala de pnt-cd, o figura sinistra, la blaga, care e extrem de departe de a fi un tip valoros (si e chiar suspect de blat. stiu, noroi) si la baietii aia veseli de la noua republica. si ma refer in special la mru, care mie personal nu mi-a dovedit mare lucru. daca ne aducem un pic aminte a fost sef la sie pina acum ceva vreme iar daca facem o corelatie cu ce s-a intimplat dupa... dam in conspiratii.
iii bis. udrea, boc, videanu, sint de 100 de ori mai rai decit ailalti. ar trebui sa stea acasa. de ce sint mai rai? pentru ca si-au batut joc de niste sperante puse in ei. da, s-au abtinut de la a juca in picioare constitutia, bravo lor dar... cam atit.
v. pentru electoratul lor probabil ca au, nu ma pronunt.
Foarte interesant, tocmai a aparut o grupare macar aparent de dreapta, care tinteste populatia cu indeletniciri predominant agrare. RAmane de vazut ce tractiune va capata ea in cateva luni.
RăspundețiȘtergereDetalii ? Nu de alta dar ma incadrez perfect in targetul lor ...
Ștergerehttp://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Fuia-demisionar-PDL-Impreuna-fermierii_0_758324286.html
ȘtergereIn legatura cu interpretarea art. 85 din Constitutie, este intr-adevar precedentul din 2009, dar sa fim seriosi, Basescu nu are si nici nu pare sa mai aiba in viitorul apropiat sustinerea din 2009. Nu trebuie sa ignorati nici textul art. 103 din Constitutie:
RăspundețiȘtergere"Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".
Or, textul normativ de mai sus infirma teza ca presedintele poate numi pe oricine, de la orice partid, in functia de prim-ministru. Repet, blocajul din 2009 a fost posibil in acel context, cu BAsescu (inca) popular.
Dar scenariul de la pct. 5 nu mai este posibil si dintr-un alt motiv: aceasta interpretare la limita legalitatii a art 85 si art 103 din Constitutie si care va conduce fireste la un nou blocaj, va atrage o lipsa de popularitate si mai accentuata a lui TB si a celor care il sustin.
Complet fals. Citeste mai atent art 130 si o sa observi ca procedura corecta este, in cazul in care nimeni nu detine majoritatea absoluta, sa nominalizezi pe oricine (indiferent de partid) este capabil sa obtina aceasta majoritate prin aliante. Acesta este scopul consultarii partidelor, gasirea candidatului. Altfel daca numesti in mod automat partidul care are cele mai multe voturi dar nu peste 50% acesta, posibil, nu va trece de investitura daca nu face aliantele necesare.
ȘtergereAceasta nu are legatura cu popularitatea sau nu a presedintelui are legatura cu principiile democratiei! Nerespectarea lor pe motive de simpatii populare de moment duce la lovituri de stat si calcarea principiilor si legilor. Nici vointa populara si nici cea parlamentara nu pot fi absolute, trebuie sa se supuna legilor.
Din motive evidente - nici un parlamentar n-are chef să se întoarcă la campania electorală pentru că parlamentul a fost dizolvat pentru că parlamentul nu a acceptat propunerile preşedintelui - majoritatea parlamentară se pliază mai mult sau mai puţin voit după voinţa preşedintelui.
ȘtergereDa, fireste, poti numi pe oricine ar obtine majoritatea. Insa eu nu faceam teoria dreptului, ci comparam ipoteza nerealista de la pct. 5 reluata la pct 8, in sensul ca va mai fi posibila o guvernare sprijinita activ de o minoritate parlamentara. Nu cred, dintr-un motiv foarte simplu: sprijinul popular al lui Basescu din 2009 nu se regaseste in prezent.Or, tocmai acesta a fost fundamentul unei guvernari a unei minoritati parlamentare. De asemenea, guvernul interimar ramane cel al lui Ponta, in ipoteza data, ceea ce oricum nu convine(deosebire esentiala fata de 2009, unde Boc a ramas totusi prim ministru interimar timp de mai bine de 2 luni). Iar sprijinul popular dat lui Basescu se rasfrangea firesc asupra PDL-ului, in cazul in care se ajungea la alegeri anticipate.
ȘtergereAi dreptate, nu am luat în calcul aceste lucruri.
Ștergereprieteni basescu a facut abuzul de care spuneati pentru ca o suspendare era inutila cu putin timp inainte de prezidentiale
Ștergereacu,ma daca ar face la fel va fi suspendat IMEDIAT
nici nu se pune in discutie dizolvarea parlamentului ca nu o apuca
sa va dea domnul gandul cel bun si sa nu mai rataciti pe aratura
Vorbim (şi) despre numirea lui Boc, care a avut loc după alegeri.
ȘtergereViata bate scenariile. Dar analiza lui Lazaroiu nu-i rea deloc.
RăspundețiȘtergereAvind in vedere timpul scurt pina la parlamentare, apreciez ca nu se va schimba mai nimic in structura electoratului. Surpriza cea mai probabila ar fi decizia USL-istilor de a modifica acum Constitutia, intr-o incercare disperata de a elimina presedintele si a incaleca justitia. Incercarea ar fi riscanta pentru USL, caci aminarea parlamentarelor pe fondul crizei economice, conduce inevitabil la pierderi electorale pentru putere.
Eu nu cred in scenarii de genul asta. Atat timp propaganda pdl-lista tot insista ca doar cei mai slabi de inger au votat pentru demiterea lui basescu asta nu va face datat sa cristalizeze votul pentru USL.
RăspundețiȘtergereEu cred ca acum obiectivul USL este obtinerea unui scor de 60-66% in asa fel incat sa elimine orice rezistenta posibila a pdl. Si cred ca este posibil, in functie de cati se prezinta la vot.
Taberele sunt deja cristalizate in mare parte.
ȘtergereCat despre discursul PDL ... nu pot decat sa-mi amintesc cum am fost injurati, fara perdea, de media PSDista cei care nu am votat cu Geoana la prezidentiale.
Iar scorul alegerilor, il stiti deja de la locale unde USL pe general a facut putin peste 50%, cu mentiunea ca PDL a mai castigat cateva procente.
Dar fiti fara griji, o sa avem uninominal. Cu 50% or sa ia 70% din locurile in parlament. Sa vezi atunci partidul unic renascut.
Sunt 100 de zile. Dreapta Poate câştiga cel puţin 25 de procente. Prin.
RăspundețiȘtergere- Un maraton inteligent susţinut de comunicare din partea reformiştilor, axată pe trei teme, justiţie, economie şi destin europeean.
-o campanie bine organizată pozitivă din poartă în poartă cu noii candidaţi, direct pe teren simplu întrebând doleanţele cetăţenilor. Nici nu trebuie soluţii inventate în primul rând trebuie ascultaţi cetăţenii.De exemplu, Vă asigur pe axele feroviare care leagă capitala de periferie subiectul administrării CFR e unul primordial , capitolul transport e unul primordial dar considerat marginal de politicieni, astfel că dreapta poate puncta inteligent.
- o campanie inteligentă cu costuri reduse începând de astăzi pe mediile online Social Media ar suplini absenţa fondurilor.
- ceea ce lipseşte acum reformiştilor e absenţa curajului de a lua direct în piept realitatea nepotrivită pe teren(impopularitatea tăierilor de pensii şi salarii dar USL-ul tocmai a dat argumentele cu care această impopularitate poate fi combătută...scăderea leului, deprecierea vieţii)
Părererea mea e că Politica celor care vor reforme s-a izolat într-un mediu numeric relativ redus, şi elitist, oameni raţionali şi conştienţi dar care nu fac efortul mediatizării face to face cu electoratul ăla care ştim că nu sunt strălucitori intelectual dar face diferenţa. Dacă aş fi în România candidat în propriul colegiu electoral mi-aş începe vizitele de azi.
Subscriu intrutotul. O campanie pozitiva inteligenta, atenta la problemele cetateanului, si care in acelasi timp sa educe asupra principiilor dreptei. As planui campania aceasta cu gandul unui agricultor: fiecare vizita, adunare, discurs sa fie ca si mersul la o gradina unde culegi, scoti buruienile din straturi, si pui in loc samanta din care va rodi noua recolta.
ȘtergereNici o "campanie pozitiva inteligenta, atenta la problemele cetateanului" nu va sterge convingerea celor peste 7 milioane "DA" ca USL a dat, iar PDL-Basescu a luat. Ce a avut de demonstrat, PDL-Basescu a demonstrat in 2008-2011.
ȘtergerePoate dupa o perioada de opozitie a "dreptei" va rodi noua recolta.
1) Nici eu nu văd foarte probabilă ruperea USL şi alierea dreptei cu PSD sau PNL pentru guvernare. Oricum, niciodată nu trebuie exclusă şi mica probabilitate ca lucrurile să nu se întâmple cum s-a pronosticat (Lăzăroiu este maestru în profeţii care nu se realizează), caz în care PDL are totuşi o portiţă de recuperare a unei alianţe cu PDL sau PNL: anume, odată cu ruperea USL să aibă loc alegeri pentru conducerile celor două partide (a se vedea tot mai multele mesaje publice de numulţumire ale unor liberali, care arată că atmosfera în interior este încă şi mai tensionată), iar PDL să susţină apoi că "garda veche" a plecat şi că, astfel, PSD şi PNL redevin frecventabile. Repet, însă, probabilitatea astăzi a unei asemenea evoluţii este mică.
RăspundețiȘtergere2) Cred că guvernarea alături de PPDD se va dovedi o idee greu de înghiţit pentru mulţi votanţi de dreapta. O altă "soluţie imorală", parcă şi mai greţoasă. Ea va fi greu de înghiţit chiar şi pentru unii membri PDL (Monica Macovei), cu atât mai mult cu cât DD este anchetat penal.
3) Nu este limpede de unde aţi obţinut 39%, un procent pe care mi l-aş dori dar care mi se pare excesiv de optimist. Aţi putea detalia, vă rog?
4) Nu sunt convins că preşedintele în funcţie la momentul alegerilor va avea un rol important. Îl vedeţi pe TB susţinând un guvern minoritar, de exemplu? Simplul fapt că PDL a acceptat trecerea în opoziţie iar TB l-a numit pe Ponta arată cam cum s-ar desfăşura lucrurile. Mai mult, cu o încredere publică fragilizată şi sub ameninţarea încă unei suspendări, TB nu are de ce să rişte, punându-şi votanţii USL în cap şi putând duce la proteste mult mai violente decât cele de astă-iarnă.
5) Pesoanele cu probleme mari de imagine (Udrea, Anastase etc.) ar trebui fie să treacă în rezervă pentru o vreme, fie măcar să se mulţumească cu roluri "decorative" sau importante în partid dar neimportante în restul vieţii politice (trezorier, preşedintă a organizaţiei de femei etc.).
6) Mi-ar plăcea încă şi mai mult să vă citesc dacă aţi renunţa la persoana a doua singular şi aţi recurge la adresarea formală. Regret contaminarea vieţii publice cu acest flagel nenorocit.
Erată la punctul 1: "recuperare a unei alianţe cu PDL sau PNL"
ȘtergerePDL -> PSD
Mai fratilor,voi chiar sinteti sanatosi la cap,sa ajungeti sa comentati spusele lui Lazaroiu ? Nu stiti cine este ? Este cel care il considera pe Bertold Breht "comentator" la Le Figaro sau Le Monde,este cel care vorbeste,cu cine este dispus sa-si piarda timpul cu el,doar pentru a fi socotit "persoana publica",cel ale carui "previziuni politice" au fost 100% infirmate imediat de realitate.Oare toate nulitatile suparate pe viata merita comentarii ????
RăspundețiȘtergereEl este un vector de comunicare al forţelor apropiate preşedintelui şi contribuie şi la componentele de analiză şi strategie. Ce spune el e important datorită poziţiei informale pe care o ocupă, indiferent de alte considerente sau opinii personale.
ȘtergereBertolT(!) BreCht (cu T la sfarsit, nu cu D cum se aude)...
Ștergere...vezi Wikipedia pt detalii.
Lazaroiu a spus o prostie iar dvs. tineti sa aratati ca sunteti la fel de "specialist".
"Oare toate nulitatile suparate pe viata merita comentarii ????"
Raspuns: NU, dar poate mai afla lumea ca e BertolT nu BertolD.
nu mai visati la aliantza cu liberalii
RăspundețiȘtergereei sunt de o mie de ori mai anti pd decat pesedistii
sigur ceva infiltrati care sa dezerteze or mai fi .dar cam atat
si cata vreme ciolanul va fi la un usl cu 70 la suta mandate si aia vor sta linistiti acolo
lazarescu asta e un lansator de petarde fasaite.
RăspundețiȘtergere1. usl e pe cai mari si nu are de ce sa se desparta.ultimul sondaj o arata cu 62% preferintede vot.ponta 47%,antonescu 42%. pdl 16% la fel si basescu cu 16.
2.vot uninominal in doua tururi. udmr mort,ppdd pa si pdl mai vedem.
3.in caz ca pdl ar lua cum ziceti voi 30 si ceva la suta. sa fim seriosi usl peste 51% numeste presedintii camerelor si suspenda presedintele. presedintele interimar numeste primul ministru iar apoi mai vedem. asta daca nu-l suspenda la 1 nov iar ca sa se elimine posibilitatea boicotului. eu asa as face.
4.luna viitoare se dau retinerile de la cass iar in dec se vor da inca 8% la bugetari.
5.ministerul justitiei acum e la usl si vor fi si procurorul general in oct si poate mai curand cel de la dna.
6. dosare cu ridzi,videanu,berceanu,blejnar,oltean,pinalti,udrea,traila,botis,mru chiar pentru negocierea guvernarii in timp ce era director sie in dec 2011.
7.urmeaza anchete parlamentare la sri si sie.pun pariu.
8.va fi mediatizat jaful de la hidroelectrica si comparat cu pensii ,salarii,medicamente...ca sa aiba corespondent in mintea cetatenilor simpli.
9.felul cum usl a pregatit debarcarea lui basescu si le-a lipsit doar putin sa le reuseasca, ma determina sa presupun ca urmatoarea incercare va fi si mai bine pregatita si va avea succes.acum se stiu resursele lui basescu si vor fi studiate ptr a fi anihilate total.ptr ca acum basescu a scapat la virgula.parerea mea...
10.referendumul a fost prea repede dupa locale si usl avea epuizate resursele de campanie.la parlamentare tot aparatul local va fi pus pe picior de razboi.maiales ca pana in dec toate deconcentratele,pana acum menajate vor fi asimilate.
11.pana acum o parte din media a incercat sa vada cum bate vantul.daca sondajele de opinie vor mentine constant electoratul usl, pdl si basescu va avea surprize.
12. basescu va sta cuminte, in banca lui si va lasa pdl singur.ptr ca ii va fi frica ca la prima declaratie gresita sa nu o ia in freza, dand motive de suspendare usl.ptr ca basescu nu isi joaca cariera politica ci libertatea si averea.
1. Înainte de locale USL era tot pe la 60% şi PDL pe la 15%. Rezultatele au fost însă altele.
Ștergere2. Neconstituţional, conform CCR. Poate din 2016.
3. Foarte probabil.
4. Crucial.
5. Depinde de TB.
6. Să vrea şi procurorii.
7. Interesant.
8. O idee bună pentru campanie.
9. Externul a fost cheia.
10. Mobilizarea USL a fost excepţională.
11. ?
12. Presiunea externă e iarăşi cheia pentru cvorum. Dacă cvorumul nu e necesar, game over pentru TB. Deocamdată USL ezită să facă o nouă suspendare. Motivele sunt multe.
Legat de Sebastian Lăzăroiu, repet ceva ce-am mai scris aici: în pasajul pe care l-am citat el nu face predicţii, nu interpretează scena politică, ci propune un mesaj. El va fi utilizat sau nu - şi probabil că va fi utilizat. Şi nu e rău - maximizează ce mai are PDL/ICCD/NR, adică cei care ar fi votat NU la referendum dacă n-ar fi fost boicot şi care nu votau deja PDL. Opţiunile sunt puţine, mesajul e utilizabil.
Ștergere11) Cred că laurentiucat se referă la faptul că ziare şi posturi TV până acum neutre (sau chiar pro-TB) ar putea vira către USL, pentru protecţie sau avantaje.
ȘtergereExistă însă o singură chestiune asupra căreia nu se opreşte nimeni: va tolera Occidentul o a doua suspendare, la doar câteva luni de la prima? Şi, mai rău, nebazată pe vreun motiv real? ("Încălcările constituţiei" reclamate de USL au fost deja tranşate în acest referendum, nu cred că mai pot fi reciclate pentru o altă suspendare.) Eu cred că nu, şi că mesajele din afară vor fi încă şi mai puternice. CCR va avea un cuvânt greu de spus în viitorul apropiat.
Niste chestiuni:
RăspundețiȘtergere1. Care dreapta reformista ? Era mult mai corect si decent sa spunem dreapta fomista. Sau reforma nu se paote face decat de niste "intelectuali" bugetofagi ?
2. N-a devenit nimic irelevant. Dupa cum insusi tu ai spus sau ai lasat sa inteleaga in articolele precedente(fara prea mare entuziasm, e adevarat) Basescu, PDL si politica dusa de ei este una a oportunismului crunt. Sau sa-i zicem populism desantat ?
Sa ne amintim de sistemul ticalosit ? De mariti salariile profesorilor ? De...nu exista criza, ne ocoleste ? De jos comunismul si marea coalitie cu PSD ? De UNPR si trasesitii lor ? De multe altele ? Ce a fost moral mai sus, din perspectiva lui Basescu si a PDL incat moralitatea sa fie un reper pentru viitor ? :-)
3. Cifre frumoase si vise si mai frumoase in conditiile in care nu se stie pe ce baza se vor organiza alegerile parlamentare. Astea date de guvern acum ? Recensamantul care arata 1,2 milioane de cetateni maghiari ? Si intr-un caz si in altul chiar si cu DD n-o sa stranga PDL 3 milioane de votanti. Sa nu uitam ca DD n-are infrastructura.
4. Basescu nu mai poate intinde coarda prea tare oricat s-ar crede. A cheltuit prea multe favoruri acum incat sa mai poata scapa de o alta suspendare daca doreste sa inverseze artificial rezultatul alegerilor.
5. Nici chiar basistii nu cred prostiile lui Lazaroiu cu apararea statului de drept. Sunt chestiuni de campanie bune de scris pe bloguri la comentarii, la fel ca alea cu comunismul si reforma. In fapt PDL si Basescu nu mai au scapare.
Punctul 2 mi se pare o gluma buna.
RăspundețiȘtergereDe ce sa fie imposibila pentru Basescu si PDL formarea unei majoritati guvernamentale in care sa coopteze pucisti din USL? O parte din cei 322 au sprijinit guvernele Boc timp de 3 ani(ex. Nicolicea, virf de lance la prima suspendare a presedintelui). Sa ne amintim si de solutia imorala PUR a lui Voiculescu. Pentru putere nu e nimic destul de imoral.
Cit despre PDL -"aparatorul democratiei si a statului de drept", alta gluma, dar nesarata. "Dreapta" PDL a ajutat democratia in aceeasi masura in care a ajutat si clasa mijlocie sa se dezvolte. Indicatorii masurati de organisme internationale independente ne arata care a fost realitatea in 2008-2011:
"Pe ansamblu, performantele democratice ale Romaniei scad de la an la an. Romania se instaleaza din ce in ce mai solid in categoria democratiilor problematice - si, tinand cont de trend si de intamplarile din aceasta vara, e foarte probabil ca rezultatele pe 2012 vor fi si mai proaste.
Pentru a intelege mai bine lucrurile, am comparat performantele Romaniei cu cele ale catorva state din regiune - Bulgaria, Ungaria, Polonia si Slovacia - si cu cele ale tarilor baltice (Estonia, Letonia si Lituania). Toate aceste tari sunt democratii imperfecte.
In privinta scorului general, intre 2008 si 2011 caderea cea mai accentuata apartine Romaniei - 52 de sutimi, de la 7,06 la 6,54. Ungaria cade „doar" 40 de sutimi, de la 7,44 la 7,04. Restul caderilor: Bulgaria 24 de sutimi, Polonia si Letonia 18 sutimi, Lituania 12 sutimi si Estonia 7 sutimi. Slovacia creste 2 sutimi, de la 7,33 la 7,35."
http://www.ziaruldeiasi.ro/opinii/statul-de-drept-2008-2011~ni8r3i
1.localele au fost organizate de pdl si era "normal" ca sa nu se realizeze ceea ce indicau sondajele.la locale doar in consiliile judetene si la prrimariile resedinta de judet usl a candidat sub liste comune. in multe cazuri orgoliile si interesele locale au canibalizat voturile usl impartite intre pnl si psd. laparlamentare si eventual prezidentiale e alta macare de peste.
RăspundețiȘtergere2.neconstitutional s-a declarat votul uninominal pur intr-un singur tur de scrutin si asta "din cauza ca suntem mai putini",curios... plus ca poate fi data oug.
6. procurorii ca mai toti slujbasii din tara asta se dau dupa cum bate vantul. noi nu avem institutii din cauza calitatii oamenilor ce le compun si a salarizarii precare.
9. externul va sta in banca sa ptr ca a luat tzeapa cu lovitura de stat, cu nr mare de voturi impotriva lui basescu( zdrobitor), cu faptul ca usl a recunoscut o sentinta a unui ccr penibil. ameria va fi ocupata cu alegerile, germania s-a abtinut,merkel are probleme in ucd si apar probleme mari cu grecia.daca apare o fereastra cat de cat "favorabila" basescu zboara.
10. mobilizarea usl a fost slaba si din inertie. caldura mare,fonduri epuizate de la locale, oameni plecati in concedii. sa vedeti la parlamentare organizare si mai vorbim.
11. presa va cauta audienta, dezvaluiri incendiare despre coruptie si publicitate, ori asta este acum un atu in crestere ptr usl.
12.la parlamentare, pdl si mai ales udmr, nu-si vor permite sa nu participe. prevad o prezenta masiva la vot ptr ambele tabere.
1) nu vă urmăresc argumentul
Ștergere2) când a fost povestea cu Curtea de la Veneţia, s-a aflat că recomandarea acesteia e să nu se schimbe legea electorală cu mai puţin de 1 an înainte de alegeri
6) vă contrazic: magistraţii (procurori şi judecători) au nişte salarii absolut babane (raportând la salariile din România); căutaţi pe net, acum câteva zile au fost făcute publice salariile judecătorilor din CCR (peste 10.000 lei/lună) precum şi pensia judecătoarei Lidia Bărbulescu (peste 20.000 lei/lună). Enorm!
9) argumentele dv. sunt neserioase: alegerile din SUA în niciun caz nu blochează activitatea lor diplomatică. Dacă vom avea continuitate (Obama), e clară linia lor. Dacă va ieşi un republican, va fi şi mai dur. Nu văd unde s-a abţinut Germania, am impresia că dv. nu prea citiţi presa. Germania a fost cel mai dur critic al metodelor recente ale USL. Iar dacă Grecia zboară, cu atât mai mare va fi îngrijorarea privind situaţia din România (nimeni nu vrea o contaminare). Mai mult, dacă Grecia zboară, unda de şoc economică va fi atât de mare încât nu le va mai arde guvernanţilor de suspendare.
10) se ştie că la parlamentare mobilizarea este mică, în mare măsură din cauza scârbei generale faţă de clasa politică. În 2008 participarea a fost de 39,26%!
12) UDMR participă mereu, orice-ar fi, şi mereu ia acelaşi scor, în jur de 6%.
Dacă se raportează la totalul populaţiei cu drept de vot, USL are 40%, presupun că PDL vreo 20%, UDMR cam 3%, PPDD cam 4%... Rămân vreo 30% care nu ştiu acum ce vor face. Ăştia sunt esenţiali. USL nu are cum să mai crească, ei de acum scad (lent). Rămâne de văzut dacă PDL va şti să învingă greaţa sau lenea acestor 30%, precum şi dacă va şti să atragă din electoratul PPDD/PRM. Alianţa cu PNTCD, NR şi FCD este un moft de imagine care poate prinde la oamenii nereflexivi, dar care nu saltă scorul alianţei nici măcar cu 1pp peste cel luat de PDL singur.
Mobilizarea slaba a USL-ului pentru referendum? tocmai cei din frunte au spus clar ca au facut tot ce era posibil.
RăspundețiȘtergereDeci organizarea nu a fost deloc slaba pentru referendum ci admitem erau nepregatiti cu banii fiind ca timp a fost prea aproape de locale dar firmele au contribuit din plin asa ca s-au gasit resursele necesare altfel nu am fi vazut atata masini pline cu traseisti.
Sa mai zicem, MAI-ul a contribuit din plin invitand oamenii la vot, plus in institutiile toate de stat sefii au facut 'invitatii' sa se voteze Da ca nu se stie a doua zi ce se intampla. Cam asta este realitatea s-a votat la super-turatie.
Legat de organizarea care va exista pentru parlamentare din ce se vede acum la sf. de august fiindca peste doua, trei luni va fi mai dur resursele financiare se cam epuizeaza si banii nu mai exista mai ales acolo unde se fura pe rupte adica in constructii, deci cotizatii mai mici mai putine de la firme. Poate eventual usl-ului sa-i aduca ceva Voiculescu din conturile externe ale sale sa fie sacul mai plin.
Guvernul a spus clar ca banii ce-i mai are sunt pentru reintregiri de pensii si sanatate macar pentru cateva luni ca nu se stie ca bani va avea din ian. 2013 sa supravietuiasca. Oare va ajunge usl-ul sa ameninte spunand dam pensiile sau salariile la bugetari dar votati? asta ar fi ridiculitatea maxima la care oamenii s-ar lasa calcati in picioare si nu ar fi nici o diferenta cu comunistii.
MRU in perioada aceasta trebuie sa caute si sa aduca oameni noi alaturi de el, greu ii va convinge fiindca oamenii nu sunt doritori sa se murdareasca cu niste neo-comunisti plagiatori.
din cate am oservat, auzit, la locale cheltuielile au fost facute de primari din diverse surse si aici a fost pe viata si pe moarte.lucrurile au fost luatepersonal si munca de lamurire s-a dus casa cu casa,om cu om. cel putin la tara si in orasele mici.cete de tineri mobilizate sa mearga prin localitate,imbracate in culorile partidelor,imprastiind pliante cu "promisiuni", banere si afise lipite peste tot.
RăspundețiȘtergerela referendum, lucrurile au fost lasate mai moale. doar ceva afise si discutii pe la carciumi si alimentare. oamenii ,cel putin in zona mea( baragan) s-au orientat de la tv si uitandu-se in buzunare si frigidere.
p.s.
vad ca se incepe si pe aici cu voiculescu,comunistii... in completare,putem spune ca mru a fost membru al cc al utc, ceea ce pe vremea aia era ceva. boc tot cu partidul era in gura si-n simtiri. iar to'arsu basescu...mai dadea foc la niste vapoare,mai facea un milion de dolari din contrabanda, mai cu securitatea pe la anvers ...cu ce putea si el saracu...
http://turambarr.blogspot.ro/2012/07/structura-votului-la-referendum-istorie.html
RăspundețiȘtergere@ Barbu Mateescu
RăspundețiȘtergereWeekend-ul acesta a sosit marfa proaspata (seria de sondaje IRES) si chiar daca nu stim cine le-a platit, rezultatele sunt (oarecum) surprinzatoare.
Vom avea o postare pe tema asta?
klahert
Trebuie triangulate. După nişte calcule sumare, ce spune sondajul IRES e de necrezut (mă refer la detalii, nu la intenţii de vot şi lucruri d-astea, mai vizibile).
Ștergere"De necrezut" nu înseamnă "fals". De aceea aştept oportunitatea de a face triangulări.
http://hydepark.ro/articol/articol/de-retinut-din-sondajul-ires-pdl-posibil-la-guvernare-1043.html
RăspundețiȘtergerehttp://www.dcnews.ro/2012/08/sondaj-csci-usl-62-pdl-nu-atinge/
oricate triangulari ati face, cifrele sunt aceleasi.
suntem 19 mil in tara si mai voteaza 150.000 afara.3,5 mil tineri sub 18 ani. 3-4 mil de cetateni nu voteaza constant. raman 11-12 mil de votanti care se prezinta constant la fiecare alegere. daca coroboram cifrele de la referendum si cu felul cum au fost tratati cei care au votat la referendum, tendintele sunt clare.
restul sunt abureli si vise aiurea portocalii...
Referendumul nu e întotdeauna aceeaşi poveste cu parlamentarele.
ȘtergereÎn 2007, au fost 6 milioane voturi anti-demitere.
La parlamentarele din 2008, PDL a luat 2,2 milioane voturi.
În 2007, au fost 2 milioane voturi pro-demitere.
La parlamentarele din 2008, PNL şi PSD - promotorii suspendării - au luat 3,4 milioane voturi.
Diferenţele sunt apreciabile. Evident, nu vom avea diferenţe atât de mari şi acum, dar totuşi să nu sărim la concluzii.
si diferentele dintre sondaje cum le explicati? sunt facute dupa referendum si diferentele dintre ele sunt destul de mari.
Ștergereprimul sondaj este la comanda romania tv.un post relativ independent. inca nu m-am dumirit cu cine tine.
ires-ul parca e al lui vasile dancu, care are niste polite de platit ptr plecarea lui rus din guvern si care face parte din fosta grupare de la cluj a psd. un fel de aripa pro pdl din tabara puterii.
Prefer să aştept până mai vin nişte informaţii/sondaje (CSCI lucrează pentru USL, din câte ştiam).
ȘtergereOh, este suficient să-i auzi pe Val Vâlcu, Corina Drăgotescu şi Bogdan Chirieac (sau să le citeşti blogurile pe RTV.net) ca să înţelegi cât îi arde existenţa prezidenţială a omului numit TB.
ȘtergereDar altceva vroiam să spun: Alin Teodorescu a acordat un interviu ziarului "România Liberă", comentând sondaje şi chestii conexe. Impresia mea este că omul e partizan rău (membru PSD autosuspendat, cu nostalgii evidente faţă de perioada "de aur" când juca şi el un rol în partid, i se vede clar aversiunea faţă de Ponta şi la final regretul penibil faţă de epoca Năstase). M-aş bucura dacă dl. Mateescu l-ar citi şi ar face unele comentarii pe marginea lui.
http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/seful-imas-ponta-a-facut-doua-gafe-care-i-au-intors-pe-liderii-ue-impotriva-lui-274980.html
Zicea foarte, foarte puţine lucruri de interes sociologic. De aceea nu prea l-am discutat aici.
ȘtergereEste adevărat, e mai mult un interviu de opinie. Pe de altă parte, Alina Mungiu-Pipidi citează în primul paragraf al unui articol rezultatele unui sondaj confidenţial al CCICS (cine e? nu am găsit nimic cu Google) pe care le-aţi putea corobora cu celelalte informaţii pe care le aveţi pentru o imagine mai clară. Redau mai jos citatele relevante.
Ștergere"70% din români sînt de părere că Traian Băsescu nu ar trebui să mai joace nici un rol, nici direct, nici prin succesorii săi în politica românească şi privesc cu mefienţă tot ce vine de la el. 45% din români se tem de tot ce provine din fostul partid comunist şi nu ar vota cu o formaţiune identificată ca avînd legături cu fostul regim, 80% spun net că nimeni din partidele care a mai guvernat România nu merită să mai revină la guvernare."
"Pentru cine se întreabă de unde provine sondajul din primul paragraf, el e produsul confidenţial al agenţiei CCICS, şi cine are bani de dat poate imediat verifica rezultatele."
http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/pentru-cine-bat-clopotele-ii-275029.html
Poate că e CSCI. Procentul de la TB nu mă surprinde. Ceea ce USL nu a intuit la campania de la referendum este că foarte mulţi din cei 70-80% dintre români care nu au deloc încredere în TB nu au nici în USL sau în liderii săi.
Ștergeresuper analiza lui alin teodorescu. mereu mi-a placut tipul si mi s-a parut realist,cu picioarele pe pamant.
RăspundețiȘtergerein interviul asta da cu barda in toti si criticile par relevante.
Şi eu sunt de acord că dă cu barda în toţi, dar criticile mi se par cumplit de subiective şi simţi cum îl roade pe om că a fost trecut pe linie moartă în partid, şi mai simţi şi cum plăteşte acum poliţe. (A.T. a fost şef al cancelariei lui Năstase când acesta era prim-ministru. Ehei, ce vremuri pentru el!)
Ștergere(Povestea că Ponta este prost privit de cancelariile occidentale deoarece ar fi acceptat lista lui Barroso mi se pare atât de tâmpită încât nici nu găsesc cuvintele pentru a o comenta. Şi am mai găsit şi alte exemple de aberaţii în interviul respectiv.)
@ a- il stiu pe alin teodorescu dinainte de era nastase. de pe vremea lui constantinescu parca. aparuse la un interviu pe antena 3 cand veneau minerii si ii punea in dificultate pe liderii acestora cu argumente de bun simt. tin minte ca spunea ca are familie grea 4-5 copii si traieste din salariu iar acestia pareau cumva stanjeniti sa se ia de un om din "clasa muncitoare". nu mi se pare frustrat. l-am vazut cu ceva timp in urma iar.
RăspundețiȘtergereideea ca ponta e privit rau de cancelariile ue nu e in spiritul a ce spui tu. parca nu ai citit interviul. e vorba de faptul ca prin participarea lui ponta fara legitimitatea necesara, au fost puse sub semnul contestarii hotararile consiliului european,facandu-le atacabile, ptr ca acestea se iau in unanimitate. ori asta e ceva ce nu am auzit pana acum si trebuie studiat. daca te uiti la ce spune despre "tenocratii" psd iar are dreptate intr-un fel. ptr ca in 90,psd-ul a racolat majoritatea cadrelor de conducere pe care acum le-a tras pe linie moarta.
daca te uiti in sondajul csci usl are 62% iar ponta si antonescu au sub cota aliantei, undeva la peste 40%(48-42).cum ti-am spus mai sus, articolul e tare,cel putin ptr mine...
@laurentiucat, eu am citit interviul dar dumneavoastră aţi trecut cam superficial prin el. Alin Teodorescu identifică două greşeli de politică externă ale lui VP: eu făceam referire la a doua, dumneavoastră n-aţi văzut-o decât pe prima. Cu prima (cea de care ziceţi dumnevoastră) sunt de acord şi eu. Cu a doua (mai citiţi o dată prima pagină a interviului!) nu sunt, deoarece mi se pare că nu există decât în ochii lui AT.
ȘtergereDesi are legatura mai mult cu mesajul puterii, as vrea sa intreb daca USL are o baza sa insiste pe faptul ca Basescu ar fi fost demis in conditiile unor liste electorale "reale". E clar ca jocul are reguli stabilite inainte de inceperea partidei, totusi liderii USL insista, iar la electoratul lor asta aprinde foarte bine. Presupunand ca numarul de 19 milioane aproximat de recensamant ar fi cel final, se pot aproxima cei cu drept de vot si se poate ajunge la o concluzie?
RăspundețiȘtergereSubiectul este foarte spinos şi merită o discuţie lungă de tot. Până când nu vin la INS rezultatele recensământului defalcate pe categorii de vârstă, estimările nu pot începe.
ȘtergereDincolo de datele INS, există două probleme care nu mai au de a face cu numerele, ci cu interpretarea legilor - iar sociologia nu ne mai poate ajuta aici, ci doar dreptul.
Ștergere1) Dintre cetăţenii români cu drept de vot, cei care nu au acte de identitate valabile la data referendumului pot fi "scoşi" post-factum(!) din cvorum?
1') Alternativă mai uşor de acceptat legal: dacă se acceptă predarea listelor de electorale cu doar 5 zile înaintea votului, pot fi consideraţi cu drept de vot numai cei ce au un act valabil cu 5 zile înaintea votului (5 e doar un exemplu, ar putea fi şi 3).
2) Nu contestă nimeni, cetăţenii români din străinătate au drept de vot ca toţi ceilalţi. Are sens însă să apară pe listele permanente, la vechile lor domicilii din România?
Acestea două au fost probleme ridicate de USL în determinarea numărului de alegători înscrişi pe listele de vot şi, deşi sunt mulţumit de rezultatul final al acestui referendum, trebuie să admit că problemele ridicate de ei sunt reale, cel puţin prima.
Ne strofocam sa aflam ce va fi si cum va fi! Fara furt, USL nu face cu tot cu redistribuiri peste 50%! Nu are cum, s-a erodat din primavara cand a avut 49% la vot politica si pana acum, avand cea mai dezastruoasa guvernare pe care a vazut-o Romania pana acum.
RăspundețiȘtergereCel mai bine pentru dreapta este ca USL sa conduca tara cu 4-5% peste 50%, pe care sa le rupa la momentul oportun, cand USL, dupa ce va aduce Romania intr-o situatie mai rea ca Grecia, va avea sub 30%. Intre 6 luni si un an.
E simplu, zau asa!
Totalurile sunt diferite. E mai uşor să iei 51% din 7 milioane decât 49% din 8,9 milioane (câţi au venit la locale).
ȘtergereCa USL să nu ajungă nici cu redistribuiri la 50%, ar trebui ca sondajele comandate de PDL să îi supraestimeze cu 3% peste marjă (deci 6% total). E posibil, dar nu e probabil.