Pe scurt:
Trend pro-republican a obosit puţin.
Ohio pare a fi decisiv. Ca de obicei.
Potenţial de surprize în ambele sensuri. Candidaţii sunt vulnerabili.
Detaliat:
După cele trei dezbateri electorale, candidatul republican este mai aproape ca niciodată de câştigarea alegerilor. În majoritatea statelor indecise, el a recuperat procente multe în ultimele săptămâni. S-ar putea să nu fie de ajuns.
Intenţia de vot la nivel naţional are relevanţă mică - de două ori în istorie un candidat la prezidenţiale a obţinut voturi mai multe decât oponentul său dar a pierdut alegerile. De asemenea, o diferenţă de 3-4 procente la nivel naţional înseamnă deseori o înfrângere devastatoare pentru cel de pe locul doi. Şi asta pentru că fiecare stat are un număr de puncte/"voturi electoriale" (VE) care depinde de populaţie (California are 55 VE, Dakota de Nord ... doar 3). Cu două excepţii care nu sunt relevante pentru acest articol, dacă un candidat câştigă într-un stat primeşte toate VE ale statului respectiv, chiar dacă victoria în statul respectiv a fost la un procent sau la o sută de voturi. Scopul, evident, este să obţii mai multe VE decât adversarul - numărul minim de VE necesar pentru victorie este 270, totalul fiind de 538.
Majoritatea statelor au acelaşi profil politic de zeci de ani. Schimbările demografice sunt lente. La fel şi cele care ţin de cultura politică. Dacă ai un candidat pur şi simplu dezastruos, te poţi pomeni cu o hartă care arată aşa (este vorba de alegerile din 1984; roşu = republicani; albastru = democraţi ). Astfel de cazuri sunt însă rare. Atât Romney cât şi Obama ştiau de luni bune care sunt statele pe care urmau să le câştige cu uşurinţă şi care sunt statele unde urma să se dea adevărata luptă.
Conform sondajelor - care în America sunt efectuate des, la vedere şi de mai multe institute simultan în acelaşi stat - atât Romney cât şi preşedintele în funcţie pot conta cu certitudine pe 190-200 de voturi electoriale fiecare. Lupta se duce pe ultimele 146 de VE, adică pe 11 state. Voi prezenta situaţia pe scurt, pornind de la cel mai mic din aceste state spre cel mai mare.
New Hampshire (4 VE): Un stat micuţ din nord-est. Democraţii au câştigat aici în patru din ultimele cinci alegeri prezidenţiale. Sondajele se bat cap în cap, datele nepermiţând multe concluzii în afară de o creştere evidentă a intenţiei de vot pentru Romney.
Ce contează cel mai mult: Romney e pe val.
Nevada (6 VE): Singurul stat american unde prostituţia a fost legalizată. Las Vegas a crescut enorm în ultimul deceniu, nu numai pe baza "industriei" menţionate anterior sau a cazinourilor ci şi datorită unei politici inteligente de atragere a forţei de muncă de pe coasta de est. Din 1984 şi până acum, cine a câştigat în Nevada a câştigat şi alegerile. Romney n-a condus în sondajele din Nevada de când i s-a anunţat candidatura, dar diferenţa între cei doi este încă mică.
Ce contează cel mai mult: republicanii trebuie să reacţioneze dacă nu vor să piardă.
Iowa (6 VE): Tradiţie de vot pentru democraţi, întreruptă de Bush jr. în 2004, dar reînnodată de Obama acum patru ani. Din motive simbolice şi nu numai, Romney speră să câştige în Iowa.
Ce contează cel mai mult: diferenţele între sondaje sunt majore, ceea ce poate indica un număr semnificativ de nehotărâţi care-şi schimbă des opinia, inclusiv asupra prezenţei la vot.
Colorado (9 VE): Doar trei candidaţi democraţi au câştigat în Colorado în ultimii 50 de ani... dar Obama-ediţia-2008 a fost unul dintre ei. Romney trecuse la timonă dar avansul lui s-a temperat. În clipa de faţă vorbim practic de o egalitate perfectă.
Ce contează cel mai mult: care staff de campanie va fi mai inteligent?
Wisconsin (10 VE) şi Michigan (16 VE) Aparent totul e în marjă. În realitate Romney nu a ocupat niciodată locul unu în vreun sondaj efectuat în aceste state.
Ce contează cel mai mult: Obama ar trebui să gafeze major ca să piardă aici. Nimic nu e însă exclus.
Virginia (13 VE): În acest stat s-a aflat capitala Confederaţiei în timpul războiului civil din 1861-1865. A votat cu republicanii începând din 1968, cu o excepţie (... Obama acum patru ani). În Virginia locuiesc mulţi angajaţi ai guvernului care muncesc în Washington DC. Tot în Virginia este şi sediul CIA. În toate sondajele recente Romney are un mic avantaj.
Ce contează cel mai mult: cum vor vota birocraţii?
Carolina de Nord (15 VE): Stat sudist. Obama a fost primul democrat care a câştigat în Carolina de Nord în ultimii treizeci de ani. Sondajele care dau o egalitate între Romney şi Obama în acest stat sunt în minoritate, fiind vorba probabil de un efect al marjei. Romney are prima şansă.
Ce contează cel mai mult: dacă Romney pierde în Carolina de Nord, are probleme majore.
Pennsylvania (20 VE): Abia a ajuns pe această listă, Obama având un avantaj evident. Republicanii transmit că vor lupta pentru Pennsylvania, mesajul aceasta în sine având un rol propagandistic.
Ce contează cel mai mult: ultima dată când un republican a câştigat în Pennsylvania, Rodion Cămătaru marca împotriva Bulgariei.
Florida (29 VE): Un mare scandal în 2000. Nu va fi şi acum. Din cele 16 sondaje efectuate în această lună în Florida, doar trei îl dau pe Obama câştigător.
Ce contează cel mai mult: vor ieşi pensionarii la vot pentru Romney?
Ohio (18 VE): Am încălcat intenţionat regula - nu este statul cu cele mai multe VE-uri aflat încă "la bătaie", dar îl prezint ultimul. Motivul: Ohio este statul care probabil că va decide rezultatul. 11 sondaje în ultimele două săptămâni: trei indică egalitate, opt indică avantaj infim Obama.
Ce contează cel mai mult: rezultatul confruntării între organizaţiile de partid atunci când vine vorba de mobilizat votanţii proprii.
Observaţie de final: pentru cine a fost foarte atent, da, numărul total de voturi electoriale este par deci egalitatea este posibilă. Acest articol explică această interesantă problemă, precum şi modul cum s-ar soluţiona.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
►
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
▼
2012
(200)
-
▼
octombrie
(15)
- Lista celor care ARD deja de bucurie
- PPDD: mic îndreptar geografic
- Avangarde (17-25 octombrie) - schimbări mici dar s...
- Opţiunea pro-monarhie: istoricul sondajelor
- Alegerile din SUA: AMR 11
- USL: mic îndreptar geografic
- Cum "un bucureştean" NU a cenzurat un comentariu d...
- ARD: mic îndreptar geografic
- 4 ipoteze interesante din ultimul sondaj "GSS 2000"
- "Votul meu se duce la candidat sau la forţa politi...
- Legea electorală în câteva cuvinte simple
- Electoratele "dure" şi electoratele "slabe" ale ce...
- Răzvan Săndulescu despre ARD
- 400 de zile de existenţă a Sociollogica
- 27 de luni de politică într-o singură imagine
- ► septembrie (11)
-
▼
octombrie
(15)
Si totusi, nu inteleg un lucru: exista vreo legatura intre ce voteaza oamenii obisnuiti si ce voteaza electorii statului respectiv? Au electorii obligatia sa voteze intr-un fel, daca votul popular merge in acel sens?
RăspundețiȘtergereSau, la rigoare, daca Florida voteaza 55% pentru Romney, cei 29 de electori ai Floridei pot sa dea aceste voturi (toate) lui Obama?
Asta e ceea ce nu am reusit sa aflu niciodata despre alegerile americane.
Juridic nu sunt obligaţi. În realitate nu se joacă nimeni cu chestiile astea.
ȘtergereStelian
RăspundețiȘtergere@OvidiuB
In SUA votul este indirect. Adica atunci cind voteaza, alegatorii aleg electorii, nu direct presedintele. Cu una sau 2 exceptii acest sistem mai are o particularitate: INVINGATORUL IA TOTUL. Adica daca in Florida 55% voteaza pentru Romney toti cei 29 de electori sunt electorii lui Romney, nici unul al lui Obama. Asa cum am spus exista 1 sau 2 exceptii de state unde electorii se impart proportional cu votul, dar sunt state cu numar mic de electori din cite stiu eu.
Este putin probabil, daca nu imposibil, ca electorii lui Romney sa dea votul lui Obama.
Din pacate literatura politica romaneasca nu are nici o lucrare in romana privind sistemul de vot american sau sistemul politic american, dupa cum nu exista nici o traducere a Constitutiei americane (cu amendamentele ei).
Asa cum reliefeaza multi analisti politici, desi ultima dezbatere a fost cistigata de Obama, n-a convins suficient, iar Romney n-a pierdut.
Cunãscãtorilor de engleză le recomand blogul unui statistician american, Nate Silver care se gãseşte aici:
RăspundețiȘtergerehttp://fivethirtyeight.blogs.nytimes.com/2012/10/25/oct-24-in-polls-romneys-momentum-seems-to-have-stopped/?comments#permid=1:1
Pt alegerile prezidentiale din 2008, Nate a prezis cu acurateţe cîştigãtorul în 49 din cele 50 de state. Datorită succesului lui, în 2010 The New York Times iau cooptat blogul.
Fivethirtyeight era un blog extraordinar în 2004, când îl studiam aproape zilnic.
ȘtergereNu ştiu de ce acest mesaj a intrat la "spam", cu o zi întârziere îl public, mai bine mai târziu decât niciodată.
Stimate domn,
RăspundețiȘtergerespunetzi:"În Virginia locuiesc mulţi angajaţi ai guvernului care muncesc în Washington DC."
Corect dar cei mai multzi votantzi din Virgiania nu sunt angajatzi ai guvernui iar in partea de nors a statului pe o raza de maxim 35 de mile se afla cea mai mare parte a populatzie din statul Virginia din care cei mai multzi lucreaza la firme care sunt contractori pentru guvernul america. De pe vremea lui Regan care a privatizat guvernul (in special armata)si care prevede ca, contractorii cu care au afaceri cu DoD (Ministerul Apararii) sa aiba birourile la o distantza de 30 de minute fatza de Pentagon.
DECI de aici vor veni voturi foarte multe pentru cine candidatul care sustzine DoD. In Virginia ar mai fi si cel mai mare port militar din lume unde este in contructzie clasa de portavioane Ford (tot cele mai mari din lume).
Spunetzi dumneavoastra:"in Tot în Virginia este şi sediul CIA.", nu cred ca are vreo relevantza pentru procesul electoral
De aemenea ne informatzi "Ce contează cel mai mult: cum vor vota birocraţii?" GRESIT - cum vor vota angajatzii contractorilor guvernamentali, iar Romney promite marirea cheltuielilor de aparare cu 1 miliard si spune c s-a luptat ca sa nu plece actvitate din Newport spre alte baze militare.
S'auzim de bine !
Cristi T
p.s. mi-au venit la usa de doua ori voluntarii lui Obama - promisiuni - , i-am dat votul data trecuta si nu a dovedit nimic, acum nu-l mai vede el de la mine
"cum vor vota angajatzii contractorilor guvernamentali" - elementul e într-adevăr foarte important.
ȘtergereLegat de sediul CIA şi celelalte elemente - nu toţi cititorii acestui blog cunosc Virginia la fel de bine ca dvs. De aceea am prezentat şi aceste informaţii.