În ziarul "Puterea" a apărut un interviu interesant cu Răzvan Săndulescu, senior partner la Kensington, o firmă care lucra şi probabil încă lucrează pentru PDL. Voi comenta mai jos punctele esenţiale.
1. USL are nevoie de un conflict cu Traian Băsescu. "În privinţa mesajelor politice, tărâmul unde USL se va refugia, în condiţiile unei guvernări cel puţin dezamăgitoare, Uniunea va încerca să facă, în continuare, apel la figurile politice care potenţează votul negativ, cu accent pe Traian Băsescu, singurul personaj care le permite să dezvolte pe mai departe imaginea unei alianţe aflate în opoziţie."
În domeniul consultanţei se crează un cvasi-consens în legătură cu acest subiect. Vasile Dâncu are o opinie diferită. Realitatea românească fiind de obicei ceea ce este, s-ar putea să fim cu toţii surprinşi.
2. Formarea USL a condamnat PDL la înfrângere într-o măsură mai mare decât au făcut-o reformele şi tăierile. "Dacă PDL ar fi fost în alianţă cu unul din cele două partide importante
din USL, situaţia ar fi fost asemănătoare pentru partidul care candida
singur. Am făcut la firmă o simulare plecând de la alegerile din 2008 şi
am constatat că rezultatele ar fi fost şi atunci, când PDL a câştigat
alegerile, aproape identice cu cele de la localele din 2012. Şi atunci
unde este marea creştere a USL?"
3. O perspectivă realistă cu privire la scorul PDL. "Eu cred că după măsurile de austeritate adoptate de guvernarea PDL,
scorul obţinut de PDL nu este unul tragic. E slab, dar nu tragic."
Fenomenul CDR 2000 nu se va repeta datorită:
a. infrastructurii PDL care va atrage voturi spre ARD de la sute de mii de locuitori din mediul rural, aflaţi în judeţele Suceava, Neamţ, Botoşani, Tulcea, etc etc etc.
b. faptului că bazinul demografic al dreptei s-a mărit faţă de 2000, permiţând o divizare pe coordonatele pro- şi anti-Traian Băsescu fără efecte catastrofale.
4. Forţa adevărului şi bazinul electoral al dreptei (?).
Întrebare: "Ce ar trebui să facă PDL şi aliaţii săi pentru a atinge scorul de 30% pe care şi l-au propus pentru scrutinul din decembrie?"
Răspuns: "Să spună adevărul. Electoratul dreptei nu aşteaptă minuni din partea
partidelor, ci realism, iar bazinul electoral al dreptei e cel puţin
egal cu cel al stângii."
Ideea de start este discutabilă - un contraargument superb se află aici - iar ultima propoziţie ridică semne de întrebare. Dacă bazinul electoral al dreptei e "cel puţin egal cu cel al stângii", un scor de 30% / 2,5 milioane de voturi este foarte, foarte puţin. Sau poate că Răzvan Săndulescu face aluzie la faptul că există votanţi de dreapta care nu optează pentru ARD şi nu vor opta niciodată pentru o forţă susţinută de Traian Băsescu - o situaţie similară cu a ... votanţilor PD din anii '90 care erau de stânga dar anti-iliescieni.
5. Optimism apropo de Bucureşti. "Eu cred că Bucureştiul poate produce o surpriză, dacă se îndeplinesc
anumite condiţii. Să nu uităm că în afară de două momente punctuale,
anul 2000 şi după 12 ani, 2012, bucureştenii au votat, la fel ca şi
Ardealul, dreapta".
Afirmaţia despre istoricul votului bucureştenilor este falsă, dar cred că în Bucureşti ARD va depăşi scorul PDL de la locale pur şi simplu pentru că mai jos nu se poate ajunge.
6. Vinovaţii fără vină. "Noua echipă de conducere a PDL, noii comunicatori ai PDL pot remedia
pierderile de imagine asociate cu fosta guvernare, numai şi prin faptul
că se manifestă politic în opoziţie. Imaginea de seriozitate şi responsabilitate a lui Vasile Blaga, precum şi buna prestaţie a lui Mihai Răzvan Ungureanu ca prim-ministru sunt
atribute de imagine care pot conta în această campanie."
Lărgind cadrul, există două posibilităţi:
Posibilitatea a) Blaga plăteşte pentru Boc, MRU plăteşte pentru Traian Băsescu, iar ARD pentru PDL. Alipirea de istoria recentă este prea puternică.
Posibilitatea b) istoria recentă nu contează, aceşti lideri şi acest proiect politic (ARD) nu au/are tracţiune din motive intrinseci.
În concluzie, ideile exprimate de Răzvan Săndulescu sunt logice şi coerente, "fac sens", dar realitatea din teren pare să fie diferită. În continuare ARD speră să obţină 30% din voturi, adică ceva mai puţin de un vot din trei.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
►
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
▼
2012
(200)
-
▼
octombrie
(15)
- Lista celor care ARD deja de bucurie
- PPDD: mic îndreptar geografic
- Avangarde (17-25 octombrie) - schimbări mici dar s...
- Opţiunea pro-monarhie: istoricul sondajelor
- Alegerile din SUA: AMR 11
- USL: mic îndreptar geografic
- Cum "un bucureştean" NU a cenzurat un comentariu d...
- ARD: mic îndreptar geografic
- 4 ipoteze interesante din ultimul sondaj "GSS 2000"
- "Votul meu se duce la candidat sau la forţa politi...
- Legea electorală în câteva cuvinte simple
- Electoratele "dure" şi electoratele "slabe" ale ce...
- Răzvan Săndulescu despre ARD
- 400 de zile de existenţă a Sociollogica
- 27 de luni de politică într-o singură imagine
- ► septembrie (11)
-
▼
octombrie
(15)
1.realitatea romaneasca ( e un lucru binecunoscut si in marketingul electoral si in cel economic) e departe de logica.
RăspundețiȘtergere2. adevarul? o notiune care a cazut demult in derizoriu http://ihincu.wordpress.com/2012/08/16/caderea-in-derizoriu/
3. ARD are zero comunicatori/zero politicieni. Nici sa minta nu stiu .
http://ihincu.wordpress.com/2011/11/03/minte-ma-frumos/
USL castiga in continuare fix pe capitalul de ura/antipatie fata de Basescu promovat consecvent de peste 5 ani incoace de presa si televiziunile
4. Sa stiti ca expresia ( barbarismul) " a face sens" are un corespondent perfect in limba romana - "a avea sens". Provine din agramatismul semidoctilor de companie care vorbesc trei vorbe englezesti si nu stiu sa le traduca in limba romana ( ca de aia iau taras grapis bacalaureatul, dar intra in schimb la facultati). In engl to make sense = a avea sens. Nici macar cu ghilimelele de rigoare n-ar trebui promovate aceste barbarisme absolut cretine, semidocte si inutile
cind am putea avea o analiza a impactului inflatiei anuntate azi?
RăspundețiȘtergereNimic despre relatia PDL-Basescu, relatie responsabila in mare parte de situatia actuala a PDL. Ducerea in derizoriu a voturilor DA de la referendum e inutila chiar si pentru comunicarea publica, daramite pentru o consultanta politica. Indiferent ca s-au fraudat 50.000 sau 500.000 de voturi, realitatea din teren este ca o majoritate a electoratului activ nu mai vrea nimic de la Traian Basescu. Aceasta antipatie majora se rasfringe asupra PDL(ARD), chiar asupra unor lideri altadata agreati de electorat.
RăspundețiȘtergerePDL are de partea sa doar timpul. Dupa un timp poate lumea va mai uita de guvernarea Basescu-PDL, dupa un timp poate USL va face mari gafe sau poate USL se va destrama astfel incit PDL(ARD) sa revina la guvernare alaturi de PSD sau PNL.
USL are inca destula marja de manevra in ceea ce priveste prostiile guvernarii. Pe linga faptul ca guvernarea PDL e inca proaspata in memoria populatiei si produce in continuare efecte(scoli/spitale desfiintate, venituri taiate etc), liderii aliantei sint destul de abili pentru a asigura - cel putin la nivelul comuncarii publice - un confort psihic unei populatii tracasate de 3 ani de criza economica.
Atunci cind unui catir ii pui tot mai multe poveri in spate, dar pe deasupra il biciuiesti cu vorbe grele, sfidari si lipsa de solidaritate, sa nu te miri ca intr-o zi vei primi o copita.