Tragem linia și iese cam egal.
De ce protestatarii au câștigat
1) Guvernul a cedat cu privire la OUG 13, subiectul principal al protestelor.
2) Dacă metoda de abrogare a fost dubioasă adică neconstituțională, liderii PSD știu că oamenii se întorc în piață relativ repede.
De ce protestatarii au pierdut
1) Nu există nicio garanție că PSD nu va relua, pe alte coordonate, ofensiva-la-adresa-justiției-ca-să-facă-rost-de-bani-publici.
2) Nimeni nu și-a dat demisia... nici măcar "altă întrebare" Iordache. Figurile care au gândit, implementat și susținut OUG 13 sunt încă la putere.
Cele două puncte de mai sus sunt legate între ele.
3) Dacă la 500-600 de mii de protestatari nu obții demisii, la 40 de mii sau 140 de mii nici nu poți să ai pretenția să o faci. De acum înainte PSD va râde de absolut orice protest stradal mai mic de 600 de mii de participanți. Iar 600 de mii e enorm.
De ce PSD a câștigat
1) Partidul e unit din nou în spatele liderului, mai mult ca oricând.
2) PSD nu a pierdut guvernarea.
3) PSD nu a pierdut niciun parlamentar. Coaliția cu ALDE este stabilă.
De ce PSD a pierdut
1) Nu înțelege de ce s-a ieșit în stradă. În viitor va comite erori grave tocmai datorită acestui motiv. O mare parte din PSD se calmează cu ideea conspirației multinaționalelor și Illuminati. Adevărul este mult mai neliniștitor: oamenii au ieșit pe bune, fără să fie manipulați sau plătiți. PSD este acum în 1967 și se îndepărtează de prezent cu zi ce trece. Partidul e perfect paralel cu evoluțiile tehnologice și culturale care definesc România milioanelor care nu l-au votat. Urmează o droaie de decizii greșite și inițiative eronate de comunicare. E ca și când tu și cu mine am încerca, acum, să guvernăm România anului 2073.
2) Prestigiul PSD a avut de suferit. Partidul "maselor de oameni ai muncii" a fost surclasat numeric de protestatari după cum au demonstrat în mod elocvent mini-mitingurile de la Cotroceni. Ele au reprezentat o idee proastă, practic PSD și-a revelat public inferioritatea.
3) PSD a rămas în brațe și cu Dragnea, și cu Grindeanu, și cu Iordache. Poate paradoxal, ar fi fost mai bine să elimine din garnitura de lideri actuali (exact cum cereau protestatarii), scăpând astfel de pagubele de imagine. Urmează ani grei, în care o guvernare PSD se va confrunta în cel mai bun caz cu batjocura, în cel mai probabil caz cu ostilitate și în cel mai rău caz cu proteste intense.
Pentru ambele tabere a fost vorba doar de o bătălie și nu de finalul războiului. Pot să se mintă liniștite că gata, totul s-a terminat, însă PSD și oponenții săi sunt doar într-un armistițiu.