Strict pentru această postare, să împărţim judeţele României în două categorii: cele în care PDL a candidat la alegerile locale sub forma unei alianţe (altă siglă, alt nume) şi cele în care a candidat sub numele său. Datorită situaţiei speciale a Harghitei şi Covasnei, aceste judeţe sunt excluse din analiza de mai jos.
În judeţele în care PDL a candidat în alianţă la localele din 2012, partidul obţinuse cu patru ani mai devreme 27,5% din voturile pentru consilierii judeţeni.
În 2012, în aceste judeţe la acelaşi tip de scrutin a obţinut 31,6%. O creştere de 4,1%. Dar, pe baza rezultatelor din celelalte judeţe, în care PDL şi UNPR au candidat separat, observăm că aproape jumătate din această creştere se datorează eforturilor organizaţiilor locale UNPR. Rămâne o creştere netă de 2%, adică o creştere în termeni relativi de 7%. Nu-i puţin pentru un partid nepopular care a guvernat în criză.
În judeţele în care PDL a candidat sub siglă proprie la localele din 2012, partidul obţinuse cu patru ani mai devreme 34,8% din voturile pentru consilierii judeţeni.
În 2012, în aceste judeţe a obţinut 23,5%. O pierdere de 11,3% = o treime (!) din scorul din trecut.
Revizuim informaţiile:
Unde PDL a candidat sub altă siglă, a câştigat procente faţă de 2008.
Unde PDL a candidat sub nume propriu, a pierdut o treime din scorul de acum patru ani.
ARD-ul pare a fi opţiunea logică. Un grup semnificativ de votanţi fug de PDL, de sigla PDL, de culorile PDL. Partidul trebuie să-şi promoveze candidaţii în mod ascuns. PDL speră că "efectul deghizării" de la locale se va repeta şi la parlamentare, dar la nivelul întregii ţări. Rolul organizaţiilor UNPR ar putea fi luat acum de oamenii pe care Partidul Forţa Civică, conceptul ARD şi chiar referendumul din vară i-ar mobiliza la vot. Localele au funcţionat drept un experiment. Experimentul pare să fi furnizat soluţia.
Există mai multe probleme legate de acest calcul dar nu le voi prezenta aici. În mod concret însă, conform sondajelor CSOP, ARD-ul aduce deocamdată trei procente în plus PDL-ului - aproximativ 14 mandate de parlamentari, cu 14% mai multe decât ar fi obţinut PDL candidând singur - existând perspectiva ca acest impact să crească.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
►
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
▼
2012
(200)
-
▼
septembrie
(11)
- Evoluţia încrederii în principalii lideri politici...
- Dreapta şi capitala (partea a 2-a)
- Dreapta şi capitala (partea 1)
- După referendum, dar înainte de formarea ARD: situ...
- O ţară nemulţumită şi din ce în ce mai interesată ...
- Miopia dreptei? Un răspuns lui Adalbert Klein
- De ce avea nevoie PDL de ARD
- Bucureşti - performanţe şi contraperformanţe elect...
- Câţi oameni au boicotat activ referendumul?
- Dreapta reformistă după 2012
- Despre voturile "NU" de la referendum
-
▼
septembrie
(11)
O intrebare (oarecum off-topic): cit de mare incredere se poate avea in afirmatia asta?
RăspundețiȘtergere"În ceea ce privește activitatea guvernului condus de Victor Ponta, nivelul de satisfacție al populației a scăzut de la 32% cât era în luna mai, la 20% în septembrie." (din articolul evz)
Multumesc.
Aş mai aştepta câteva sondaje înainte de a-mi forma o părere.
Ștergerecred ca e vorba de 32% si 28%, nu 20%
Ștergerede aici: http://pesurse.ro/#/2012/09/14/sondaj-csop-alb-ca-zpada-tinde-spre-25-iar-usl-bga/#news
Anonim, ai dreptate. Scăderea e de 4%.
Ștergereparerea mea este ca sondajul acesta este "gresit" si ca ar trebui corectat cu marja de eroare in sus ptr usl si in jos ptr pdl.
RăspundețiȘtergere@laurentiucat: Nu, invers. In jos pt. USL si in sus pt. PDL. Parerea mea.
RăspundețiȘtergerepe ce te bazezi?
Ștergereinteresanta analiza si inclin sa cred ca este o varianta castigatoare pentru PDL cu o mica obse0rvatie:
RăspundețiȘtergere> ARD nu este APEL => nu are forta UNPR-ului care a fost sustinut in permanenta de catre PSD si care este format din fosti activisti si o sama de securisti (Soporan, Culita, Miky Shpaga etc). Scoala veche a politicienilor din UNPR s-a vazut la locale in favoarea PDL-ului, in schimb acum vor actiona in folosul USL.
Ar mai fi un partid care le strica din calcule: PPDD-ul care acum a fost oarecum validat de rezultatul la locale si va avea un trend crescator in randul celor neincrezatori in sansele PPDD-ului.
Despre PPDD am din ce în ce mai mult senzaţia că OTV a ajuns o haină prea strâmtă pentru ei. Atâta timp cât rămân blocaţi în aria de bătaie a unei televiziuni, nu au cum să câştige foarte-foarte multe procente. Este prea târziu însă pentru ca ei să mai facă ceva, iar pentru partide mai mici până în 2014 sau 2016 mai este o eternitate... (adică şansele lor cele mai mari erau acum).
Ștergerenu as subestima PPDD-ul deoarece am observat ca o parte din pdl-isti au inceput sa treaca la ei pentru a mai prinde loc in parlament.
Ștergerecu un 10% la nivelul intregii tari si actuala lege elctorala prin care se poate intra in parlament de pe locul 3, s-ar putea sa asistam la niste surpize.
in plus sunt aproape convins ca DD habar nu are ce se intampla prin filialele partidului si din haosul asta profita niste baieti inteligenti si cu ochii albastrii care au mirosit potentialul si au capacitatea sa-l exploateze...