Infopolitic este un site pe care CSCI/Fundaţia Multimedia pentru Democraţie Locală îşi publică sondajele şi studiile. Aici se regăsesc creierele principale din spatele USL, anume Bogdan Teodorescu şi Dan Sultănescu.
Pe site-ul lui Radu Tudor, dar şi acum şi pe site-ul Infopolitic, se poate regăsi următoarea hartă:
Te invit să privim harta de mai sus ca pe o serie de afirmaţii, care se pot dovedi adevărate sau false după 10 iunie. Cele mai multe dintre ele sunt indiscutabile - şansele USL în Arad sau ale PDL în Constanţa sunt mici, iar acest lucru este recunoscut de către toate părţile implicate. Am selectat opt "afirmaţii" care sunt, însă, interesante.
1. PDL poate pierde în Tulcea. În acest judeţ USL a dezvoltat o campanie electorală inteligentă, de care poate vom putea vorbi după alegeri. Pentru PDL, Victor Tarhon este un lider important, chiar dacă nu întotdeauna vizibil pentru mass-media centrală. Tulcea părea a fi judeţul lui.
Pentru PDL însă, rezultatele alegerilor din 2004, 2008 şi 2009 ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă. Judeţul Tulcea este un exemplu clasic pentru o situaţie des întâlnită în România:
2004: "Votăm PSD, votăm Năstase, nu votăm Băsescu."
2008: "Votăm PDL!"
2009: "Votăm Băsescu!"
Alegătorii atraşi de Traian Băsescu de la PSD au fost şi primii care l-au părăsit în mai 2010. Stilul degajat şi carismatic al preşedintelui a valorat zero în clipa în care salariile bugetarilor au fost tăiate, TVA-ul a fost mărit, spitale au fost închise, etc. Această observaţie merită însă o nuanţare: în sondajele USL de acum un an, scorul PDL în Tulcea era peste media naţională, iar scorul USL sub media naţională.
2. USL poate pierde Brăila... dar nu în faţa PDL, care nu are candidat propriu. Având în vedere că din 2000 şi până acum filiala PD/PDL-Brăila a înregistrat scoruri cu cel puţin o cincime sub scorul naţional al partidului, nu e nicio mare pierdere.
Edit: conform Hotnews, candidatul independent aflat pe locul unu în sondaje este de fapt sprijinit de PDL. Implicaţiile pentru USL rămân la fel de serioase.
3. Alianţa dintre PDL şi Partidul Poporului în Vaslui nu va da roade. Am mai scris despre această alianţă aici.
4. Infopolitic pune sub semnul îndoielii victoria PDL în cinci dintre fief-urile sale importante: Sibiu, Dâmboviţa, Mehedinţi, Alba, Timiş.
În ultimul dintre aceste judeţe, un val masiv de dezertări la nivelul primarilor dar şi al parlamentarilor l-a lăsat pe Constantin Ostaficiuc practic singur. La primăria Timişoarei PDL a propus o candidatură lipsită de şanse, care trage în jos scorul lui Ostaficiuc. Peste una dintre cele mai eficiente dar şi controversate filiale PDL din România începe să se lase cortina.
5. UDMR nu va beneficia de fragmentarea votului românilor în Sălaj sau Satu Mare. În ambele judeţe, UDMR a ocupat locul întâi la alegerile parlamentare din 2008. Ceea ce Infopolitic pare să spună este că atât de mulţi votanţi au părăsit PDL, încât victoria USL este asigurată.
6. PDL va rămâne fără primari în Bucureşti. Observaţia este ţintită spre sectoarele trei şi şase. Aici merită precizat că o înfrângere a lui Liviu Negoiţă ar putea crea un şoc atât de puternic în PDL încât acest partid să fie obligat să-şi reconsidere strategia. Paradoxul politicii este că un scor naţional de 28% te poate păcăli că totul e bine, în timp ce un dezastruos 18% te forţează să regândeşti lucrurile.
7. Secretarul general al PDL va suferi o înfrângere în Bistriţa. Pentru restul României, un astfel de rezultat ar fi neimportant. În PDL implicaţiile ar fi fascinante.
8. Conform Infopolitic, PDL ar câştiga cu siguranţă 4 posturi de preşedinte de CJ, în alte 26 USL urmând cu siguranţă să obţină victoria. Aparent, această prognoză este extrem de pesimistă în ceea ce priveşte PDL. Personal, nu am dubii că Partidul Democrat Liberal va obţine cu uşurinţă mai multe preşedinţii de CJ (8, de exemplu). Totuşi, să nu uităm că în 2008, "numărul de voturi primite de candidatul PDL la CJ" > "nr. voturi candidat PSD" + "nr. voturi candidat PNL" în doar trei judeţe: Arad, Dâmboviţa şi Suceava.
Sondaje adiţionale cu privire la alegerile pentru primar din sectorul 3 şi Ploieşti, tot conform Infopolitic/CSCI: aici. Pentru cine e interesat: la Primăria Generală, Nicuşor Dan e cotat cu 8%.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
►
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
▼
2012
(200)
- ► septembrie (11)
-
▼
iunie
(28)
- Pe buza paharului plin cu apă
- Marele câştigător al parlamentarelor din toamnă
- Uninominalul într-un singur tur: neconstituţional....
- ... Lecţia Alianţei DA
- Despre referendumul care se apropie
- Lecţia CDR
- Marea victorie a UDMR
- Alegerile de duminică şi miraculosul coeficient TOLNA
- Rute prin nisip - cazul Ponta
- Rezultatele finale ale alegerilor locale - comenta...
- Graba nu schimbă nimic
- Costurile electorale ale acuzaţiilor de corupţie -...
- Gâfâiala, două egalităţi dispărute şi o disproporţie
- Alegerile locale – o altă interpretare a rezultatelor
- Situaţie în rapidă schimbare ... şi un răspuns lui...
- Între două comunicate BEC
- Interviu în Hotnews despre alegerile locale
- Anunţ ca după alegeri
- Linia frontului
- Unde crede PDL că va câştiga duminică
- Formarea USL - câştig sau pierdere?
- Răspuns la "O Nouă CDR"
- Cine va pierde mai puţin duminica asta?
- Ce s-a întâmplat în sondaje după venirea USL la pu...
- Cederizarea PDL? O mică discuţie statistică
- Prognoza Infopolitic privind alegerile locale
- Un adevăr evident despre Nicuşor Dan...
- "Testul Vaslui"
alegerile sint acum, pe 10?
RăspundețiȘtergereabia astept harta cu rezultatele reale. cam cind o sa apara? thx
Alegerile sunt duminică. Probabil că luni o să fie harta.
Ștergere