Faceți căutări pe acest blog

luni, 11 iunie 2012

Situaţie în rapidă schimbare ... şi un răspuns lui Dan Tapalagă

Votul pentru consilierii judeţeni este considerat "mai politic" şi cel mai relevant pentru alegerile parlamentare ce urmează. Şi pe bună dreptate, având în vedere experienţa de la scrutinele trecute.

2008: PSD+PNL 48%, PDL 29%.
2012: USL (se pare) 49%, PDL (cu tot cu alianţe) 22%.

Observăm:
1. O creştere foarte, foarte modestă a USL, care s-ar putea nici să nu fie. În patru ani câştig aproape egal cu zero.
2. Unde s-au dus 7% ai PDL-ului? La PPDD, la nehotărâţi, la USL. Sunt oamenii care au părăsit binomul Băsescu/PDL atunci când s-a pus problema tăierilor şi austerităţii.

Dan Tapalagă întreabă: " Nu cumva am avut de-a face cu o supra-mobilizare a celor afectaţi de criză în paralel cu o supra-demobilizare a celorlalţi?"

Ca sociolog, pot să îi răspund simplu: nu. Activiştii PDL şi-au făcut treaba. Votanţii pro-Boc/pro-Băsescu au venit la vot. Doar că, în condiţiile unui scrutin uninominal majoritar precum cel pentru primării sau preşedinţii de CJ, ei au fost minoritari - ceea ce explică şi multe dintre eşecurile PDL. Ei au fost, de altfel, întotdeauna mai puţini decât combinaţia PSD+PNL, chiar şi în 2008, când contextul economic era cu totul diferit, iar partidul era mândru de sigla şi culoarea sa. Pe cifreşte, niciodată "PDL > PNL + PSD".

Paragraful de mai sus se bazează pe o realitate din ce în ce mai aparentă, şi anume politizarea votului de duminică. Această politizare a fost practic uni-direcţională: există foarte puţine scrutine câştigate de candidaţi PDL în faţa unor oponenţi în funcţie care reprezentau USL. Unii primari PDL capabili şi eficienţi au fost pedepsiţi de electoratul majoritar USL pentru greşelile partidului din care făceau parte. Acest electorat n-a mai fost dispus să susţină oameni eventual de calitate ("eu votez de fapt cu ceilalţi, dar primarul ăsta a făcut o treabă bună"), ci a dorit să transmită un semnal conducerii centrale.

USL are nevoie de multă sobrietate. Rezultatele sale sunt bune în perspectiva votului uninominal majoritar şi atât. Uniunea are nevoie să muncească mult în toamnă.

2 comentarii:

  1. gresiti intr-o privinta...
    ati omis in evaluarea dv. cresterea prezentei la vot!
    corect ar fi fost sa lucrati nu cu procente ci cu nr. total votanti- fata de 2008 patidele ce compun USL au castigat cca 300 mii votanti iar PDL a pierdut 300 mii de votanti... si da, au aparut votanti in plus cca 700-800 mii( posibil pt D.D)

    cu stima...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Această postare este ce căutaţi: http://sociollogica.blogspot.ro/2012/06/alegerile-locale-o-alta-interpretare.html

      Ce m-a interesat mai sus a fost raportul USL-rest. Dacă USL a câştigat 300 de mii de votanţi dar 0 procente... votanţii nu contează, dar procentele da, pentru că pe baza lor se distribuie mandate în parlament sau se câştigă curse electorale. Pe de altă parte, comentariul dvs. este în mod evident corect.

      Ștergere

Arhivă blog