O muncă interesantă IRES. Aş vrea să pot să spun că sunt surprins, uluit şi defazat. Mais non. Meniul de azi: 6 clătite. Reci. Şi le voi distribui echidistant. Trei pentru cui îi pasă. Una la putere. Două la opoziţie (păi sunt două organizaţii, ACD şi PSD). Pahărelul de vodcă e opţional. Dar îl sugerez.
Trei clătite reci pentru cui îi pasă:
1. Pe dvs. vă interesează ce se întâmplă în politica românească?
Da, mult: 40%
Da, puţin: 32%
etc etc
Dacă acum ar fi alegeri, prezenţa declarată la vot ar fi 53% (conform Avangarde) sau 65% (conform IMAS). Inevitabil, concluzia se impune: între 13% şi 25% dintre români ar vota deşi sunt puţin interesaţi de politică. Vorbim de 25% - 38% din voturi.
În practică, oamenii ăştia nu o să vină să voteze. Uneori - precum în 2000 - vin.
2. Aveţi un partid preferat?
Da: 28%.
Deci 25% din populaţie (conform Avangarde) sau 37% din populaţie (conform IMAS) votează fără să aibă un partid preferat. Din ce motiv? Probabil antipatie faţă de un partid sau altul. Era bună întrebarea "există un partid pe care îl urâţi?". Altfel este posibil să fie şi un vot de necesitate ("Nu-mi place de X dar îi votez pentru că fac treabă bună/ pentru că ceilalţi nu fac treabă bună").
Aşa, ştim doar că 52% din votanţi ar vota pozitiv - pentru un partid. Asta conform datelor Avangarde privind o eventuală prezenţă la vot. Conform IMAS, ar fi vorba de numai 43%.
Ceea ce, având în vedere popularitatea liderilor politici, este enorm.
3. Cei 49% (pentru PDL) - 55% (pentru USL) care ştiu cine sunt preşedinţii de partide sunt şi cei mai informaţi, care de altfel vor vota. Iarăşi punând lucrurile împreună, aproximativ 5-15% din populaţie ar vrea să voteze (conform IMAS), deşi nu ştie cine sunt preşedinţii partidelor. Asta ar fi cam 7-20% din totalul voturilor.
O clătită rece pentru PDL:
1. Surprinde neîncrederea în capacitatea PDL de a se remonta. 50% dintre români cred că PDL va coborî în sondaje. Asta în timp ce încrederea este mare în PP (38% cred că va creşte în sondaje) şi în USL (37%). Însă cum foarte puţini ştiu cât au partidele astea în sondaje...
Implicaţiile politice propriu-zise sunt reduse, dar tema este interesantă.
Două clătite reci pentru USL:
1. Suspendarea preşedintelui a fost lăsată moartă ca în 2007, iar populaţia reacţionează previzibil: 23,5% cred că USL va reuşi suspendarea în 2012. Acest lucru se va deconta cumva. Politicienii sunt votaţi pentru ce fac - sau pentru ce se crede că vor face - nu pentru eşecuri sau vorbării.
2. Mare semnal de alarmă pentru USL. Citez: "Din acest punct de vedere întrebarea prospectivă legată de cine va reuşi să câştige alegerile viitoare dintre coaliţia din jurul USL şi cea care se profilează în
jurul PDL, românii sunt în proporţii egale tentaţi să creadă că va caștiga puterea sau opoziţia, undeva în jur de 40%". Dacă ai de două ori mai multe voturi potenţiale decât partidul de la putere, dar eşti egal cu el atunci când vine vorba de percepţia privind câştigarea alegerilor, există o problemă. Şi nu e mică.
Trăgând linia
49% dintre români vin să voteze. Sunt siguri de asta. În clipa de faţă. Nu voi da procentele ca intenţie de vot pentru un partid sau altul în cadrul acestui grup, dar ele se pot calcula.
Alţi 23% sunt interesaţi de politică, dar nu foarte mult. Nu au un partid favorit. De fapt, ce zic eu... numele preşedinţilor de partide? O necunoscută. Pentru cine sau ce ar vota? Nu ştiu nici ei. Vor vota? Depinde cum îi întrebi, când îi întrebi şi ce emisiune politică au văzut ultima dată la televizor. Două lucruri ştim cu certitudine despre ei: majoritatea ar vota PDL, nu PP sau USL... şi interesul lor faţă de politică este în creştere.
La 28% putem să le spunem 'la revedere'. Nu îi interesează politica, nu au opţiuni de vot.
Cifrele de mai sus se vor schimba. Dar este bine să avem fotografia.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
►
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
▼
2012
(200)
- ► septembrie (11)
-
▼
ianuarie
(22)
- Sondaj IMAS ianuarie: prima reacţie a electoratulu...
- Electoratul de stânga vs. electoratul de dreapta: ...
- Mituri şi surprize. Profilul votanţilor fiecărui p...
- Primul sondaj despre proteste. Analiză.
- 6 paşi în fugă despre protestele de ieri şi azi
- Suspendarea preşedintelui - preşedintele Curţii Co...
- Televizoare şi proteste. Patru numere care descriu...
- Suntem ca Italia?
- Despre manipularea mulţimilor din proteste
- De ce şi cum comasarea va ajuta PDL. Cifre concrete
- Paralele noiembrie 1999 - decembrie 2011
- Postare interesantă pe CNN.com despre protestele d...
- Reacţii din partea puterii şi nu numai
- 5 informaţii simple şi o întrebare ne-retorică des...
- La rece despre dezbaterile privind Legea Sănătăţii
- Noua obsesie a PDL: "30%"
- Locomotivă sau frână? Încrederea în lider vs. inte...
- USL în stagnare
- 6 clătite reci şi un pahar de vodcă cu IRES
- Prezenţa mare la vot. Pe cine ajută ea.
- O perspectivă neobişnuită asupra intenţiei de vot ...
- Lucruri pe care nu le observă nimeni...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu