Această postare a fost scrisă cu câteva ore înainte de demiterea ministrului de externe.
A apărut un sondaj Avangarde cu privire la proteste. Este distractiv să vezi ce informaţii nu sunt prezentate în presă.
Evenimentul Zilei reuşeşte să rateze informaţia cea mai importantă, conform căreia două treimi dintre respondenţi sunt de acord cu protestele. Pe de altă parte, face un lucru corect, re-amintind că Avangarde a lucrat cu USL în trecut. După cum veţi vedea mai jos, acest lucru e irelevant. Sondajul nu arată că USL ar fi câştigat capital electoral de pe urma a ce s-a întâmplat (deşi acest lucru nu este exclus să fie evidenţiat de sondaje viitoare).
22 o dă în bară şi mai grav, cu titlul "Doar 37% dintre protestatari vor demisia lui Băsescu", când de fapt sondajele nu are ca respondenţi protestatarii, ci populaţia ca atare.
Despre rezultate, acum - luându-le ca atare - câteva observaţii.
- Dacă datele erau falsificate pentru a susţine factorii politici şi mediatici anti-putere, procentele ar fi fost cu totul şi cu totul altele. Să nu uităm că majoritatea populaţiei ar fi votat în favoarea suspendării preşedintelui acum câteva luni, în timp ce în acest sondaj doar 37% dintre respondenţi cred că demisia preşedintelui ar rezolva situaţia, iar 27% cred că preşedintele este de vină. Spre deosebire de protestatari şi anumite canale media, populaţia nu pune accentul pe responsabilitatea/vina preşedintelui.
- O altă teză favorită a USL, şi anume devierea de la sloganele din stradă ("Jos Băsescu") spre o soluţie instituţională (demisia guvernului) nu ocupă locul 1 în mintea respondenţilor. De fapt, soluţiile propuse de USL ca atare nu sunt considerate superioare altora decât de 17% din respondenţi.
- 49% dintre respondenţi consideră că utilizarea violenţei de către jandarmi a fost justificată - în dezacord din nou cu unul din mesajele USL. Nota bene: mai mult de două treimi dintre aceşti 49% nu sunt votanţi PDL.
- 4% dintre respondenţi consideră că de vină pentru proteste este opoziţia. Adăugăm o marjă de 3-4% şi tot nu atingem totalul votanţilor PDL de acum o lună-două (12% din totalul populaţiei). Cred că aici se află punctul de pornire pentru a identifica pierderile de imagine suferite de PDL.
- Este interesant să comparăm procentele de la "cine e de vină" cu "care este soluţia", actor instituţional cu actor instituţional:
27% cred că preşedintele e de vină / 37% cred că soluţia este demisia preşedintelui
23% cred că guvernul este de vină / 17% cred că soluţia este demisia lui Emil Boc sau alegeri anticipate
- Faptul că două treimi dintre respondenţi sunt de acord cu protestele nu este uluitor. Dacă comparăm acest număr cu cel al românilor care nu au încredere în Traian Băsescu (83%) sau Emil Boc (91%), ar fi fost chiar loc de mai mult.
- S-a scris deja foarte mult despre faptul că procentele de la fiecare întrebare, adunate, nu dau 100%. Motivul este că Avangarde a lăsat opţiunea Nu Ştiu/Nu Răspund ca făcând parte din total, ceea ce e corect.
- În mod sigur s-a introdus în sondaj şi întrebarea privind intenţia de vot. De ce credeţi că nu avem detalii privind răspunsurile?
Concluziile pe care le propun trebuie verificate în timp, ele având mai degrabă - la acest moment - funcţia de ipoteze:
- Comunicarea PDL către proprii votanţi a fost nefericită, creând confuzie şi nemulţumire. Aceasta ar putea fi marea gafă de comunicare a protestelor - nu scandalul preşedinte vs. Arafat, şi nu epitetele adresate manifestanţilor.
- Dacă ar fi jucat strict pe tema străzii (demisia lui Traian Băsescu) opoziţia ar fi fost şi în asentimentul populaţiei telespectatoare. Mizând prudent, USL s-a plasat într-o bătălie parlamentară pe care probabil că o va pierde. Ce s-a câştigat? Nici susţinerea străzii, nici acordul populaţiei ca atare şi (având în vedere că protestele încep să se stingă) nici demisia primului-ministru. Aparent, USL nu a câştigat absolut nimic din faptul că mii de cetăţeni au ieşit pe străzi 10 zile cerând demisia guvernului şi preşedintelui. Incidental, modul în care USL a instrumentalizat protestele pune sub dubiu ipoteza conform căreia acestea au fost organizate de opoziţie.
- Explicaţia protestelor n-a fost încă scrisă. Un procent semnificativ (25-30%) dintre români nu ştiu de ce au apărut protestele, cine e de vină şi care e soluţia. În săptămânile şi lunile următoare, ei vor alege teza mai convingătoare. Acest lucru va avea un mic, dar semnificativ impact asupra opţiunilor de vot.
Miercuri, după o aşteptare poate prea lungă: profilurile votanţilor fiecărui partid. Sper să aveţi surprize plăcute sau cel puţin interesante.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
►
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
▼
2012
(200)
- ► septembrie (11)
-
▼
ianuarie
(22)
- Sondaj IMAS ianuarie: prima reacţie a electoratulu...
- Electoratul de stânga vs. electoratul de dreapta: ...
- Mituri şi surprize. Profilul votanţilor fiecărui p...
- Primul sondaj despre proteste. Analiză.
- 6 paşi în fugă despre protestele de ieri şi azi
- Suspendarea preşedintelui - preşedintele Curţii Co...
- Televizoare şi proteste. Patru numere care descriu...
- Suntem ca Italia?
- Despre manipularea mulţimilor din proteste
- De ce şi cum comasarea va ajuta PDL. Cifre concrete
- Paralele noiembrie 1999 - decembrie 2011
- Postare interesantă pe CNN.com despre protestele d...
- Reacţii din partea puterii şi nu numai
- 5 informaţii simple şi o întrebare ne-retorică des...
- La rece despre dezbaterile privind Legea Sănătăţii
- Noua obsesie a PDL: "30%"
- Locomotivă sau frână? Încrederea în lider vs. inte...
- USL în stagnare
- 6 clătite reci şi un pahar de vodcă cu IRES
- Prezenţa mare la vot. Pe cine ajută ea.
- O perspectivă neobişnuită asupra intenţiei de vot ...
- Lucruri pe care nu le observă nimeni...
Nu mi s-a părut că USL ar fi abandonat ideea demiterii, dar ei sunt setaţi pe ideea de suspendare, fiindcă altfel nu se poate, mă îndoiesc că dacă Ponta şi Antonescu îl roagă frumos va demisiona de bunăvoie (sau la sugestia doamnei Băsescu). Suspendarea se poate face doar dacă au majoritate în parlament (că altfel populaţia este majoritar în favoarea demiterii, deşi nu ştiu dacă s-ar prezenta suficienţi la vot pentru a se valida referendumul).
RăspundețiȘtergereAltfel, o eventuală demisie a lui Boc - plauzibilă - poate fi o breşă importantă pentru USL.
parerea mea: USL a stagnat la 50-52%%, PDL a scazut vreo 3-4%. pana in toamna, USL va stagna la 50%, PDL va recupera cele 4 procente pana la 20%. avantaj: USL.
RăspundețiȘtergereUSL scade si va scadea sub 40%. Prima scadere de 5% a avut-o la miscarea cu Geoana. Acum va pierde mult mai mult pentru manipulare, fiindca va creste procentul celor hotarati sa voteze. Avangarde e o facatura, care ati uitat sa precizati ca l-a facut la comanda Realitatea TV, fief-ul USL-Ponta. Ca sociolog trebuia sa stiti ca sondajele sunt de 3 feluri. Asta e unul de motivare.
RăspundețiȘtergereTocmai am arătat mai sus de ce sondajul nu avantajează USL. Dacă se încearcă o manipulare prin publicarea unor rezultate false, manipularea nu ajută USL deloc, ci dimpotrivă îi împinge într-o fundătură (nu au cum să obţină demisia preşedintelui). Un sondaj falsificat de motivare ar fi inclus şi informaţii privind intenţia de vot - informaţii extrem de favorabile USL (ex. 60-65%).
RăspundețiȘtergereÎntrebare în spiritul ipotezei: Dacă USL ia 39%, PDL (să zicem) 25%, şi UDMR 6%, cine ia restul de 30%?
Parerea mea este ca niciun partid nu va lua 50%. USL va lua cat PDL, la diferenta mica.O mare parte va fi faramitata, insa bucata consistenta va fi PRM, adica partea extremist-nationalista si UDMR.
Ștergerecurand, datele acestui sondaj vor fi obsolete. Caci lucrurile sunt in miscare.
RăspundețiȘtergereSe prea poate (ca ipoteza de lucru) ca sondajul Avangarde (unul prietenos) sa fi confirmat un trend descrescator al USL. Si de aceea azi PNL in special sa fi luat o cale mai radicala de opozitie.
Pe de alta parte, faptul ca USL a mutat oarecum centrul de pe demiterea lui Basescu pe alegerile generale anticipate este firesc. Insistenta pe demiterea marinarului poate ca aducea cateva puncte in sondaje, dar fiind imposibila in conditiile actuale ale scorurilor in Parlament (fara sa mai vorbim de CCR!) punctele castigate azi ar fi fost cu prisosinta pierdute maine sau poimaine.
USL a jucat si inca mai joaca niste carti pe care ar putea sa castige (fortarea pe orice cai a alegerilor anticipate) si pastreaza chestia cu Basescu ca si una dintre temele elctorale (vrei sa il vezi pe Basescu demis? Atunci da-ne Parlamentul!)
La câteva ore după postare, Boc l-a demis pe ministrul de externe. Deja o bucată bună de concluzie e caducă. :)
RăspundețiȘtergereDin discursul pdl nu a reiesit deloc panica, daca asta sugerati. Concluziile se bazeaza doar pe emotii. :)
RăspundețiȘtergereConcluziile se vor verifica (sau nu) în timp. Deocamdată PDL a făcut un mic sacrificiu simbolic, ceea ce înseamnă că USL a câştigat ceva - iarăşi, ceva simbolic.
RăspundețiȘtergereNu vorbeam despre panică deloc. Dacă era vorba de panică, demiterea avea loc acum 5-6 zile :), iar discursul PDL a fost în mare parte bine condus.
..off ce naiv esti..PDL nu a facut nici un sacrificiu si nu acedat nimic USL , aici a fost o negociere cu UNPR..el este cel care a cistigat.( nu va uitati unde trebuie ).. .( frantuzul de la USL..este disperat )
Ștergerebuna analiza. eu astazi am intrat la ei pe site, si am gasit raportul complet.
RăspundețiȘtergerehttp://grupul-avangarde.ro/studii.html
mare mi-a fost mirarea cand am descoperit ca majoritatea datelor nu au fost incluse nici in articolul finantatorului- realitatea tv. cine stie ce interese au si aia..
ce e putin absurd e ca 30% raspund ca ar iesi cu siguranta in strada. in realitate, doar 0,1-1% dintre romani au iesit in strada(1% ar insemna 100 000, calcul care ia in considerare ca in fiecare zi ar exista protestatari unici).
RăspundețiȘtergeree foarte posibil ca respondentii sa fi mintit (celelate date se leaga, mai ales ultimul grafic). asa cum mint si in privinta intentiei de vot, sau in cazul in care i-ai intreba daca ar dona bani pentru vreo operatie a unui copil, etc. multi vor raspunde pozitiv, insa consider ca mai putin de 10% chiar ar dona.
in plus, graficul cu motivele pentru care nu ar iesi in strada poate fi extins si asupra celor care fac bravada in chestionar. frica de violente, asta ii tine in strada. iar daca o corelezi cu cei 30% care spun ca violentele au fost provocate special pentru a limita numarul protestatarilor, ne putem da seama ca tactica agitatorilor a avut 110% eficienta. felicitari tipilor de la servicii, niste profesionisti in adevaratul sens al cuvantului :))
desigur, e posibil ca datele sa fie gresite, caz in ceea ce am zis mai sus e o simpla aberatie.
Observaţiile tale sunt foarte bune. Dar dacă violenţele au fost planificate, n-a mers...
RăspundețiȘtergereProtestatari duminică seara în toată ţara: 7800.
Protestatari luni seara în toată ţara: 13 000.
Sursa: cifrele jandarmeriei.
Apropo de cei 30%: una se răspunde, alta se face. În vara lui 2005, 76% dintre românii care spuneau că au votat la turul 2 al prezidenţialelor afirmau că îl votaseră pe Traian Băsescu. Cifrele pentru 2009 sunt asemănătoare.
Sau poate că prin "participare" se înţelege "privit la televizor".
@Anonim, 7:19 (acelaşi?) mersi de link.
RăspundețiȘtergere